tirsdag den 13. oktober 2015

Tema-tirsdag #104: Dewey's Read-a-Thon

Jeg har ventet utålmodigt og længselsfuldt. Jeg har talt dage, og nu når dagen snart er her, kommer den alligevel helt bag på mig. Lørdag d. 17. oktober har længe fremkaldt begejstring i min kalender, da den er reserveret til læseri og bogrelateret snak. På lørdag er det nemlig atter tid til Dewey's Read-a-Thon.
Dewey's Read-a-Thon går i al sin enkelhed ud på, at man læser så meget, som man kan, eller så meget man har lyst til i 24 timer. Ved hjælp af hashtagget #readathon kan man dele sine læseoplevelser med andre læsere undervejs. Onlineeventet begynder på lørdag kl. 14 og slutter søndag kl. 14, men man sætter helt selv rammen for sit læsedøgn og de vilkår, man vil være med på.
Onlineeventet er en skøn mulighed for at skabe et ånderum til læsningen i en travl hverdag, til at læse et par af de bøger der har samlet støv på reolerne og til at forkæle sig selv med en stille hjemmedag iført natbukser og bevæbnet med en varm kop te. Men det er også en mulighed for at være en del af et større fællesskab; til at tweete tilfældigt med andre Gaiman-fans, til at stirre sig blind på billeder af skønne læsestunder på Instagram og til at følge med i andre bloggeres læseoplevelser time for time. Det er en mulighed for at teste social læsning og opleve, at læsning ikke nødvendigvis er noget, man gør i enrum. At læsning også er noget, der kan deles (næsten) samtidig med, at det finder sted.
Dette er min sjette gang som deltager i Dewey's Read-a-Thon, og på lørdag kan du både følge mine læsefremskridt på bloggen, på Instagram og på Twitter.

I år har jeg sammensat min læsestak med tøven og forbehold. Et helt døgns læsning er en overdådig luksus i et travlt efterår fyldt med aftaler, opgaver og hængepartier. Jeg har haft lyst til at tømme min bogreol og være overambitiøs, og jeg har været bekymret for, hvad jeg overhovedet kunne nå. Mine bøger er blevet skiftet ud og byttet rundt et utal af gange, men jeg tror efterhånden, at jeg er nået til en endelig beslutning.
Da jeg drømmer om at presse et par timers søvn ind i mit læseskema, er jeg endt med en bogstak på 1401 sider. Jeg er oprigtigt spændt på at læse hver eneste side.
Mit læsedøgn vil begynde med et kært gensyn. Jeg vil nemlig læne mig tilbage og starte dagen med Neil Gaimans smukke ord i den illustrerede udgave af "Stardust". Jeg elsker historien, men har aldrig læst den med de tilhørende billeder, så jeg glæder mig til foreningen af Gaimans forheksende ordunivers og Charles Vess' eventyrlige streg. Den næste bog i min læsestak er herefter "The Remains of the Day" af Kazou Ishiguro, som jeg længe har glædet mig til at læse. Den stilfærdige historie vil nyde godt af løbende diskussioner med Anne Nikoline, som jeg synkronlæser bogen sammen med. Når mørket begynder at falde på vil jeg gemme mig under dynen i selskab med Bastian fra Michael Endes "Den uendelige historie". Bogen er legendarisk, og dog har jeg aldrig læst den før. Jeg glæder mig til at blive ført ind i et univers fyldt med barndomsmagi, farver og bøger.
Når jeg atter vågner i de tidlige morgentimer, vil jeg læse "The Sense of an Elephant" af Marco Missirou – en bog som jeg helt tilfældigt faldt over i en boghandel og herefter slet ikke kunne slippe igen. Det eneste jeg ved om bogen er, at det skulle være en atmosfærisk fortælling om beboerne på et hotel i Milano. Og slutteligt, når klokken nærmer sig to og læsemarathonet nærmer sig enden, vil jeg læse en grafisk roman fyldt med dramatiske billeder og ord. "V for Vendetta" er en klassiker i dens genre, og jeg glæder mig til at læse om oprør og frihedskamp i Alan Moores fremtidsverden.

