tirsdag den 23. juni 2015

Tema-tirsdag #97: Sommerlæselisten

Jeg tror, sommeren er på vej. Jeg tror, solen er på vej, og jeg tror, at den dovne spontanitet der følger med solen og sommeren, langsomt er ved at vende tilbage. Kalenderen har snydt mig siden maj, men jeg tror snart, at det er tid. Rigtig sommertid.
Min sommer bliver en mærkelig blanding af flere ting. Et speciale der skal færdigskrives, rettes, læses og genlæses til uendelighed. Et par ugentlige arbejdsdage på Danmarks rareste forlag, som aldrig holder op med at summe af liv og travlhed – heller ikke i sommerdagene. En 9-års dag med min kæreste hurtigt efterfulgt af min egen 25-års fødselsdag. Sommerkoncerter under blå himmel, grill, hjemmebesøg i Jylland og den allerallerallersidste flig af bekymringsfrit studieliv, før august og specialeaflevering banker på døren.
Og selvfølgelig skal min sommer også bestå af læsning. Sommeren er af en eller anden ironisk årsag forbundet med læsning, selvom det er i løbet af det stille vinter og efterår, jeg altid får læst mest. Vintertid er læsetid – men netop tid har man så meget af om sommeren, og derfor er det nu, læselisterne skrives. Og jeg skriver også min. 

Faktisk har jeg skrevet på min sommerlæseliste i flere måneder efterhånden. Forventningens glæde har været uendelig, og jeg har ikke blot glædet mig til at læse bøgerne på min liste – men til at læse noget generelt. April, maj og delvist juni har været intensivt arbejde, og jeg har haft brug for et lille frihedsmål at se frem til. Noget at arbejde hen imod. 
Derfor har jeg haft rigeligt tid til at udstrege og undersøge bogtitler, til at bestille hjem og sende retur, og jeg har bevæget mig både frem og tilbage i tid for at finde frem til den perfekte sommerlæseliste; en stak af bøger, som jeg ser frem til og får kildrende sommerfugle af at tænke på.
Det er blevet til en blanding af poetisk fantasy, afrikansk samtidslitteratur, klassiske digte, glemte eventyr, læsebegejstrede essays og kærlighedsbreve fra franske, russiske, tyske og amerikanske soldater skrevet under Første Verdenskrig. Hjerteskærende, opmuntrende og drømmende bøger stablet sammen i en stak, der aldrig ville give mening i en anden kontekst end denne; min sommerlæsning.

Min sommerlæseliste består af;
"Half of a Yellow Sun" af Chimamanda Ngozi Adichie – Adichie kan skrive som ingen anden, og jeg glæder mig til at læse hendes altopslugende ord endnu engang. Jeg aner ikke, hvor denne roman vil føre mig hen, men jeg ved, at Adichie har evnen til at fastholde min opmærksomhed på trods af fuglesang, høj musik og alverdens sommerlarm. 
"The Story of Alice" af Robert Douglas-Fairhust – En faktuel fortælling om, hvordan Alice Liddell blev til dén Alice. En interessant og faglig gennemgang og Lewis Carrolls liv og forholdet mellem forfatterskab og virkelighed. Perfekt til milde regnbyger, tordensvejrsdage og eftertænksomt humør.
"Ex Libris" af Anne Fadiman – Læsehjerter kan være sjældne. Bogorme og læseheste er næsten umulige at udpege og udfritte, men det er sådan en behagelig glæde at indse, at andre er ligeså lykkelige læsere som en selv. Af samme grund glæder jeg mig til Fadimans essaysamling, der beskriver et liv med bøger, et liv mellem papirssider og sidetal, og en verden udgjort af ord. Det bliver fantastisk læsning til de stille sommerdage. 
"Selected Poems" af Robert Frost – Min lyriklæsning har haltet tragisk bagefter mine mål og drømme, og jeg har alt for længe drømt om at læse denne. Efter en lille smagsprøve på Frosts ord, er jeg efterladt sulten efter mere. Jeg drømmer om flere linjer, flere rim og flere smukke ordbilleder.
"Collected Folk Tales" af Alan Garner – En sælsom blanding af traditionelle eventyr fra hele verden og Alan Garners egen nyfortolkninger, digte og mytiske remser. Bogen dufter af skovstemning og af fjerne riger befolket med feer, hekse, prinsesser og for længst glemte historier, som man engang huskede og overleverede fra mund til mund. 
"Love Letters of the Great War" af Mandy Kirkby (ed) – En brevsamling som jeg købte sidste år i Spaniens brændende hede, og som jeg har udsat at læse lige siden. Der er noget hjerteskærende over alle de skæbner og iturevne kærlighedsliv, som denne bog nok indeholder, men jeg tror også, bogen præsenterer et uundværlig perspektiv fra en grusom periode. 
"The Gracekeepers" af Kirsty Logan – En skvulpende fantasyroman om en oversvømmet verden og skønheden i den. Jeg forventer mig meget af Logans debutroman, og jeg glæder mig til svømme i hendes smukke ordunivers.

