søndag den 28. april 2013

Read-a-Thon - En minutiøs opdatering

Kl. 14.00 - Før det magiske klokkeslet nærmede sig, var det en livsnødvendighed at lave en kande te og klargøre mit største og fineste krus til anledningen. 
Ligeledes har jeg nøje udvalgt fem bøger, som jeg håber, jeg ville kunne nå at læse. Den første i rækken er "The Tenant of Wildfell Hall" af Anne Brontë, som jeg allerede er 147 sider inde i.

Kl. 16.36 - Praktiske gøremål har stjålet min opmærksomhed og naget i mit baghovede. Vasketøjet skal ordnes, og køkkenet skal støvsuges.

Kl. 19.22 - Jeg har netop vendt den sidste side i Anne Brontës enkle og smukke roman, som er en dybdegående udforskning af gradvise karakterbrister og det dertilhørende fordærv. Med sin sirligt indrammede historie formår Anne Brontë at påvise kvindens magtesløshed i et rådnende ægteskab. Anne Brontës skrivestil er måske ikke så pompøs og kraftfuld som hendes søstres; men den har et anstrøg af naiv troværdighed.

Kl. 20.07 - Min næste bog er "The Railway Children" af Edith Nesbit. Jeg er i humør til noget fjerlet børnelitteratur, som mine øjne kan flyve henover i en hurtig bevægelse. 

Kl. 22.34 - Jeg er indhyllet i et tæt mørke og bruger et tæppe til at skabe mig en tryg kokon, hvorfra jeg kun akkurat kan fornemme stearinlysenes desperate forsøg på en gradvis oplysning. Jeg har nået det sidste kapitel og punktum i "The Railway Children", som er en forudsigelig børneklassiker i ordets mest velmenende forstand. 


Kl. 23.05 - Kurt Vonneguts "En Mand Uden Fædreland" er en finurlig lille bog på 150 sider, som jeg købte helt spontant på bogudsalg i Arnold Busck. Og nu er det blevet tid til at læse den. 


Kl. 00.09 - Vonneguts bog er på én gang kynisk og hjertelig, belærende og humoristisk. En skæv kombination af et memoir, kunstneriske udfoldelser og en samfundsmæssig kritik, som ikke umiddelbart lader sig indordne i en systematisk kategorisering. 

Jeg sidder nu med halvlukkede øjne, og fortaber mig i en musisk fryd. Om lidt vil jeg blinke trætheden væk, åbne "The Library Book" og lade mig betage af skrevne ord om bøgers magt, indflydelse og betydning for udfaldet af menneskeliv. 
Men først vil jeg have nogle dyrebare sekunders ro til at bearbejde og kategorisere den hvirvelvind af nye indtryk, som jeg er blevet blæst omkuld af. Tre vidt forskellige bøger, om tre vidt forskellige livsfilosofier og tankeindtryk har efterladt mig forpustet, rundtosset og fuldstændig overvældet. 

Kl. 01.41 - Jeg sidder og knuger en bog ind til mig, en bog af den suverænt sjældne slags, som giver mig lyst til at nedskrive skattede citater i så stort et omfang, at det vil svare til at genskrive hele bogen. "The Library Book" med alle dens strålende farvenuancer fra forskellige forfattere og deres forhold til bøger, er så tårefremkaldende sigende. Stephen Frys essay "Have You Heard of Oscar Wilde?", har lige slået mit hjerte itu og samlet de blodige stumper sammen igen, for at danne en hurtigt bankende beundring med dybe rødder i mit indre.


Kl. 02.20 - Tolv timer Fire bøger. Nihundredeogfemten sider. Talrige overspringshandlinger og paniske forsøg på at holde øjnene åbne. Det er tid til at døse lidt hen, forsvinde et par timer og vågne op til en ny læseåbenbaring. Bøger fortjener en vågen opmærksomhed. 


Kl. 05.45 - Solen er stået op, og det er jeg også. Kanden med skoldhede te er byttet ud med en kop varm kakao, og den femte bog ligger klar i mit skød. "Lady Chatterley's Lover" af D. H. Lawrence. 


Kl. 08.14 - Jeg kan ikke helt beslutte mig for, om "Lady Chatterley's Lover" er en tung og krævende bog at læse, eller om det blot er min koncentration, der er tyndslidt. Romanen behandler interessante filosofier, og minder mig en anelse om min elskede "Madame Bovary". Dog er der noget trættende over skrivestilen, og siderne vendes ganske langsomt. 


Kl. 10.41 - Eftersom jeg egentligt ikke havde forventet at læse min lille bogstak fra ende til anden, sidder jeg nu og grubler over, hvad min sjette bog skal være. Indtil jeg når frem til en beslutning, vil jeg nyde (endnu) en kop te og finde noget let morgenmad frem. 


Kl. 11.10 - Overspringshandlinger i form af ét enkelt bogkøb på The Book Depository. Jeg aner end ikke, hvordan det overhovedet gik til; de mange timers intens læsning manipulerer tilsyneladende med min viljestyrke og dømmekraft. Ligeledes har jeg også fået skrevet en mindre boganmeldelse på Goodreads og udvalgt min næste bog.