Dewey's Read-a-Thon finder sted på lørdag kl. 14 og 24 timer frem. Officiel tilmeldning kan ske på hjemmesiden her, hvor konkurrencer og udfordringer vil dukke op i løbet af selve læsedagen.

Jeg glæder mig meget til lørdagens læseri, og jeg har allerede forberedt mig på alle tænkelige måder. Med suppe i fryseren, nyvasket sengetøj og en blød striktrøje liggende klar, tror jeg slet ikke, jeg mangler et eneste kryds på min to-do liste. Mine køkkenskabe er fyldt med godter af både den sunde og usunde slags – med alt fra mørk mælkechokolade til jordbær, rosiner, mandler, müslibarer og vingummier. Jeg har fundet Perch's grønne rabarberte frem fra gemmerne, indkøbt solbærte og kakaopulver, og jeg har aftalt natmad og morgengåtur med Nico.
På sin vis forekommer det mig næsten fjollet at glæde sig så meget til et døgns læsning, men Dewey's Read-a-Thon er efterhånden blevet en hyggetradition af den uundværlige slags. Jeg river med glæde 24 timer ud af min kalender i bytte for en dag med læsefællesskab, bloggeri og sammenkrøben koncentration i sofahjørnet. De seneste Read-a-Thon's har både bragt mig enestående læseoplevelser, nye bekendtskaber, lange samtaler fyldt med midnatsfjollerier og en følelse af samhørighed med læsere fra hele verden.
Jeg læser ofte i en hel dag, og jeg holder meget af det – men ved at gøre læsningen til en begivenhed, til noget man er fælles om og gør sammen, gør man det til noget helt særligt. Noget der ikke kan efterlignes.

På lørdag opretter jeg traditionen tro et indlæg, som jeg løbende vil opdatere med billeder og ord. Der vil I kunne komme til at følge min dag og mine små læseindtryk. 
Hvad med jer? Deltager I på lørdag? I så fald – hvordan forbereder I jer? Hvilke bøger vil I læse, og hvor meget skal I sove? Og hvor kan jeg følge jeres læsedøgn?

54 kommentarer:

 1. Jeg har netop besluttet mig for også at deltage denne gang - glæder mig til at følge med i dine læserier, det bliver SÅ hyggeligt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er så glad for, at du også deltager, og jeg glæder mig meget til at følge dig. Det bliver så skønt!

   Slet
 2. Jeg glæder mig til at læse med dig og alle de andre! Det bliver så hyggeligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt er lige ordet! Det bliver bare det bedste :)

   Slet
 3. Jeg elsker dig og din blog for mange ting, men især for at have introduceret mig til Readathonet! Jeg har rent faktisk valg at sige nej til en vens utroligt dårligt planlagte fødselsdagsfest i år, fordi Readathon bare er en begivenhed, som jeg ikke kan nænne at gå glip af. Jeg glæder mig både til at læse mig selv helt skeløjet, men også til at følge med i andres læsedøgn, og mon ikke vores virtuelle veje helt sikkert krydses undervejs? :)

  Jeg føler så småt, at jeg er ved at være klar. Jeg har fået lånt de udvalgte bøger, den traditionelle buksedragt-af-blødhed er ren og klar, og stakken af snacks nærmer sig. Min eneste bekymring er, hvad vi dog skal spise til aftensmad. Jeg plejer at sætte min kæreste på madlavningstjansen under Readathon, men i år er han ude og rejse, og med to læsehungrende gæster i det famøse døgn, på jeg jo hellere finde på noget. Måske suppe er vejen frem, ligesom dig? Jeg må se om ikke inspirationen rammer inden lørdag :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dejligt at høre! Jeg glæder mig også bare så irrationelt meget. Hvor bliver det altså bare godt.

