torsdag den 26. februar 2015

Filmåret 2015

I søndags tilbragte jeg natten sammen med tre veninder. Rastløse og søvnløse grinede vi os igennem natten, imens vi så det funklende Oscar-show og sukkede over overdådige kjoler og smukke skuespillere. Den sætning der blev udtalt oftest var skiftevis: "Den bog bliver jeg nødt til at læse", og "Den film bliver jeg nødt til at se". Da Oscar-showet tonede ud på skærmen og søvnen ventede forude, skiltes vi alle med en betydeligt længere film-liste, end da vi mødtes.
År 2015 bliver et fantastisk filmår, og jeg glæder mig allerede til at indfinde mig i biografsalens mørke for at se en storslået filmatisering af en elsket bog. Dem er der nemlig mange af – og her har jeg samlet de bog-filmatiseringer, som jeg venter utålmodigt på. 

For et år siden læste jeg "Still Alice" af Lisa Genova. Bogen fyldte mig med tvivl og tårer; og alligevel imponerede den mig ikke. Jeg synes ikke, slutningen var modig nok. Jeg synes ikke, bogen var gennemført nok. Og derfor besluttede jeg mig for, at jeg ikke skulle se filmen, der ville følge.
Men jeg har ombestemt mig. Delvist på grund af talrige anbefalinger, en gylden Oscar-statuette til hovedrolleindehaveren Julianne Moore og et par filmglimt med dyb følelse. Jeg tror måske, filmen kan tilføje det til historien, som bogen manglede. Og jeg er blevet nysgerrig. 

Filmen har dansk premiere d. 5. marts. 

Måske er det for åbenlyst og for forudsigeligt, men mit yndlingseventyr vil altid være historien om Askepot. Lige siden jeg var ganske lille, har jeg foretrukket det eventyr frem for alle andre; der er noget universelt relaterbart i historien om den stakkels pige, der bliver så uretfærdigt forfulgt af de, der burde være hende nærmest.
Der er ingen tvivl om, at Disneys ventende live-action filmatisering af Askepot hverken er baseret på Charles Perraults eller Brødrene Grimms eventyrsfortællinger, men snarere er baseret på Disneys egen tegnefilmsfortolkning foretaget for 65 år siden. Det er en genfortælling af en genfortælling – og alligevel er jeg håbløst forventningsfuld.
Filmen vil nok ikke yde eventyret megen retfærdighed med dens animerede mus og dekadente kostumer, men jeg vil stadig være at finde i biografen, når tegnefilmen bliver til spillefilm, når Askepot taber sin sko, og Fegudmoderen fremtryller en kjole. For det er en lykkelig flig af min barndom, som jeg ikke kan give slip på.

Filmen har dansk premiere d. 12. marts. 

Periodedramaer, kostumedramaer og filmatiseringer af engelske klassikere udgør øjeblikkelige og indiskutable punkter på min biografliste. Da jeg fandt ud af, at Thomas Hardys skrøbeligt melankolske roman "Far from the Madding Crowd" skulle filmatiseres, blev jeg næsten svimmel af lykke. For bogen er af den hurtigt oversete og undervurdere slags – på trods af at den indeholder et følelsesunivers, der overgår alverdens kærlighedslitteratur.
Jeg glæder mig til at se Hardys ord blive omdannet til levende billeder. Jeg glæder mig til overjordisk smukke naturscener, følelsesmæssig splittelse og Carey Mulligan i en rolle som jeg aldrig havde forestillet mig hende i. Og selv hvis filmen ikke rammer plet, er jeg sikker på, at den er smuk. 

Filmen har dansk premiere d. 23. april. 


Er det mærkeligt at glæde sig til en film, som man næsten intet har hørt om? Der har endnu ikke været mange glimt fra filmatiseringen af John Greens ungdomsroman "Paper Towns". Hovedrolleindehaverne er offentliggjort, filmen er færdigindspillet, John Green har delt filmprocessen, men både teaser, trailer og plakater lader vente på sig. Det føles som at gå ind til noget i blinde uden den fjerneste idé om filmens stemning eller tone. Men ikke desto mindre glæder jeg mig. Jeg glæder mig af hele mit hjerte.
Af alle John Greens bøger, er "Paper Towns" måske den mest problematiske. Det er en fortælling om idealer og forestillinger, der gradvist falder til jorden, og det er en klassisk road trip-fortælling, der ikke bør blive til en klassisk road trip-movie. Det var afgjort ikke den John Green-bog, jeg forestillede mig skulle være den næste i filmatiseringsrækken, og netop derfor glæder jeg mig så inderligt til at se resultatet.

Filmen har (vist nok) dansk premiere i juni.


