lørdag den 14. september 2013

Currently reading #6 og konkurrenceafgørelse

I torsdags dragede Mette og jeg sammen på biblioteket. Hun skulle fordrive lidt tid, og jeg skulle afhente én enkel bog. Men naturligvis er det imod min natur at forlade et bibliotek med kun en enkel bog; så vi forvildede os ind mellem de mange hylder og rækker af mulige eventyr. 
Det var tilfældigt, at mit blik strejfede den dekorative bog med Rumis digte. Men jeg så den og blev mindet om noget; et mål jeg havde sat mig for, og et løfte jeg havde glemt. I starten af året besluttede jeg mig for, at jeg hver måned ville læse en digtsamling - men på det seneste har jeg forsømt lyriklæsningen til fordel for alskens romaner og noveller. Og det er lidt en skam - for to sparsomme linjer i et kort digt kan ofte udtrykke hele verdener, på en måde som ti tætskrevne kapitler aldrig vil kunne formå. Jeg elsker præcisionen i lyrik, og den velovervejede brug af hvert enkelt ord på hver enkel linje. Bogstaverne får lov til at ånde; at stå alene og at tale uden støj.
Biblioteksbogen er en gammel og slidt udgave med talrige æselører, som ledte mig til den ovenstående fotograferede side. En side som fortjener så mange bukkede kanter og opmærksomhedstegn, som det overhovedet er muligt at skabe. Jeg har fundet en enighed og skabt et bånd med den forrige læser over Rumis hjerteløst smukke ord.

Hvad læser I her i weekenden? Og læser I regelmæssigt lyrik?


Jeg har desuden også fundet vinderen af "Coraline" fra SAXO. Med tilfældighedernes terningespil blev det Simone, som jeg straks har sendt en lykkebrigende mail til.  
Som altid har det været en fornøjelse at lege konkurrenceleg med jer og at læse om alle de skønne forfatteropdagelser, I har gjort jer på de seneste. Jeg finder så megen inspiration og læseglæde i kommentarfeltets hurlumhej, at adskillige, hidtil oversete, forfatternavne er havnet højt på min læse-liste. Jeg sender oceaner af luftkys og tankekram til alle deltagerne, og bestræber mig på at afholde en ny konkurrence i en nær fremtid. 

23 kommentarer:

 1. Lyrik er skønt!

  Jeg læser The Immortal Rules og sidder og får samme dejlige følelse, som det var tilfældet med The Hunger Games. Gid den aldrig må slutte!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det bestemt!

   Åh sikke en sammenligning! Nu bliver jeg nødt til at kigge nærmere på den! Tak for anbefalingen.

   Slet
 2. Tillykke til vinderen. Hun får sig en god bog med posten.
  Jeg holder meget af lyrik, så det er passende, at det er blandt mine fag på dette semester.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør hun helt bestemt. En fantastisk bog.
   Hvor er det dog skønt, studiet giver så god mulighed for lyriklæsning! Åh, litteraturvidenskab <3

   Slet
 3. Jeg er SÅ glad :D
  Tusind tak!!

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det rart at høre! :) det var skam det mindste!

   Slet
 4. Jeg er alt for dårlig til at få læst lyrik, det har altid været den genre, som jeg har haft sværest ved at komme i gang med. Faktisk lyder det som et fantastisk projekt, det der med at man skal læse en digtsamling om måneden, det kunne være, jeg skulle forsøge mig med et sådant projekt.
  Jeg er i gang med Marcel Prousts første bind af "Jagten på den forsvundne tid", som er god, men lidt forvirrende! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også i lang tid haft vanskeligheder; men efter jeg læste en enorm god digtsamling i januar, er jeg begyndt at nyde lyrikkens verden langt mere. Projektet kan varmt anbefales til det formål!

   Jeg kunne godt forestille mig, Proust var besværlig - men det er dog altid noget, han er god.

