tirsdag den 14. maj 2013

Tema-tirsdag #4: Austen-besættelse

"I cannot fix on the hour, or the spot or the look or the words, which laid the foundation. It is too long ago. I was in the middle before I knew that I had begun." - Jane Austen, "Pride and Prejudice"

Det startede det sekund en lærer skrev "Northanger Abbey" på årets pensum. Eller måske startede det først, da jeg åbnede bogen og læste den første sætning. Eller da jeg lukkede den få timer senere med glædestårer i øjnene. Jeg kan ikke finde det eksakte tidspunkt eller præcisere den gnist, der tændte kaskader af festfyrværkeri i mit indre. Jeg ved bare, det skete. 
En hidtil ukendt drivkraft tvang mig ind på biblioteket, og hen til de støvede hylder fyldt med A'er. Adams, Ahern, Alcott, Andersen, Auel. Og Austen. Jeg knugede "Pride and Prejudice" til mig, skyndte mig hjem, læste den tre gange, så filmen, og læste den en gang til. Uden jeg ænsede det, var jeg begyndt at bevæge mig ned af en sti, jeg aldrig nogensinde ville kunne vende tilbage fra. En biblioteksbog ændrede min kurs, et tilfælde påvirkede min skæbne. 
Et enkelt år senere besluttede jeg mig for at læse "Persuasion", og min allerede stærkt etablerede Austen-kærlighed nåede pludseligt helt nye og svimlende højder. Hvert et kapitel, hver en linje, hvert enkelt ord og deres enkle bestanddele af bogstaver blev skåret ind i mit hjerte. Og jeg bærer arrene endnu.

Min Austen-besættelse kender ingen grænser. Jeg er en ihærdig læser af alt fra fjollet fanfiction til videnskabelige analyser, historiske biografier, og en evig genlæser af alle Austens værker. Jeg køber enhver film med Austen-referencer i titlen, og jeg benytter enhver aleneaften til at krybe i nattøjet og holde synke hen i en drømmende filmfortolkning af en fascinerende tidsperiode.
Jeg tager til glitrende baller med den forfængelige og håbløst forblindede Emma Woodhouse, jeg bygger luftkasteller og væver farverige skrækbilleder i selskab med Catherine Morland, jeg forfærdes, forrådes og forelskes i skikkelse af Fanny Price, jeg reflekterer over gensidige kompromisser og misforståelser med Elizabeth Bennet, og jeg sukker længselsfuldt i kor med Elinor Dashwood. 
Men oftest nærlæser jeg de delikat udformede blondelag af melankoli, forstummede forhåbninger og undertrykte toner af ondskabsfuld dominering, med Anne Elliots stemme summende i mit baghovede. "Persuasion" er både en fortælling om forandring og forfald; genforening og genoplivelse, og den udspænder sig over en konstant vekselvirkning mellem det brunlige efterårslandskab og det livsgivende forår. Romanen fylder mig med håb, med glæde, og med rørte tårer hver evig eneste gang. Ordene er en form for opblomstrende brillians, indkapslet i en bog. 
Jane Austen har ikke alene skrevet min yndlingsbog; hun er også min yndlingsforfatter, og hendes vidunderligt smukke ordkompositioner vil for evigt runge og give genlyd i mit inderste hjertekammer.

"...when pain is over, the remembrance of it often becomes a pleasure." - Jane Austen, "Persuasion" 

13 kommentarer:

 1. Ja, du kan tro, at elefantungen var sød! Kunne have stået ved den hele dagen :D

  Jeg har - pinligt pinligt - faktisk aldrig læst en Jane Austen-bog eller set en af filmadaptionerne.. Men det lyder helt bestemt som noget, man roligt kan kaste sig over :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå! Rendyrket nuttethed!

   Og i så fald har du en fantastisk oplevelse til gode! Jeg får aldrig nok af hendes forfatterskab (eller de lidt romantiserede film).

   Slet
 2. Du tager altid de flotteste billeder og du har bare de smukkeste bøger! Ville elske at have en bogsamling som din :) Og din Austen-besættelse er meget inspirerende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for alle de søde, søde, søde ord.

   Slet
 3. Jeg kan sagtens følge dig i din Austen-besættelse; hun har også skrevet en af mine yndlings romaner.

