tirsdag den 15. juli 2014

Tema-tirsdag #55: "Har du nu købt bøger igen, Rikke?"

I en lørdagsverden uden vækkeure og uden gøremål, en døsig weekendtilstand uden ende, virker lyden af den bimlende dørtelefon urimeligt høj. Nico vælter ud af sengen med morgenhår og forvirring i øjnene, tramper utilfreds ud i gangen og lukker den ventende gæst ind. Fodtrinene giver genlyd i opgangen, en postmand afsløres, en pakke leveres og en dør lukkes; altimens jeg med julelys venter på at åbne den forstyrrende lørdagspakke. Nico lægger den i mine arme med et suk og udtaler den kommentar, som jeg hele tiden har vidst ville komme: "Har du nu købt bøger igen, Rikke? Hvor i alverden skal vi gøre af dem?"
I et kort øjeblik standser jeg op i min lykkelige pakkerus og stirrer fortvivlet på ham. For hvor skal vi gøre af dem? Og har jeg ikke lige købt nye bøger i sidste uge? Men så kommer jeg atter i tanke om de ventende skatte og fortsætter beundringen af skinnende bogrygge og uberørte sider. Jeg skal nok finde plads, og man får aldrig nok bøger alligevel. Var det ikke Terry Pratchett, der engang sagde: “If you have enough book space, I don't want to talk to you”? Man burde måske i virkeligheden bære sine overfyldte boghylder som en form for udmærkelse, en medalje af højeste rang. 

I virkeligheden ved jeg selvfølgelig godt, at jeg køber, låner og ejer mange bøger. Det gik op for mig en dag i oktober sidste år, da jeg på under et år havde fyldt min nødløsnings-bogreol op med 67 bøger og måtte tilføje en ny reolkasse den til den ventende bestilling. I dag er jeg begyndt at stable mine bøger vandret for at udnytte enhver centimeter, som mine reoler har at byde på. Og det er et evigt puslespil, der ikke vil gå op. Jeg sender bøger frem og tilbage mellem min mors reserveskabe og mine egne hylder, og jeg omrokerer i ét væk – og der er stadig ikke plads. Der er aldrig plads nok.
Men selvom jeg ejer mange bøger, synes jeg ikke, at jeg ejer for mange. Det synes jeg slet ikke kan lade sig gøre, og jo mere jeg tænker over det, jo mere logisk synes det at være. Sagen er nemlig den, at jeg elsker mine bøger; hver og én. Og penge, plads og tid kan aldrig være spildt, når man bruger det på noget, som man elsker. Hvis noget bringer en glæde, mere end opfylder det sit formål.

12 forslag til måder at forsvare sine bogkøb på overfor skeptiske kærester, roommates og familiemedlemmer (inspireret af denne Twitter-samtale).
1: Lad være med at sige et ord. Afhent dine bøger på posthuset og bring dem hjem, når der ikke er andre i nærheden. Snig dem ind som en ninja og stil dem lydløst på hylderne (eller gem dem under sengen i tilfælde af akut hyldepladsmangel). Det er altid den mest effektive mulighed.
2: Citér Cicero, den fantastisk kloge mand fra romertiden, som udtalte at: “A room without books is like a body without a soul.” 
3: Forklar at der var tilbud og svimlende procenter. Du havde næsten ikke råd til at lade være (eller som Stine siger, jo flere bøger man køber, desto mere udnytter man den gratis fragt).
4: Sig at de andre bøger var begyndt at se ensomme ud, eller at du havde bemærket den forbløffende (og æstetisk ukorrekte) mangel på blå bøger i din bogreol.
5: Muml noget om at bøgerne skal bruges til research. Research af hvad er underordnet, om ikke andet kan du sige, at du observerer dit eget bogkøbsmønster. 
6: Just smile and wave boys, smile and wave.
7: Rems alle de andre ubrugelige ting op, som man ellers kunne samle på. Bøger er så langt fra det værste i verden at fylde sit hjem med; og de har altid et formål.
8: Find en af dine bøger frem og tving den protesterende til at dufte til den. Duften af en nykøbt bog er indkøbsgrund nok i sig selv. Hvis det ikke virker, så påbegynd en oplæsning af de nedskrevne ord – enten vil vedkommende blive interesseret, eller også vil vedkommende tie stille blot for at få fred.
9: Mind skeptikeren om at bøger kan redde liv. Desuden ejede dinosaurerne ikke bøger og husk lige, hvad der skete med dem. (Argumentation inspireret af denne Tumblr-post). 
10: Vis din ønskeliste på Amazon/SAXO/Book Depository, og forklar at du rent faktisk har begrænset dig. Det kunne altid være så meget værre.
11: Imponér med al den viden, du har fået fra bøgerne. Jeg kan f.eks. opremse hele  den danske kongerække som resultat af tidlig læsning af Herta J. Enevoldsens historiske romaner. Bøger gør en klogere, og det er værd at bevise. 
12: Forklar ganske simpelt at penge, plads og tid aldrig er spildt, når man bruger det på noget, som man elsker. 

