tirsdag den 10. november 2015

Tema-tirsdag #107: Nye læsevaner

Jeg har altid været i stand til at læse alle vegne. I toget, i bilen, i bussen, på flyet. På dovne sommerdage har jeg læst på et tæppe i baghaven, på kolde gråvejrsdage har jeg gemt mig i sofaens bløde hjørne med tæpper og te, og sommetider har jeg læst ved Nicos side, samtidig med han så TV. Jeg har altid været fleksibel, og ro har aldrig været en påkrævet læseingrediens i min verden. Dermed ikke sagt at den aldrig har været medvirkende på min læseoplevelse.
Oftest har jeg nemlig læst i min seng. Min smukke, hvide himmelseng som med sine spindelvævstynde gardiner har fungeret som en hule for omverdenen. Jeg har tilbragt hele dagen under dynen med en bog og en kop te. Jeg har læst før sengetid, og jeg har læst før dagslyset trængte sig på. Men det har forandret sig nu.
For i takt med at dagene er blevet mørkere, er min tid også blevet mindre. Et fuldtidsarbejde er en tallerkenvending efter fem års studier og næsten ubegrænset fleksibilitet. Nu læser jeg ikke i sengen, for jeg kan ikke holde mine øjne åbne, når jeg først er genforenet med min hovedpude og min dyne. Jeg kan ikke kæmpe imod søvnen – og den eneste tid, jeg har til at ligge i min seng er, når søvnen nærmer sig. Jeg er ikke længere i stand til at tilbringe lange aftener og langsomme morgener i min seng. Min hverdag er blevet omstruktureret, og det er min læsning også. For nu læser jeg primært i toget.

I disse dage står jeg op før solen. Jeg ser både solopgang og solnedgang fra et togvindue, når jeg pendler halvanden times tid til og fra København hver dag. Jeg finder min læsetid i gyngende togkupéer blandt sovende pendlere og lyden af knitrende morgenaviser. Min togtid er blevet til min læsetid, og jeg forsøger at bruge de tre timers transport så godt som muligt.
Hvor jeg i starten havde svært ved at koncentrere mig i toget og hele tiden blev distraheret af lyde, af højtalersnak og af andre menneskers snøften, hosten, telefonsnak og morgenmumleri, har jeg nu vænnet mig til det. Det er baggrundsstøj. Og bogen jeg bladrer i er mit fokuspunkt.
Men selvom jeg har vænnet mig til togets distraktioner, har mine læsevaner forandret sig mærkbart. Jeg læser hovedsageligt kortere bøger, som jeg kan have i min taske, og jeg læser lettere litteratur i toget og gemmer Dickens' komplicerede plotlabyrinter til weekendlæsningen i stedet. Jeg har forsøgt at læse "Dombey and Son" i toget, og jeg faldt i søvn hver gang. Ikke fordi bogen var dårlig eller kedelig, men fordi den slet ikke passede til min morgentrætte opmærksomhed. 
Nu gemmer jeg altid mine ambitiøse læseprojekter til weekenden, imens jeg læser mere plotbaserede og tyndere bøger i toget. Novellesamlinger, eventyr og nutidig realisme passer perfekt til toglæseriet, hvorimod tykkere romaner, lyriksamlinger og enkelte klassikere passer bedre som weekendsforkælelse. 
Jeg har altid været i stand til at læse alle vegne. Men først nu indser jeg, at jeg også læser forskelligt alle vegne. Graden af fordybelse varierer alt efter, hvor jeg flytter mig hen. Og det behøver ikke nødvendigvis være en negativ ting. Det er dog en strategisk ting.

Hvor læser du? Og hvor meget læsetid har du om dagen? Hvad læser du, når du er på farten – og kan du mærke forskel i, måden du læser på, når du er hjemme? 


26 kommentarer:

 1. Jeg har ligesom dig altid kunnet læse overalt og uanset hvor meget larm der er omkring mig. Nu hvor jeg skriver speciale kan jeg dog slet ikke holde ud at være steder hvor der er mange mennesker der snakker for det fjerner fuldstændig mit fokus. Så lige nu sidder jeg og læser specialebøger på biblioteket fordi der er den helt perfekte blanding mellem støj og stilhed hvilket er lige præcis det jeg har brug for. Men nu hvor jeg så læser så meget hele dagen igennem så kan jeg slet ikke koncentrere mig om at læse skønlitteratur om aftenen for jeg er så smadret oveni hovedet at jeg bare har lyst til at sove. Så jeg burde nok ikke have købt så mange bøger i weekenden nu hvor jeg ikke får læst ret meget i fritiden :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor jeg kender det. Det halve år jeg skrev speciale, læste jeg nærmest ingenting ud over alt det specialerelaterede. Jeg kunne simpelthen ikke koncentrere mig og havde dårlig samvittighed hele tiden.

