tirsdag den 8. oktober 2013

Tema-tirsdag #25: Dewey's Read-a-Thon

Read-a-Thon's er en hyppig begivenhed i den læsende internetverden. Meningen ligger i navnet, og består af udvalgte tidsrum, hvor man læser konstant (eller blot mere end man plejer). Sommetider rives der hele uger, endda hele måneder, ud af kalenderen, og læsere over hele verden begraver deres næser i en bog. Der er dermed ikke kun tale om en læsemæssig trance; men også en form for fællesskab, hvor Twitter, Tumblr, YouTube og blogs fyldes med opdateringer og diskussioner af læsningens fremskridt.
Hvor meget jeg end holder af idéen, synes jeg hurtigt, de svimlende tidsomfang bliver for voldsomme og læsebyrden for hård - og derfor deltager jeg sjældent. Dog er der en enkelt undtagelse ved reglen, og det er Dewey's Read-a-Thon, som finder sted to gange årligt.
Dewey's Read-a-Thon strækker sig over et enkelt døgn; og i det ene døgn spredes alverdens konkurrencer, udfordringer og opmuntringer ud over hele mit boglige netværk. På dagen arrangeres såkaldte cheerleaders, der klikker rundt på deltagernes blogs og twitter, kommenterer og opmuntrer. Der udloddes præmier og opstilles konkurrencer - og der læses. I massevis. 
Jeg opdagede først fænomenet i april, og blev umådelig fascineret af dette gigantiske læse-netværk. Jeg deltog, og jeg læste så lang tid, jeg overhovedet kunne - men jeg havde desværre ikke haft mulighed for at sove længe, så jeg endte med at lukke både øjne og bøger. Derfor har jeg længe haft store planer for den kommende lørdag - planer om åbne øjne og færdiglæste bøger.
Et Read-a-Thon som dette udfordrer mit vante læsemønster. Det kræver uendelig dedikation og koncentration at kunne udskifte den ene bog med den anden så hurtigt; men det er en udfordring, og jeg tager den op.
I april læste jeg fem bøger. Det er på den måde imponerende og tankevækkende hvor hurtigt hyldens ulæste bøger kan påbegyndes, hvis blot man tager sig tiden til det. Men tiden har selvfølgelig også en tendens til at passere, som smuldrende sand mellem ens hænder.

På lørdag kl. 14, vil læsere over hele verden åbne en bog og forsvinde for en stund. Og de vil ikke være alene om deres læsning; de vil dele den, lade den sprede sig fra lukkede stuer til sociale medier. En ellers så ensidig aktivitet vil kunne skabe fællesskab. Og det er måske i virkeligheden dét, der tiltaler mig allermest.
(I kan læse mere på den officielle hjemmeside her, hvor konkurrencer og udfordringer også vil blive offentliggjort i løbet af læsedagen). 

