lørdag den 23. november 2013

En overbevisende inderlighed; Catching Fire

Der har længe hersket en mild grad af uenighed mellem min læsning af "The Hunger Games" og filmatiseringen, der dragede uoverskuelige menneskemængder mod biografen sidste år i marts. Der var noget ved Josh Hutchersons Peeta, der ikke helt stemte overens med det billede, jeg havde af bogens Peeta, de klare farver i den uhyrlige Capitol var ikke helt så groteske, som jeg havde forestillet mig, og vigtige brudstykker af information og verdensopbygning blev udeladt. Jeg kunne godt lide filmen - men med de forbehold, der så ofte følger med, når bøger skifter form til film.
Det var derfor med de samme forbehold, jeg gik ind i den proppede biografsal i onsdags - og de blev gjort fuldstændig til skamme. Da filmen sluttede og lyset tændtes, sad jeg tilbage med åben mund og sorte mascaraspor langs kinderne. Jeg var målløs og ordløs, og jeg havde aldrig set det komme. Uanset hvilke skuffelser og uoverensstemmelser den første film må have efterladt mig med, forsvandt de som dug for solen.
Måske er det fordi, Catching Fire er malet i mørkere, køligere og mere utrøstelige farver.  Historien tillader enorm karakterudvikling, som tilføjer skarpere kanter og større dybder til skuespillerne og de karakterer, de portrætterer. Peetas blik er blevet lidt hårdere, og Katniss' styrke er blevet lidt blødere. Josh Hutcherson, som jeg aldrig har holdt af i rollen som Peeta, er fra filmens første øjeblik Peeta i hans blanding af kærlighed, beskyttertrang og sorg, og Jennifer Lawrence afslører Katniss' inderste tanker uden et eneste ord. Effie Trinket har tilegnet sig en rørende menneskelighed, som Elizabeth Banks spiller med tilpasse stænk af magtesløshed og akavet omsorg. Haymitch er pludselig langt mere end en fordrukken tidligere vinder, og selv den skrøbelige Prim finder sin egen stemme i filmens forløb.
Filmens visuelle aspekter er også skabt med langt større og langt mere vovede armbevægelser end tidligere; kostumerne er langt mere futuristiske, Capitols kvalmende overdådighed skærer næsten i øjnene, og den nye Hunger Games-arena er langt mere detaljeret, end jeg selv havde fantasi til at forestille mig. Sneen der fyger rundt i filmens åbningsscener skaber kølige stemningsbilleder af en verden henladt i forvirring og kulde. Turen rundt i de forskellige distrikter uddybes ikke minutiøst, men brugbare kontraster opstår mellem Distrikt 11's ulmende elendighed og overfloden i Capitol. Panem bliver til en mere substantiel og håndgribelig størrelse, i takt med at Katniss og Peeta betragter togets forbiflyvende landskaber.
Men mest af alt er det filmens inderlighed, der imponerer mig. Katniss' desperate og krampagtige forvildelse, da hun hører en fugleflok mimikere hendes elskedes skrig, Effie Trinkets mine, da hun trækker navnesedler op af næsten tomme glasskåle, en ældre mand i Distrikt 11's oprørske menneskemængde, Haymitch der smadrer en flaske mod Præsident Snows ansigt på sin TV-skærm, Johannas fortærende vrede og Peetas maleri af den afdøde Rue på et koldt betongulv. De dystre toner er ikke til at tage fejl af; og de rammer plet hver gang.

På det seneste har jeg genlæst bøgerne i Suzanne Collins' populære triologi, og med dem frisk i erindring er jeg blot endnu mere imponeret over, hvor retfærdigt filmen følger bogens plot. Naturligvis er der enkle afvigelser og udeladelser, og mere end én gang ventede jeg på replikker, der aldrig kom - men til gengæld fik jeg en indlevelse så intens, at tårerne løb ned af mine kinder. Bogen har aldrig fået mig til at græde; men filmen slog mig i tusinde stykker. I den ellers så ujævne overgangsfase fra trykte ord til udspillet filmvirkelighed mister Catching Fire aldrig et eneste sekunds balance. Snarere tværtimod.

35 kommentarer:

 1. Rikke altså! Du har lige fået mig til at glæde mig endnu mere til filmen end jeg gjorde i forvejen - smukt, smukt skrevet :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :') Og du bør glæde dig! Den er god. Så god.

   Slet
 2. Dejlig anmeldelse! Jeg er pt. igang med at læse 'Catching Fire' (ja ja, lidt bagud i forhold til alle andre er man vel altid), og det har fået mig inspireret til at se filmen, og din anmeldelse gjorde bestemt ikke min lyst til dette mindre :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Hvor er det dejligt, du er ved at læse bogen! Synes du ikke bare, den er god? Filmene kan bestemt også anbefales - især denne, som bare er helt fantastisk tro mod bogen.

