tirsdag den 10. december 2013

Tirsdags-tip #2: Til lyrikelskeren (eller lyrikbegynderen)

Her i decembers glitrende dage, har jeg sat tema-tirsdag midlertidigt på pause. I stedet vil jeg benytte tirsdagen til at fremhæve bøger og uddele tip, der kan være inspiration for både ønskelister og gaveindkøb.

Blandt mine julegaver sidste år, fandt jeg disse to bøger. "Penguin's Poems for Love" indbundet med en kærlig sløjfe fra Nico, og "Penguin's Poems for Life" i kulørt gavepapir fra mine svigerforældre. Ikke alene fremkaldte gaverne store smil i åbningsøjeblikket - de fremkalder endnu den største varme og glæde, når jeg ser dem på min bogreol. De to bøger formåede nemlig at gøre noget helt enestående og overvældende; de fik mig til at forelske mig i lyrikken igen.
"Penguin's Poems for Love" er, som navnet så ordret indikerer, en samling af  engelske kærlighedsdigte. Fra Shakespeares klassiske sonetter til E. E. Cummings' modernistiske tegnopsætning, fra W. B. Yeats eventyrslignende ordbryggeri til Lemn Sissays minimalisme, og fra John Keats' elegance til Frank O'Haras digt om colaer, er bogen fyldt med velkendte skønheder og helt fremmede ordlege. Digtene er udvalgt af Laura Barber og inddelt i kategorier af nyforelskelsens beruselse, ægteskabets første dage, besidderisk jalousi og altødelæggende besættelse. Bogen indeholder et kærlighedsdigt til enhver lejlighed, enhver tidsalder og ethvert sindelag.
"Penguin's Poems for Life" fordeler sig i en bredere vifte af emner. Digtene er ligeledes udvalgt af Lauren Barber, og delt op efter de almen-menneskelige perioder af livet. Bogen starter således med digte om ubevidst barndom, skoleliv og den første forelskelse, og slutter med digte om den sidste forelskelse, alderdom og tilbageblik. I en cirkulær bevægelse går digtene tilbage til deres udgangspunkt og kan læses forfra. Ikke alene er det en betagende idé - den er også yndigt udført. I en blanding af børnerim fra A. A. Milne og Lewis Carroll og dybdegående linjer fra Emily Brontë og Jenny Joseph dokumenteres og illustreres livets største epoker i en blændende harmoni.
Disse to digtsamlinger er blandt mine kæreste ejendele. I en periode af romanlæsning og skolestress mindede de mig atter om, hvor stor magi en velvalgt strofe kan udøve. De inspirerede mig til at genlæse klassiske digte - og udforske moderne lyrikere. For det de gør, og det de gør så godt, er at de præsenterer et væld af stilarter og udtryksformer, og dermed påviser hvor stor variation der findes indenfor en ellers så ofte forsømt genre. Til enhver lyriklæser, enhver lyrikbegynder, enhver elsker af elegant simplicitet og inderlige ord, anbefaler jeg disse. Jeg ved, det vil være en smuk gave - for det var det for mig.

"Penguin's Poems for Love" og "Penguin's Poems for Life" er udvalgt af Lauren Barber, og udgivet af Penguin Classics i hhv. 2009 og 2007. De kan bl.a. købes her og her

10 kommentarer:

 1. LOVE bogen er jo faktisk også virkelig fin bare at have stående el. liggende :D

  SvarSlet
 2. Smukke bøger og ligeså smukke ord.

  SvarSlet
 3. Begge børner er hermed kommet på min liste. Det er nogle dejlige ord du har fotograferet - og smukke billeder du tager!

  SvarSlet
  Svar
  1. De kan i hvert fald begge varmt anbefales! :) Og mange tak!

   Slet
 4. Hvor er det et fint indlæg, og det lyder godt nok som nogle dejlige bøger!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og det er det bestemt også. Jeg elsker dem en smule.

   Slet
 5. Det er nogle skønne billeder, du har taget - og dejlige gaveideer til alle, der elsker lyrik :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og ja, det er helt bestemt en fin idé til enhver lyrikelsker :)

   Slet