tirsdag den 22. oktober 2013

Tema-tirsdag #27: Efterårs-påvirkning

Det er efterår. Bladene er gule, røde, grønne og brune, og én for én begiver dig sig ned mod jordbunden. Når jeg kigger ud af mit vindue, er verden omdannet til en regnbue. Morgenerne er gradvist blevet kolde og mørke, og jeg har en anelse sværere ved at forlade min varme seng - men i det øjeblik jeg træder udenfor og indånder den særligt kendetegnende efterårsduft, har jeg slet ikke lyst til nogensinde at træde indendøre igen.
Efteråret fylder altid min verden med ro, med glæde og med skønhed. Jeg forundres igen og igen over oktobers gyldne refleksioner og brændte nuancer, og mit hjerte fyldes med trang til at bygge en hule i de nedfaldne blade, som jeg aldrig behøver at forlade. Jeg fortabes i en stemning, jeg slet ikke kan sætte ord på eller definere.

Ligesom årstiden påvirker mit humør, påvirker den også min læsning. Jeg mindes børnebøgerne om Anne på Grønnebakken, og flygter ind i en verden af gensyn og genlæsning. Hovedpersonen Anne Shirley udbryder ekstatisk: I'm so glad I live in a world where there are Octobers.” Og jeg er fuldstændig enig med hende.
De korte dage giver mig lyst til at læse korte historier; og efteråret er mere end noget andet forbundet med novellesamlinger og eventyr. Jeg ved ikke, om det skyldes Sherlock Holmes' ikoniske brunlige beklædning eller historiernes mystiske præg, men jeg finder gang på gang mig selv med en trang til at dele hans opklaringer og oplevelser i det sænkende mørke.
De langsomt nøgne grene og sårbare træer, den snarlige varsel om Halloween og uhygge, sender direkte associationer til Brontë-søstrene og den dystre gotik. Jeg læser sjældent deciderede gysere; men snigende følelser af ubehag og vage hentydninger, hensætter mig altid i dyb fascination. Og de er særligt kendetegnende for efteråret, hvor jeg også finder forfattere som Oscar Wilde, Edgar Allan Poe og Shirley Jackson frem.
Og naturligvis farver min yndlingsbog også min yndlingsårstid. Jeg finder altid undskyldninger og anledninger til at presse "Persuasion" af Jane Austen ind i enhver sammenhæng; men efteråret er i sandhed bogens rette placering. Jeg skrev BA-opgave om romanens temporalitet med et særligt fokus på efterårsstemninger og øjeblikke. I en hel sommer skrev jeg side efter side om den rødgyldne årstids symbolik i Austens roman - og som konsekvens ser jeg nu Anne Eliot overalt i de faldne blade.
Efteråret er en ideel tid til bøger og til læsning - al slags læsning. Men ligesom chick-lit ofte associeres med sommerferier og strandlæsning, Dickens ofte med december og juleøjeblikke, og lyriske strofer forbindes med forårets blomsterspirer, så minder efteråret mig om en helt særlig form for læsning. Nogle bøger er, mere end andre, efterårsbøger fyldt med efterårsøjeblikke. I hvert fald for mit vedkommende.

Hvad med jer? Påvirker årstiden også jeres læsevalg? Hvilke bøger minder jer om efteråret? Og hvilke bøger har I fundet frem til at varme jer på i den kommende kulde?

37 kommentarer:

 1. Jeg får altid lyst til at læse hyggelige og dejlige klassikere i efterårstiden, der er bare et eller andet dejlig beroligende ved sådanne bøger, som passer så godt til efterårets dæmpede lys og smukke farvespil.
  Sikke nogle smukke billeder du har taget, bladene har nogle helt utrolig smukke farver!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret; særligt de lidt dystre i genren trækker altid i mig, når efteråret nærmer sig.

   Og tusind tak! Verden er simpelthen så smuk lige nu.