   Slet
 3. Jeg eeeeelskede den! præcist som jeg gjorde med Hunger Games, og kan ikke helt forstå kritikken af 1'eren. Jeg synes nemlig den fulgte bogen rigtig flot. Men når det nu er sagt så synes jeg det var drønærgerligt, at de ikke havde 'it starts at midnight' og Plutarch's ur med!! Det er jo mega vigtigt manner :O Og så synes jeg nok der var lidt for meget fokus på 'romancen' mellem Katniss og Gale, hvor jeg egentlig synes den fylder meget mindre i bogen - jeg savnede Peeta og Katniss, det synes jeg ikke der blev lagt nok vægt på. Og det er jo egentlig lidt en skam når det fylder rigtigt meget i Mockingjay, så vil det måske virke mærkeligt for folk 'udefra' (der ikke har læst bøgerne) at Katniss pludseligt går helt psykisk ned mht Peeta.

  men altså, udover det så synes jeg virkelig filmen var fantastisk! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hunger Games passede bare ikke heelt for mit vedkommende. Nogle af tingene bliver ikke rigtigt forklaret, synes jeg, og så er det nok også chokket over, at Peeta slet ikke var, som jeg forestillede mig! Men det er jeg langsomt kommet over igen, for Josh Hutcherson spiller SÅ godt i Catching Fire. Wauw.

   Du har ret i, der manglede lidt! Det irriterede mig også lidt med Katniss/Gale, for jeg synes egentligt at begge film tager Gales parti. Så bliver hans 'forvandling' jo enormt barsk og pludselig i 3'eren, tænker jeg lidt? Men ok, det var også nogle smukke Peeta-øjeblikke, selvom jeg lidt savnede skovturen på taget. Det var sådan en sød detalje!

   Men ja. Fantastisk film! Enormt god! Og åh, Finnick og Johanna. Hvor perfekt castede var de ikke lige?!

   Slet
 4. Du beskriver det så helt rigtigt! Vi var inden og se filmen i går, og den levede helt op til mine høje forventninger. Og nu lever filmen lige lidt videre i dag, fordi du netop har beskrevet den så fint. Igennem din beskrivelse af din oplevelse, holder jeg faktisk mere af Hunger Games nu. Tak :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det var skam det mindste! Tak for de søde ord! Og hvor ville jeg dog gerne ind og se den igen. Den var så god!

   Slet
 5. Hvor er det bare en smuk anmeldelse. Jeg er rørende enig. Og nu har jeg lyst til at se den igen. (Det havde jeg også før, men den er større nu!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind, tusind, tusind tak! Jeg vil også gerne se den igen. Nu, tak?

   Slet
 6. Er så enig i alt, du skriver. Var selv inde og se filmen igår, og hvor var den dog fantastisk! Jeg har for første gang besluttet at se filmene før jeg læser bøgerne - jeg tænkte, at på den måde var det nemmere, når man i forvejen ikke havde de største forventninger - men denne tekst giver mig lige pludselig lyst til også at gribe om bøgerne og forsvinde i detaljerne, de små brudstykker, man ellers ikke ser eller indser, når de bliver vist på film. Hvis bøgerne er bedre end filmen, så må de i den grad være fantastiske, for filmene har været så, så gode.

  Desuden bekræftede det endnu engang at Jennifer Lawrence er absolut fantastisk og i den grad fortjener den Oscar, hun har vundet (til trods for at det var for en anden film).

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har bøgerne til gode? Åh hvor er du heldig. De er så gode. Så, så, så gode! Jeg kan kun anbefale dig dem på det varmeste. Når man læser dem bliver man suget ind, og man har slugt alle tre bøger på et splitsekund! De er så fantastiske, og de indeholder netop de små detaljer, som filmene udelader, og som gør dem endnu bedre.

   Jennifer Lawrence er virkelig dygtig, ja. Og så dejlig sympatisk. Jeg er ellevild med hende!

   Slet
 7. Jeg glæder mig SÅ meget til at se den!
  Desværre må jeg vente lidt endnu, for jeg har en aftale med Kia om at se den, så det kan først blive i december, når vi begge er i DK :( Men så kan jeg jo altid læse bøgerne igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh suk, en lang ventetid! Men jeg lover dig, den er det værd!

   Slet
 8. Jeg er helt enig. Den var virkelig perfekt og inderlig og ikke mindst tårerfremkalende. Fantastisk film, den er langt bedre end den første film.

  SvarSlet
 9. Dejlig anmeldele - det er helt sikkert en film jeg må se!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg kan varmt anbefale den :)!

   Slet
 10. Åhh, jeg har som dig også haft blandede følelser omkring film nummer 1 - men knuselsker bøgerne! Jeg skal i biffen imorgen og kan da slet slet ikke vente nu, efter at have læst denne anmeldelse!!! Tiden kan kun gå for langsomt :')

  SvarSlet
  Svar
  1. 1'eren er skam god på film - men alligevel fanger den ikke helt bogen for mit vedkommende. Det er lidt en skam.

   Du bør virkelig også glæde dig! Jeg håber, du får den bedste biotur :)

   Slet
 11. For en nydelig blogg du har! Fine tekster og fine bilder - perfect!

