mandag den 27. april 2015

Litterær listeskrivning

Jeg er en håbløs listeskribent. Hver morgen starter jeg min dag med udførlige punktopstillinger på en lang "to-do"-liste, og efterhånden som dagen går, streger jeg mine gøremål ud. Det er intet, der er så vidunderligt som følelsen af en produktiv dag – og der er intet, der understreger det så fint som en to-do-liste fyldt med v-tegn.
Jeg skriver lister over alt. Sommetider er min kalender fyldt med lister over ting jeg skal huske, eller ting der har gjort mig glad. Sommetider finder jeg gamle Word-dokumenter på min computer med lister over mine yndlingsord eller yndlingslyde, og andre gange skriver jeg indkøbslister så korte, at jeg end ikke har brug for dem. Jeg kan bare så godt lide at skrive dem ned.
Og netop derfor jubler jeg så inderligt over mit seneste bogfund. "Litterary Listography" er nemlig akkurat, hvad dens titel lover. Det er en yndigt illustreret bog fyldt med lister, man kan udfylde og emner, man kan fundere over. Fra den åbenlyse åbningsliste over yndlingsbøger til flere linjerede sider med plads til yndlingscitater, lister over forfattermøder, litterære karakterer man ikke ville kunne holde ud at møde, foretrukne non-fiction bøger og afkrydsningslister over bøger man gerne vil læse, inden man dør, er bogen enhver listeelskers drøm. Jeg har allerede udfyldt en del af de linjerede sider, imens en TV-serie har larmet i baggrunden, og tankerne har summet i mit indre. Det har været den bedste afslapning i verden.
Det er sjovt, hvordan de mange lister kan give et overblik over ens læsning på en helt ny måde. Da bogen bedte mig om at udfylde en liste over de bøger, der har skræmt mig mest, kom jeg pludselig i tanke om "7.A" af Bjarne Reuter, som jeg ikke havde tænkt på eller husket i evigheder. Gamle bogminder er pludselig kommet op til overfladen igen, og jeg har nydt at finde dem frem. 
Hver eneste linje i "Literary Listography" repræsenterer nemlig en bog, som har gjort indtryk på mig. En bog som jeg har husket, og som bogen hjælper mig med at huske i lang tid endnu. Det er den bedste form for listeskrivning, der findes.

"Literary Listography" er udgivet af Chronicle Books i 2014 og kan bl.a. købes her. Bogen er desuden en del af en bogserie, hvor der også er udgivet bøger med lister over rejseoplevelser, filmoplevelser, musikoplevelser og meget andet. 

12 kommentarer:

 1. Aah! I was so tempted when I saw this Listography reading journal in a bookshop! So lovely thing for a bookworm! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. It really is lovely! And so much fun to fill out!

   Slet
 2. Åh, hvor er det en yndig måde at lave litterære lister på. Desuden tænker jeg også, at den fungerer rigtig godt som inspiration, da man jo netop (som du selv skriver) kommer til at tænke over sin læsning, når man skal udfylde de forskellige lister. Den ryger straks på ønskesedlen! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig skøn! Jeg er helt vild med den yndige bog med de mange linjer til litterære oplevelser og tanker :)

   Slet
 3. Sikke en sjov idé! Jeg ville dog skulle viske ud konstant og lave om på rækkefølgen i en evighed ...
  7A havde jeg også glemt alt om - jeg var SÅ rædselsslagen da jeg læste den! Den havde en helt særlig stemning ... for helt lyst til at genlæse den :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig hyggeligt!

   Og ja! Jeg var virkelig bange for den bog og det, den indeholdte. Måske er en genlæsning på sin plads.

   Slet
 4. Sikke en skøn bog. Og så er den endda også fin at kigge på. Dobbelt-win! Det minder mig lidt om en form for venindebog fra barndommens dage - bare med bøger i stedet for veninder. Så fint altså (:

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig smadderfin og så hyggelig at udfylde også :)

   Slet
 5. Haha, så er vi ikke de eneste - som der står i min og Kit's blog-profiltekst, så eeelsker vi også lister. Selv halvedelen af fornøjelsen af en hver ferie, udsalgs-shoppetur, fest-planlægning eller blot handle-ind-ærinde i Fakta, består jo i liste-lavningen dertil :D

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Lister er simpelthen det bedste :D

   Slet
 6. Ej, Rikke - hvor har den bog været hele mit liv?! Den ryger straks på ønskeLISTEN (høhøhø) :'D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahaha :D Seriøst, det er rent listelykke!

   Slet