Jeg græd så inderligt, da jeg læste "Me Before You". Bogen var en lang, følelsesmæssig rutschebanetur, og under læsningen nåede jeg at skifte mening om bogens slutning ti gange, selvom den hele tiden var uundgåelig. Historien er endeløst smuk, modig og rørende. Jojo Moyes diskuterer tunge emner gennem et let romantisk perspektiv, og det er det selvskrevne filmmanuskript. Selvfølgelig skal bogen filmatiseres, og selvfølgelig bliver den en succes. Den er som skabt til det.
Endnu er meget om filmen uvist; hovedrolleindehaverne er blevet offentliggjort som Emilia Clarke og Sam Claflin, og jeg glæder mig til at se, om de to skuespillere kan overføre papirkemien til skærmen. 

 Filmen har (vist nok) dansk premiere i august. (Jojo Moyes har i øvrigt i dag offentliggjort, at hun er ved at skrive en fortsættelse til "Me Before You", der vil hedde "After You" og udkomme til efteråret.)


"Frankenstein" af Mary Shelley er et mesterværk, der ofte er blevet misforstået i film og populærkultur, og derfor er den ventende filmatisering af bogen så interessant. 'Victor Frankenstein' antager nemlig en ny vinkel, og fortæller historien om doktoren og hans monster fra Igors synsvinkel. Selvom Igor ikke eksisterer i Shelleys originale roman, er han en stor del af den nutidige mytologi om doktoren, der forsøgte at skabe kunstigt liv.
Filmen er således ikke blot nytænkende i sit udgangspunkt; den har også to fantastiske skuespillere i hovedrollerne. Daniel Radcliffe er castet som Igor, altimens James McAvoy skal spille Victor Frankenstein, og med to så stærke personligheder bag Shelleys ikoniske karakterer, hører filmatiseringen til blandt mine absolutte biografhøjdepunkter.

Filmen har (vist nok) dansk premiere i oktober.

Og selvfølgelig. Slutningen af 2015 byder på slutningen af Hunger Games-serien. Den sidste del af den sidste bog venter forude, og jeg ved, at den næste filmatisering vil byde på knusende hjertesorg, en forvirrende mængde action og små, lysende glimt af fremtidshåb. Jeg, og resten af verden, blev efterladt med et knust hjerte af den seneste Hunger Games-film, og med en så voldelig optakt til den endelige finale, har jeg eksisteret i en ulidelig venteposition lige siden. Også selvom jeg ved, hvad der venter forude.
Hunger Games-serien er en af de nylige bog-filmatiseringer, der har gjort det allerbedst. Præcisionen mellem film og bog er imponerende, og alt lige fra stemning til karakterer eksisterer i en fuldendt harmoni.

Filmen har (vist nok) dansk premiere i november.

Hvilke bog-filmatiseringer glæder du dig til i år 2015? 

24 kommentarer:

 1. Åh, hvor enig er det tilladt at være? Cinderella for udskylden, Papir towns fordi jeg håber den kan gøre det for mig, bogen aldrig gjorde, Frankenstein fordi historien er fantastisk, og castet er genialt, Me Before You fordi jeg lige har læst den, og den rørte mig dybt og Hunger Gates fordi filmene indtil videre nærmest har været bedre end bøgerne. Stor glæde i 2015! (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis! Det bliver simpelthen sådan et godt filmår!

   Slet
 2. Havde kuldegysninger gennem HELE traileren til Still Alice - den må jeg se! Filmatiseringerne af Me before you og Frankenstein (sidstnævnte mest pga. Daniel Radcliff) må jeg også snige mig ind i biografens mørke til.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, den er meget fin og rørende. Og emnet er jo virkelig vigtigt.

   Slet
 3. Frankenstein med skønne James McAvoy og Daniel Radcliffe skal jeg også se og så vil jeg også gerne se Far from the madding crowd den ser skøn ud! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, James McAvoy <3 Jeg glæder mig så meget til endnu en film med den skønne mand!

   Og ja – den ser virkelig fin ud. Det er bogen også. Stilfærdig og melankolsk. Og hvem siger nej til et kostumedrama?

   Slet
 4. Jeg tror, at jeg næsten glæder mig mest til at se Mockingjay Part 2. Men også Me Before You, Frankenstein og Paper Towns er nogen, jeg er sikker på får hevet mig i biografen. Cinderella er helt klart en mulighed, jeg er også selv ret vild med eventyret og hele den verden.
  Men jeg er ikke i tvivl om, at den film, jeg glæder mig allermest til at se i 2015 er The Scorch Trials, efterfølgeren til The Maze Runner. Jeg er stor fan af bøgerne og den første film var en af de bedste filmatiseringer i 2015.