   Slet
 2. Efterår er for mig lig med fødselsdag (min egen) og hubertusjagt i dyrehaven, men så synes jeg til gengæld heller ikke der er så meget mere fedt ved den årstid :/ Har svære ved at komme op om morgenen, dagene bliver lange og grå og man skal pakkes ind i så mange lag, at det nærmest er umuligt at lukke sin jakke. Egentlig skal meget af tiden med efteråret bare overstås så vi kan komme til December, IMO ;)

  Jeg har ikke rigtig nogle sæson-bøger til efteråret, det er mest til jul og sommer jeg har sådan nogle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt du siger det, for sådan havde jeg det virkelig også i mange år; efteråret føltes nærmest bare som 'fyld' mellem sommeren og julen. Men efterhånden som jeg er blevet ældre kan jeg nu meget godt lide den ro, og de farver som efteråret spreder så fint.

   Slet
 3. Min yndlingsårstid vil altid være vinter, men efteråret er stadig sådan en magisk tid, at jeg ikke kan lade være med at forelske mig i den på ny hvert år. Selvom bladende visner og falder hen, så ser naturen aldrig så levende ud, som den gør denne tid på året.

  Jeg genlæser altid min samling af Sherlock Holmes bøger hvert efterår. Desuden fik jeg en stor trang til at genlæse "The Casual Vacancy" af J.K. Rowling, da jeg så dit billede. Den er slet ikke så slem, som folk gerne vil gøre den til. Jeg læste den sidste efterår, og jeg endte med at elske den.

  Det er nogle virkelig smukke og stemningsfyldte billeder, du har valgt til indlægget! Har du mon en instagram profil? Og hvis du har, kan du så anbefale nogle gode profiler, der er værd at følge derinde? Mine venner er helt bidt af den app, så jeg overvejer kraftigt selv at oprette en profil.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret. Verden udenfor er levende. Smuk. Vibrerende med liv og farver. Jeg elsker det virkelig, og jeg bliver forbavset over farvespillet hvert eneste år. Man glemmer helt hvor fint, det kan være.

   Det er sjovt, du også associerer den kære Holmes med efterår. Det er simpelthen sådan en fin kombination, synes jeg. Og "The Casual Vacancy" er bestemt ikke en dårlig bog, tværtimod. Jeg tror, det har meget at gøre med de forventninger, man går ind til den med.

   Og mange tak for de søde ord! Jeg har en instagram-profil ('cinderellla'). Jeg kan varmt anbefale at følge thestorybookgirl for fine stemningsbilleder, linnurata for helt simple hverdagsglimt, whereiskirstie for smukke billeder fra Disneyland og goldenmirrors for vidunderlige fotografier.

   Slet
 4. Dejligt blogindlæg og helt vidunderlige billeder og video! Jeg kan vist ikke sige, at årstiden påvirker mit læsevalg - jo, måske alligevel på den måde, at jeg får læst meget mere i den mørke del af året, og det er jo skønt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tusind tak!

   Og du har helt ret - læsningen passer perfekt ind i denne årstid, og det er rart med lidt tid til fordybning og hygge :)

   Slet
 5. Jeg smelter helt, når jeg ser de billeder - for mig har efteråret altid været yndlingsårstiden. Mørket, der falder på, de glødende efterårsfarver, trangen til at gemme sig med en god bog og drømme sig væk... :-)

  Jeg kan godt følge, hvorfor du forbinder hr. Holmes med efterår, for fortællingerne om hans gerninger passer jo fint til novembertåge og dysterhed generelt.

  Selv forbinder jeg efteråret med dystre bøger. Nu har jeg altid elsket horror, så gys og gru er bestemt noget, der helst skal læses i efterårs- og vintermånederne. Zombier er bare ikke nær så farlige i fuld solskin, hæhæ! :-D

  Jeg kan se på min hjemmekomponerede læseplan, at der allerede har sneget sig en enkelt vampyrbog samt en horrornovelle-bog ind på listen, jeg skal læse den næste måneds tid, og det bliver nok også her, jeg endelig får læst Night Circus - en bog, jeg har overbevist mig selv om vil passe perfekt til efteråret.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for de varmende ord. Du har helt ret, efteråret har så mange smukke facetter og farver.

