lørdag den 15. juni 2013

“Let your bookcases and your shelves be your gardens and your pleasure-grounds. Pluck the fruit that grows therein, gather the roses, the spices, and the myrrh.”

Når jeg ligger med halvlukkede øjne i sengens mørke, når jeg vandrer langs grænselandet mellem søvn og virkelighed, når jeg balancerer på afgørelsen mellem drøm og mareridt, kan jeg høre dem. Den sprøde lyd af sider der vendes, og historier der fortælles. Jeg er sikker på, de formerer sig, fordobler sig og breder sig hver gang jeg kigger væk. De hober sig op, maser sig ud af bogreolen, stables i bunker i vindueskarme, på borde og på stole. Bøgerne overtager langsomt mit hjem.
Jeg diskuterer det med min kæreste, vi snakker og forhandler. Sammen drager vi ud og køber en ny bogreol - simpel problemløsning. Rodet ophører, og ordenen begynder. Indtil jeg pludselig må stable igen; opstille to rækker i reolen, ligge bøger vandret på hinanden og benytte mig af kælderopbevaring. Den logiske sammenhæng er usynlig, bøgerne synes at vælte ud fra postkassen, fra tasker, fra skabe, fra glemte flyttekasser, de blander sig med biblioteksbøger, skolebøger og notesbøger - indtil jeg atter er omringet af paperbacks.
Løsningerne bliver færre, sværere og mindre holdbare. Pladsen til reoler er opbrugt, medmindre jeg ønsker "at leve i en boglabyrint", som min kæreste så fint formulerer det. Mit fremtidige drømmehus skal have vægge af reoler, bøger som mursten, og cementen skal bestå af hviskende eventyr. Jeg venter længselsfuldt. 
Senest har jeg ofret hylden over mit spisebord til de nyligst tilflyttede bøger. Jeg ved ikke, hvor længe det varer, før en ny hylde invaderes. Bøger kan være nogle påtrængende skabninger, ikke sandt? 

I videobloggen nedenfor fremviser jeg de bøger, jeg har købt på det seneste. 


33 kommentarer:

 1. Hej Rikke :)
  Åhh, vinden i piletræerne! Jeg husker at have fået den læst højt så mange gange, da jeg var barn, men nu går det lige op for mig, at jeg slet ikke ejer en udgave!

  Hvor meget endte du med at skulle slippe i told?

  Og deeejlig weekend til dig også! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. "Vinden i piletræerne" er sådan en god bog - uanset alder. Jeg genlæser den faktisk ofte. Så fin, sød og charmerende.

   Tolden kommer meget an på, hvor meget du bestiller for. For det er noget med, at hvis beløbet overstiger en bestemt grænse, så kommer der nogle andre afgifter på. Jeg er ikke sikker. Det er et meget indviklet system.
   Tolden kostede ca. ligeså meget som bøgerne gjorde; jeg betalte dem nærmest to gange. Suk.

   Slet
 2. Åh hvor er de smukke. Jeg har været inde på deres hjemmeside og kigge, og der er så mange, jeg tror, jeg ikke kan leve uden.

  Jeg håber også, du har en god weekend omringet af dine vidunderlige bøger!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også blive helt skør af at kigge for meget på B&N's hjemmeside. Der er så mange helt overdådigt smukke bøger - det er svært at holde fingrene væk fra 'køb'-knappen!
   Og tak! Jeg håber, din weekend har været skøn :)

   Slet
 3. De bøger er så utrolig vakre! Jeg har også kigget meget på de fire Barnes & Noble bøger, du viser, men jeg tør simpelthen ikke at bestille dem hjem fra USA; jeg er lidt bange for at blive overrasket over told-prisen!

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig bare SÅ smukke.

   Jeg forstår godt din tøven. Told er sådan en frustrerende uforudset udgift.. Hvis der blot er en enkel bog fra kollektionen du lurer på, kan jeg varmt anbefale at opspore dem over eBay. Det har jeg gjort flere gange, og af mærkværdige årsager er der aldrig kommet told på. Måske fordi de private sælgeres indpakning er 'lidt mindre officiel'? Jeg ved det ikke.

   Slet
 4. Hvor er de bare fine og så yndige!! Virkelig flotte, savner selv ofte at bøgerne i Danmark ikke altid er så flot illustrerede som fx i USA eller som i Tyskland :)
  Ville lige bruge lejligheden til at sige at jeg beundre virkelig din fantastiske skrive måde, det lyder så smukt og velformuleret. Altid dejligt at sidde og læse. Har du selv nogensinde overvejet at blive forfatter? :)

  Christina xx
  http://christinathorup.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig så prydende og flotte i bogreolen. Det er et skønt syn. Og du har helt ret i, at Danmark desværre halter en anelse bagefter på det punkt. Det er sådan en skam.
   Jeg takker dig af hele mit hjerte for de rosende ord; den slags kan altid lysne min dag op :) Forfatterdrømme har jeg mange af; men jeg har endnu ikke fundet en historie stabil nok til at bygge fundamentet på.