Er I også offer for højlydte protester, himmelvendte øjne og dybe suk, når I hjembringer flere bøger? Er I af samme mening som mig om, at man aldrig kan eje for mange bøger alligevel? Og hvad er jeres tilføjelser til listen af forsvarsmetoder overfor skeptiske kommentarer? 

37 kommentarer:

 1. Oh, in June I bought 36 books, some for my senior thesis and others for pleasure. I've only received 30 so far, but am so happy to have them! I own 700 books and have had to give away 200, as requested by my dad before buying me my new treasures! Some call me crazy, but I don't care!

  SvarSlet
  Svar
  1. 36 books is quite a lot! But trust me, I have done something like it a few times before as well :p .. One can never get too many books!

   Slet
 2. Jeps, jeg hører tit for det, nok fordi jeg en tendens til at købe mange på én gang. Som dengang jeg købte 33 bøger hos amazon i én ordre for eksempel .. Jeg plejer at bruge forslag 12, den kan man ikke sådan rigtig argumentere imod :P Og hvis der bliver argumenteret imod, så spørger man hvad deres hobby/passion er, og om ikke de også bruger penge på det? Og så holder de mund :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, sikke en lykkeordre at modtage! Det må være ren juleaften at åbne sådan en pakke! Og du har helt ret. Passion skal man ikke undskylde for. :)

   Slet
 3. Hehehehehehe... VI har denne samtale SÅ tit! Mark køber tons af film, og jeg får sendt bøger til anmeldelse i et væk. Og hver gang kigger vi på hinanden, men fordi vi begge har disse besættelser og hobbyer, kan vi ikke andet end at smile, fordi vi begge kender fornemmelsen af nye bog- og filmpakker :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det er også skønt! Og så nemt at sætte sig ind i andres glæder også :D

   Slet
 4. min kæreste brokker sig ALTID!!! meeeen, jeg siger jo intet når han bruger 500 på ét enkelt ps4 spil vel? så den bruger jeg altid :p og hvis det ikke virker, så remser jeg også alle mulige ubrugelige ting op som jeg kunne samle på i stedet :p

  SvarSlet
  Svar
  1. Hhahaha, altså! :D Bøger er så langtfra det mest fjollede, man kan samle på :D

   Slet
 5. Gud, hvor er det er sødt indlæg. Jeg er vild med de tolv punkter! :D

  Tja, tjo. Min kæreste var efter mig før i tiden, men nu tror jeg bare hun synes det er nice at have så mange bøger (det er mig der står for at arrangere dem - så hver gang der kommer nye bøger bliver de lagt i en stabel ovenpå reolen til mig og på den måde er det ikke hendes ansvar). Mine forældres første reaktion er også lidt skeptisk, men når de tænker over det, tror jeg bare de synes det er nice. Hver gang de ser min reol skribler de i hvert fald bogønsker ned og bøger de føler jeg mangler.

  Til gengæld opstår et problem, når folk ser min Harry Potter reol. Det er de færreste der kan forstå hvordan man forsvarer at købe nok HP bøger til at fylde en hel reol ud... Men jeg er ligeglad, jeg elsker hver og en.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :D Jeg morede mig over at skrive dem.

   Hvor er det fantastisk, at din bogreol ligefrem kan inspirere så meget! Min mor elsker også at give mig bøger i gave osv., for hun er selv helt enorm bogsamler og har brugt to rum derhjemme som bibliotek - så jeg har det ikke fra fremmede :p ..

