mandag den 17. juni 2013

"The Jane Austen Book Club" af Karen Joy Fowler

"The Jane Austen Book Club" af Karen Joy Fowler, fra forlaget Penguin, udgivet i 2005 (org. udgivet i 2004). 4/5 stjerner

"The Jane Austen Book Club" handler om seks vidt forskellige karakterer, deres fælles kærlighed for læsning (særligt Austen), deres tilknytning til hinanden og deres individuelle bekymringer og glæder.
Da Sylvias mand går fra hende, knuses hendes verden brutalt, og hendes bedste veninde, Jocelyn, forsøger ihærdigt at opsamle stumperne ved at foreslå lidt tankedistraktion i form af en bogklub. Bogklubben består af fem kvinder og en enkelt mand, og beskæftiger sig udelukkende med Jane Austens seks bøger og spænder derfor over seks måneder. I løbet af disse seks måneder stærkes og svækkes båndene mellem bogklubbens medlemmere, og ganske langsomt begynder de at finde deres spejlbilleder blandt Austens historielinjer. 

Sylvia wanted things simple, but they refused to simplify. She carried the letter about, rereading and rereading, watching her feelings rearrange about it, sentence by sentence, like a kaleidoscope.

Kan bøger være venlige? Hvis ja, er det akkurat sådan, jeg vil beskrive denne bog. Som værende venlig, hyggelig og hjemlig - skabt til regnvejrsdage, te, en spindende kat og en komfortabel lænestol. Nogle bøger har en særligt beroligende effekt; og dette er en af dem. 
Man bør ikke lade sig forlede af titlen; dette er ikke rigtigt en bog om Jane Austen. Faktisk tjener Jane Austen og hendes romaner kun som fortællingens strukturelle ramme; det præmis der tillader karaktererne til at mødes og interagere - limen der holder plottet sammen. Historiens kernepunkt og bogens hjerte er i virkeligheden blot de seks medlemmer af bogklubben, deres separate liv og deres fælles diskussioner.  
Romanen er opdelt i seks sektioner; en for hver af Fowlers hovedpersoner og en for hver af Austens romaner. Fowler tildeler hver karakter en Austen-roman, og bruger således Austens fortællinger til at påvise karakterernes personlighedstræk og til at illustrere de små forskelligheder og hemmeligheder, der ligger skjult i deres sind. Fortroligheder, der aldrig er blevet fortalt og følelser der aldrig er blevet formuleret, former hver enkelt karakter og påvirker den måde, de opfatter og diskuterer Austens bøger med hinanden på. 

Each of us has a private Austen.

"The Jane Austen Book Club" fungerer som et fint karakterstudie. Fowler bevæger sig gradvist dybere og dybere under overfladen på de seks hovedpersoner, og kommer med små hint og nøgterne forklaringer på, hvorfor de reagerer som de gør - hvorfor de er, som de er. Der er tale om en varm fortælling om sammenfiltrede skæbner, højlydte diskussioner, modsatte livsanskuelser og simpel personlighedsdannelse.
Jocelyn, Prudie, Grigg, Bernadette, Allegra og Sylvia påbegynder bogklubben med vidt forskellige holdninger og helt individuelle opfattelser af Austens forfatterskab. De oplever alle hendes romaner på deres helt egen måde, og de opnår sjældent enighed i deres diskussioner af dem. Hver læser, læser en lille del af sig selv ind i bøgerne, og Fowler fremhæver således en smuk pointe; at man selv definerer sine læseoplevelser, og at bøger aldrig bliver læst på den samme måde to gange. Hvad Fowler også viser, er desuden hvordan en fælles kærlighed til bøger kan bringe mennesker sammen og skabe livslange bånd af kærlighed og venskab.
Jeg vil ikke blot nøjes med at anbefale denne bog til enhver Austen-beundrer; jeg vil anbefale den til enhver bogelsker med et behov for fjerlet underholdning, forudsigelig romantik og hjemlig hygge til grålige mandage. "The Jane Austen Book Club" er en anderledes og særligt sød form for chick-lit. 

9 kommentarer:

 1. Den skal jeg helt klart have læst. Det lyder utrolig interessant det med hvordan forskellige mennesker tolker bogen. Fordi de lige netop kan spejle sig i bøgerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Det er så hyggeligt at læse om andres, meget forskellige, læseoplevelser på den måde.

   Slet
 2. Har lige reserveret lydbogen :-) Så er der større chance for at jeg få den "læst" :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder skønt! Jeg tror også, den vil gøre sig godt som lydbog :)

   Slet
 3. Jeg elsker simpelthen filmen! Den er så sød :-)
  Bogen skal jeg helt sikkert også have læst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes virkelig også, den er fin! Jeg havde set filmen før, jeg læste bogen, og egentligt kan jeg godt se, der var mange ting, der var blevet ændret i filmen. Men den overordnede stemning passer nu meget godt, og på den måde er bogen præcis som man forventer.

   Slet
 4. Jeg må se at få fat i den bog ... har du forresten fundet din Private Austen?

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan i hvert fald anbefales. Den er så enormt hyggelig! Og det ved jeg ikke helt. Hun har jo nok måske været der hele tiden ;)

   Slet
 5. Tusind tak! Jeg elsker også det kære lille væsen :')

  SvarSlet