torsdag den 20. juni 2013

"Neverwhere" af Neil Gaiman

"Neverwhere" af Neil Gaiman, fra forlaget HarperCollins, udgivet i 2003 (org. udgivet i 1996). 5/5 stjerner. 

Ligesom Hogwarts er ikke-eksisterende for enhver uindviet muggler, findes der en verden under Londons gader, som ingen almindelige mennesker er i stand til at begribe. En sær og mærkværdig verden, et makabert spejlbillede af det velkendte London.
Richard Mayhew finder en dag en pige med blødende sår liggende på gaden. Han tager hende til sig og hjælper hende - og befinder sig pludselig i en hvirvelvind af usandsynlige omstændigheder. Fra sin vante og trivielle dagligdag i 'London Above', kastes han ned i det kaotiske 'London Below', hvor stedsbetegnelserne på én gang er letgenkendelige og komplet fremmede.

Metaphors failed him, then. He had gone beyond the world of metaphor and simile into the place of things that are, and it was changing him.

Da jeg blev færdig med "Neverwhere", befandt jeg mig i en drømmelignende trance. Jeg sad, helt ubevidst, og knugede bogen tæt ind til mig. Min kæreste kiggede undrende på mig, hævede øjenbrynene og bad mig om at "lade være med at bøje bogen". Og fortryllelsen blev  brudt, magien blev omdannet til begejstring, og begejstringen transformerede sig til beundring. Beundring for Neil Gaiman, hans fantasi og hans forfatterskab.
Verdenen der præsenteres i "Neverwhere" er en parallelverden og stilles konstant i kontrast til dens realistiske modpol. London Below er et sted, hvor alle som er 'faldet gennem verdens sprækker' havner - og som konsekvens bliver de til skyggeeksistenser i London Above. Heri ligger en fin observation af, hvor let menneskeheden har ved at lukke øjnene for det ubehagelige og det uvisse; de fattige, hjemløse og hjælpeløse som ofte færdes på gaden som usynlige væsner. Gaiman fejrer således samfundets skævheder og udskud, og London Below er overbefolket af håbløst naive og angstplagede personligheder, som alle prøver at finde deres egen vej i deres egen virkelighed. 
London Below er udgjort af vilde og højtflyvende forestillinger; kloak-lignende labyrinter, rotte-tilbedende samfund, monstre, uplacerbare markedspladser og huse der forbinder lokaler over hele London. Det er et forvrænget sted med drømmeelementer og mareridtsmørke, en kombination af en fantasiverden og en faktisk destination med genkendelige stednavne og områder - og som resultat, er det fuldstændig forståeligt. 

Richard did not believe in angels, he never had. He was damned if he was going to start now. Still, it was much easier not to believe in something when it was not actually looking directly at you and saying your name..” 


Persongalleriet i "Neverwhere" er både komisk, forstyrrende, bedårende og interessant. Mr. Croup og Mr. Vandemar fortjener en plads blandt litteraturens bedste skurke; deres usigelige eufori over mord og tortur samt deres bizarre forbigående samtaler er splittet mellem ubehag og komik. 
Lady Door, den kvindelige hovedperson, er en udpræget venlig og varm karakter - hvorimod hendes bodyguard, Hunter, er distanceret, uengageret og kold. Marquis de Carabar minder påfaldende meget om Rumleskaft med alle hans udspekulerede planer, komplicerede handler og mange tjenester. 
Richard Mayhew gennemgår selv en fantastisk udviklingsproces gennem sin eventyrsfærd. Han starter som en usympatisk og triviel hovedperson på jagt efter en sløret drøm om en 'normal tilværelse', og ender som en helt, en sejrsherre og en omsorgsfuld ven. Efterhånden som bogen lakker mod enden, indser han, at hans guldrandende drøm har rustne kanter, og begynder at revaluere hans livsstil og livsværdier. Han opdager, at hans identitet ikke behøver at være defineret af hans lejlighed, hans job eller hans kæreste - han opdager, hvem han er i den inderste krog af hans sind. 
Alle karaktererne har deres egen individuelle stemme, en helt unik måde at tale på, opføre sig på, og et særegent regelsæt at ræsonnere efter. De har alle en vidt forskellig livsfilosofi, en vidt forskellig søgen og et vidt forskelligt mål; og de forenes i en farverig eksplosion af forræderi, tillid, venskab, aftaler og hævn. Måske kan "Neverwhere" i virkeligheden tolkes som en indsigtsfuld undersøgelse af menneskets forskelligheder og interageren. 

