lørdag den 12. oktober 2013

Read-a-Thon - En minutiøs opdatering (#2)

I dag er dagen for det store 24-timers Read-a-Thon. I de næste 24 timer vil mennesker over hele verden læse uafbrudt, fordybe sig i bøger, og diskutere fremskridt og læseoplevelser i internettes mange afkroge.
Jeg har besluttet, at jeg ligesom sidste år, vil oprette et indlæg, som jeg opdaterer løbende. Tilføjelser af billeder og ord vil ske gradvist, og på den måde vil indlægget være under konstant opbygning. I får dermed et lille nøglehulsglimt ind i øjeblikkelige redigeringer og indskydelser. Alternativt kan I også følge med i mit Read-a-Thon-eventyr på Twitter
Hvis I også deltager i dagens læsemarathon, må I endelig skrive en kommentar med informationer om, hvor jeg kan følge jeres fremskridt henne. Uanset hvad, håber jeg I får et enestående døgn - om det så er fyldt med bøger, eller ej.

Kl. 13.40 - Jeg sidder klar, i min sofa. Lige ud for mit synsfelt i en sirlig opstilling på sofabordet, står en dampende kop te, en lille skål med slik og en sand eventyrsstak af bøger. Min Twitter-feed er langsomt ved at blive overtaget af snack-overvejelser og sidste øjebliks læsebeslutninger, og det tilføjer en sær form for afventning til det store læseprojekt. I modsætning til sidst, er der denne gang enormt mange danske bogbloggere, der deltager, og jeg elsker det fællesskab der skabes omkring en sådan dag.

Kl. 14.00 - Startskuddet er lydt, og Dewey's Read-a-Thon er officielt begyndt. Den første bog i min læsestak er en genlæsning; nemlig "The Picture of Dorian Gray" af Oscar Wilde. Jeg læser den sammen med Nikoline, som også har fundet den frem, netop nu. Jeg ser derfor ikke kun frem til selv at læse den; en del af fornøjelsen ligger også i at diskutere den med en ligesindet. Det er den fineste tanke i verden.

Kl. 16.11 - To timer og 155 sider senere. Jeg spiser chokoladesmåkager og sender med jævne mellemrum små beskeder til Nikoline, så vi sammen kan sukke over Oscar Wildes smukke formuleringer. Jeg havde næsten helt glemt, hvor fantastisk en bog "The Picture of Dorian Gray" rent faktisk er.

Kl. 16.58 - Da jeg nåede til den sidste linje i Oscar Wildes roman, læste jeg den to, tre, fire gange. Den dirrer af gotisk rædsel, og den opsummerer hele bogen noget så fantastisk.
Den næste bog i rækken er "Breakfast at Tiffany's" af Truman Capote - og den glæder jeg mig til at opleve for første gang i bogform. 

Kl. 18.34 - Jeg vidste egentligt godt, at "Breakfast at Tiffany's" diverterede fra filmatiseringen - men jeg blev alligevel en anelse overrasket over dens mange dystre undertoner. Jeg forholder mig dog en smule ambivalent overfor Capotes skrivestil, som aldrig rigtigt fangede mig. På sin vis virkede den næsten for abrupt. 
Nu er jeg gået i gang med at læse "The Book of Lost Things" af John Connolly; jeg trænger nemlig til en smule fantasidrys efter Capotes barske realisme.

Kl. 21.08 - Dette er den fantasy bog, jeg har ventet på og håbet på. I en verden af fantasi, eventyr, barndom og traumer væver Connolly en dyster og helt enestående fortælling. Han indarbejder klassiske elementer, omformer velkendte eventyr og hylder læsningens eskapisme. Jeg elsker det.

Kl. 21.53 - Bogen har snydt mig! Jeg troede, historien strakte sig over 502 sider, men den sluttede allerede på side 348 - og resten var blot et kompendium af folkeeventyr og forfatterspørgsmål. 
Dér sad jeg, ramt af læsefeber, og undrede mig over, hvor hurtigt plottet forenede sig. Det faldt mig aldrig ind, at sideomfanget var misledende. Jeg tænkte, at der nok snart ville ske noget, så historien fortsatte i en helt ny retning - og i stedet sluttede den.
Slutningen var ikke forhastet eller forkert; den kom bare bag på mig, for jeg havde forventet lidt længere tid i Connollys spindelvæv. Det her var nemlig en bog af den sjældne slags - en af dem, hvor man nyder hver side og ikke vil have den til at ende.

