torsdag den 5. februar 2015

"A Tangled Web" af L. M. Montgomery

"A Tangled Web" af L. M. Montgomery, fra forlaget Sourcebooks Fire, udgivet i 2014 (org. udgivet i 1931). 4/5 stjerner.

En tante dør, og en familiefejde opstår. Et arvestykke er uden arving og to rivaliserende familier kæmper med næb og kløer for at få fingrene i det. I et nøje udtænkt kaos bliver kærestepar splittet, gamle elskere bliver genforenet, og moralske spørgsmål bliver hele tiden opholdt mod betingelserne og sandsynligheden for at blive arving.
"A Tangled Web" er en komisk beretning, om den excentristiske Tante Becky, der dør og efterlader sig et sentimentalt arvestykke: en legendarisk porcelænskande. Begge sider af Beckys familie ønsker sig brændende at arve porcelænskanden, men Beckys testamente indeholder drilske betingelser, designet til at forårsage en højlydt panik.
Arvingen af den eftertragtede porcelænskande vil nemlig ikke blive afsløret før et år efter Beckys død, og i mellemtiden forventes familiernes eksemplariske opførsel – Tante Becky har nemlig også udspecificeret en lang række hændelser, der vil udelukke nogle fra at arve, hvis de opfyldes. Således begynder et langt år fyldt med konflikter og tøven; for hvordan kan man handle, når man ikke kender konsekvenserne af sine handlinger?

It must be admitted frankly that Aunt Becky was not particularly beloved by her clan. She was too fond of telling them what she called the plain truth. And, as Uncle Pippin said, while the truth was all right, in its place, there was no sense in pouring out great gobs of it around where it wasn't wanted. To Aunt Becky, however, tact and diplomacy and discretion, never to mention any consideration for any one's feelings, were things unknown.


"A Tangled Web" er i sandhed et sammenfiltret net af karakterer, plotlinjer og historietråde. I et vrimlende virvar løber en broget skare af landsbypersonligheder ind og ud mellem hinanden og skændes, sukker, smiler og græder på skift. Det ene øjeblik følger man den unge Gay Penhallow, der forelsker sig i en galant mand, det næste øjeblik skifter rampelyset til den forvirrede Oswald Dark, der vandrer rundt i sin egen galskab, eller den ambitiøse Margaret Penhallow som gifter sig med Penny Dark blot for at forøge sine chancer for at få fat i arvestykket. Plottet bevæger sig i pendulfart mellem de to forgreninger af tante Beckys familie – familien Dark og familien Penhallow – og imens karaktererne kæmper indædt om retten til et arvestykke, opstår romancer og venskaber i baggrunden.
Bogen er en charmerende fortolkning af 1900tallets landsbysamfund; de mange mærkværdige personligheder og de dertilhørende mærkværdige konflikter, sladdertendensen og morale for moralens skyld. Ingen af Montgomerys karakterer handler, som de egentligt har lyst til – de handler blot, som de tror, de bør handle for at få fingrene i en porcelænskande.
Og porcelænskanden i sig selv er et mærkeligt objekt for så meget postyr. At gifte sig for at få fingrene i det forekommer absurd, og ligeså gør det faktum, at nogle undlader at gifte sig for at få fingrene i det. Alting bliver sat på spidsen til ære for det rene ingenting – og resultatet er urkomisk, absurd og vidunderligt vanvittigt.

She seemed to be at the very heart of some exquisite magic that had changed everything in life for her.

Der er mange fine kærlighedshistorie sammenblandet i denne bog. Mange søde, kærtegnende og sentimentale scener mellem karakterer, der har fortjent hinanden og en smule medgang. Montgomery skildrer med en fin ømhed de stakkels forelskede, der hindres i deres kærlighed på grund af et støvet arvestykke og en lang række af sociale forventninger.
Men det er også komisk og ulideligt karikeret. Jeg klukkede og lo min vej gennem Montgomerys lystige karakterunivers, og jeg elskede ironien i den gamle tantes endelige vilje, der satte gang i så meget kaos blandt de familiemedlemmere, hun aldrig havde brudt sig om. Bogens afsluttende scene er et antiklimaks uden lige; forudsigeligt katastrofalt, akkurat som det bør være.
"A Tangled Web" er en historie for dem, som ikke kan få nok af Jane Austens bipersoner og landsbytosser, som her træder frem og indtager hovedroller. Det er en historie for dem, som elsker Elizabeth Gaskells "Cranford", og dem som er bekendte med historien om en fjer, der blev til ti høns. Det er en historie med en gennemtrængende humor, og dog er den formidlet med en sådan ynde, at karaktererne altid fremstilles som menneskelige.
L. M. Montgomery skrev ganske få romaner henvendt til det voksne publikum – og efter at have læst "A Tangled Web" ville jeg ønske, at hun havde skrevet flere.

2 kommentarer:

  1. Den lyder sjov! Jeg har aldrig fået læst andet Montgomery end Anne fra Grønnebakken ...

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, så har du meget at glæde dig til! jeg elsker L. M. Montgomery!

      Slet