fredag den 21. august 2015

Læsekroge og bogoaser #3: Odenses mindste bibliotek

Af alle Odenses solskinspletter, hyggekroge og mødesteder er Munke Mose mit foretrukne. Jeg slentrer ofte forbi uden et formål eller en planlagt rute og nyder den afslappede feriestemning, som hersker i parken. Ofte har jeg også en bog med mig under armen, som jeg læser under et skyggefuldt træ med udsigt til åen og i selskab med ænderne. Det indgyder mig med en vanedannende ro.
I løbet af sommeren er Munke Mose blevet en endnu bedre læseoase end tidligere. Odense Bibliotek har nemlig opsat et lille minibibliotek i parkens midte.

Det lille minibibliotek er muligvis noget af det fineste, jeg nogensinde har set. Det blåmalede bogbyttehus er nemlig fuldstændig brugeropereret og fungerer ud fra et princip om, at forbipasserende både kan tage bøger og nyde en god læseoplevelse i den solbeskinnede park, og ligeledes give bøger til det lille bibliotek og dermed videregive en god læseoplevelse.
Ikke alene er det imponerende, at sådan et koncept kan fungere midt i en verden, hvor ting oftere låses inde, end de efterlades frit tilgængelige, det er også virkelig personligt og finurligt, at alle bøgerne der står i det blå skab kommer fra andre læseres private gemmer. Alle bøgerne har en historie, et formål, en bagtanke – og de venter bare på, at den næste forbipasserende kommer og samler dem op. 
I dag var jeg selv forbi det lille bibliotek for at stille en bog i form af en ekstra paperbackudgave af "Pride and Prejudice", som var en del af en fejllevering for et stykke tid siden. Jeg kan så godt lide tanken om, at en fremmed finder bogen og måske får en lige så smuk læseoplevelse ud af den, som jeg gjorde i sin tid. Det er sand læselykke, og minibiblioteket er det skønneste sommerinitiativ i min charmerende yndlingsby.

Little Library – Odenses mindste bibliotek befinder sig i Munke Mose i Odense. Det lille bibliotek er opsat lige overfor fisketrappen. 

35 kommentarer:

 1. Jeg flytter til Odense næste sommer (pga universitetet), og nu glæder jeg mig bare endnu mere! Åh

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor herligt! Hvor flytter du fra? Og Odense er en fantastisk by. Jeg er selv tilflytter og var meget kritisk overfor det hele i starten, men nu har byen flyttet direkte ind i mit hjerte. Så stemningsfuld, sjov, skæv og fin.

   Slet
  2. Jeg flytter fra Kolding! :) Det virker som om Odense er en virkelig hyggelig by, så jeg tror, det er lige mig. Jeg kan slet ikke vente med at udforske byen. Ih, hvor jeg glæder mig!

   Slet
  3. Ah! Jeg voksede op i Kolding, og jeg elsker også byen. Jeg synes faktisk, Odense også deler Koldings charme – størrelsesmæssigt er den selvfølgelig større, men den har det samme overskuelige feel, synes jeg. Og jeg kan godt forstå, du glæder dig! Det er værd at glæde sig til :)

   Slet
 2. Hvor er det en god idé - og vildt at det er lavet på bibliotekets initiativ. Respekt! :)

  Jeg har (indtil byttemarkeders indtog i København) ellers kun stødt på bogbytte-reoler på diverse hostels rundt omkring, når jeg har rejst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig sådan en smadderfin idé. Jeg er helt vild med det :)

   Slet
 3. Sikke en fin idé, og så smukt udført :) håber at flere byer tager initiativet til sig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert :) Det er en fryd for øjet og for sjælen.

   Slet
 4. Hvor er det dog en god idé, Rikke! Vi har det samme koncept på vores vaskeri, hvor man kan sætte sine læste bøger eller bare tage en med hjem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig en skøn idé – også enormt hyggeligt med bogbytteri på vaskeriet :)

   Slet
 5. ÅH, jeg har også planlagt at skrive et indlæg om det! Det er nemlig SÅ fint :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er såsåså fint! Jeg blev så glad, da jeg opdagede det for et par uger siden. Skønneste initiativ :)

   Slet
 6. I've seen those around on the internet! I wish there was one near where I live...

  SvarSlet
  Svar
  1. Yeah, I've seen them on Tumblr as well, and I've always wished that I could live close by one too – and suddenly my wish came true :)

   Slet
 7. Vi har haft noget lignende i Roskilde i form af et bogtræ. Jeg tror dog desværre, at det er 'visnet' - det virker i hvert fald ikke, som om folk stadig bruger det. Men det er ellers en god tanke :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej hvor fint med et bogtræ! Det skal jo bare dække et eksisterende behov, kan man sige :) Jeg tror i hvert fald, placeringen har meget at sige her – når man er i parken har man jo ofte brug for lidt læsestof ude i solen :)

   Slet
 8. Det vilde er faktisk næsten, at der altid er noget nyt i det, hver gang jeg kigger ind. Det virker til at blive brugt flittigt, og jeg synes det er evigt fantastisk! Bliver så glad, hver gang jeg går forbi (:

  p.s. jeg kan godt lide det lille selfie-in-progress i baggrunden på det første billede, haha xD

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig skønt! Det er jo bare endnu bedre, når det rent faktisk bliver brugt af dem, det er placeret der for :)

   Haha! Faktisk har jeg beskåret billedet, fordi det er en pige, der er ved at falde. Det der ligner en arm er vist i virkeligheden en fod, der spjætter :'D

   Slet
 9. Det er virkelig et fint og hyggeligt koncept! Der burde være sådan et skønt mini-bibliotek i alle byer altså - jeg ville i hvert fald ønske, at der var et lignende her i Sønderborg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig noget så hyggeligt, og placeringen er bare spot on :') Der burde være et i alle byer!

   Slet
 10. Vi har samme koncept i Roskilde. Roskilde bibliotek har sat det så kaldte "Bogtræ" op for et par år siden tror jeg! Samme princip, bare et træ i stedet for :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor fint! :) Det må virkelig se yndigt ud :)

   Slet
 11. Åh, hvor er det altså en fin idé. Den må jeg prøve at tippe Aalborg Bibliotekerne om - det kunne i hvert fald være fedt, at have det samme i Aalborg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig så smadderfint. Og ja – der burde næsten være en i enhver by :)

   Slet
 12. Hvor fint - dem så jeg også en del af i Berlin sidste efterår. Og sikke en fin gave - den skal nok finde et godt hjem :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig et skønt koncept. Og meget bæredygtigt egentligt.

   Og ja, det håber jeg, den får. Det er sådan en skøn bog!

   Slet
 13. Jeg stemmer i koret: Så fint altså :D Så dejligt at kunne dele, og blive delt med!

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det er ren læselykke <3

   Slet
 14. Jeg har læst om flere af den slags i USA og har længe gået og tænkt på at det ville være en fantastisk ide men har bare aldrig vidst om det kunne lade sig gøre.

  Det kan det godt, lyder det som om. Så det kunne være at man måske selv kunne prøve og lave det et sted

  SvarSlet