Kl. 00.55 - Jeg har holdt en pause, drukket adskillige glas appelsinjuice, hørt god musik og gået en lille tur med Nico i hånden. Den friske luft var vist lige, hvad jeg behøvede.
Jeg har desuden netop færdiggjort min fjerde bog, nemlig "Silas Marner" af George Eliot. Det er en af klassiker af den søde og helt simple slags - lætlæselig, fornøjelig og dog fyldt med Eliots kendetegnende naturbeskrivelser og landsbybetragtninger. 

Kl. 03.32 - "Wildwood" af Colin Meloy ligger opslået i mit skød. Det er en børnebog med de mest finurlige og farverige illustrationer, og jeg nyder at bladre den igennem og forbløffes over dens mange detaljer. (Se evt. andet billede i dette indlæg)
Desværre er det blot som om, ordene halter en smule bagefter billederne; jeg føler, jeg læser en historie, jeg kender i forvejen. Dog har jeg kun læst 213 sider ud af 541, så der er endnu plads til forbedring og overraskelser.
Mine øjenlåg er desuden ved at blive tungere, min læsning sløvere. For hvert klokkeslag fremanes et gab, for hver vendt side undertrykkes et suk. Jeg er træt, og natten er lang.

Kl. 07.21 - Jeg er meget træt, og bogen er meget tung. Faktisk tabte jeg den for et øjeblik ned i mit eget ansigt og faldt i søvn. Bare lidt.
Jeg læser dog endnu videre. Og jeg er snart færdig med "Wildwood", hvilket vil sige, jeg skal til at gruble over, hvad min næste bog skal være. Jeg har undervurderet mine egne læseevner, og ikke forudplanlagt flere bøger.

Kl. 08.25 - Jeg har færdiglæst "Wildwood", og har holdt en tiltrængt pause med lidt bloggeri og videoredigering. Jeg har netop indsat en lille stemningsfilm nedenfor, som egentligt opsummerer det seneste døgn meget godt. 
Den næste bog, jeg vil finde frem er "Æsops fabler", efter et genialt forslag fra Irene.

Kl. 10.42 - Jeg har lavet varm kakao og købt morgenbrød. Fra soveværelset kan Nicos svage snorken endnu høres. Jeg er derimod ikke selv træt. Ikke længere.
I stedet gemmer jeg mig i sofaets hjørne, med en enormt sød og letlæselig bog. "Æsops fabler" er små historier med belærende moraler; korte historiebidder, der kan læses i et behageligt tempo. Jeg tror ikke, jeg kan nå at læse bogen færdig - men jeg nyder det af den, jeg kan. 

Kl. 13.25 - På grund af bogens mange illustrerede sider og strukturelle opdelinger, nåede jeg rent faktisk at færdiglæse den. "Æsops fabler" danner fine gentagelsesmønstre af advarsler, råd og formaninger - fortalt gennem både husdyr og guder. Flere af fablerne var et barndomsgensyn, jeg helt havde glemt. Og den slags er altid rart. 

Kl. 14.04 - 24 timer, 6 bøger og 1936 sider. Det sidste døgn har været et virvar af læseoplevelser, internt fjolleri, og hjemlig hygge. Jeg nåede mine mål, fik kun en minimal søvn - og jeg havde det rart. Det har været en sand succes.
Fællesskabet ved et event som dette, er uden tvivl det smukkeste af det hele; synkronlæsningen med Nikoline tilføjede perspektiver og sammenhørighed, altimens læsemæssige diskussioner på tværs af verdenshjørnerne udfoldede sig på Twitter, og heppekors-lignende tilstande opstod i en facebookgruppe for de deltagende danske bogbloggere. Jeg har oprigtigt moret mig - hvilket i sidste ende er hele pointen med døgn som dette.
Og nu vil jeg lukke øjnene og sove. Sove tungt og sove længe. Godnat! 


57 kommentarer:

 1. Jeg tror jeg hopper med på vognen (men det kommer nok til at være studie-relateret læsning). Om ikke andet, så er det i hvert fald en god motivation for at komme i gang med at læse og indhente alt det jeg er bagud :) God fornøjelse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var dog en god idé! Så kommer det da af vejen! :)

   Tak og i lige måde!

   Slet
 2. God fornøjelse! Glæder mig til at følge med de næste 24 timer! ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak og i lige måde! :) Det er så hyggeligt med al den læsning!

