søndag den 18. januar 2015

Et nyt år og nye bogudgivelser

Et nyt år markerer så mange begyndelser. Et år begynder forfra, måneder gentages og en stille december glider altid over i en travl, travl, travl januar. Larmende udsalgsmails fylder ens indbakke, og forlagene annoncerer den ene bog efter den anden. Januar er altid så interessant, for den varsler, hvad året vil bringe. Hvad man skal glæde sig til, se frem til og vente på.
Jeg venter selv utålmodigt på februar og på marts; på fire bøger, jeg ved, jeg ikke kan undvære og ikke vil have liggende uberørt på boghylden i mere end ganske få minutter. I virkeligheden er nye udgivelser og forudbestillinger ikke noget, jeg gør mig så meget i – men dette år er allerede en særlig undtagelse. En vidunderlig undtagelse.
A New Year

D. 3/2: "Trigger Warning" af Neil Gaiman. Da jeg opdagede, at det nye år bød på en ny novellesamling af Neil Gaiman, hvinede jeg af glæde. En Neil Gaiman bog er altid noget særligt; fyldt med sælsom magi, britisk humor og et kompliceret mønster af intertekstualitet. Jeg glæder mig så inderligt til "Trigger Warning", som skulle byde på både tidligere udgivne og helt nye noveller. 
D. 13/2: "Hende du forlod" af Jojo Moyes. Jeg forbinder Jojo Moyes' bøger med utrøsteligt vejr, sygdomsdage og øv-humør. Ikke fordi hendes bøger spreder den slags – men fordi de redder det. Jeg glæder allerede til en hjemmedag under dynen, tilbragt med "Hende du forlod", som er en romantisk fortælling om to kvinder, hvis skæbner sammenflettes på tværs af tidsaldre via et billede malet af en fransk kunstmaler. Bogen er allerede udkommet på engelsk, men da det efterhånden er en vane for mig, at læse Moyes på dansk, venter jeg tålmodigt på oversættelsen. 
D. 3/3: "The Boy Who Lost Fairyland" af Catherynne M. Valente. Da jeg læste den tredje bog i Valentes Fairyland-serie, troede jeg, jeg havde læst de sidste ord om Valentes forunderlige eventyrsunivers. Men nu tilføjer Valente en fjerde bog til den smukke serie, der forener barnlig eventyrsstemning med dekorativt ordtrylleri, melankoli og rablende fantasi. I denne bog bliver hovedpersonen September skiftet ud med en troldedreng, en skiftling, der hele sit liv har forsøgt at vende tilbage til Fairyland. 
D. 3/3: "The Buried Giant" af Kazou Ishiguro. Kazou Ishiguro er en mester til undertonet dramatik. Hans bøger er vidunderligt milde, eftertænksomme og skrøbelige oplevelser med glasklare plot. Jeg glæder mig til "The Buried Giant" som efter sigende skulle være en fortælling om hukommelse, om minder, om krig og om kærlighed. Og jeg ved, at det er en stor oplevelse, der venter forude. 

Hvilke nyudgivelser glæder I jer til i år 2015?

10 kommentarer:

 1. Jeg plejer heller ikke at holde øje med hvilke udgivelser der snart bliver udgivet, men måske skulle jeg begynde på det. Jeg havde ikke hørt om den nye fra Ishiguro før nu, så den skal helt klart forudbestilles - Jeg var virkelig vild med "Never let me go", men "Remains of the day" var en af de mest kedelige romaner jeg nogensinde har læst. Den nye lyder dog interessant, så tak for tippet :)

  Da jeg mødte dig på vej hjem fra Bogforum snakkede vi jo faktisk om Moyes og det er den du nævner nu, som jeg har stående, men endnu ikke er kommet i gang med. Hvis man i øvrigt skal i gang med Gaiman, er der nogle du tænker er nemmere at starte på end andre?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil virkelig også gerne blive bedre til det – hvad nu, hvis jeg går glip af noget? Heldigvis tror jeg dog, det kommer helt af sig selv, når det er forfattere, man interesserer sig for :) ... Jeg glæder mig også meget til Ishiguros nye bog. Nøj, den bliver spændende! Og den lyder så god.

