fredag den 5. juli 2013

Eftervirkning

I går læste jeg Neil Gaimans nyeste roman "The Ocean at the End of the Lane". Jeg stod tidligt op, lavede en kop te og krøb sammen i sofaen, alt imens skyggerne fra den overskyede himmel udenfor jagede forbi. 
Bogen var en eksamens-gave fra mine forældre, og jeg havde længe glædet mig til at læse den; men jeg havde også udsat det en smule, skubbet andre bøger foran i køen, og gemt det bedste til sidst. Læseøjeblikket er så flygtigt; og med særlige bøger prøver jeg altid at udtrække processen en smule, og at glæde mig lidt mere. 
Jeg nåede aldrig at drikke min te færdig, den blev kold, og jeg måtte hælde den ud i håndvasken. Ordene tog al min opmærksomhed, de sugede mig ind, og de slap alt for hurtigt op. Den magiske morgen sluttede, bogen blev lukket, jeg rejste mig op og begav mig videre med min dag.
I dag ville jeg påbegynde en ny bog, som jeg altid gør, når en anden er sluttet. Men jeg kunne ikke. Neil Gaimans sætninger er blevet hængende i mit hoved, de rumsterer rundt og skriger på opmærksomhed, på tolkning, på forståelse og på tankevirksomhed. Jeg er ør og forvirret. Hvad jeg troede blot var en smuk fantasy-roman er måske i virkeligheden langt mere end dét, og jeg er ved at drukne i et dybblåt ocean af ord.

Bogen vil ikke tillade mig at komme videre. Så nu læser jeg den forfra. 

20 kommentarer:

 1. Åh, hvor har jeg også længe set frem til den dag, hvor jeg også kan bladre om på første side af "The Ocean at the End of the Lane" af den talentfulde Neil Gaiman. Jeg er sikker på, at det vil blive en sand fornøjelse - især efter jeg har læst dette indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke blot en sand fornøjelse, det er en smuk fornøjelse. Der er tale om en af de bøger der efterlader mærker, indtryk og tanker i en stor pærevælling. En helt særlig og helt enestående oplevelse.

   Slet
 2. Det lyder som en helt igennem fantastisk bog, den er hermed kommet på ønskelisten. :0) Glæder mig til at høre hvad du synes om den når der er kommet mere ro på tankerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det bestemt også. Den er virkelig smuk. Jeg kan ikke finde et andet ord lige nu :)

   Slet
 3. Jeg er vandvittigt imponeret over hvor hurtigt du læser - og en anelse misundelig!

  Glæder mig til at læse din anmeldelse, når tankerne en gang er kommet på plads igen (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er ikke altid selv lige glad for det - bøgerne forsvinder alt for hurtigt, og sommetider sidder jeg bare tilbage med en tom fornemmelse i kroppen. Det gjorde jeg virkelig denne gang.
   Jeg glæder mig også til at få sat ord på mine tanker.

   Slet
 4. Åh, det er altså helt fantastisk, når man har sådanne læseoplevelser. Jeg glæder mig, præcis som de andre, til at læse din anmeldelse af bogen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det virkelig, selvom det føles en smule overvældende og tomrumsskabende (hvis det altså er et ord ;)..) Jeg glæder mig også til at få bearbejdet det hele og fundet de passende ord.

   Slet
 5. Det er så fantastisk når man har det sådan med en bog. Der er altid de bøger der sætter dybe spor i sidste ende.
  Jeg glæder mig til at læse den en dag! Jeg håber at du laver en anmeldelse af bogen, når alle tankerne er faldet lidt mere på plads. :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig. Jeg elsker Neil Gaiman og jeg elsker hans bøger, men jeg havde aldrig forudset lige netop denne effekt. Jeg havde aldrig troet, han kunne røre mig så dybt.
   Og selvfølgelig laver en jeg en lille anmeldelse. Forhåbentligt udkommer den på fredag - hvis jeg altså finder mine ord.

   Slet
 6. Det lyder helt fantastisk. Jeg må hellere få begyndt på Neil Gaimans forfatterskab, der er så mange, som roser ham til skyerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er helt fantastisk. Det er hans andre bøger også, men denne slog mig omkuld og flyttede rundt på et eller andet indeni mig. Jeg er efterladt helt åndeløs og lamslået.
   Jeg kan godt forstå, du gerne vil starte på hans forfatterskab; og der er så mange skønne steder at starte.

   Slet
 7. Åh, den vil jeg bare så gerne læse <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå! Den er enestående.

   Slet
 8. Åh, hvilken skøn følelse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis! Det er den bedste følelse.

   Slet
 9. Den lyder helt utrolig!
  - Jeg er helt vild med dette billede

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den virkelig, virkelig, virkelig også. I hvert fald for mig!
   Og tusind tak! :')

   Slet