   Og det kunne jeg godt forestille mig. Folk kigger også sært på mig, når de ser alle mine Austen bøger. Men hvis de er elskede, er det, det hele værd :D

   Slet
 6. Hahaha, jeg er vild med pointen i #8 om bare at begynde at læse højt. Virker hver gang! :b
  De sidste par måneder har det været indretning af ny lejlighed der ar vægtet tungest på budgettet, så bogshoppingen har været meget begrænset. Tror dog efterhånden min kæreste er ved at være træt af at blive hevet med ind i diverse boghandler 'bare for at kigge' ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, lige præcis! :D Så er der stilhed så længe! .. Og det er faktisk kommet så vidt herhjemme, at det er Nico, der spørger om, om jeg ikke skal ind i bogbutikkerne for at kigge. Han er så vant til, at jeg altid skal alligevel, tror jeg :p

   Slet
 7. Jeg kan høre, at din kæreste minder utrolig meget om min :D
  Heldigvis, bruger han selv rigtig mange penge på haveredskaber og film, så han brokker sig ikke så meget over dte med pengene. Men pladsen, til gengæld. Jeg har fået sat en ekstra hylde op til mine Barnes and Noble udgaver, og så har jeg to fyldte bogreoler. Jeg kan godt se, at det måske snart er ved at være et problem. Men jeg kan altså ikke stoppe!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh suk ja, de kære mænd :D .. Det går så hurtigt galt med alle de bøger, der vokser en over ørerne. Men altså, alle har jo en passion - Nicos er bare computer-ting, og de fylder en hel del mindre :p

   Slet
 8. Sidder selv og skal til at vende første side af The Goldfinch, selvfølgelig inspireret af din gode anmeldelse af den! Min er dog lånt på bib, fordi jeg er nødt til at lægge bånd på mig selv, ellers ender jeg i RKI. Hvilket bringer mig til spørgsmålet: hvordan finansierer du dine bogkøb, om man må spørge, for SU'en er mig bekendt ikke blevet forhøjet siden jeg forlod systemet;).

  ... Og så har du glemt option 13: Fyr kæresten! Hahaha

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dejligt at høre, at du læser The Goldfinch! Det er sådan en enestående bog og helt gennemført fantastisk. Jeg håber, du kan lide den! :)

   Mht. økonomi har jeg desværre ingen gyldne tips eller lignende. Jeg er på SU og er ansat på uni, og så køber jeg bøger for de penge, der er tilbage, når mine faste udgifter er betalt :p Det er i sidste ende et spørgsmål om prioritering, tror jeg :)

   Hahaha! Ah, det er måske lige drastisk nok :D

   Slet
 9. Åh der er så mange ting der går igen hjemme hos os også. Jeg har pt et par bogstakke liggende ovenpå vinreolen ved siden af bogreolen fordi der bare ikke er mere plads - men det skal da ikke holde mig tilbage fra at købe flere bøger. Vi skal bare have købt en reol mere bliver jeg ved med at sige.
  Og Kæresten kigger bare skævt på mig hver gang jeg har indkøbt flere bøger med et smil der siger at jeg er tosset, men at han dog alligevel bliver ved med at holde af mig. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh altså! Bare én reol til, altid bare én reol til! Og så bliver de fyldt ligeså hurtigt, som de bliver købt :D Åh nej altså.

   Slet
 10. Hahaha!
  Jeg har på et tidspunkt fået min lillesøster til at åbne mit vindue, så jeg kunne smugle poser med bøger ind på værelset uden at min mor ville finde ud af det og påpege, at jeg skal bruge mine penge på noget 'fornuftigt'. Dette er vidst sket et par gange :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahahah, hvor er det en sød historie! Jeg kan lige se det for mig :D

   Slet
 11. Hvor er det et fint indlæg og hvor kan jeg nikke genkendende til det hele.

  Min mand og jeg har fælleskonto, så for at han ikke skal opdage hvor mange penge der går til bøger, har jeg nogle gange hævet penge i supermarkedet og så gået over gaden og brugt dem i boghandlen. Er det patetisk?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og åh, hvor kan jeg levende forestille mig selv at gøre det samme. Suk. Det er svært at være bogsamler.