Overvejelser og forberedelser - min to-do-liste;
- Vælg bøger; Uden tvivl det sværeste og det vigtigste punkt på listen. Hvis fireogtyve timers læsning skal kunne lade sig gøre, kræver det en præcis og glædelig bogstak. I april fik jeg læst 1418 sider, selvom jeg også blundede hen i et par timer. Dette år har jeg derfor satset på 1637 sider - noget der burde kunne lade sig gøre, alting taget i betragtning.
Jeg hører ofte, folk foretrækker at læse korte bøger, for hele tiden at føle de afslutter noget. Det kan jeg fuldt ud se logikken i; men mit eget kodeord er først og fremmest variation. Min nøje udvalgte bogstak består således af tre bøger omkring de 200 sider, og to bøger på 500 sider. De varierer ligeså bredt i genre som i længde; og jeg glæder mig til fantasy-vidunderet "The Book of Lost Things", børnebogen "Wildwood", genlæsningen af min elskede "The Picture of Dorian Gray", George Eliots samfundsportræt og "Breakfast at Tiffany's" i bogform frem for filmen, som jeg kender så godt.
- Tilmeldning på hjemmesiden; Ønsker man at være (officielt) med til Dewey's Read-a-Thon, kan man tilmelde sig lige her. Det er naturligvis blot en formalitet, men det hjælper til at danne et indtryk af, hvor mange der læser med, og giver samtidig mulighed for at klikke rundt på listen, og opdage andre læsere på tværs af kloden.
- Køb chokolade; De sene nattetimer kræver snacks i massevis, og chokoladen er et indiskutabelt punkt på min liste. Jeg planlægger at fylde hele skåle med lækkerier. 
- Nyvasket nattøj; Jeg har allerede dannet mig et harmonisk billede af, hvordan min læsning skal foregå. Jeg vil befinde mig i sofaen, gemt under et tæppe med sutsko og mumi-nattøj på. Intet retfærdiggør en nattøjsdag så godt som en læsedag. 
- Mere te? Eftersom jeg ikke drikker kaffe må mine dybe krus og store kopper blive fyldt op med dampende te i stedet. Kusmi-varianten ved navn 'Anastasia' er min uovertrufne favorit - og jeg har netop fyldt lageret op endnu engang. 
- Læse-buddy; Jeg ved alverdens bogbloggere deltager og læser natten væk; men det ville nu være rart at have en, man kunne sende små lys af livstegn og opmuntring til. Eller måske endda en, man kunne synkron-læse en bog med?
- Blog-indlæg; Foruden dette introduktionsindlæg vil jeg, ligesom jeg gjorde i april, oprette et indlæg, som jeg løbende opdaterer i løbet af den store læsedag. På den måde kan I følge med i min læsning - og min søvndrukne tilstand. 
- Nem aftensmad; Den konstante og vedvarende bladren i knitrende sider, efterlader ikke megen tid til madlavning og køkkenkreativitet. Rester i fryseren eller køleskabet er en sand livsredder, og jeg vil afgjort sørge for, der vil ligge noget nemt, jeg hurtigt kan opvarme. 

Hvad med jer? Deltager I på lørdag? I så fald - hvordan forbereder I jer? Og hvilke bøger vil I læse? 

53 kommentarer:

 1. Jeg overvejer stadig, bare på et lidt mindre stadie. Jeg skal arbejde lørdag, så de første timer er optaget for mit vedkommende. Og dermed også natten, da jeg ikke vil kunne holde hele natten, når jeg har været tidligt oppe. Men overvejer at sætte mig et enkelt mål, og så forsøge mig. Bare for sjov.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så hyggeligt, du også vil være med! Jeg glæder mig til at se hvilke bøger, du udvælger!

   Slet
 2. Åh jeg gad godt prøve at deltage. Det må blive næste år! Skal fejre min fødselsdag nu på lørdag

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder da bestemt også hyggeligt! Jeg håber, du får en fantastisk dag, og så kan du altid deltage i det næste læsemarathon!

   Slet
 3. Jeg ville så gerne deltage - 24 timer virker meget mere overskueligt end en uge - desværre er min weekend spækket med aftaler. Men derfor skal du ikke snydes for et held og lykke, og det ser ud til at være nogle fine bøger du har udvalgt dig ^^

  SvarSlet
  Svar
  1. 24 timer er netop langt mere overskueligt og overkommeligt. Jeg kan slet ikke overskue de andre readathons.

   Det er en skam, du er optaget, men så må du være med til foråret i stedet! :') Og mange tak, jeg glæder mig til at tage hul på læseoplevelserne.

   Slet
 4. Ej hvor lyder det som en sjov idé. Specielt for os der elsker bøger. Jeg kunne godt finde på at deltage, men det må være en gang i næste år. Hvor jeg har bedre tid til at planlægge det.

  Jeg glæder mig til at læse om dine 24 timer :D Held og lykke her fra ihvertfald.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også sådan en fin og hyggelig idé. Jeg håber, du kan være med til foråret i stedet så :')

   Og tak!