   Slet
 5. Er helt enig med Christina, du skriver simpelthen som en drøm! Det er altid en fornøjelse at kigge forbi her.

  Du er også en rigtig sød vlogger. Har du overvejet at starte din egen YouTube channel? (: Jeg ville i hvert fald gerne følge med!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange, mange tak. Virkelig.

   Jeg følger mange booktubers, og jeg elsker hele YouTube-miljøet; men jeg ville aldrig turde selv at oprette mig derinde. Det virker alt for offentligt på en eller anden sær måde..

   Slet
 6. Japan er også det sted i verden jeg aller helst vil hen! Det har været min drøm, lige så lang tid tilbage, som jeg kan huske, at komme til Japan. Jeg vil gerne se Tokyo, men også nogle mindre byer. Der er så stor forskel på land og by, i det land, at det må være spændene at se.

  Jeg er helt vild med din skrivestil :) Du formår at gøre et simpelt hverdagsproblem omkring pladsmangel, og rod, spændene at læse :) ... Og forøvrigt... Sikke en fin hylde ;)

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også bare sådan en spændende kultur; så fyldt med historisk undren og fascination. Jeg drømmer også om en rejse til Tokyo, det kunne simpelthen være så enestående.

   Tusind tak for de søde ord! Den slags gør mig altid så glad.

   Slet
 7. Åh, jeg har også sukket efter den udgave af Anna Karenina.. Den er simpelthen SÅ flot!
  Hvad måtte du komme af med i fragt for de bøger?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig så fantastisk udformet; jeg har siddet og stirret på den i så lang tid. Så beundringsværdig yndig.

   Fragten var (også) en lidt rodet affære. Først påstod B&N, at jeg kunne få gratis fragt, men da jeg nåede til betalingen endte de med at forlange $30 for det.

   Slet
  2. Det var da ikke så pænt af dem.. Men hvad måtte du så komme af med i tolden derudover? :o

   Slet
  3. Jeg tænker, det er fordi, deres system først til sidst registrerede, at de skulle sendes til Danmark. Men jeg ved det ikke helt.

   Tolden svarede næsten til prisen af bøgerne, så jeg betalte dem næsten to gange. Men told varierer selvfølgelig også efter, hvor meget man køber. Det er sådan et uigennemskueligt system. Du kan undersøge told nærmere her, hvis du selv overvejer at bestille: http://www.toldpriser.dk/toldberegner

   Slet
 8. Hej Rikke.

  Din makker i bogprojektet er mig :)

  SvarSlet
 9. Åååh ja, sådan et helt bibliotek i en kæmpe sal med flere etager og det hele. *suk* Er altid dybt misundelig på Belle, når jeg ser den film. :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Også jeg! Det er muligvis den bedste og mest romantiske gave nogensinde! Et helt bibliotek. Åh, suk.

   Slet
 10. Jeg elsker altså dine videoer :) Du virker så sød og fin :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor er det bare enormt sødt sagt! Især fordi jeg endnu ikke helt har vænnet mig til al det video-pjat! Tusind tak :)

   Slet
 11. Hej Rikke,

  Hvor er Barne & Norbles Leatherbound Classic dog bare fantastisk flotte! Og særligt Anna Karahrina... wow.

  Skønt at du deler din begejstring for N & B - jeg er hvert fald rigtig glad for, du fortalte mig om deres flotte udgaver. De er jo et must have! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig sådan nogle yndige bøger. Jeg er også særligt vild med Anna Karenina; det er jo elegance i bogform.

   Jeg er glad for, du deler min begejstring for de smukke bøger! Det er dog et farligt projekt at begive sig ud i. Man bliver så hurtigt grebet af en voldsom samlertrang!

   Slet
 12. Hvor er de smukke; især Anna Karenina! Jeg er helt vild med Barnes & Nobles, de er så gennemførte! :-) hvor mange har du fået samlet sammen i alt?:-)

  Livogditte.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. "Anna Karenina" indtager også ærespladsen for smukt bogdesign i mit hjerte. Den er så smuk, og ja, netop gennemført.

   I alt? Jeg har 29 Barnes & Noble Leatherbound Classics stående. Jeg er lidt af en håbløs samler.

   Slet
 13. Ser rigtig fint ud med bøgerne & deres farver sammen :)

  www.itsmypassions.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er også rigtig glad for den boglige farvekombination :)

   Slet
 14. Ååååh, jeg er jo N Ø D T til at have "Anne of Greene Gables", "The Wind in the Willows" og "Anna Karenina" med hjem fra USA når jeg skal over til min farmor i september!! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Dét er du! De er alt for fantastiske til, at du kan undvære! <3

   Slet
 15. Hvor er dit fine bogbillede fra? Det vil være den perfekte gave til min bogelskende veninde :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har skrevet et indlæg om bogbillederne her: http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/04/my-ideal-bookshelf.html
   Og du kan købe dem på Jane Mounts hjemmeside: http://www.idealbookshelf.com/collections/everything :)

   Slet