Hvor skal du tilbringe din sommer – og hvilke bøger tager du med? Hvad står øverst på din sommerlæseliste? 

14 kommentarer:

 1. Jeg er lige blevet færdig med The Gracekeepers i dag, og kan kun sige at du kan glæde dig. Det er en oversvømmende bog der langsomt overrumpler dig, og man bliver bare grebet mere og mere af den.

  Min sommer bliver en af de mere stille af slagsen. Ingen rejser eller lign, så håber inderligt at den danske sommer vil komme til at ligne den der var sidste år. Ellers glæder jeg mig også bare til at fordybe mig i en god stak bøger igennem de næste par måneder, uden at skulle blive afbrudt af arbejde og andre pligter. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder så skønt! Bogen er jo også bare så smuk. Jeg glæder mig meget.

   Og jeg krydser også fingre for en bedre sommer. Jeg skal nemlig også bare være herhjemme..

   Slet
 2. Jeg grubler virkelig over min sommerlæsning disse dage. Jeg bestiller nok en stak bøger i løbet af ugen, herunder en række sommerferiebøger. Jeg regner bl.a. med at bestille 'Fables', 'A Handmaids' Tale' og 'Dronningens dame'. Min sommerlæsning bliver nok i den lidt lette/lyse ende - dog krydret med en krimi eller to - og så håber jeg på at få læst mindst én historisk roman. Gerne noget hofdrama :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, herligt med lidt historisk fiktion. Det er altså netop ofte godt drama ;-)

   Slet
 3. Åh, jeg har flere på min liste - "Den Evige to'er" har e-bog-reolen netop sendt en sms om, er kommet. Den har jeg nemlig
  reserveret, så nu må vi se om den er noget :D Ellers er Jojo på listen, nu hvor alle hylder bøgerne i et væk.

  Og så skal jeg partout læse "Den Sommer", som er en af ungdomsbøgerne fra Den Grå Serie, som jeg har gennentrawlet siden 11 års alderen (Ved ikke, om du kender den, men har nærmest læst aaalle bøger derfra i mine folkeskole år). Og netop den, var bare favoritten, så af ren nostalgi må den læses ved sommertid!

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor fantastisk! Jeg brød mig ikke så meget om 'Den evige toer', men jeg håber, din oplevelse er bedre :D Og så er Jojo Moyes' bøger altså fantastiske. Især "Mig før dig", "Det sidste brev fra din elsker" og "Hende du forlod". SÅ gode!

   Og fantastisk med lidt nostalgisk sommerlæsning. Det er nu bare så skønt :)

   Slet
 4. Jeg er næsten klar med min sommerferie læseliste. Glæder mig til at høre, hvad du syntes om 'The Story of Alice'. Jeg skal nemlig helt bestemt læse 'Alice's Adventures in Wonderland' - nu må jeg vist heller få den læst:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. 'Alice's Adventures in Wonderland' er den fineste, mest finurlige fortælling nogensinde. Jeg gad faktisk godt have den til gode!

   Og jeg glæder mig meget til 'The Story of Alice'. Den virker fantastisk!

   Slet
 5. Jeg er blevet grebet af Miss Perigrine's Home for Peculiar Children's verden, skal i gang med 2'eren og glæder mig allerede til at 3'eren udkommer på engelsk om et par måneder.

  Ahhhh......Robert Frost - jeg købte den samme udgivelse, som du viser frem, for 13 år siden i Chicago..... det er én af perlerne i min bogsamling, som jeg ofte hiver frem....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor dejligt at de bøger har grebet dig! Jeg har læst både 1'eren og 2'eren, men de vakte desværre ikke den store begejstring hos mig.

   Og ja – Robert Frost er fantastisk. Vidunderlige lyrikperler.

   Slet
 6. Sikke nogle fine bøger og skønne billeder Rikke!
  Jeg skal arbejde sommeren igennem, da jeg har valgt at vente med ferie til september. Jeg har heller egentligt heller ikke lavet en decideret sommerlæseliste, så jeg tager det bare som det kommer. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!

   Ah det bliver bestemt også dejligt med lidt septemberfri! Og så er det jo faktisk lige om lidt!

   Slet
 7. Jeg kender ikke rigtig nogle af de bøger du har valgt til sommerferien - måske man skulle tjekke dem ud :) Jeg har dog en hel del YA-bøger på min liste, som jeg glæder mig til :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det er nu dejligt med bøger, som man kan gå og glæde sig til :)

   Slet