   Slet
 2. Jeg startede året med alle intentioner om, at skrue gevaldigt op for læsningen. Jeg havde en illusion om, at hvis jeg læste mere, kunne det være, at jeg også begyndte at læse hurtigere. Det er ikke sket. Det eneste, der er sket, er, at jeg har indset, at læsning kun fungerer, hvis jeg sætter mig til at læse, fordi jeg helt oprigtigt har lyst og overskud til at læse. Dermed ikke sagt, at jeg ikke altid har lyst til at læse, for det har jeg! Men det er bare ikke altid, at øjnene er med mig, at koncentrationen er til stede eller at kroppen kan finde roen. Og på de dage nytter det bare ikke noget, at forsøge sig med bøgerne, for på de dage når jeg ingen vegne.

  Når det er sagt, så er det dog lige før jeg savner de "gode gamle dage", da jeg boede hos mine forældre og havde 45 minutters transport hver vej til og fra gymnasiet. Transporttid har altid været lig med læsetid i min verden, men det er som om, at en cykel ikke er det mest egnede transportmiddel til læsning, haha :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Tvangslæsning er den værste form for læsning. Og bør altid undgåes, tror jeg. I hvert fald for mit vedkommende.

   Og du har helt ret – pendleri har den fordel, at man kan lave alt muligt andet samtidig med, i modsætning til cykelture og køreture. Dog har det også den ulempe, at det gør en træt. Og tung i hovedet.

   Slet
 3. I alt den tid jeg studerede, kunne jeg slet ikke slappe af med en bog. Det mindede mig alt for meget om at studere. Derfor læste jeg kun i jule- eller sommerferier. Nu, efter jeg har fået arbejde, og opdelingen af arbejdstid og fritid er lidt lettere at se, har jeg pludselig fundet min læselyst frem igen. Den halter lidt for tiden, men jeg har vel i gennemsnit læst en bog om måneden. det sidste års tid. Jeg bliver enormt nemt forstyrret og har endda oplevet at blive køresyg af at læse i toget. Så jeg har det bedst med at læse i ro hjemme i sofaen.

  Mvh. Michelle-Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret. Det er virkelig fantastisk at kunne læse med god samvittighed uden alt muligt andet, der distraherer.

   Slet
 4. When I was studying Psychology, I used the train to go to Uni and I had in total two hours. I did most of my reading there and I used to listen to music to silence the noice. Now, that I'm studying English Studies I go by car and I don't have those two hours with me anymore and reading on my free time is harder because I have a lot of work. However, I do find time here and there. After lunch or before going to be and of course weekends are a saviour :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, yes! Reading in the train is actually much nicer than driving in a car. At least one can do something instead of staring at the road.

   Slet
 5. Hvor kan jeg nikke genkendende til, at ens hverdag bliver rusket op, når man skifter fleksibelt studieliv ud med fast arbejde. Jeg kan ikke helt vurdere, om jeg læser mere eller mindre eller om det jeg læser er anderledes. Jeg tror faktisk det er meget det samme. Jeg tror faktisk heller ikke, at der er forskel nu på, hvilke slags bøger jeg læser ifht. hvor jeg befinder mig. Jeg har nok meget nemt ved "forsvinde ind" i mine bøger. Jeg læser hver aften inden jeg skal sove - blot nogle få sider - inden jeg falder i søvn. Det er med til at få mit hovede ned i gear efter en lang dag. Jeg læser i weekenden i mine hyggekroge - jeg elsker især at være på weekendtur og der tillade mig at forsvinde ind, uden at skulle tænke på praktiske anliggender. Forleden weekend var jeg med min mand og hans familie på familietur på en herregård. Om aftenen sad de alle og spillede kort, og jeg der hader at spille kort, kunne så sætte mig over i sofaen og læse. Dét er nok min yndlingslæsesituation - når andre pusler omkring mig, så der er lidt summen og støj, og jeg hygger mig i deres nærvær. Jeg elsker at vågne tidligt i weekenden og læse indtil Jonas vågner. Stadig med dyne omkring mig. Og så har jeg fået et nyt læsested - på fly og i lufthavne. Jeg rejser en del med mit arbejde, og der bruger jeg læsning til både ventetid og til at koble fra. Ofte i flyve-situationer er der en del ventetid og afbrydelser i rejsen. Afbrydelser hvor jeg ikke har tid nok til at sætte mig ind i mit arbejde (eller der mangler wifi, så jeg alligevel ikke kan lave noget) og dér læser jeg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også skønt at bruge læsningen som en slags afstresning. Læsning inden sengetid er så genialt. Jeg holder i øvrigt også meget af at læse på de stille morgener. Det er så hyggeligt. Og så koncentreret.

   Og hvor er det sejt med lufthavnslæsning. Især fordi man netop bliver afskåret fra alle andre former for underholdning og sort samvittighed. Der er vitterligt intet andet man kan lave. Og det er rart.

   Slet
 6. Jeg har ligesom du en del transporttid til hverdag, så her har jeg altid både en fysisk bog med samt en lydbog - så kan jeg veksle alt afhængig af, om jeg står på perron, i et overfyldt tog eller har en rar siddeplads :-)

  Murstensromanerne får lov til at blive på natbordet, for jeg læser også lige inden, at jeg skal sove. På togturen er det primært de lidt lettere bøger, der kommer med.