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er jo bare SÅ mange film, der lokker og kalder. Det er skønt!

   Og ja, fortsættelsen til 'Maze Runner' venter jo også forude. Personligt var jeg hverken så vild med første bog eller filmatisering, at jeg tror, jeg kommer ind for at se den næste i serien. Suk ...

   Slet
 5. Jeg glæder mig også forfærdeligt meget til "Cinderella", "Me Before You", "Paper Towns" og "Mockingjay Part 2".
  Det er altid så eventyrligt når bøger bliver lavet til film! :')
  Derudover skal jeg også se "Insurgent", som vist nok kommer lige om snart i biografen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Man kan ikke andet end glæde sig!

   Jeg tror faktisk også, jeg ender med at se 'Insurgent'. Ikke nødvendigvis i biografen, men senere når den f.eks. udkommer som dvd. Jeg har aldrig fået læst trilogien, men jeg kunne godt lide 'Divergent' som film!

   Slet
 6. Normalt er jeg slet ikke til film - ser dem meget sjældent og går yderst sjældent i biografen. Men alligevel har dette indlæg fanget mig; jeg vil rigtig gerne ind og se filmatiseringerne af især Still Alice og Me Before You, da jeg elskede at læse begge bøgerne. :)
  Jeg har endnu ikke fået læst Greens Paper Town, men vil forsøge at nå det før filmatiseringen.

  Mvh
  Camilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er dejligt at have lidt film at glæde sig til! Jeg glæder mig virkelig også til 'Me Before You', for den bog er virkelig som skabt til film. Bare den bevarer sårbarheden og ikke går den cheesy vej ...

   Og 'Paper Towns' kan anbefales, selvom jeg har meget svært ved at se filmen for mig. Det bliver spændende!

   Slet
 7. 2015 ser bare generelt ud til at blive et kanon godt filmår. Stor set alle dem du har listet her vil jeg også rigtig gerne se, især Mockingjay og Cinderella og Frankenstein!
  Det er jo bare fan-kultur på hver deres måde som man næsten kun kan elske. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jo netop fankultur, og det er så fedt at se, hvor mange spændende filmatiseringer året byder på! Jeg glæder mig sådan :)

   Slet
 8. Fine, fine film bud - Askepot skal klart ses, men på min filmliste er Into The Woods, helt sikkert den film jeg glæder mig allerallermest til! Det bliver intet mindre end magisk, er jeg sikker på!

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. 'Into the Woods' VIL jeg også se. Eventyr OG musical? Det kan umuligt blive bedre!

   Slet
 9. Jeg glæder mig meget til at skulle se Love, Rosie (filmatiseringen af Hvor Regnbuer Ender), for det er min yndlings Cecelia Ahern bog! Derudover er jeg meget spændt på Dark Places baseret på Gillian Flynns bog med samme titel. Var meget begejstret for Gone Girl filmen, og elsker egentlig bare Flynns bøger. Det bliver også spændende at se hvad Tim Burton får ud af Miss Peregrine's Home For Peculiar Children og så bliver filmatiseringen af Pride and Prejudice and Zombies nok også rigtig fjollet :p

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah – ja, den har jeg også kigget på, men Cecelia Ahern har nu aldrig helt været mig. så jeg er lidt i tvivl om, om det er noget eller ej :) 'Gone Girl' kunne jeg egentligt også meget godt lide, omend genren ikke heeelt er den, jeg foretrækker at se i biografen!

   Jeg glæder mig også meget til at se udfaldet af 'Miss Peregrine', men jeg mener, at den først udkommer i 2016? Eller hvordan?
   Og ja – Zombie-versionen af Austen-filmen forholder jeg mig lidt skeptisk overfor. Jeg tror dog, jeg snart må få den bog læst :D

   Slet
 10. Både "Paper Towns" og "Me before you" glæder jeg mig rigtig meget til at se!

  SvarSlet
 11. Det skal helt sikkert nok blive et super godt filmår! Jeg glæder mig SÅ meget til Paper Towns, Me Before You og selvfølgelig den sidste del af Mockingjay :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt bestemt! Sidste del af Mockingjay bliver helt sikkert fantastisk!

   Slet
 12. Jeg glæder mig utroligt til MockingJay! Jeg tæller ned til den!👋 Paper Towns er også spændende, jeg skal bare lige nå at læse den inden filmen! Jeg er lige gået i gang med 2'eren af 'maze runner' så den glæder jeg mig også til at se. Og nu hvor det er Daniel Radcliffe der spiller hovedrollen i Frankenstein, så tror jeg også jeg skal se den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig også så meget til HG-finalen. Åh, det bliver fantastisk.

   Og ja – Daniel Radcliffe er altid, altid, altid værd at se!

   Slet