Med tunge øjne og en mild hovedpine trænger jeg til en smule fantasy-eskapisme af en letfordøjelig slags. Således er den næste bog i rækken blevet til "Beautiful Creatures" af Kami Garcia og Margaret Stohl. Jeg tror ikke, jeg kan nå at læse den færdig - men jeg kan ligeså stille påbegynde den. 

Kl. 13.23 - Hundredeoghalvtreds sider og to kopper te senere, bevæger jeg mig stadig rundt i historiens overflade. Det er bestemt en letlæselig og medrivende roman, men jeg har lidt problemer med plottets udformning; det er plaget af klichéer og halvfærdige metaforer. 


Kl. 14.03 - Den officielle læsetid er overskredet, og Read-a-Thon'et er således afsluttet. I de sidste 24 timer har jeg læst 1418 sider, 5 bøger (plus en halv), drukket spandevis af te, spist uendelige mængder af rosiner og mørk chokolade, og kun sovet 3 timer. 
"Dewey's Read-a-Thon" er en helt enestående begivenhed, som giver mulighed for at snakke med folk fra alle verdenskroge om bogvalg, søvnunderskud og ønskelæsning. Der skabes en uforklarlig nærhed ved tanken om alle de mennesker, der har læst en bogstak i nattens løb.
Det er dog en meget anderledes form for læsning, end jeg er vant til; jeg plejer at holde lange kunstpauser mellem de bøger, jeg læser for at tillade dem at krybe ind under huden på mig og blive eftertænksomt bearbejdet. For mig slutter en bog ikke, det øjeblik det sidste punktum flimrer forbi min nethinde; læsningen selv er snarere blot et led af en længere tankeproces. På den måde har bogmængden været voldsom og  helt rundtosset; som om jeg jonglerede med flere bolde, end jeg havde motorik og koordinationsevner til. 
Når det fine initiativ igen løber af staben til efteråret, vil jeg således stræbe efter at holde mig til én eller to murstenslignende bøger, som ikke kræver et så stort spring i genre, tidsperiode og persongalleri. Ligeledes vil jeg forsøge at holde mig vågen en hel nat næste gang, omend det kræver en nøje planlægning af mit søvnmønster. 

14 kommentarer:

 1. Spændende! Jeg deltager desværre ikke selv, men det er super interessant at læse dine noter (og din blog generelt). Bliv gerne ved med det! (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg er glad for, du synes, det var værd at læse.

   Slet
 2. Det lyder virkelig hyggeligt! Nu nåede jeg desværre ikke, at være med i det - men måske skulle jeg lave min egen 24 timers læsnings dag. Det er i hvert fald en super måde at få læst en masse bøger og bare slappe af :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var bestemt også hyggeligt, omend en smule anstrengende for øjne og hoved - og bestemt meget anderledes end de læsevaner jeg normalt benytter mig af.
   Det er overraskende hvor meget man kan nå at læse på 24 timer, og bestemt værd at prøve - men den sociale oplevelse i det var virkelig også fin. Det næste 'Read-a-Thon' er omkring oktober, og jeg kan varmt anbefale dig at hoppe med på vognen til den tid.

   Slet
 3. Det er rigtig hyggeligt at følge med i din Read-a-Thon. Jeg er rimelig sikker på, at det ville jeg ikke kunne gennemføre (ville blive for træt, for rastløs og ville ikke turde ødelægge døgnrytmen, da jeg så ville være helt kvæstet på arbejde i morgen). Til gengæld har jeg da fået læst en enkelt bog færdig denne weekend :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, du synes!
   Jeg gennemførte jo heller ikke helt 'rigtigt' med mine tre timers søvn, men jeg havde simpelthen ikke forberedt mig med nok søvn ;) Man skal altså ikke undervurdere sine søvnbehov!
   Det lyder skønt med den færdiglæste bog; så kan man finde en ny frem fra gemmerne i stedet :)

   Slet
 4. Hold da op. Det var super godt klaret. Jeg bliver virkelig også nødt til at være opmærksom på det næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Næste 'Read-a-Thon' finder sted i oktober, og det kunne være så hyggeligt, hvis du også hoppede med til den tid.

   Slet
 5. Tillykke, hvor er du sej mand!
  Ved du hvilke datoer det er næste gang?

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, mange tak du fine!
   Næste gang er i oktober, men jeg aner ikke rigtigt præcist hvornår. Det bliver vist offentliggjort via Read-a-Thon's hjemmeside, når tiden nærmer sig :)

   Slet
 6. Spændende og hyggeligt at få lov at følge med i dit læsedøgn. Og virkelig imponerende at du fik læst så mange bøger, det er sejt!

  Jeg er lidt øv over, at jeg gik glip af Read-a-Thon, men næste gang må det blive til. For der er nu noget særligt over, at sidde oppe og læse eller skrive, mens alle andre sover :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, du synes! Og mange tak. Jeg er også selv overrasket over, hvor hurtigt siderne fløj forbi; det beviser blot hvor meget man kan få læst, når man tager sig tiden til det.

   Jeg håber, du kan være med næste gang i oktober. Der er nemlig noget fint ved at hele verden synkron-læser nattetimerne væk. Jeg håber sådan, jeg kan holde til det hele natten næste gang.

   Slet
 7. Hvor har du købt bogmærket?:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har jeg engang opsporet på eBay, mener jeg :)

   Slet