   Det er så fint med dyster læsning i det tidlige mørke; og fint når det netop er din yndlingsgenre du forbinder med din yndlingsårstid ;)
   'The Night Circus' skal du virkelig glæde dig til. Jeg elskede den bog. Det var den, der gav mig lyst til at læse fantasy efter flere års pause fra genren.

   Slet
 6. Efteråret er til fordybelse, så det er poesiens tur efter den lettere sommerlæsning. Jeg har en stor stak poesi, som jeg vil glæde mig til at sidde med ved brændeovnen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder intet mindre end himmelsk.

   Slet
 7. Fineste fine billeder!
  Jeg tror ikke rigtig jeg som sådan er sæsonlæser. Læser julebøger om sommeren hvis det passer mig :p

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange, mange tak!

   Og åh altså, det er jo rodet! :D Har en meget stram politik ift. julebøger faktisk - kun tilladt i december i min verden :p

   Slet
 8. Sikke et dejligt og stemningsfyldt indlæg! Nyder virkelig dine små fine klip.
  Og jeg giver dig helt ret - efteråret er en ganske særlig størrelse, som jeg mener er undervurderet :-)
  Den opfordrer til hygge på sofaen under et tæppe med en bog i hånden, og en dertilhørende kop varm te eller kakao. Eller en gåtur i det kølige, men smukke vejr. Der er noget melankolsk, men også romantisk over efteråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind, tusind tak. Det sætter jeg pris på.

   Efteråret er virkelig en smuk årstid, og sådan en rolig årstid med plads og tid til te, hygge og varme. Det er så fint, så skrøbeligt, så vidunderligt.

   Slet
 9. Dit BA-projekt lyder helt fantastisk - får lyst til at genlæse "Persuasion" og lægge mærke til disse detaljer.

  Jeg er pt. optaget af Halloween-læsning: Har lige læst David Moodys "Hater" færdig som skræmte mig fra vid og sans. Nu er jeg gået i gang med Jeanette Wintersons roman om hekseforfølgelse "The Daylight Gate" - hun skriver så smukt. Er virkelig blevet grebet af den mere dystre læsning - elsker de gotiske klassikere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var virkelig også dybt interessant. Jeg lærte så meget af det projekt, og det gik op for mig hvor storslået og detaljeret en forfatter Austen egentligt er. Det er så interessant hvordan hun bruger de faldne blade, regnvejret og tonerne af forfald og vissenhed til at male billeder og symboler af Anne og Wentworth. Virkelig fantastisk, enestående, vidunderligt. Afgjort værd at lægge mærke til.

   Og hvor lyder det fint med Halloween-læsning. Det er så vidunderligt med dyster gotik; jeg elsker det virkelig så højt. Særligt på denne årstid.

   Slet
 10. Åh altså billedet hvor du ligger på jorden mellem bladende og læser - så smukt!

  SvarSlet
 11. Smukke smukke billeder!
  Min efterårslæsning byder indtil videre på "I'm You Man - The life of Leonard Cohen", hvor jeg bliver forført og lokket ind i en verden fuld af poesi, melankoli, musik, stoffer, damer, depression, solitude og life on the road. Man følger hans liv og udvikling, og jeg havde på ingen måde forestillet mig, at bogen kunne fremkalde den stemning hos mig, som noget af hans smukke musik gør. Intet mindre end en fantastisk bog, hvis man er Leonard Cohen fan og gerne vil ind bag den udadtil meget polerede mand med den dybe, smukke og forførende stemme (på trods af hans ret høje alder!).

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind, tusind tak!

   Det lyder enormt spændende og fint. Jeg ville ønske, jeg var bedre til at læse biografiske værker, for det er netop så interessant at kigge bag de polerede facader.