   Suppe er bestemt en nem – og god – løsning. Og så passer det perfekt til vejret ;-)

   Slet
 4. Åh, jeg får helt sommerfugle i maven af dit indlæg! Det er første gang jeg skal deltage i readathon, og jeg glæder mig sådan.
  Jeg skal læse Huckleberry Finn, Emma, Peter Pan og havde faktisk også overvejet Remains of the Day, som jeg har stående men aldrig fået læst! Det bliver til 1051 sider i alt - hvilket jeg ikke aner om er skudt for højt eller lavt.. :-)
  Glæder mig til at følge med her på bloggen og insta!
  Jeg kan følges på instagram: charlottedietz
  God læselyst!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det herligt, at du også har det sådan. Readathon er nærmest juleaften for bognørder <3 Og sikke skønne bøger, du skal læse dig igennem! Det er nogle af mine store favoritter :')

   Slet
 5. Har først lige i dag fået sammensat en læsestak, men jeg ved også på forhånd at jeg sikkert ikke vil holde mig til den. 😝
  Men nu er de valgt, og jeg glæder mig til weekenden hvor alt andet næsten bliver sat på standby i 24 timer for at fordybe mig i bøgerne, og følge med i andres læsning. Det bliver så hyggeligt! 😄

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er typen, der skal vide, hvad jeg skal læse – ellers går jeg helt i baglås. Og hvor bliver det hyggeligt at sætte verden på pause og bare læse tiden væk!

   Slet
 6. Det bliver skønt at skulle læse endnu en bog sammen med dig. Det er altid så hyggeligt. Jeg har faktisk også fundet en lignende striktrøje frem, som den du fremviser på billedet sammen med et par nye natbukser - det bliver så afslappet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Afslappet og hyggeligt er netop dagens nøgleord, og jeg elsker det <3

   Slet
 7. I sadly won't be able to join the read-a-thon this time around 'cause I'll be traveling but good luck with all the books! I read The Neverending Story when I was a kid and I loved it - I will have to re-read it soon I reckon. The Remains of the Day is another book I would love to read one day :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Traveling isn't the worst thing to do instead of reading. Where will you be traveling to? It sounds amazing.

   I really look forward to reading 'The Neverending Story' and 'The Remains of the Day' as well. I hope I'll love them.

   Slet
  2. I'll be going to Tordesillas in Valladolid, Spain. It's a little village and we are only staying during the weekend but I'm looking forward to getting lost a bit :)

   Slet
 8. Jeg skal deltage i Dewey's readathon for første gang på lørdag, og jeg glæder mig! :)
  Jeg synes det er svært at forberede mig, for jeg har ingen idé om hvor meget jeg kan nå at læse på de 24 timer. Jeg har dog fundet en stak bøger frem, som jeg vælger fra alt efter humør på selve dagen, og så må jeg se hvordan det går :)
  Jeg kan følges på www.readingraindrops.blogspot.dk hvor jeg også vil opdatere et indlæg løbende på dagen.
  Jeg glæder mig til at følge dit læsedøgn, det plejer at være så hyggeligt :)

  SvarSlet
 9. Jeg glæder mig så meget!
  Jeg er lidt på forkant i år og har lige i dag forberedt mit indlæg til lørdag - noget jeg altid stresser med de sidste minutter på dagen.
  Jeg mangler bare at handle, men det er nødt til at vente til fredag, ellers er det nok bare væk inden lørdag ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja. Jeg burde nok også få forberedt et. Det er nemlig sådan noget, der giver en skæv start, sommetider. Og klogt med at vente med at handle – jeg skal vist også liiige have toppet op igen ;-)

   Slet
 10. Glæder mig til løbende at følge din læsning af de fine værker, som du har udvalgt til Readathon :-) "Stardust" er et helt fantastisk eventyr! Jeg nød hver en side, da jeg i foråret læste det mørke voksen eventyr, og lod mig fortrylle af Gaimans magiske univers.
  Jeg tænker, at jeg vil prøve at lade mig fortrylle ind i litteraturens fortryllende eventyr, og lade min triste virkelighed forsvinde lidt for en lille stund - hvis det er muligt.
  Ser frem til, at følge med hos dig:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker virkelig også "Stardust". Det er så velskrevet og så smuk en eventyrshistorie. Jeg glæder mig til at læse den illustrerede version den her gang.

