søndag den 14. juli 2013

"The Blue Fairy Book" af Andrew Lang

Dette er et planlagt indlæg. Jeg er i feriehi, og er derfor lidt langsommere om at udgive og besvare kommentarer. Men jeg skal nok få det gjort efterhånden.

"The Blue Fairy Book" af Andrew Lang, fra forlaget Barnes & Noble, udgivet i 2013 (org. udgivet i 1889). 3/5 stjerner

"The Blue Fairy Book" var den første bog i Andrew Langs række af eventyrssamlinger. Hver bog kendetegnes ved deres farve, og de breder sig i et sandt regnbue spektrum af nuancer. 
Bøgerne indeholder eventyr fra alverdens kulturer, som Andrew Lang indsamlede, tilrettede og organiserede. Denne blå herlighed indeholder både velkendte eventyr om elskede karakter såsom Askepot, Rødhætte og Rumleskaft - men også mindre genkendelige fortællinger i form af "Why the Sea is Salt", "The White Cat" og "The Red Etin". 

Be as true-hearted as you are beautiful, and we shall have nothing left to wish for.

Det er altid en fornøjelse at læse klassiske eventyr, og betragte de historier, man troede, man kendte udfolde sig i helt uventede retninger og nye drejninger. Eventyr varierer i sådan en ekstrem grad, at man sommetider kan komme til at tvivle på, hvorvidt titlen har været en fejl - og om den overhovedet har noget til fælles med den velkendte barndomshistorie.
Eventyrslæsning er naturligvis også den sødeste form for eskapisme; simple historier med strukturelle ligheder og velkendte kompositioner fører altid næsten tankerne ad nostalgiske og fjerlette veje. Prinserne får altid deres prinsesser, dragerne bliver besejret, katte kan tale og magi er en synlig størrelse, der både kan udøves og tilbageføres. Hvert eventyr har en belærende morale, en opløftet pegefinger, og fortæller om mod, godhed og fantasi. Eventyrsverdenen er et fantastisk sted at færdes i.
Utroligt nok tog denne bog mig alligevel evigheder at læse; om det skyldes en stressende eksamensperiode eller koncentrationsmæssige besværligheder, ved jeg ikke. Eventyrene var akkurat som jeg forventede dem - og dog ikke. 

The next room was a library, and she saw everything she had ever wanted to read, as well as everything she had read, and it seemed to her that a whole lifetime would not be enough to even read the names of the books, there were so many.

I vinters genlæste jeg Brødrene Grimms komplette eventyrssamling, og jeg blev fanget i fortællingernes hidtil oversete mørke. Tæer blev skåret af og øjne blev hugget ud af deres øjenhuler af bidske fugle - jeg blev overrasket over eventyrenes ekstremt morbide side, og forundret over den barske tilgangsvinkel. Eventyrene var så langt fra de Disneyficerede versioner, jeg voksede op med.
Andrew Langs eventyr indeholder derimod ikke så mange af den slags overraskelser; historierne lader til at stemme overens med Disneys romantiserede fortællinger i en højere grad. Selvom de fremstillede eventyr er evigt klassiske og elskelige, virkede de en anelse svage, måske endda tilbageholdende, i forhold til Charles Perrault og Brødrene Grimms mere upolerede versioner af de samme fortællinger.
Bogen er dog stadig læseværdig - og særligt for de, der foretrækker helt rene og genkendelige eventyrsfortællinger fra barndommens tidligste år. For mit vedkommende tog forudsigeligheden dog et flig af glæden, hvilket måske blot er den sørgelige konsekvens af at læse eventyr udenfor barndommens rammer.
Naturligvis var der også skinnende guldkorn mellem de mange sider. Langs udgave af "The Beauty and the Beast" må være den bedste, jeg nogensinde har læst. Den naturlige sødme og smukke morale i den simple historie, fremstilles på bedste og mest elegante vis i Langs hænder. Ligeledes hører "The White Cat" og "East of the Sun and West of the Moon" til blandt bogens største skatte. 

7 kommentarer:

 1. Utrolig smuk bog! Ærgerligt at den er forudsigelig, men den lyder nu alligevel fin! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, ja. B&N's bøger er altid smukke - uanset hvordan indholdet så end udarter sig.

   Jeg er ikke ellevild med Langs eventyrsversioner, men bogen har bestemt charme og så uendeligt meget sødme.

   Slet
 2. Åh, eventyret med havet kan jeg huske at jeg engang har læst. Det står lidt tåget, men jeg husker det som en god historie. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker, når man husker den slags barndomslæsning! Det er så fint. Og det er bestemt en god historie og et sødt eventyr.

   Slet
 3. Har netop købt denne bog og glæder mig helt vildt til at genlæse de smukke gamle fortællinger :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke et godt køb! Bogen er virkelig så yndig, og fortællingerne i den er bestemt også fine.

   Slet
 4. Tak, tak, tak! for de søde og varmende ord. Den slags gør mig så lykkelig; og hvor er jeg glad for, du læser med. <3

  SvarSlet