   Slet
 5. Sidst jeg læste dit indlæg om Read-A-Thon tænkte jeg at jeg helt sikkert skulle være med! Men ak, jeg har fødselsdag d. 13 oktober, og en tradition min kæreste og jeg har, er at vågne op til ens fødselsdag med amerikanske pandekager som den anden part har stået tidligt op og lave, så fødselaren kan vågne op til gaver og god morgenmad. Jeg tror bare jeg må justere det, så jeg læser fra jeg vågner d. 12 oktober, og indtil jeg går i seng samme dag. Det går jo ikke at ødelægge traditioner ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, en uheldig timing!

   Din justering er dog en rigtig fin løsning - så kan du både få læst og læst og læst, og vågne op til en salig fødselsdagsmorgen i udhvilet form :') Hvor hyggeligt!

   Slet
 6. Er det nu?! Jeg har gået og holdt øje fordi jeg har været så trist over ikke at kunne være med de sidste par gange siden jeg første gang hørte om det - fantastisk koncept og lige noget for mig! :)
  Denne gang er der ingen planer, så jeg vil fluks gå ind og melde mig til, og så begynde at planlægge! :) Yay! Glæder mig helt vildt til en weekend kun i bøgernes tegn - og tror helt sikkert, at jeg vil følge dit eksempel med nattøj i sofaen og masser af guf :)

  Og hvis du ikke har noget imod at have en læsebuddy, der jo altså sidder 2000 km sydpå, så vil jeg gerne være din læsebuddy :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor er det dog skønt, du også deltager. Hvor bliver det hyggeligt at følge med!

   Jeg glæder mig også til en masse bøger, en masse læsning og en masse hygge! :') .. Vi kunne snildt blive læse-buddies, det kunne være enormt hyggeligt!

   Slet
 7. Jeg glæder mig til at høre, hvad du synes om "Wildwood". Det er en af de bøger, jeg har kigget meget på siden den udkom, men som jeg endnu ikke har læst. Selv deltager jeg "kun" uofficielt, hvor jeg regner med at gå i gang med George R.R. Martins A Song of Ice and Fire serie

  Jeg håber du når dit mål og at du får et godt read-a-Thon!

  Må jeg forresten spørge, hvor dit yndige Minnie tesæt er fra? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig virkelig også til endelig at få den læst. Den har stået på min bogreol i en evighed - og ligeså har efterfølgeren 'Under Wildwood'. Jeg tror, jeg vil begynde 'Wildwood' som den sidste bog i rækken, så jeg kan læse fortsættelsen i dagene efter. Det virker hvert fald som en holdbar plan.

   Martins bøger virker også helt perfekt til readathon'et. De kræver fordybelse og koncentration; og jeg tror faktisk, det ville være en fordel at læse nogle af dem ud i én køre. God idé!

   Tesættet hedder "tea for one", og det er en gave fra en veninde for et par år siden. Jeg tror, det er købt i Disney Store i København :)

   Også et godt readathon til dig :)

   Slet
 8. Jeg skal også være med i år. :0) Ved dog ikke helt om det bliver i nattetimerne, jeg er ikke sikker på jeg kan læse uden min nattesøvn, men det må tiden vise. :0) Glæder mig til at følge med inde hos dig

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver så hyggeligt! Jeg tror dog også, det bliver en kamp for mig at holde øjnene åbne. Men man må forsøge!

   Slet
 9. Jeg overvejer at deltage noget af tiden, kan nemlig ikke afsætte hele 24 timer til det. Men jeg ved på den anden side heller ikke hvilke bøger jeg skal læse. hm hm hm

  SvarSlet
  Svar
  1. Noget af tiden er bedre end ingen af tiden! Og åh, det er så svært at udvælge bøger, synes jeg!

