onsdag den 7. oktober 2015

En særlig eksamensgave

Da jeg for et par år siden klikkede ind på Folio Societys hjemmeside for første gang, forelskede jeg mig hovedkuls i en masse omhyggeligt designede bøger. Flere af dem har nu fundet sin vej hjem til min bogsamling, mens andre er blevet ved med at spøge i mine tanker og figurere på talrige drømmeønskelister. 
En af de bogtitler jeg er blevet ved med at sukke over og ved med at holde øje med i årevis, er Philip Pullmans "His Dark Materials"-trilogi. Bøgerne er blandt mine absolutte yndlingsbøger, og som barn tilbragte jeg mange timer i selskab med Lyra Belacqua, hvis eventyr jeg tilfældigvis stødte på en dag på skolebiblioteket. Lige siden jeg for første gang tog "Det gyldne kompas" med mig hjem, har jeg drømt om talende isbjørne, luftballoner, dyresjæle og funklende nordlys. Det er en af de læseoplevelser, jeg aldrig vil glemme.
Det øjeblik jeg så Folio Societys udgaver af trilogien, tabte jeg mit hjerte til dem. Både fordi bøgerne er designet til at holde i al evighed og dermed bevare mine hjertefortællinger på min bogreol; men også fordi bøgerne er de første illustrerede udgaver af Pullmans trilogi, og alt fra bøgernes forsider til deres indvendige illustrationer fremviser hele Pullmans univers så perfekt.

Af samme grund bristede mit hjerte af taknemmelighed, da mine forældre gav mig en helt særlig eksamensgave. For at markere en endt uddannelse og en kandidattitel fik jeg nemlig denne firkantede pakke tilsendt. Jeg åbnede pakken med et gisp, et hvin og et lykkeligt suk, og bøgerne har stået på ærespladsen i min bogreol lige siden. 
For bøgerne er overjordisk smukke. Indpakket i en slipcase med yndige illustrationer står de tre bind side om side med svungen guldskrift på bogryggen og hver sin forside i sort og guld. En luftballon pryder "Northern Lights" og minder mig om Lee Scoresbys vanvittige flyveture, en by og en flænge af en anden by er et kompliceret symbol på forsiden af "The Subtle Knife" og viser så fint dobbeltheden i Pullmans univers og Wills kniv, der kan åbne verdenssprækker, altimens forsiden af "The Amber Spyglass" er en skov og en nattehimmel overdrysset med guldstjerner med to små silhouetter af en dreng og en pige, Will og Lyra, på vej til bogens endelige finale. Intet kunne være mere passende eller mere dekorativt.
Pullmans trilogi har altid betydet noget helt særligt for mig – og nu betyder den om muligt endnu mere. For nu minder bøgerne mig ikke blot om en vidunderlig læseoplevelse i skolebiblioteket; de minder mig også om en uvurderlig milepæl. 

I kan finde bogsættet hos Folio Society her


34 kommentarer:

 1. Åh, hvor er jeg misundelig! :-D Jeg sukker også virkelig efter de bøger der. Jeg MÅ have dem på et tidspunkt - men de er desværre lidt udenfor min prisklasse på SU, så det må lige vente lidt.
  Men tillykke med dem, og selvfølgelig tillykke med din kandidat også :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er virkelig også sukfremkaldende. Jeg har luret på dem SÅ længe. Men ja, de er også pricey på den meget uoverskuelige måde. Gah.

   Og tak!

   Slet
 2. Det er bare de smukkeste bøger i hele verden. Uden tvivl!

  SvarSlet
 3. Hold nu op, hvor er de bare smukke! Noget af det jeg ærger mig mest over her i verden er stadig, at jeg aldrig læste His Dark Materials som barn. Heldigvis har jeg endelig oplevet magien, og jeg håber aldrig jeg glemmer den igen, for det er vidunderlige bøger!

  Det er virkelig en smuk gave. Både i udseende og i tanke. Og velfortjente! :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår dig så udmærket. De bøger betød så meget for mig i en ung alder – selvom jeg nok ikke helt forstod religionskritikken – og de er så eventyrlige og smukke. Skønne bøger!

   Slet
 4. Hold nu op, hvor er de smukke! Ihh, jeg er misundelig!

  SvarSlet
 5. Ej hvor er de da bare gudesmukke! Jeg savler næsten hen over skærmen! Det er bare også en af de bedste trilogier jeg længe har læst, og tror snart det er tid til en genlæsning!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vil også så gerne genlæse snart. De er så gode!

