lørdag den 8. februar 2014

Læse-refleksioner #3: Litterære milepæle og læsemål

Jeg har planlagt dette indlæg længe, men blot aldrig fået det udgivet. For at binde den sidste kunstfærdige sløjfe på mit læseår 2013, har jeg udfyldt nedenstående spørgeskema om 2013's værste og bedste bøger, overraskelser og tanker. Jeg har sat mig selv små mål for det kommende læseår, og jeg glæder mig til at indfri dem.
Spørgeskemaet er lånt fra Andra (hvis blog jeg på det varmeste kan anbefale), og tilpasset/redigeret en smule af mig selv.

Hvor mange bøger læste du i 2013? I følge Goodreads læste jeg 204 bøger i årets løb. Det er dog ikke et helt korrekt antal, da Goodreads-systemet ikke medtæller genlæsninger. 
Hvad var den korteste og den længste bog, du læste? Den længste bog jeg læste var Tolstojs murstenstunge "Krig og fred" på 1440 sider, mens den korteste var en lille billedbog om Peter Plys, "Winnie the Pooh and the Grand Christmas Surprise" af Andrew Grey på blot 32 sider. Af mere substantielle korte bøger kan jeg også nævne "Selected Poems" af Emily Dickinson på 64 sider eller "The Library of Unrequited Love" af Sophie Divry på 95 sider.
Hvad var den bedste bog, du læste i 2013? Jeg læste uendeligt mange gode og fine bøger, men den bog der efterlod dybest spor er muligvis "The Ocean at the End of the Lane" af Neil Gaiman. Den betyder noget særligt og helt personligt for mig.
Hvad var den værste bog, du læste i 2013? Der er desværre mere end én bog, der indtager den titel. Jeg bliver stadig rasende, når jeg tænker på "Lady Chatterley's Lover" af D. H. Lawrence, frustreret når jeg erindrer skrivestilen i "Fifty Shades of Grey" af E. L. James, og opgivende når mit blik falder på "Midnight in Austenland" af Shannon Hale.
Hvilken bog i år 2013 overraskede dig positivt? "The Princess Bride" af William Goldman. Jeg åbnede den med henblik på simpel underholdning, og fik i stedet en sprudlende humørbombe og en ny titel blandt mine yndlingsbøger.
Hvilken bog i år 2013 overraskede dig negativt? "The Lovely Bones" af Alice Sebold. Jeg havde set filmen, inden jeg læste bogen - og det viste sig for én gangs skyld, at filmen var langt bedre end historien bag. Sebolds klodsede formuleringer skuffede mig.
Hvilken bog anbefalede du oftest i år 2013? "Coraline" af Neil Gaiman tror jeg. Med dens foruroligende mørke og skæve skrivestil har den en bred appel.
Hvilken bogserie opdagede du i 2013? Fairyland-serien af Catherynne M. Valente, som har fået en helt særlig plads i mit hjerte.
Hvilke nye favorit forfattere opdagede du i 2013? Elizabeth Gaskell, Neil Gaiman og Catherynne M. Valente. Desuden har jeg opdaget et væld af forfattere, jeg gerne vil holde øje med og undersøge nærmere. Erin Morgenstern, deriblandt.
Hvilken bog fra en tidligere læst forfatter var din favorit? "The Mill on the Floss" af George Eliot. Den var tragisk, hjerteløs og vidunderligt rørende.
Hvilke bøger som du læste i år 2013, vil du højst sandsynligt genlæse i år 2014? Mange, tror jeg. "The Princess Bride" af William Goldman er perfekt til triste gråvejrsdage, "The Ocean at the End of the Lane" vil ofte blive taget frem til genlæsning og refleksion, "North and South" af Elizabeth Gaskell har jeg allerede nu lyst til at genlæse, og "The Night Circus" af Erin Morgenstern vil jeg aldrig blive helt færdig med.
Hvem var den mest mindeværdige karakter i 2013? Jeg tænker stadig tit på Javert fra Victor Hugos "Les Misérables". Hans kompleksitet og psykologiske dybde har i den grad imponeret mig. Han er muligvis den bedste antagonist, jeg nogensinde er stødt på.