   Slet
 10. Det lyder bare som om det kun kan blive en god dag!
  Jeg er ved at prøve at omrokere mine planer, så jeg selv kan deltage (på trods af arbejde, der går lidt ind over starttiden).
  Hvis det lykkedes, og jeg kan være med, er jeg dog i stor tvivl om hvad jeg skal give mig til at læse. Jeg kunne forestille mig, at det bliver 'kortere' bøger, som du nævner - netop for at føle at man når et godt stykke vej og får vendt nogle sider.
  Jeg har aldrig været med før, men jeg glæder mig allerede som et lille barn og skal hjem efter min undervisning og kigge på forskellige bøger på min reol, og vurdere og (forhåbentlig) nå et valg!

  Går du efter antal bøger eller antal sider, når du vælger?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor hyggeligt du vil deltage! Og skønt med sådan en begejstring! :'D

   Jeg vælger mine bøger ud fra antal sider - det er mere præcist. Dog er der jo forskel på at læse børnebøger og f.eks. klassikere - så variation er altid godt. Hvilke bøger har du i tankerne?

   Slet
  2. Jeg er stadig i overvejelsesfasen, men jeg har en bog til studiet ('Waterland'), som jeg mangler en 100 siders penge i. Samtidig mangler jeg ca. Halvdelen af 'Neverwhere' af Neil Gaiman, så den kommer også på listen - et klart valg.
   Så har jeg tænkt mig at tage 'Chocolate', som du også tidligere anmeldte herinde, og evt 'Eksil' af Jakob Ejersbo, hvis jeg når så langt :) Har også et par andre ideer, men jeg finder vel snart ud af det, håber jeg! Er det nogle ok valg i din optik? :)

   Slet
  3. Det er nogle rigtig gode valg, du har dig! 'Neverwhere' er sådan en fantastisk bog, og det håber jeg, du er enig med mig i! Den er så hyggelig, morsom og underholdende at læse.

   'Chocolat' er også fantastisk. Den er så nem at læse, og man lever sig så meget ind i den under læsningen! Og 'Eksil' er en af mine yndlings (danske) bøger. Jeg synes, den er eminent.

   Enormt gode idéer, du har!

   Slet
  4. Åh, det er godt at høre lidt respons på mine tanker!
   Jeg er virkelig glad for 'Neverwhere' og har været virkelig frustreret over at skulle have holdt en pause pga romanerne til studiet, så jeg glæder mig virkelig til at tage fat på den igen!

   Jeg har forresten forsøgt mig at lave en blog selv - The Joyfullest Of Times (www.thejoyfullestoftimes.blogspot.com). Jeg er sådan blevet inspireret af dine indlæg, til i hvert fald at prøve at lave en blog til mine tanker - hvis læsere kommer med, er det kun hyggeligt. Hvis du vil kigge forbi siden, vil det være skønt :)

   Glæder mig til at følge dit forløb imorgen!

   Slet
 11. jeg sad faktisk og kiggede på det for et par dage siden, fordi jeg kunne huske du havde skrevet om det før. overvejer virkelig at deltage, selvom jeg er meget ramt af hovedpine og migræne for tiden - ikke den beste kombination med mange timers læsning :s
  men jeg overvejer! det er et fedt koncept. og hvem kunne ikke bruge en dag dedikeret til bøger, nattøj og chokolade?

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, en skam. Det er så dræbende med hovedpine; man orker slet ingenting.

   Jeg håber, du kommer i bedring. Det er nemlig sådan en hyggelig idé med læsning, læsning og læsning!

   Slet
 12. Desværre har jeg ikke mulighed for at deltage i år, men jeg ville helt sikkert også planlægge det og gøre det super hyggeligt. Jeg håber på at få mulighed for at deltage næste gang.

  Held og lykke, og god læselyst til dig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, sikke en skam! Jeg håber, du kan være med til foråret så!