   Ej hvor fint. Jeg tror i hvert fald, den er supersød. Hvad Gaiman angår, startede jeg selv med "Stardust", og det synes jeg var en meget smuk start på det hele. Bogen er dog på ingen måde synonymt med hele Gaimans forfatterskab, da han er en forfatter, der strækker sig over mange temaer og genrer. "Coraline" er et sitrende gys, og "The Graveyard Book" er en forunderlig, eftertænksom børneroman.
   "Neverwhere", "American Gods" og "Anansi Boys" er omfattende, lidt tungt, urban fantasy, altimens "The Ocean at the End of the Lane" er magisk realisme, og helt fantastisk og mærkelig på samme tid.

   Fordi Gaimans forfatterskab er så omfattende og forgrenet, kunne det måske også være fint at starte med "Fragile Things" som er en skøn novellesamling – en lille smagsprøve på alle de genrer, Gaiman mestrer.

   Slet
 2. Jeg har det fuldstændigt ligesom dig, og holder egentlig sjældent direkte øje med hvilke nyudgivelser, der er på vej, og jeg har altid været lidt forundret over de bloggere, der hver uge kunne udfylde et meme med hvilke nyudgivelser, de så frem til :)

  Men uden at være alt for efterabende ;), så er netop Gaimans og Valentes nye bøger altid noget, der får mit læsehjerte til at slå et par ekstra slag :) Og de er naturligvis begge allerede forudbestilt, og jeg glæder mig til at få fingre i dem :)

  Derudover ser jeg umådeligt frem til "Half the World" af Joe Abercrombie - jeg læste for første gang noget af ham for nyligt, og var meget imponeret, og dette er næste bog i samme serie.

  Jeg var faktisk ikke klar over, at Ishiguro var på vej med en ny bog, men jeg har været meget glad for hans andre bøger, så den skal helt sikkert også på ønskelisten :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Samme her! Jeg følger hverken nok med til det, eller interesserer mig nok for nye bøger til at blive begejstret over månedlige nyhedsbreve. Men sådan er det vel altid at være en smule uopdateret, en smule bagud :p

   Gaiman og Valente er også en sand lykkekombination. Hvad er odds'ne for at to så vidunderlige forfattere, begge byder det nye år velkommen med en ventende bog? <3 Det tegner så godt for læseåret.

   Og det lyder spændende. Den har jeg slet ikke hørt om. Jeg må lige undersøge nærmere. Og hvad Ishiguro angår, er jeg helt enig. Han skriver så fint, og jeg glæder mig til mere.

   Slet
 3. Spændende bøger! "Hende du forlod" lyder virkelig god, elsker sådan noget på tværs af tidsaldre :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Samme her! Det var lidt det samme, Moyes gjorde med "Det sidste brev fra din elsker", og den var altså åh-så-fin!

   Slet
 4. Jeg har også "Hende du forlod" af Moyes på min alt for lange liste. Der kommer simpelthen bare så mange gode udgivelser i år - jeg holder dog mest øje med de danske (oversættelser). Lige pt. glæder jeg mig nok mest til "Legend" af Marie Lu, "Historien om A.J. Fikreys liv af Gabrielle Zevin og "Blood of My Blood" af Barry Lyga. De lyder nemlig alle virkelig gode på hver deres måde :)

  SvarSlet
  Svar
  1. En ny bog fra Moyes er en sand himmelfryd.

   GLÆD DIG til 'Historien om A. J. Fikrys liv'. Den er så skøn, og den gjorde mig så glad, da jeg læste den i sommers :)

   Slet
 5. Jeg er alt for god til at forudbestille bøger; så god at jeg ofte glemmer, at jeg har bestilt dem! Det betyder dog kun, at jeg får en dejlig overraskelsespakke, når posten pludselig ankommer med dem - det er næsten bedre, end at skulle overvære hele den lange proces fra at bøgerne er bestilt, og til de endelig er sendt.

  Selv er jeg meget spændt på at læse Catherynne M. Valentes "Radiance", der udkommer til sommer, og Kirsty Logans majudgivelse, "The Gracekeepers" :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det lyder nu ikke som det dårligste i verden :D Hvor er det dejligt med så mange bøger at se frem til :)

   Jeg anede faktisk ikke, Valente udgav en enkeltstående bog i år. Men det lyder enestående. Dén vil jeg glæde mig meget til – tak for tippet :)

   Slet