There was no moon but the night sky was a riot of crisp and glittering autumn stars. There were streetlights too and lights on buildings and on bridges which looked like earthbound stars and they glimmered repeated as they were reflected with the city in the night water of the Thames. It’s fairyland thought Richard.

Plottet er fyldt med eventyr, illusionære blindgyder og uventede drejninger. Alle mine gætterier i starten af bogen faldt til jorden og blev erstattet med uforudsete muligheder. "Neverwhere" er et medrivende opdagelsesforløb, der navigerer omhyggeligt rundt i et hav af karakterer. Kapitlerne følger flere personligheder af gangen, leder dem fra hinanden og forener dem igen; altsammen med et overlegent overblik. 
Denne bog er enestående, fordi den muliggør en sand virkelighedsflugt. Den vil transportere sin læser til en surrealistisk, og dog fuldstændig håndgribelig, verden med bizarre, og dog elskelige, karakterer. Den vil fremkalde smil, latterkramper, højlydte gisp og knytte tætte og rørende bånd. Skrivestilen vil forhekse og betage, og enhver læser vil forelske sig i Gaimans flydende, satiriske og smukke ord. Det er uundgåeligt.

35 kommentarer:

 1. wow den bog tror jeg, at jeg bliver nød til at læse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan i hvert fald varmt anbefales. Jeg elsker den allerede så højt.

   Slet
 2. Jeg havde lige en aha-oplevelse.
  Da jeg sad og læste din anmeldelse synes jeg, at det da lød som noget jeg havde læst før, og det da bare lød som om Gaiman havde lavet et rip-off af en anden historie om netop det samme - et underground London hvor folk falder gennem sprækker.
  Nu har jeg fattet det. Det er ikke et rip-off - det er simpelthen mig, der har mødt Gaiman før, uden at have forstået det! Da jeg havde engelsk i gymnasiet havde vi på et tidspunkt fantasy-tema, og der læste vi to uddrag af Neverwhere, men jeg bed aldrig mærke i forfatteren! Så jeg har faktisk læst ham lidt, og har endda siddet og analyseret på hans historier, hehe. Og jeg husker tydeligt, at jeg var begejstret for netop denne historie og sagde til mig selv, at jeg ville læse hele bogen - men glemte det helt igen. Nu vil jeg gøre det!
  Tak for lige at få min hukommelse lidt på gled! :)<3
  p.s. Jeg elsker din kat!! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke en herlig lille historie; det er sjovt hvordan bøger glider ud og ind af ens bevidsthed på den måde! Gid det var mig, der havde læst Neil Gaiman i gymnasiet! Jeg ville have elsket det.
   Men hvor fint, at du også kunne lide den dengang - så er den bestemt også værd at genlæse nu. Jeg er glad for, at kunne påminde dig om bogen ;)

   Og tak! Jeg elsker også det fine lille væsen noget så højt.

   Slet
 3. Jeg havde præcis samme oplevelse som Gitte, kunne ikke lade være med at tænke "Det der har jeg læst før". Det viser sig at vi har også læste et uddrag af Neverwhere i min engelskundervisningen på gymnasiet. Jeg ville meget gerne læse hele bogen, den lyder ekstremt god.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nøj hvor pudsigt. Jeg anede slet ikke, den var så populært undervisningsmateriale!

   Bogen i sin helhed er virkelig anbefalelsesværdigt god.

   Slet
 4. Den lyder altså virkelig god, og er straks kommet på min skal-have-læst-liste :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det vil du bestemt ikke fortryde! Den er både morsom, dyster og fantasifuld.

   Slet
 5. Sikke en sød kat du har, perfekt at hygge med når man læser en god bog :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hun er virkelig dejlig. En spindende kat gør bare læsningen så meget mere hyggelig.

   Slet
 6. Sikke utrolig fin blog! Glad for du kiggede forbi min, så jeg kunne få øje på din :-)

  SvarSlet
 7. Skønt indlæg!