   Tusind tak :)

   Slet
 13. Uh... Jeg overvejer kraftigt at sætte de 24 timer af til det, men jeg plejer bare at have rimeligt travle weekender, selvom jeg ikke planlægger noget forud for dagen. Men hvis jeg er fri lørdag, så skal jeg helt klart! Det lyder så hyggeligt! Især når du gør så meget ud af det. God læsning, søde Rikke! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender godt det med generel travlhed; spontane aftaler har nu også bare sådan en evig charme! Men det kunne nu blive hyggeligt, hvis du læste med :')

   Mange tak! :)

   Slet
 14. Jeg har svært ved at vælge mine bøger. Lige nu er jeg nok på den danske udgave af Stardust (...biblioteker og danske boghandlere, suk!), en af novellerne fra Throne of Glass, en Chris Carter krimi, Radiator af Jan Sonnergaard og??? Jeg glæder mig til at se, hvordan det går. Jeg skal på ferie kl. 16... Så det bliver lidt problematisk :P Nu må vi se!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Stardust <3 Jeg kan ikke sige det nok; den er enestående.

   Ellers lyder dit bogvalg spændende - og også tilpas varieret! Jeg glæder mig til at se helt hvad du ender med! Og ferie kl. 16? Så du skal læse på din ferie, eller hvordan? :o

   Slet
  2. Ja, det er jeg jo ligesom nød til ;) Skal bare i sommerhus med mine forældre. Kun en halv times tid udenfor Aalborg. Og de har længe kendt til mine planer :) Så det skulle være okay.
   Og som du har set, lykkes det mig (endelig!) at skaffe Stardust på engelsk. Yay. Alene det er jo fantastisk. Og jeg må jo sande, at mine bøger er byttet ud; Stardust, Revolution af Ejersbo og Den røde drage af Thomas Harrison. Og derudover alt hvad jeg nu kan nå på e-bogslæseren. Men regner ikke med det helt store... Åh jeg glæder mig! Fjollet nok.

   Slet
  3. Ah, ja okay! Sommerhus er skam også hyggeligt. Jeg håber, du kan bevare læsekoncentrationen og nyde det samtidig så :)

   Det er skønt, du skal læse 'Stardust' - især på originalsproget! Så håber jeg blot, du vil elske den ligeså højt, som jeg gør. Har du set filmen? Bogen er nok en del anderledes ift. filmen.
   Jeg elsker også 'Revolution' af Ejersbo, og det håber jeg også, du vil gøre. Ejersbo var så skarp i sit felt, synes jeg. Sådan en dygtig forfatter.

   Jeg glæder mig virkelig også - det er slet ikke fjollet ;D

   Slet
 15. Jeg har planer på lørdag - jeg skal ud at spise om aftenen og skal nok ud at have drinks bagefter, men NØJ, hvor gad jeg godt være med! Jeg trænger sådan til at fordybe mig i læsning. Jeg har aldrig hørt om Read-a-Thon's før, men næste år vil jeg være med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder jo også skønt! Jeg håber, du får en vidunderlig lørdag!

   Og jeg forstår dig godt - readathons er en genial idé, blot det er i et overskueligt omfang. Det er netop så perfekt til fordybning og intens læsning.

   Slet
 16. Mon det så virker nu ;)
  Men nu ikke fordi jeg skrev så meget udover jeg vil også! Men den nok desværre ikke helt går med små børn.. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Oh yes, endelig lykkedes det med den kommentar. Sikke et bøvl, altså :o

   Jeg kan godt se, det måske ikke er den bedste kombination! Men ellers kunne du jo bare være med et par timer i stedet for hele døgnet? :)

   Slet
 17. Hvor er det trist at jeg skal arbejde i weekenden og dermed skal tidligt op :(

  SvarSlet
 18. Damn det lyder herligt! Hvordan har jeg aldrig hørt om det før? Må helt sikkert prøves på et tidspunkt..
  Desværre (ikke, det er ikke desværre, for jeg glæder mig) er jeg på venindebesøg hele weekenden, så der bliver ikke tid til noget read-a-thon for mig i denne omgang, men vil da glæde mig til at høre hvordan det går for dig (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig hyggeligt; og en meget anderledes og sjov måde at gøre det på!