   Slet
  2. Meget! Forresten - jeg har tænkt over det et par gange - når du poster en kommentar, så er bloggen stavet forkert. Der står papebackcastles, så jeg kommer ikke direkte ind på din blog, når jeg trykker på dit navn. :( Syntes lige, jeg ville sige det! :)

   Slet
  3. Ej, er det rigtigt? Det anede jeg slet ikke! Det skal jeg da have ændret! Tak for heads up! :)

   Slet
  4. Det var så lidt. :) Tænkte, det var meget rart at vide, hæ.
   - århhhhhhh er du stadig igang? Er træææt, Rikke. :(

   Slet
  5. Lige præcis!

   Jeg læser endnu, og kæmper også mod gaberi og træthed. Men jeg overgiver mig ikke! Jeg N-Æ-G-T-E-R!

   Slet
  6. Hvor er jeg glad for, du også har det sådan! Vi holder ud resten af tiden, ja vi gør så!!!!!

   Slet
 3. Hvor er det skægt, at vi ikke bare læser samme bog, men også har valgt at drikke af samme krus. Jeg har også fundet den kære Hemul frem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ hvor pudsigt! :) Hemulen er den skønneste medfølger på læse-dagen. Og det er du også :)

   Slet
 4. Har hørt om dette event alt for sent, må hoppe med på vognen næste gang. (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det var en skam! Men så må du være med til april i stedet! :)

   Slet
 5. Hvor er det spændende - sikke en skøn idé, Rikke! Jeg har indtil videre kun fået læst Politiken og Information i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig en hyggelig dag, ja! Masser af læsning og fordybelse! :)

   Du har da også fået læst det mest nødvendige så - jeg kan indenimellem være så dårlig til at holde mig opdateret med diverse medier.

   Slet
 6. Jeg har aldrig hørt om det før, men det lyder jo faktisk virkelig hyggeligt! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også enormt hyggeligt!

   Slet
 7. Hvor er du dog sød! Tusind tak :)

  Åh hvor hyggeligt. Jeg elsker bøgerne om Leonora Christina - fantastisk valg! :) Jeg genlæste selv 1'eren for nylig, men har endnu ikke fået købt 2'eren endnu. Det bør jeg nok snart gøre.

  SvarSlet
 8. Jeg er glad for, at kunne inspirere! De bøger betyder noget helt særligt for mig! Læste du dem også som barn, eller har du opdaget dem for første gang nu?

  SvarSlet
 9. Hvor er det bare hyggeligt at følge med hvordan det går dig. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih mange tak - og i lige måde! Det er sådan en hyggelig dag :)

   Slet
  2. Hvor er du bare hurtig! :0)

   Slet
 10. Ja, Mumi-krus er bare det bedste til read-a-thon! Jeg har også sådan en "egoist"-tekande, som dog også skal i brug senere :)
  Nu vil jeg smutte ned og få lidt afveksling på stamcaféen, så glæder jeg mig til at høre hvad du synes om "Breakfast..." :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mumi-krus er altid det bedste! Jeg elsker dem helt åndssvagt meget! :) .. Jeg har faktisk også en 'enmands-tekande' med Minnie-motiv. Jeg tror, de kaldes 'Tea for one'? Genial idé!

   Det lyder skønt med en lille cafétur! "Breakfast at Tiffany's" var en god bog til en vis grad - jeg brød mig bare vist ikke rigtigt om Capotes lidt .. bratte? skrivestil. De tre medfølgende noveller i bogen nød jeg til gengæld - især 'A Christmas Memory' den var fin!

   Slet
 11. Enjoy your Readathon! Good books you have chosen :) I don't understand your text, but it looks like you are enjoying yourself today :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you! I'm very excited about my reading pile as well!

   I am enjoying myself immensely. I hope you are as well!

   Slet
 12. Ej, det var tarveligt! "Book of Lost Things" er SÅ fin - jeg er ked af, at du blev afbrudt midt i din læseglæde :(
  Håber du kan finde noget ligeså magisk til at holde feberen oppe ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tarvelig er lige ordet! Men åh, hvor var de 348 sider den varede bare guld værd. En gennemført fantastisk bog. Jeg undrede mig nu også over, hvor meget plottet pludselig samlede sig - men jeg tænkte, der nok snart ville ske noget andet. Og så BAM, sluttede den. Åh suk. Sikke en bog.

   Og tak! Det håber jeg også :')

   Slet
 13. Spændt på at høre hvad du synes om "The Book of Lost Things". Det var en af den slags bøger jeg forventede at elske men ikke gjorde uden at kunne sætte ord på hvorfor. Meget sært.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elskede den! Den var afgjort mere dyster, end jeg troede, den ville være; men jeg elskede sammenfletningen af myter, eventyr, barndom og krigs-virkelighed. Fantastisk.