  Huge hugs www.gittemary.com
  www.youtube.com/Gittemary
  www.facebook.com/ThePictureOfMary

  SvarSlet
 8. Jeg kan rigtig godt lide oplægget til bogen, men jeg var desværre ikke så begejstret for den, da jeg læste den, og det ærgrer mig ret meget, for jeg vil så gerne kunne lide bogen. Jeg syntes, det var lidt for tydeligt, at historien oprindeligt er skrevet som en tv-serie og først derefter omskrevet til bogform (tv-serien er i øvrigt rimelig retro at se i dag, for den har efterhånden en del år på bagen :-)).

  I det hele taget er Gaiman og jeg ikke så gode venner. Oplæggene til bøgerne er ofte ret spændende og interessante, men jeg er ikke altid glad for udførelsen. 'Star dust' var dog i den bedre ende, så har du ikke allerede læst den, vil jeg anbefale dig den. Filmatiseringen, der blev lavet for nogle år siden, er også glimrende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg anede faktisk ikke, den var baseret ud fra en tv-serie! Hvordan hænger det sammen? Er Neil Gaiman så også forfatteren til TV-serien, eller hvordan? Det har jeg slet, slet, slet ikke opfanget - og synes egentligt heller ikke bogen bærer præg af det. Sikke en pudsig lille opdagelse! :)

   Det er en skam, du har et anstrengt forhold til Gaiman. Jeg er selv blevet ellevild med ham. Jeg tror dog, jeg må give dig ret i, at "Stardust" er den bedste af hans bøger, jeg har læst indtil videre. Den er virkelig, virkelig, virkelig fin og veludført. Ligeså er filmatiseringen, omend den er en smule 'overdramatiseret', om man vil.
   Har du læst Gaimans børnebøger? "Coraline" eller "The Graveyard Book"? Hvad synes du om dem?

   Slet
  2. Jeg mener, at det var Gaiman, der skrev oplægget til tv-serien. Jeg ville godt se den produceret på ny og så med et budget, der bare var halvt så stort som det til Game of Thrones - det ville blive fantastisk :-)

   Ja, det irriterer mig også, for jeg 'bør' kunne lide ham - både ud fra genre og den lidt skæve tilgang, han ind imellem har til tingene. Det virker bare sjældent for mig.

   Coraline kunne jeg virkelig ikke lide - den blev jeg meget skuffet over. The Graveyard Book var ok. Jeg mener, at jeg har læst en bog af ham, der handler om en kat (?), men jeg kan simpelthen ikke huske, hvad den hedder. Den var ellers ret god...

   Slet
  3. Sikke dog en omvendt rækkefølge med serien før bogen! Mærkværdigt. Men jeg tror også, den ville gøre sig enormt godt som tv-serie. Især med et stort budget og dygtige skuespillere. Er tv-serien slet ikke værd at se længere,eller hvordan?

   Jeg har langtfra læst alt af Gaiman, men jeg husker at have læst en novelle om en sort kat, og den var enormt sød. Er det mon hans novellesamling, du tænker på?
   Måske vil du kunne lide hans nyeste udgivelse, "The Ocean at The End of The Lane" bedre? Den har nærmest udelukkende fået rosende og blomstrende anmeldelser. Men omvendt er det jo ingen garanti for personlig smag..

   Slet
  4. Det er efterhånden længe siden, jeg har set den, så det er lidt svært at bedømme. Jeg havde håbet på mere, end hvad den reelt kunne byde på. Jeg tror stadig, man kan købe den over Amazon, så du kan jo evt. købe den der og give dit bud på, om den stadig er noget værd :-)

   Jeg har kigget lidt på den nyeste. Har dog også Good Omens stående, som han har skrevet med Terry Pratchett, og den bør jeg også se at få læst :-)

   Slet
 9. Jeg har kun en ting at sige: jeg må bare læse Neverwhere snart, for din anmeldelse har givet mig blod på tanden!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at høre! Enhver elsker af mørke, dystre og humoristiske eventyrsfortællinger vil forgude den, tror jeg. Den er simpelthen så fantastisk (og den kvindelige hovedperson læser Jane Austen! Hvad mere kan man forlange?)