   Slet
 5. Min weekend eller søndag skal gå med studielæsning, men forhåbentlig kan jeg også nå lidt længere ind i Fryser jeg af Martin Kongstad. Den er nemlig blevet lidt forsømt de sidste par dage, hvor det har stået på rustur og masser af hygge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. jeg kender kun alt for godt de tidspunkter, hvor studielæsningen skubber fornøjelseslæsningen en smule. Sådan er det vist bare at være studerende (suk), men så bliver glæden blot endnu smukkere, når man kan krybe sammen med en bog af eget valg.

   Slet
 6. Den ser spændende ud, og har derfor netop bestilt den på biblioteket! :) Så nu venter jeg spændt på hvad den kan bringe mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastisk! Jeg håber, du vil nyde den.

   Slet
 7. Jeg læser Middlemarch denne weekend - eller det vil sige, at jeg er gået i gang med den, for det er et større projekt!

  Til gengæld er jeg allerede helt forelsket i den, og jeg har svært ved at lægge den fra mig.

  Jeg har faktisk aldrig rigtig givet lyrikken en chance. Men hvor er det dog en smuk bog og nogle smukke ord (i hvert fald det jeg kan læse på billedet). Det kunne være, jeg skulle prøve lidt lyrik en gang imellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker "Middlemarch". Elsker, elsker, elsker. Det er en af mine absolutte yndlingsbøger, og jeg vil virkelig glæde mig, til at høre din mening om den.

   Lyrik kan nemlig være enormt smukt og enormt sigende. Rumi her er ingen undtagelse.

   Slet
 8. Den er da spændende ud, har reserveret den på biblioteket.
  Har ikke fået læst meget i weekenden, til trods for at jeg har en pæn, lille bunke bøger liggende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor fint. Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om den!
   Og sommetider flyver tiden blot forbi uden læsestunder; men så kan bunken altid indhentes og gemmes til senere!

   Slet
 9. Lyrik læser jeg faktisk ikke,overhovedt. Det er somom at lige netop digte, vers og lignende ikke siger mig så meget - men tilgengæld hører jeg rigtig meget musik, pga. lyrikken frem for tone, melodi og beat. Det er meget vigtigere, den stemning jeg oplever, pga. ordene, frem for lydelementet.
  Dog har jeg måske heller ikke ligefrem givet lyrik en ærlig chance, tror kun jeg har læst det, jeg er blevet præsenteret for i folkeskolen og gymnasiet, for efterhånden mange år siden (: Dog værtsætter jeg både sange og digte i fx. Harry Potter, Ringenes Herre og Eragon.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt, du nævner det med musikken. Jeg baserer også mine yndlingssange mere på ord og tekst end på melodier og toner. Det skal ramme mig og sige mig noget, før jeg kan indleve mig i det.
   Jeg tror, der er mange der opgiver lyrikken efter skolen. Jeg gjorde det også selv indtil for nylig; men der er så meget fint, der afgjort er værd at læse.

   Og det er virkelig skønt når bøger har integrerede digte og sange. Den slags elsker jeg også.

   Slet
 10. Tillykke til den heldige vinder. Jeg har desværre ikke nået at læse i weekenden.
  Lyrik er en fascinerende verden - jeg holder meget af blandt andre Henrik Nordbrandt og Pia Juul og af at høre Pia Juul læse sine egne digte.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, men så har du vel haft travlt med andre fornøjeligheder.
   Jeg elsker faktisk også Pia Juul - og der er noget helt særligt over forfatternes oplæsninger.

   Slet
 11. Stort tillykke til den heldige :D

  SvarSlet
 12. Du har overbevist mig om at jeg skal læse Rumi. Det var godt nok et meget smukt digt som du har taget billede af. Har hørt meget om ham der Rumi, har set nogle tv-programmer om ham og nu er det vist snart på tide at få læst noget af ham. Tak for inspirationen :-)

  SvarSlet