  SvarSlet
 12. Jeg er meget enig i din holdning til den første film. Der manglede netop lidt for meget af den vigtige baggrundsinfo, der gør, at man forstår, hvor forskruet et samfund, der er blevet bygget op i Panem, og som sætter en masse tanker i gang i forhold til nutidens reality-boom. Blandt andet derfor sad jeg også tilbage med en underlig smag i munden efter at have set filmen i biografen og frygtede for at næste film i serien også ville blive "ødelagt" på den måde. Men som du også skriver, står det jo stik modsat til med Catching Fire, for den er fantastisk! Måske for første gang nogensinde oplevede jeg en fortolkning af en bog, som faktisk ikke lod noget at ønske. Replikker blev citeret præcist fra bogen, stort set alle scener og emner blev behandlet - og de få, der ikke gjorde, blev der styret elegant uden om, som man ikke manglede dem som seer.
  Dog - og jeg tør næsten ikke sige det - går min største (og måske eneste) kritik på Jennifer Lawrence. Hun har bare aldrig været "min" Katniss, og jeg er ikke blæst bagover af hendes evner som skuespiller. Og selvom det lyder super overfladisk, så er der noget ved hendes ansigt og hendes mimik, som jeg ikke synes passer til Katniss. Noget med en tendens til at se lidt plastikopereret ud, tror jeg... På en måde forstyrrer det lidt den illusionsverden, filmen opbygger, og det er jeg rigtig ærgerlig over. Til gengæld er jeg noget mere begejstret for Josh Hutcherson som Peeta end dig - også i den første film. I bøgerne var jeg 100 % Team Gale, men Hutchersons fortolkning af Peeta har virkelig fået mine øjne op for hans figurs kvaliteter.
  Hov, nu blev det pludselig til en længere smøre.. Sådan går det, når man tager et emne op, der ligger mig så meget på hjerte :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Det er en god film, men den mangler lidt. Min kæreste som ikke havde læst bogen, stillede mig i hvert fald en masse spørgsmål bagefter, ford der var flere ting, der ikke blev forklaret sådan rigtigt.
   Catching Fire er derimod også min favorit, for den er så tro mod bogen, som du også nævner! Det var så skønt. Det er jo ens største bekymring, når man elsker bogen, om filmen vil passe til. Men dét gjorde den!

   Det er lidt svært det der med skuespillere og ens egne billeder af karakterne i bogen. Vi læser jo allesammen og danner forskellige billeder inde i hovedet, så når jeg synes Jennifer Lawrence er den perfekte Katniss, behøves hun jo ikke være det for dig. Og omvendt med Peeta også. Casting er virkelig en balancegang.
   Jeg synes dog, at Jennifer Lawrence er enormt dygtig og den perfekte Katniss! I hvert fald for mig. Josh Hutcherson tog lidt længere tid at varme op til for mig, men jeg har efterhånden overgivet mig. Han er jo også enormt dygtig!

   Og det gør skam ingenting! Hunger Games ligger os alle meget nært, gør det ikke? ;)

   Slet
 13. Jeg har ikke set den første film endnu, men den MÅ jeg da se. Snart. Basta! Så jeg kan denne film. Nu når jeg jo ikke at se den i biografen alligevel - vil du anbefale at man læser bøgerne før eller efter? Jeg har endnu ikke læst en eneste af dem, men de står på to-read listen (som bare bliver længere og længere).

  SvarSlet
  Svar
  1. Læs bøgerne! De er SÅ gode. Så vidunderlige. SÅ AFSINDIGT SPÆNDENDE. Og så er de hurtigt læst alligevel. Man ender med at sluge dem råt.

   Jeg læste selv bøgerne et par uger inden den første film, og det tror jeg også, jeg vil anbefale. Jeg ved fra min kæreste, at den første film godt kan efterlade lidt huller, hvis man ikke har den baggrundsviden, som bøgerne indeholder. På den måde er det nok bedst. Tror jeg i hvert fald.

   Slet
 14. Jeg har set den første film, og vil også se 2'eren i biografen snarest! Dog har jeg ikke læst bøgerne, men det må jeg da gøre - bøgerne er oftest bedre end filmene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bøgerne er så gode! Dem skal du glæde dig til, for de suger dig ind i en verden, der er umulig at slippe igen. De er så besættende. Jeg kan kun anbefale dem!

   Men ja, filmene er også skønne. Særligt denne 2'er!

   Slet
 15. Der er ingen tvivl om at jeg skal se den!

  Knus http://www.gittemary.com/

  SvarSlet
 16. Så fantastisk god en film :-) Så den i onsdags. Bøgerne har jeg desværre ikke læst, men min kæreste synes, de er gode..

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt bestemt! Og bøgerne er virkelig vidunderlige.

   Slet
 17. Fantastisk film! Jeg blev virkelig positivt overrasket - ved den første synes jeg bogen er bedre end filmen, men ved Catching Fire må jeg bøje mig i støvet for filmen! Den er intet mindre end fænomenal. Jeg skal ind og se den igen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig fantastisk! Jeg er også stadig helt betaget og overvældet. Sådan en god filmatisering. Jeg vil også meget gerne snart se den igen.

   Slet
 18. Efter at have læst dette indlæg glæder jeg mig endnu mere til på fredag, hvor jeg skal se filmen. Skøn anmeldelse Rikke! :-)

  SvarSlet