   Eventyrlæsning lyder herligt. Og lige som det, man trænger til, når verden er grå <3

   Slet
 11. Jeg glæder mig lige så meget som du søde Rikke!! Forberedelserne er hus og to-do-listerne er krydset af :D Jeg er så spændt på at læse en masse skønne bøger og følge din læsning også!
  Jeg vil være at finde på bloggen, Twitter og Instagram :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder perfekt! Og hvor bliver det bare hyggeligt!

   Slet
 12. Glæder mig til at læse med på lørdag, og følge med hos dig :-)

  SvarSlet
 13. Åh, skønt indlæg! Jeg skal være med for første gang i år (efter at have fulgt dine videoopdateringer har jeg ladet mig rive med af stemningen ;)). Det bliver så hyggeligt, og jeg glæder mig så meget!
  Du kan glæde dig rigtig meget til The Remains of the Day - den er fuldstændig fantastisk! En 5-star read for mig! :)
  Jeg har allerede udvalgt, hvilke bøger jeg skal læse - og overvejet snacking også ;) Hvis du vil, kan du se min TBR på min kanal på youtube - her laver jeg også en video over readathon'et når det er slut :)

  https://www.youtube.com/watch?v=Nynhd11jEAY

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor hyggeligt at du også deltager! Jeg glæder mig til at følge din læsning også og vil helt bestemt klikke forbi din YouTube-kanal på vejen ;-D

   Og jeg glæder mig også meget til Kazou Ishiguro. Ham forventer jeg meget af.

   Slet
 14. Jeg er bange for, at jeg heller ikke ville kunne stå for 'The Sense of an Elephant', hvis jeg faldt over den i en boghandel - hvor er den smuk! ♥

  Jeg er spændt på at læse, hvad du synes om 'V for Vendetta'.

  Jeg deltager også denne gang. Bogstablen er på plads, så nu er det mere de praktiske detaljer, der skal styr på. Overvejer, om vi for en gangs skyld skal have take-away (for det ville samtidig også være en god undskyldning for endelig at få sushi igen ;-)).


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig noget så fin! Og jeg glæder mig meget til både at læse den samt 'V for Vendetta'.

   Herligt at du også deltager! Jeg glæder mig til at følge dig. Og take-away er en skøn idé ;-)

   Slet
 15. Eg kjem til å oppdatere eit innlegg på http://serieavhengig.blogspot.com. Min lesehaug er såvidt i gang, eg har leita meg fram i bokhyller etter passende bøker, og snacks skal kjøpes inn i morgon :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. HVor hyggeligt! Jeg vil bestemt klikke forbi og følge dig også :)

   Slet
 16. I wish I can stay at home saturday and do the read-a-thon, but sadly i have a weekend class :( maybe next year I'll do it when I'm not busy.

  SvarSlet
  Svar
  1. A weekend class? My, how gruesome! I hope you can join in next year!

   Slet
 17. Åh, det bliver så godt! Det kildrer helt i maven bare ved tanken om, at Dewey nu er her igen :) Og hvor ser din stak fin ud - "Den Uendelige Historie" er så vidunderlig, og jeg er sikker på, at du vil elske den - og så er jeg også spændt på at se hvad du synes om "V for Vendetta", der jo er en meget speciel historie; har du nogensinde set filmen?

  Selv er jeg også næsten færdig, har udvalgt bogstak (en overambitiøs slags som sædvanligt), planlagt snacks (omend ikke handlet endnu), og bestilt mad hos husbonden :) Og så er hyggetøjet selvfølgelig også fundet frem, og jeg overvejer slet ikke at tage almindeligt tøj på overhovedet, men bare gå direkte efter at være så komfortabel som muligt ;)

  Jeg glæder mig så meget til at følge dit læsedøgn som vi plejer - det bliver skønt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig så herligt. Jeg har glædet mig så længe, og nu er det lige om lidt. Det føles som en slags tidlig jul?

   Jeg glæder mig også meget til min bogstak. 'Den uendelige historie' har jeg ville læse i uendelige tider (høhø), og 'V for Vendetta' har jeg hørt så meget om (den er jo ikonisk), men jeg har faktisk hverken set filmen eller været overbekendt med plottet. Det bliver spændende.