   Slet
 6. Wauw! Hvor er de virkelig smukke. Dem forstår jeg virkelig godt, du har sukket over længe :)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig bare noget så smukke. Ægte boglykke :)

   Slet
 7. ÅH, hvor er de bare smukke!
  Jeg vil så gerne genlæse serien snart - og da også gerne eje dem i denne flotte udgave med søde illustrationer! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig noget så smukke! Og jeg drømmer også om en genlæsning – snart!

   Slet
 8. De har også stået på min ønskeliste i en evighed - føles det. Har dem på som mustbuy til næste udsalg hos Folio Society hvilket nok bliver deres big set sale til foråret. Men mange tak for ekstra mange fine billeder af trilogien der virkelig viser hvor flot en udgave det er (Pullman er vist eftersigende også selv ret glad for den udgave) - og selvf. tillykke med dem som eksamensgave. Et meget flot prik over i'et.

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis. Det er bøger man afgjort kan drage fordel af til udsalget. De har også længe spøgt i mine tanker med den samme idé.

   Jeg har faktisk også hørt et foredrag med Pullman, hvor han fremhæver udgaven og illustrationerne som særligt komplimenterende for hans fortælling. Der er også nyt forord af ham i disse udgaver. Jeg glæder mig til at læse det!

   Og tak.

   Slet
 9. Jeg har desværre endnu ikke læst serien, men den står klar på min bogreol til en dag, hvor tiden er til det. Nu sukker jeg bare efter denne smukke, smukke udgave! Sikke en skøn gave :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, du skal glæde dig til at få bøgerne læst. De er mesterværker i deres genre :)

   Slet
 10. Hvor er de bare SÅ fine og smukke <3 Endnu engang stort tillykke med endt uddannelse :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er de helt bestemt. Og tusind tak!

   Slet
 11. Smukke bøger til en smuk pige - endnu engang kæmpe tillykke, sødeste Rikke :D <3

  SvarSlet
 12. Hvor er de smukke! Endnu en gang stort tillykke :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også ellevild med dem. Og tusind tak!

   Slet
 13. Sikke en vidunderlig gave! Jeg har allerede to udgaver af serien, men måske skulle man investere i en tredje :-)

  Jeg læste Det gyldne kompas første gang som 10--årig, og jeg kan huske, hvordan jeg blev venner med den lokale boghandler, fordi jeg næsten ugentligt i flere år kom for at høre, om næste bog var udkommet. Efterhånden som jeg er blevet voksen, synes jeg kun, at bøgerne er blevet bedre.

  Stort tillykke med den fine gave - og nå ja, med din nye titel :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha. Jeg forstår dig så udmærket. Jeg har også et sæt på dansk og en omnibus på engelsk. Yups :b

   Åh, sikke en sød historie. Det er sjovt, hvordan bøger kan forbinde mennesker. Og disse bøger er bare noget helt særligt, også for mig. Da jeg genlæste dem som 20-årig blev jeg også overrasket over, hvor meget de stadig havde at sige. De bliver nemlig bedre med årene – der var så meget, jeg slet ikke fangede i første læsning.

   Og tusind tak!

   Slet
 14. Det sæt dér er et af verdens fineste. :') Stort tillykke med titlen og med gaven fra dine søde forældre! Begge dele er velfortjente! <3

  Jeg har ikke genlæst bøgerne, siden jeg som 14-15-årig læste dem for første gang, og de efterlod mig i tårer og med et hul i hjertet -- men en kæmpe læseoplevelse rigere. Jeg har dog længe tænkt på at gøre det. Måske denne vinter ville være oplagt, når jeg er færdig med mine egne eksamener. Åh, det ville være fantastisk at bevæge mig ind i Lyras univers på ny.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød! Tusind tak, min søde! <3

   Jeg tror, jeg genlæste bøgerne på dansk i 2010. Jeg har endnu til gode at læse dem på engelsk, og vintertiden virker netop perfekt til det. Bøgerne med deres isbjørne og nordlys minder mig om jul. De er i hvert fald fyldt med eventyrlighed og vinterstemning.

   Slet
 15. Sikke en skøn og fin gave! Folio Society udgiver nogle utroligt smukke bøger - hvor må det være skønt, at have dem til at pryde bogreolen. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Folio Society er nemlig et sted i boghimlen, og jeg elsker det. Finere udgaver findes slet ikke!

   Slet