Hvad er dit favorit forhold fra en bog i 2013? (hvad enten det er romantisk eller venskabeligt) Kærlighedsforholdet mellem Margaret Hale og John Thornton i Elizabeth Gaskells "North and South". Både fordi det er svimlende og stormende i den helt rigtige viktorianske manér, men også fordi det delvist mimikerer forholdet mellem Elizabeth Bennet og Mr. Darcy. På én gang både nyt og velkendt.
Hvad var dit yndlings forsidedesign i år 2013? Jeg er stadig betaget af detaljesansen på min udgave af "Aesop's Illustrated Fables", hvor forsiden næsten er en hel levende fabelsamling i sig selv. 
Hvad var den smukkeste bog, du læste i 2013? Skønhed er svær at definere. Vladimir Nabokovs "Lolita" bød på de smukkeste ordlege, jeg nogensinde har bevidnet om det ækleste emne overhovedet muligt. En slags sproglig camouflage. 
Hvilken bog var så spændende, du ikke kunne lægge den fra dig? "My Cousin Rachel" af Daphne du Maurier. Med underspillet angst og et præg af mystik var den et taktisk minefelt af mistanker og anelser. Jeg slugte den i én mundfuld, og regnede den aldrig rigtigt helt ud.
Hvilken bog du læste i år 2013 havde en scene, som du var ved at dø for at få lov til at diskutere med andre? "Amsterdam" af Ian McEwan. Den gjorde mig målløs. I øvrigt har jeg endnu ikke fundet en at diskutere den med.
Hvilken bog kan du ikke begribe, du ventede med at læse indtil 2013? "Les Misérables" af Victor Hugo. Al min ærefrygt for den bog har længe forhindret mig i at få den læst; men da jeg først begyndte den, fløj siderne forbi. Det var en mursten af den ganske spiselige slags.
Hvad er din favorit passage eller citat fra en bog læst i 2013? “I almost wish we were butterflies and liv'd but three summer days - three such days with you I could fill with more delight than fifty common years could ever contain.” skrevet af John Keats i et brev til Fanny Brawne, og fundet i digt- og brevsamlingen "So Bright and Delicate". John Keats' ordunivers er så berusende, sensuelt og selv hans prosa besidder lyriske kvaliteter. At han i personlige breve kan udtrykke noget med så stor litterær værdi, er enestående. Og det slår endnu hårdere af samme grund. Det er ægte.
Hvad vil du huske læseåret 2013 for? Talrige genlæsninger af Jane Austens romaner (samt en læsning af hendes brevsamling), en fortærende kærlighed for Neil Gaimans skriveri, en kulørt tilbagesøgen til barndomsriget og en genfundet passion for lyrikkens simplicitet. Jeg klatrede over de store litterære bjergspidser (Tolstojs "Krig og fred", Hugos "Les Misérables", Thackerays "Vanity Fair" og læste Lewis Carrolls samlede værker), og oprettede en bogblog til at holde styr på min rejse. En beslutning der har bragt mig megen glæde, nye bekendtskaber og et større perspektiv.
Hvad står på din litterære to-do-liste for læseåret 2014? Jeg vil endnu fastholde mit forsæt om at læse én lyriksamling månedligt, ligesom jeg langsomt vil forsøge at indarbejde mere læsning af dramaer og nonfiction. Mere specifikt drømmer jeg om at få læst den uforkortede version af "Greven af Monte Cristo" af Alexandre Dumas, at læse med en større geografisk spredning, og at stifte bekendtskab med flere vindere af The Man Booker Prize - i særdeleshed Hilary Mantel. Desuden er jeg ved at planlægge en genlæsning af "Middlemarch" af George Eliot sammen med to af mine søde medstuderende.