   Slet
 12. Haha, fantastisk indlæg :D er især vild med punktet om dinosauerne - kan jo bruges i alverdens situationer!

  Jeg køber ikke så mange bøger, så det får jeg ikke skæld ud for (jo, de der coffee table books, som bare er pæne at have til at ligge). Pt. synes Stiller, jeg køber for meget garn.. Han synes ikke engang det er sejt, jeg kan finde ud af, at bruge det til noget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :D Og ja, det kan virkelig altid bruges! Og altså, hvis det ikke er bøgerne, så er det altid noget andet. Jeg synes dog, det er sejt, at du bruger garn til så mange fine ting :D

   Slet
 13. Hehehe! Det er næsten som at høre Rebecca fra Shopaholic argumentere for at købe mere tøj :-D

  Jeg synes heldigvis ikke, at min bedre halvdel klager særlig meget over, at jeg køber bøger, men for det første gør jeg det jo for mine egne penge, og for det andet er jeg rimelig god til at sortere ud i ting (inkl. bøger), så vi mangler ikke plads til ting. Og så kan han jo også se, hvor flittigt bøgerne bruges, og hvor meget jeg holder af dem ♥

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Skræmmende sammenligning - men helt sikkert berettiget :D

   Det er nemlig kærlighed, og især når bøgerne rent faktisk bliver læst. Det er svært at argumentere imod. <3

   Slet
 14. Så hyggeligt og sjovt indlæg, Rikke :-D

  SvarSlet
 15. Skønt indlæg, Rikke :-) Her har vi ad flere omgange måttet skille os af med bøger for at kunne være i vores hus :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :) Og åh ja, sommetider kan det jo blive nødvendigt med en oprydning :)

   Slet
 16. Jeg er så heldig, at jeg har fundet en mand, der selv har en stor hobby, og hans fylder mindst ligeså meget og koster om ikke mere. (Han elsker Pinball maskiner og ejer lige pt. 5). Så vi er lige gode om at fylde vores bette hjem. :-) Og vi brokker os lige meget over hinanden ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor dejligt! :) Så er det hele lidt mere ligeligt fordelt :D

   Slet
 17. Fantastisk indlæg Rikke! :D Har ofte fået kommentarer på bogkøb fra både familie og venner, men ja man kan jo altså bare ikke få for mange bøger!

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, tusind tak sødeste Mette! Og du har helt ret; man kan _aldrig_ eje for mange! <3

   Slet
 18. Haha, hvor er det et genialt indlæg! Min kæreste kommenterer det engang imellem, og er nok lidt træt af mig, når han for tredje gang inden for en kort periode bliver vækket af postbuddets hamren på døren. Men for det meste hjælper han mig med at få plads til bøgerne, og nogle gange flytter han endda rundt på sine PS3 og PC-spil, for at mine bøger kan få en ordentlig plads. Men de gange han mener, jeg har lidt for mange ulæste bøger (hvilket jeg jo nok måske også lidt har.. Nej, jeg vil ikke helt indrømme det), så spørger jeg bare om, hvor mange uspillede spil det nu lige er, han ejer, og så bliver han sjovt nok ret stille. De overstiger nemlig ret meget mit tal af ulæste bøger ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :'D Jeg morede mig også over at skrive det! Og dejligt at kæresten er så støttende omkring det hele. Og sikke en imponerende spil-samling han må have, hvis det kan sammenlignes med din bogsamling :D

   Slet
 19. Jeg faldt lige over dette indlæg af ældre dato, men det bragte mange smil frem. Skøn læsning og klar noget jeg vil have gjort brug af hvis jeg ikke boede alene. Dvs. Jeg bor ikke alene, men har ingen kæreste, men en skøn søn på 4 år som har virkelig har arvet sin mors kærlighed til bøgerne. Når han fortæller om de ting han elsker lyder det således: Jeg elsker mor, Lego og alle vores bøger :-D Jeg må vise ham dette indlæg kår han bliver tilpas gammel, så han kår han bliver voksen kan købe mange bøger og bruge de bedste undskyldninger for sine bogkøb overfor en Evt. Kæreste. For jeg vil som mor aldrig blive forarget over at han slæber oceaner af bøger med hjem, men derimod står utålmodig og vente på at få at se hvilke skønne bogkøb han har fået gjort sig..

  SvarSlet