  Indtil videre har jeg selv kun læst 'Stolthed og Fordom', som er min personlige favorit, og 'Fornuft og Følelse', men jeg tager højst sandsynligt (hvis jeg får min prioritet) et valgfag i Jane Austen på 3. semester, hvor jeg skal læse mange af hendes andre romaner. Og så er det vidst også snart på tide, at jeg får genlæst favoritten, eftersom det er nogle år siden, jeg har været igennem den. :)

  Forresten elsker jeg dine Barnes & Noble's leatherbound edition af bøgerne. Jeg har netop selv erhvervet mig min første fra den kollektion. Kunne godt tænke mig mange, mange flere derfra. :D

  SvarSlet
  Svar
  1. "Stolthed og Fordom" er også et sandt mesterværk. Den er også blandt mine absolutte favoritter. Og du kan lykkeligt glæde dig til resten af hendes forfatterskab; med undtagelse af "Emma" knuselsker jeg alle hendes romaner. De er fantastiske.

   Og et valgfag der fokuserer på Jane Austen? Det lyder jo som en drøm. Er det på en kandidat eller BA-uddannelse? Og hvor udbydes det henne? Når jeg skal sammensætte min kandidat drømmer jeg om at finde sådan et fag. Ren lykke.

   Jeg har en hemmelig obsession med Barnes & Noble Leatherbound Classics. Jeg kan slet ikke holde fingrene fra dem. Egentligt vil jeg godt bare eje dem allesammen; selvom det er en anelse urealistisk. Men de er bare SÅ smukke, og det er jeg glad for, du er enig med mig i!

   Slet
 4. Jeg har utrolig meget lyst til at læse Jane Austen nu! Jeg har endnu ikke læst Persuasion, men det lyder virkelig som om, at jeg har noget at glæde mig til. Den må jeg se at få fat i.

  SvarSlet
  Svar
  1. "Persuasion" er sådan en enestående læseoplevelse. Det var den i hvert fald for mig; og jeg ærgrer mig til evighed over, at det netop er den korteste af Austens bøger. Jeg ville sådan ønske, der var mere af den. Jeg kunne læse den til uendelighed.

   Slet
 5. Jeg ELSKER også Jane Austen! Jeg har netop købt Emma på lydbog og glæder mig til at få historien fortalt igen! Austen er en forfatter, der sagtens kan læses mange gange :-)

  Jeg har kun læst en fan-fiction, Mr. Darcy, Vampire. Jeg har længe tænkt, at jeg godt kunne tænke mig at prøve noget mere, men det er en jungle! Er der nogle du vil anbefale?

  SvarSlet
  Svar
  1. Austen på lydbog? Sikke dog en skøn idé! Perfekt til døsige togture og al den slags. Det kunne jeg godt finde på at undersøge nærmere. Lytter du så på dansk eller engelsk?

   Austen fanfiction er virkelig en sand jungle; halvdelen af det er pjattet og irrelevant. F.eks. har jeg engang set en fanfiction, der fremstillede Anne Elliot som marathonløber. Come. On.
   Jeg kunne personligt meget godt lide Amanda Grange's Jane Austen Heroes serie. Især "Captain Wentworth's Diary" var sød. Ikke fantastisk, men bare sød på en simpelt underholdende måde. Ellers har jeg hørt enormt meget godt om "The Jane Austen Book Club" af Karen Joy Fowler, men jeg har desværre ikke læst den endnu selv. (Men jeg har lige bestilt den hjem, hæhæ).

   Slet
 6. Love these books. I have read all of Austen's novels because she's one of my favorite authors. Love these covers.

  Andreea @ http://themoonlitbookshelf.blogspot.de/

  SvarSlet
  Svar
  1. I adore Jane Austen as well, and she is my favorite author of all-time. The majority of these books are from Barnes & Noble Leatherbound Classics and they're absolutely gorgeous!

   Slet
 7. Tak for anbefalingerne! Jeg tror jeg har set The Jane Austen Book Club på film nogle år tilbage ...

  Mine lydbøger er som regel på engelsk - har en konto på audible.com, hvor der hele tiden er tilbud, 3 for 2, gratis lydbøger osv. Er vild med lydbøger! Hører dem når jeg cykler, træner, redigerer billeder til min blog, ordner vasketøj ... you name it!

  Til danske lydbøger bruger jeg netlydbog, hvor man gratis kan streame - dem hører jeg som regel sammen med min kæreste, når vi bare skal slappe af og ikke gider se film eller serier.

  SvarSlet