   Faktisk blev jeg helt sur, da den sluttede. Især fordi jeg troede, den varede længere.

   Slet
  2. Hæ - det er den bedste type bøger når man har det sådan bagefter :)

   Slet
 14. I really liked The Picture Of Dorian Grey. I hope you are enjoying the Read-A-Thon. #teambear

  SvarSlet
  Svar
  1. I love it as well! This is my second time reading it, and it is even better than I remembered it to be.

   Thank you, I hope you are enjoying it as well :)

   Slet
 15. Det er utrolig hyggeligt at følge med på sidelinjen. Nu vil jeg gå i seng - og læse et par kapitler - inden jeg skal sove. Pøjpøj med læsningen :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, du synes! Hvilken bog er du i færd med at læse i denne weekend? :)

   Og mange tak! Sov godt :)

   Slet
  2. Jeg læser Kraken af China Melville. En bog, jeg startede på for et stykke tid siden, men gik i stå med undervejs. Nu har jeg besluttet mig for at læse den færdig i løbet af de næste par dage :-)

   Slet
 16. Det er sjovt, sådan en snydefølelse har jeg også engang oplevet! Kan ikke huske bogen .. men det er altså skørt, når man sidder og forventer mere - ikke nødvendigvis fordi det mangler, men bare fordi man regnede med det pga. sidetallet :p

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Jeg kunne da godt se, handlingen blev nogenlunde opsummeret lige pludselig. Men altså, når man først har fået bildt sig selv ind, der er 502 sider, så er det jo det, man tror!

   Det er komisk. Og det er altså snyd!

   Slet
 17. Lidt hepning her fra det spanske - "Wildwood" ser så fin ud - håber den kan holde dig vågen lidt endnu :)
  Jeg har valgt at satse på gotisk uhygge til at holde gnisten de næste par timer...

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er så sød! Tak! :) "Wildwood" var skam også fin - men den var nok ikke det rigtige valg til de allermest kritiske timer ;) Generelt er jeg en anelse skuffet over den. Men sådan har det nærmest været med alle børnebøger, jeg læste siden Valente. Åh, suk.

   Og gotisk uhygge lyder fantastisk! :)

   Slet
 18. Du klarer det godt. Jeg har også siddet og nikket et par gange dog uden at tabe min bog men det er svært at holde sig vågen når der er 2 andre i samme stue der sover. Nu er de heldigvis vågne igen, det er lyst og vi kan klare os lidt igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Det er virkelig svært - særligt omkring kl. 6-7 var enormt kritisk for mig!

   Slet
 19. Hvor er du god! Godt kæmpet, Rikke! :)
  p.s. jeg har de samme åkande-fyrfadslys :D ha

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :'D

   Og sejt nok! De er også finefinefine :b

   Slet
 20. Stort tillykke med en gennemført marathon, søde/seje Rikke! Som altid har det været så hyggeligt at følge med og heppe natten lang :)

  Vi "ses" helt sikkert igen næste gang ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde, fine Camilla! Det har virkelig været hyggeligt, sjovt og enormt trættende! Vi skal afgjort på næste gang også ;D

   Slet
 21. Hold da op! Næsten 2000 sider! Jeg er imponeret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er bestemt også lidt stolt ;D

   Slet
 22. Ej hvor lyder det bare som det skønneste døgn nogensinde! Næsten 2.000 sider? Jeg er imponeret (:

  Det er afgjort - næste gang der er read-a-thon aflyser jeg alle planer. Jeg skal helt sikkert være med, for det lyder som den sjoveste udfordring til sig selv xD

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har også været skønt og sjovt! Men også enormt trættende i længden :p Sjovt nok læser jeg ingen bøger i dag (hæhæ).

   Du skal afgjort være med; det er simpelthen sådan en hyggelig dag med alle de andre læsere og alle de gode bøger!

   Slet
 23. Ej hvor godt gået Rikke! :D
  Næste gang håber jeg at jeg kan være med også!

  Åh du skal læse Patrick Rothfuss, han er god! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak du fine! :') Det kunne være vildt hyggeligt, hvis du også deltog næste gang!

   Og det lyder skønt, det vil jeg huske på ;D

   Slet
 24. Jeg nød virkelig at læse Dorian Grey med dig. Vi må finde en fælles bog til næste gang.

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde min kære - og helt bestemt! Det var så givende at kunne dele sine oplevelser og tanker undervejs :)

   Slet
 25. Er nødt til, at være med næste gang. Jeg må dog bare ud af huset eller "smide" de tre andre ud, ellers bliver det vidst ikke muligt ;)

  SvarSlet