tirsdag den 11. november 2014

Tema-tirsdag #71: Coffee table books

Bøger så store, at de ikke kan passe ind på reolens hylder. Bøger så fyldt med billeder, farver og med så sparsom tekst, at de snarere skal bladres i end læses. Bøger så dekorative og kunstneriske, at det næsten er synd, at de skal gemmes væk i en bogreol. Bøger der er designet til at ligge fremme. Til at ligge på sofabordet som en indbydende invitation til bladren og kiggen af gæster og besøgende. Coffee table books.
Jeg har efterhånden en hel samling af sjove bøger i skæve formater. Nogle af dem består næsten udelukkende af billeder og malerier, mens andre fungerer som opslagsværker. Nogle af dem er egentligt almindelige bøger med enkelte billeder, som blot er for store til at have stående i min bogreol, og andre er smalle samlinger af tegneseriestriber og  akvareller. Fra en gennemgang af Harry Potter-filmene til en samling af citater udtalt af interessante kvindelige hovedpersoner, en oversigt over Jane Austen liv og en næsten pop-op-lignende billedbog om Beatrix Potters elskede Peter Kanin, spænder min samling vidt og bredt. Jeg elsker de store bøger og det, de indeholder. Det sjove er bare, jeg ikke helt aner, hvad jeg skal stille op med dem. 

Det er nok ikke meningen, at man skal læse coffee table books. Bøgerne er ikke designet til hyggelæsning i sengen – oftest er de for tunge til at sidde med, eller også er teksten for kort til egentligt at blive læst som en almindelig bog. I stedet er de netop designet til det, som deres navn antyder: til at lægge fremme på et stuebord og indbyde til bladren, snak og  let tidsfordriv. Jeg ender bare altid med at forsøge at læse dem alligevel.
Det strider nok lidt imod min natur bare at have bøger til at bladre i. Jeg vil læse dem, og jeg gør det helst fra ende til anden. Således tilbragte jeg rent faktisk en hel julemorgen i sengen med den umuligt massive bog "Harry Potter: From Page to Screen" og læste om spændende ting som koncept-udvikling, kostumer og filmforhold, og om ting der slet ikke interesserede mig overhovedet, såsom special effects og teknologi. Det samme skete i øvrigt, da jeg ville læse "My Ideal Bookshelf", hvor jeg læste samtlige essays i en enkelt læsesession – også selvom de pågældende personer ikke nødvendigvis interesserede mig. Ligeledes har jeg tydet svungen skråskrift i "Beatrix Potter: A Journal", og omhyggeligt gransket hvert eneste citat i "Well-read Women". 
I virkeligheden egner jeg mig ikke til at udvælge og til at skimme. Jeg kan ikke læse en bog tilfældigt og lemfældigt; jeg har brug for at læse siderne kronologisk, og jeg kræver et helhedsindtryk. Coffee table books eller ej – de er bøger, og jeg læser dem. Alt det jeg kan. 

Har I også nogle fine coffee table books i jeres bogsamling? Og læser I dem, eller nøjes I med at bladre dem tilfældigt igennem? 

16 kommentarer:

 1. Jeg har (desværre) ikke så mange endnu, men nogle af dem læser jeg fra start til slut, mens andre kun er bøger, som jeg har bladret lidt i og læst hist og her. Så for mig afhænger det vist af bogen, og hvad den handler om :)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er helt sikkert også designet til at være 'bladre-bøger', men jeg duer umiddelbart ikke til den slags :)

   Slet
 2. Jeg har efterhånden anskaffet mig et par stykker, men nogle af dem er svære at forholde sig til for det er rigtigt som du siger, hvordan skal man lige læse dem?
  Og hold nu op, hvor er det nogle flotte nogle du har der i stakken. Der er vist lige et par stykker der blev tilføjet til min ønskeseddel lige med det samme! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis! Det frustrerer mig virkelig, og jeg aner ikke helt, hvad jeg skal stille op med bøger af den art. De er fine, skønne, interessante og gode – men, hvad er meningen egentligt?

   Og det er jeg glad for at høre! Jeg knuselsker dem også :)

   Slet
 3. Jeg har det jeg kalder for coffee table books i form at fint indbunde børnebøger i stort format, men også enkle let-læste bøger for voksne der overnatter i min stue. Jeg har bøger allevegne - også på badeværelset, for jeg synes der skal være lidt for enhver smag og til alle behov. Men jeg synes nu dine coffee table bøger er ret flotte. Dér kan jeg slet ikke være med :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt med bøger alle vegne, hist og pist. Det giver helt sikkert en skøn stemning! :)

   Og tak! Jeg er også ret glad for min samling – selvom jeg ikke helt ved, hvad jeg skal stille op med den :p

   Slet
 4. Jeg gør det ikke så meget i coffee table books. Jeg har dog 'Weel-read Women', som jeg bladrer i hist og pist. Den ligger fast fremme på min kommode, så jeg husker, at jeg har den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også smuk! Jeg knuselsker den.

   Slet
 5. Jeg elsker coffee table books med store, smukke billeder! Jeg har en helt vidunderlig en af slagsen fra Tim Walker, som er min yndlings fotograf, hans univers er så smukt, og det bliver kun bedre af at komme på papir, men den er KÆMPE stor, og derfor er det ikke så tit jeg lige får hevet den ned af hylden.. Vil gerne have nogle flere, og skal helt sikkert lige slå nogle af dine op (;

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, fotografi-bøger! Dem er jeg også helt vild med og ønsker mig mange flere af. De er så yndige, store og helt bladre-perfekte!

   Slet
 6. Jeg tror egentlig kun, jeg ejer Harry Potter: Page to Screen, men jeg vil virkelig gerne på et tidspunkt eje flere. Jeg kan nemlig virkelig godt lide idéen med dem. Dog kan jeg heller ikke selv nøjes med, at bladre tilfældigt i dem. De skal læses fra start til slut! Og derefter kan jeg så tage dem frem igen, og læse lidt tilfældigt rundt i dem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også en skøn bog. Og så stor og tung! Den er jeg virkelig glad for at eje – og jeg har selvfølgelig læst den :p

   Slet
 7. Jeg har ikke særlig mange coffee table books i min samling endnu, men jeg synes de er virkelig interessante og inspirerende at sidde at kigge i, så jeg ender for det meste med at bladre og gennemgå dem ret tilfældigt. Min intention er dog at få dem læst fra ende til anden på et tidspunkt, lige som med alle andre bøger.

  SvarSlet
  Svar
  1. De er virkelig også fine! Jeg duer bare ikke til den slags tilfældig læsning, eller hvad man skal sige. Det giver rod i mit hoved :p

   Slet
 8. Elsker sådanne bøger! De er så uendeligt smukke og hyggelige at bladre i <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er de nemlig! De er også bare svære at læse :D

   Slet