   Slet
 12. Efteråret er sådan en dejlig årstid, på trods af regn og mørke tider. Jeg elsker hvordan træerne, nærmest på skift, skifter farve og når bladende daler til jorden.
  Men alligevel er der for mig et eller andet underligt over mine læsevaner.Jeg får altid sådan en lyst til at læse bøger om sommer, når vejret bliver koldere.. jeg ved ikke om det er for at holde humøret oppe eller hvad der lige sker. Dog har jeg en undtagelse, fik for et par år fat i en julebog, med bla. John Green. Den hedder Let it Snow, og indeholder 3 historier, som er lige til at overskue når vi går eksamenstiden i møde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret. Det er virkelig vidunderligt fint. Jeg kan slet ikke få nok af den gyldne regnbue der skinner overalt i bladene.

   Sikke dog en fin lille vane - på sin vis giver det vel egentligt meget godt mening. Og den bog har jeg faktisk også netop købt med mig hjem! Den virker enormt fin; og jeg gemmer den gladeligt til julelæsningen.

   Slet
 13. Smuk video og smukke billeder, Rikke! :)

  Det var da også et interessant aspekt, at du valgte at skrive om i dit BA-projekt; det må have været rart at kunne dykke ned i noget af sit yndlings litteratur. Hver gang jeg skriver en opgave om et værk, føler jeg, at jeg elsker værket en lille smule mere, når jeg er færdig, fordi jeg har lært det at kende på en helt ny måde, og jeg gætter på, at du har det ligesådan.

  Min efterårslæsning - når jeg selv får tid til selv at vælge noget - hælder mod det tungere om efteråret. Jeg fik for nyligt Martels debut-roman ind af døren, "Self", der handler om en ultra-fragmenteret jeg-fortæller, der undergår kønsforvandling, men kun i symbolsk forstand, så vidt jeg har forstået på resuméer. Og så er der en masse selvbiografiske elementer i det. Ligeså snart jeg er færdig med Charles Dickens "Little Dorrit", som jeg læser til studiet, tror jeg, at jeg kaster mig over Martels smukke sprog, men Dickens underholder mig endnu for en stund, og hans skriverier passer nu også perfekt til efteråret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, du fine!

   Du sætter netop fingeren så fint på det. Når der opstår mulighed for så intens fordybelse, opdager man så uendeligt mange dybder og finesser, og det er intet mindre end fantastisk. Man kommer ud på den anden side med en langt større forståelse, end man troede var muligt, og det spreder glæde på hver af bogens sider.

   Hvor lyder det spændende med Martel. Jeg kunne meget godt tænke mig at læse mere af ham, så jeg vil se frem til at læse din dom. Jeg læste faktisk selv "Little Dorrit" for første gang i vinters, og jeg nød den virkelig. Selvom Dickens hælder til den lidt tungere side, så er han så fyldt med talent og vidunder, hvis man tager sig ordentligt tid til ham. Jeg havde stor glæde af "Little Dorrit", og det håber jeg også, du vil få.
   Jeg skal faktisk snart selv i gang med lidt Dickens igen. Har haft "The Old Curiousity Shop" liggende i en evighed efterhånden, og jeg glæder mig sådan til endelig at samle den op. (Men Dickens kræver nu blot en anelse tilløb)

   Slet
 14. Skønne skønne efter år.
  Og skønne billeder!

  Koldere vejr betyder læsning for mig. Jeg sidder sjældent stille længe nok til at læse en bog i sommertiden, så når efteråret banker på døren betyder det somregel at jeg endelig kommer igang med bøgerne igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Efterår er som en levende kærlighedserklæring. <3 Så fint. Og mange tak - den slags ros betyder meget, når det kommer fra en så kyndig fotograf som du!

   Og hvor er det rart, at efteråret giver dig den ro. Det er nemlig det fine ved efteråret - den ro, den spreder.

   Slet
 15. Fantastiske efterårs billeder ;)

  SvarSlet
 16. Neeejjjj Rikke - din lille film giver mig en lille klump i halsen - jeg er helt rørt, hvor er den altså sød. Hold nu op <3 <3
  Håber du har en dejlig efterårsuge..

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor er du sød. Tusind tak!

   Og i lige måde :)

   Slet
 17. Smukke billeder og skøn video som altid. :0) Du er så god til at fange skønheden i dine billeder, det elsker jeg. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for de enormt søde ord! :')

   Slet
 18. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet