fredag den 4. september 2015

En bogelskers citatsamling

Citater er et sjovt fænomen. En håndfuld ord indrammet af anførselstegn og efterfulgt af en oprindelseskilde, en enkelt linje eller to taget ud fra en langt større sammenhæng og af en eller anden grund udvalgt til at repræsentere en følelse, en holdning, en tanke eller en hel forfatter. Det er sært, hvordan enkelte sætninger i et værk på flere hundrede sider, ender med at blive mere berømte end oprindelsesteksten selv. Hvordan nogle sætninger er ikoniske og bliver pillet ud af deres kontekst for næsten at blive universelle ordsprog citeret i tide og utide.
Men sommetider læser man noget, der rammer en så hårdt, at man ikke kan lade være med at samle sætningen op og bære den med sig. Sommetider kan perfekte sætninger eksistere i uperfekte bøger, og sommetider læser man ganske enkelt ord, der føles som universelle sandheder, man kan overføre til alt i sit liv. De sætninger glemmer man ikke. Man beholder dem, og de bliver til citater.
Med tiden er jeg også selv blevet en samler af smukke ord. Jeg har en notesbog, hvor jeg skriver de brudstykker fra sange og bøger ned, som jeg ikke kan bære at glemme. Jeg kan så godt lide tanken om at have dem med mig, selvom jeg ikke nødvendigvis husker de originale tekster, citaterne kommer fra.
Jeg tror særligt, jeg bider mærke i de sætninger, der føles som mine egne tanker. Når en forfatter beskriver en følelse eller en oplevelse, der får mig til at standse forvirret op og tænke: "Jeg troede kun, det var mig, der havde det sådan!" og dermed danner et slægtskab mellem teksten og jeg. En følelse af genkendelse.

Naturligvis genkender jeg ofte mig selv i beskrivelser af andre bogelskere. Når en forfatter eller en karakter omtaler bøger i kærlige vendinger, sidder jeg ofte og nikker. Læsende karakterer føles som bekendte; bogbeundrende sjæle føles som venner.
Og derfor jubler jeg sådan over et af mine nylige bogkøb. "The Book Lovers' Anthology" er en samling af citater og uddrag, der alle omhandler bøger og kærligheden til den. Jane Austen er citeret for sit forsvar af romaner i "Northanger Abbey", Dickens' scener i  trange bogbutikker er inkluderet, altimens George Dyer citeres for at have udtalt: "Libraries are the wardrobes of literature". 
Bogen er en sand skattekiste fyldt med funklende ord om bøger og menneskets kærlighed til dem. Klassiske forfattere skiftes til at forsvare, lovprise og diskutere litteratur, og alt fra tanker om at sortere bøger efter deres duft, diskussioner om hvilke bøger der kan betegnes som værende intellektuelle og refleksioner over dårligt syn som følge af for megen læsning er inkluderet i den yndige citatsamling. De mange ord fra kloge mennesker og store forfattere har allerede bragt mig så mange smil og øjeblikke af genkendelse, og jeg nyder at bladre i den og finde et nyt yndlingscitat om bogkærlighed og læselykke. 

"The Book Lovers' Anthology" er udgivet af The Bodleain Library i 2014 og kan bl.a. købes her

12 kommentarer:

 1. Hvor er det bare en fin og hyggelig bog :) Og jeg kan kun give dig ret i, at man sidder og nikker genkendende til kærlige citater om lykken og kærligheden til bøger :) hvor er det bare et godt indlæg :) klart en bog der skal på ønskesedlen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig så hyggelig og sød! Jeg er helt vild med det :)

   Slet
 2. Der er så meget sandhed i dine ord her. Jeg kan huske hvordan jeg blev helt varm indeni mens jeg læste The Ocean at the End of the Lane og "dit" Neil Gaiman-citat pludselig dukkede op midt i teksten. Hvor mange gange har jeg ikke læst de ord her på bloggen, og nu så jeg dem pludselig i deres oprindelige kontekst. Den følelse er altid skøn! (:

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor herligt. Det er nemlig morsomt sådan at støde på ord, man kender i forvejen i en tekst, man aldrig har læst før. Det føles næsten som at komme hjem.

   Slet
 3. Fantastisk! Den bog må jeg have

  SvarSlet
 4. Åååh, yndlingscitat fra Northanger Abbey <3 <3

  SvarSlet
 5. Svar
  1. Det er simpelthen også sådan en yndig bog :D

   Slet