Hvad med jer? Hvilke bøger fra 2013 erindrer i særligt for deres overraskelser, karakterer eller citater? Og hvad står på jeres læseliste for år 2014? 

12 kommentarer:

  1. Okay, jeg bliver nødt til at spørge, hvorfor du har to af Hypnotisøren, og hvorfor de ikke står i rækkefølge? På trods af skønne bogminder fra 2013 og en mægtig sød kat på billedet til sidst, er de spørgsmål det eneste der fylder min hjerne lige nu! Haha.

    Men okay, okay. Jeg skal prøve at komme med et par bud fra mit læseår. :P

    En af de bøger i 2013 der nok gjorde størst indtryk og påvirkede mig mest var Kristine Barnetts biografi om hendes søn, "Verdens klogeste dreng". Det kom meget bag på mig, men jeg åd bogen råt og jeg elskede den hvert sekund. Den satte gode og vigtige tanker i gang.

    Kenneth Bøgh Andersen bød med "Julemandens død" på endnu en fantastisk oplevelse for mig. Jeg er jo stor fan af ham, og det var en lettelse at elske det nyeste skud på stammen. Det samme oplevede jeg med Chris Carter, der traditionen tro også kom med en ny krimi, der blev beundret fra først til sidst.

    2013 blev jo også året hvor jeg begyndte at læse på engelsk. I den omgang bød Victoria Scott mig på en fantastisk historie og en teenage-forelskelse i hendes bad boy, Dante Walker, som jeg bare knuselskede.

    En af de største overraskelser, og mest positive, var nok også Louise Haiberg, derudkom med første bind om Dominic. Jeg elskede "Oprører" fra første side af, og ligesom med Dante blev jeg trukket direkte tilbage til teenagetidens ukritiske forelskelse i fyren man godt ved at ens far ville hade. ;)

    Ang. 2014 så har jeg med vilje valgt at prøve at undgå at hype nyhederne alt for meget. Jeg har trukket mig lidt tilbage og valgt ikke at tælle datoer til nye seriefortsættelser etc. Med få undtagelser selvfølgelig. ;)
    Til gengæld håber jeg på at få læst en masse af det ulæste herhjemme. Jeg håber at opdage glemte/gemte skatte på mine egne reoler, og drømmer om at få krydset en masse bøger af på min "to read" liste.

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, åh, det havde jeg slet ikke selv spottet :D .. Billedet er taget hjemme ved min mor i hendes bogreol, så jeg aner det faktisk ikke! Jeg vil skyde på, hun har fået en ekstra udgave i en gave engang måske :p Og ellers sorterer hun ofte sine bøger efter højde, så hvis de efterfølgende bøger er mindre/lavere i det, kan det være forklaringen :p ..

      .. Sikke mange fantastiske læseoplevelser du har haft i år 2013 også! Det lyder jo helt forrygende! Og jeg kan bestemt følge dit læseforsæt for år 2014 også. Jeg forsøger også at få læst alt det, der har stået og samlet støv for længe :)

      Slet
  2. Det var både spændende og meget inspirerende at læse, Rikke. Jeg er dybt imponeret over alt det, du når at læse. Og billedet af mislingen er slet ikke til at stå for :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak! Og ja, det er verdens sødeste lille reolkat ;)

      Slet
  3. Jeg læste The Lovely Bones først og var også ret skuffet. Ideen er jo netop så fin! Men sproget gjorde absolut intet godt for noget som helst :/ Så filmen for et par dage siden og den er altså god! :) Bedre end bogen, ja.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er helt enig! Filmen viser det langt bedre. Sebolds konstante sammenligninger irriterede mig grusomt. De var nærmest uden realindhold!

      Slet
  4. Man kan godt få Goodreads til at tælle genlæsninger med - man skal bare opdateret datoen, når man trykker 'læst'; der kan man også ændre antallet af stjerner, hvis man har ændret mening siden man læste den sidst. :) Det er sjovt, man ændrer sig; jeg har læst flere bøger, jeg i første omgang næsten opgav og kun gav en eller to stjerner. Når så jeg genlæste dem efter et par år, er der pludselig sket noget og jeg ser nye kvaliteter i bogen, der måske ryger helt op på max. antal stjerner. Det er det forunderlige ved litteraturen ... man kan vokse med bøgerne eller man kan vokse fra dem.

    - Line

    SvarSlet
    Svar
    1. Ah, ja det ved jeg skam godt! Men problemet opstår, når man læser bøgerne 2-3 gange indenfor det samme år. Det kan jeg ikke få indstillingerne til at medtælle, desværre!
      Og det har du helt ret i. Man kan virkelig mærke, at bøgerne ændrer sig alt efter hvilke omstændigheder, man læser dem i.

      Slet
  5. Det er det værste med den slags perioder! Lad os håbe, du finder lysten igen :)

    SvarSlet
  6. Elsker din blog...
    Er ved at læse Alt må vige for natten...elsker den!

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange, mange, mange tak!

      Og åh ja, den er enormt god den bog! Jeg håber, du nyder den! :)

      Slet
    2. Ja, sikke en famile, farverig og dramatisk.
      Du har åbnet mine øjne for dens flere "planer"
      Den blog er mit bedste frikvarter, nyder det!

      Slet