   Rart med venindebesøg - så må du have en god weekend, og forsøge at være med til foråret i stedet :)

   Slet
 19. Jeg skal desværre en masse lørdag, men jeg vil forsøge at læse så meget som muligt, så jeg kan være en lille smule med! Jeg regner med nogle små korte bøger eller dramaer, så jeg kan komme hurtigt igennem det :)

  SvarSlet
  Svar
  1. En smule er afgjort bedre end ingenting!

   Og det lyder som en fantastisk plan! Dramaer er fantastisk veloplagte til sådan en dag, faktisk!

   Slet
 20. Det lyder som en sjov ide men jeg deltager nok ikke. Har min datter den weekend så har ikke mulighed for bare at læse.

  Men jeg håber du kommer godt igennem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjov er lige ordet! Og det er skam også forståeligt nok. Jeg håber I får en god weekend sammen så :)

   Mange tak :)

   Slet
 21. ork eddersatmeranme du læser hurtigt, når du mener du kan nå så mange sider :D Eller, måske mere sandt: Jeg læser langsomt :p
  Jeg glæder mig såååå meget til lørdag og til at følge med herinde også!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hæhæ, jeg spekulerede også på, om det mon var så galt. Men ud fra mine erfaringer fra sidste år, tænker jeg, det lige går! ;) Ellers er der jo ingen der siger, man skal læse bøgerne :p
   Men jo, jeg læser hurtigt (måske for hurtigt). Sommetider ville jeg ønske, jeg kunne få bøgerne til at holde længere.

   Jeg glæder mig virkelig også! Og jeg glæder mig sådan til at vi skal holde hinanden vågne! (I'm counting on you! ;) ..)

   Slet
 22. Jeg synes det lyder som et helt vildt fedt event. Har ikke hørt om det før jeg læste det hos Gitte/Boghylden og på din blog. Jeg har besøg og derfor planer, men tror da jeg vil overveje at deltage i foråret. Jeg får ikke læst så meget som jeg gerne vil, når jeg er igang med et semester, så en dag i frilæsningens tegn lyder ikke så ringe endda.
  Glæder mig til at følge dine indlæg på lørdag! Og er enig i din nattøj-logik, det passer perfekt til sådan en dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop sådan et fint koncept med en hel dag til at hylde og nyde læsningen; jeg elsker virkelig idéen så højt. Især i en travl hverdag, som du så fint påpeger.

   Nattøjs-logik er den eneste brugbare logik i denne sammenhæng, hæhæ. ;) Jeg glæder mig sådan til en dag med læsning og dovneri. Og så håber jeg, du kan deltage til april :)

   Slet
 23. Jeg er vild med din huskeliste :) Og ih, hvor jeg gad godt læse med denne gang. Det kunne være så hyggeligt, men jeg skal til fødselsdag lørdag, så det går ikke. Ville gøre en kedelig (og uforskammet?) fødselsdagsgæst i så fald, hahaha..

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Huskelister er en rar ting her i livet!

   Det er en skam, du ikke kan være med. Men åh nej, det ville nok ikke være et så selskabeligt valg midt i fødselsdag og den slags. Jeg håber, du kan deltage til april i stedet så :)

   Slet
  2. Hvor har du købt den bog/kalender som du har skrevet din to-do liste i? Den er virkelig fin:)

   Slet
 24. Jeg ledte efter nogle nye spændende blogge, og har faktisk aldrig rigtig været den store fan af bøger.. men er smask forelsket i din blog, dine billeder, indlæg, alting.. det er helt vildt! Så nu er jeg gået godt igang med at læse noget mere, hvilket jeg er super glad for. er vildt forelsket i mange af dine krus, og især det her med Minnie Mouse, tænkte på om du vil afsløre hvor du har købt det henne?

  SvarSlet