   Slet
 10. Hold da op, det er noget af en anmeldelse ;)
  mangler faktisk en god bog til ferien, måske jeg skulle investere i Neverwhere, den lyder fantastisk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, min begejstring farver vist det hele en anelse ;)

   Jeg kan i hvert fald varmt anbefale "Neverwhere" som fin sommerlæsning, hvis man er vild med fantasy og mørk humor.

   Slet
 11. Tak !
  ja, det kunne sagtens være fra tumblr. Men jo jo, kedede mig så filmede først jeg hældte te op og så lavede jeg en gif n__n

  Dejlige billeder. Bogen lyder interessant! Må se om jeg ikke kan falde over den et eller andet sted.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er i hvert fald yndigt lavet! :)

   Og tusind tak. Jeg var i hvert fald mere end almindeligt vild med bogen, og vil varmt anbefale den :)

   Slet
 12. Dine anmeldelser er helt vildt gode! Får bare lyst til at give mig i kast med alle slags bøger nu, du har givet mig smag for at udvide min horisont, fra de kærlige varmpyrer og blødsødne varulve ;p

  SvarSlet
  Svar
  1. Dine ord varmer! :) Jeg er så glad for, du kan få lidt inspiration ud af mine anmeldelser :)
   Selv læser jeg en hel del forskelligt i mange genrer, og jeg synes, det er rart at få udvidet sin horisont på den måde. Sommetider er det dejligt at forlade sin 'comfort zone' og blive en smule udfordret. Sådan har jeg det i hvert fald med bøger :)

   Slet
 13. Tusind tak, Rikke! Det er jeg bare rigtig glad for at du syntes.
  Jeg er bare så beæret, over at folk gider at følge mig og min blog :)

  Sikke nogle smukke billeder :) Jeg er på vej ud og spise, så har ikke nået at læse hele indlægget - men det er helt klart et der skal læses færdig når jeg får tid! Men nåede da at nyde dine billeder rigtig meget - og sikke en sød og dejlig kat <3

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød! Tak for rosen! Min kat er også det sødeste væsen i verden, og det bedste selskab imens jeg bladrer i mine bøger.

   Jeg håber, du havde en skøn tur ud at spise :)

   Slet
 14. Jeg leder pt. efter min sommerferiebog, og dette ville måske være et bud, den lyder dog fantastisk!!

  P.s. perfekt billede af Rasmus, som afsluttende effekt ;) Hun er så kær <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg nød den i hvert fald i fulde drag; den har fået en plads blandt mine yndlingsbøger! :)..
   Og tusind tak! Rasmus er min mest brugte model; men hun er også bare så evigt fotogen.

   Slet
 15. Fed blog du har skal vi følges? Følger dig med bloglovin :-)

  Kig forbi min blog :-) hvis du får tid og lyst :-)
  www.confessionsofabeautyfreak.blogspot.com

  SvarSlet
 16. På baggrund af din gode anmeldelse valgte jeg at læse "Neverwhere" - og jeg har aldrig læst noget helt som den. Jeg er netop blevet færdig, og jeg føler mig sådan helt paf og fortumlet. Sikken en bog. Men jeg synes den efterlader mig med mange usagte spørgsmål - altså i mit hovede :) Det føles som om, at man med bogen, blot har skrabet i det øverste lag af historien. Jeg tror måske den kræver en genlæsning?

  Men tak for boginspirationen - det er ikke sidste gang jeg tager en bog fra hylden udelukkende på baggrund af din anbefaling.

  Søs

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er jeg dog glad for, at du har læst den. Og endnu mere for, at du kunne lide den. Jeg spekulerer ofte på, om folk overhovedet kan bruge mine boganbefalinger (Eftersom de er så stærkt subjektive), så det er jeg glad for, at du kunne. Fantastisk med en tilbagemeldning.

   Men du har helt ret i, at Gaiman ikke helt skriver som nogen anden. Han bevæger sig uden tvivl i fantasy-genren, men hans fortællinger er lige så meget myte og magisk realisme, som de er noget som helst andet. Og han giver netop aldrig de fulde svar; det er altid op til læseren selv at tænke videre - og mange af hans bøger kræver en overvejende tolkning, for at give mening.
   Det er så fantastisk med en forfatter, der kan skabe så mange lag i sine historier. Jeg er i hvert fald yderst begejstret.

   Slet