  Mvh
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det anede jeg ikke. Hvor lang pendlertid har du? Og smart med lydbøger som afveksling.

   Slet
  2. Jeg har 1 time og et kvarter hver vej. Min vej til arbejde er splittet op i bustur, togtur, ny togtur og derefter gåtur (!), så der er brug for lidt til ørerne, da der er en del skift :-)

   Slet
  3. Åh, hvor irriterende med alle de skift! Det går der jo en del tid med. Så forstår jeg virkelig godt behovet for afveksling :)

   Slet
 7. Ja fuldtidsjob, især med anseelig pendleri smidt oveni, har det med at rykke ved ens læserytme. Jeg selv har bøger til forskellige anledninger. Jeg har noget let litteratur i min taske til turen til/fra arbejde. Lidt tungere læsning til længere tur hjem til familie/venner i Jylland. Derudover har noget meget letlæseligt i køkkenet på arbejdet til solo-pauser dvs normalt nogle tegneserier jeg har fundet på arbejde (fordelen ved at arbejde på et bibliotek). Derudover har jeg faste læse-aftaler med mig selv i forbindelse med alle mine læseklubsaftaler. Lige nu skal jeg fx læse mindst to kapitler af Kaninbjerget hver dag - som regel før eller efter aftensmad gøres det. Bogglade mennesker har en underlig tendens til at finde tid til læsning på de underligste tidspunkter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert. Og rykke ved alt muligt andet også, for den sags skyld.

   Og smart med forskellige læsegrader og faste læseaftaler. Så får man udnyttet al sin tid. "Kaninbjerget" er i øvrigt en af mine yndlingsbøger. Hvad synes du om den indtil videre?

   Slet
  2. Jeg er ret glad for den. En meget fin fortalt bog som både skaber en hel unik "kanin-univers" samtdig med at man kan nikke genkendende, og smilende, til almindelig kanin-/dyreopførsel såsom når de slikker hinandens sår for at rense dem.

   Slet
 8. Jeg har før haft en times transport hver vej både som studerende og nogle af de efterfølgende jobs = læsetid, flyrejser + diverse ventetid = læsetid, lange køer til kassen i supermarkedet, imigrationen i fremmede lande og seværdigheder = læsetid. Jeg forvandler selv de nuværende 15 i bus til jobbet til læsetid.
  Jeg har altid en bog med mig, så er man godt underholdt - og der er lange øjne fra mange i især immigrationskøer, da brug af smartphones der er ildeset af de lokale myndigheder, som smiler af den trykte bog

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er smart at læse, når muligheden byder så. Tiden er så let at finde :)

   Slet
 9. At læse når man pendler er den optimale måde at udnytte sin transporttid på! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert! Så er det ikke så meget spildtid :)

   Slet
 10. Spændende at opdage mere om ens læsemønstre. Jeg kan læse overalt, og jeg har læst meget i tog (og bus), når jeg pendlede til og fra Odense. Jeg læser dog oftest i sofaen, og jeg læser aldrig i sengen. Der er ikke rigtig forskel på typen af bøger, jeg kan læse alt alle steder :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert! Og åh, ja. Pendlerlæseri er altså en god ting :)

   Slet
 11. Hi Rikke, here is Wolfgang from Germany again.
  When reading I do it just like you. I can actually read at any place. I read on the train, on the bus, in the tram and also when flying, and of cause when I stay in hotel rooms. I can’t imagine traveling without books. During flights, I prefer usually paperbacks, on the one hand because of the weight and the size of the books and the other, they will always fit in a jacket pocket. Sometimes I read novels with a local reference to the destination, f.e. on a flight from Moscow to Irkutsk I read Jules Verne "Michael Strogoff", through Latvia the stories of Munchausen. But I prefer reading at home on the sofa, that means “sofatid” in Danish, isn’t it? Why - because I have a lot dictionaries, encyclopedias and of course my laptop available. Sometimes it is necessary when reading sophisticated stuff, something like Pynchon novels. You are asking how much time I have per day for reading. I always take the time for reading even if it is sometimes getting late. And now I have “sofatid” again.
  PS: You enclosed very beautiful pictures. The bookmark is really great.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi Wolfgang!

   I always travel with books as well. In fact I have acquired a little flipback-version of my favorite novel in order to always have it with me. That way I'll never run out of reading material.
   And yes, it does mean sofatid in Danish! I love reading at home in the living as well. One can cuddle up with a cup of tea and a wonderful novel and forget the world entirely. I love it.

   And thank you so much!

   Slet
 12. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at lære at læse andre steder, end hjemme i sofaen eller sengen. Men jeg er overhovedet ikke god til at koncentrere mig om læsningen, hvis bare der er den mindste forstyrrelse i baggrunden. Musik, TV og snak kan gøre, at jeg slet ikke fanger selve handlingen i bogen, desværre.

  /www.mitbogunivers.blogspot.com

  SvarSlet