   Hvor lyder det herligt med så mange, gode forberedelser! Jeg er også en stor fortaler for hyggetøj og komfort over almindeligt og præsentabelt tøj. Det er et hyggedøgn – og det kræver hyggetøj!

   Det bliver nemlig skønt. Og jeg glæder mig også til at følge dig og midnatsheppe :)

   Slet
 18. Ih, hvor jeg dog glæder mig til endnu en omgang Read-a-Thon, og det bliver dejligt at følge dig igen :-)

  Det er en rigtig fin stak bøger, du har valgt - jeg glæder mig særligt til at høre din mening om 'Den uendelige historie'. Den har jeg nemlig selv stående højt på min ønskeliste.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig virkelig også. Til dagen, stemningen, bøgerne og til at følge en masse søde bogbloggere. Det er hyggeligt, du også deltager igen.

   'Den uendelige historie' har jeg drømt om at læse i meget lang tid. Jeg håber, den kan leve op til alle de forventninger, jeg har presset ned på den.

   Slet
 19. Jeg glæder mig så meget - og det er lige om lidt :D :D :D

  Jeg er endnu kun sikker på The Prince of Mist og Pinocchio - resten af bøgerne har endnu ikke meldt sig på banen. Jeg glæder mig helt vildt til endnu et døgn med smukke billeder, fine citater og overtrætte spøjse samtaler, samt at følge så mange skønne læsere som muligt verden over <3

  Og jeg er SÅ spændt på at høre om din læsning af elefant-bogen! Jeg går stadig og funderer over bagsideteksten. Måske er det endnu en af de kærkomne snyde-bøger? :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Og nu er det i morgen! :0 Tiden flyver, og jeg glæderglæderglæder mig!

   Glæd dig også til 'The Prince of Mist'. Den er så mørkefin, og det er 'Pinocchio' egentligt også. Du starter meget dystert ud – perfekt til oktobervejr og trætte natteøjne.

   Og ja, elefant-bogen er jeg virkelig også spændt på. Især fordi jeg absolut intet aner om den. Måske er det en 'blessing in disguise'?

   Slet
 20. Jeg går mellem at deltage eller ej. Jeg vil gerne og sidste gang, hvor jeg var med, var en sjov udfordring. Men selvom jeg pt har efterårsferie har jeg haft lidt for meget på min tallerken de sidste par uger og jeg har sagt ja til for mange ting.

  Men jeg glæder mig i hvert fald til at følge med på sidelinien og måske læse lidt selv :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, man skal også huske, at det skal være hyggeligt – og ikke noget, man stresser over eller tvinger sig selv til. I hvert lyder bare et par timers læsning herligt også :)

   Slet
 21. Jeg glæder mig sådan til at deltage og følge din læsning!

  Jeg er stadig ved at sætte sidste finger på værket (altså min tbr-stak), og Malene har shoppet snoller til os fra Tyskland - som hun så kommer med imorgen! Det bliver godt :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige over! :D

   Og altså, det lyder bare så perfekt!

   Slet
 22. Jeg har længe glædet mig til lørdag (næsten ligesom juleaften som barn, og stadig lidt som voksen :)). Min læsning byder hovedsageligt på gensyn med L..M Montgomery og Jane Austen. Hvad der ellers bliver læst, må tiden vise ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, du nævner to af mine absolutte yndlingsforfattere. Det kan da kun blive herligt!

   Slet
 23. Lækker stak! Især den illustrerede udgave af 'Stardust', er jeg spændt på at høre mere om! :')

  Min stak fastlagde jeg tidligere på ugen, med en god blanding af lidt af hvert. Idag har jeg været over grænsen (det er så uendeligt rart at bo så tæt på billighederne) for at hente snoller og imorgen kører jeg mod Odense, hvor min weekend og mit læsedøgn skal bruges sammen med Rikke! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig også meget til at læse den. Billeder forherliger enhver historie, gør de ikke?

   Og hvor er det altså rart at kunne krydse grænsen for at oplagre. Smart! Jeg glæder mig til at følge dig :)

   Slet
 24. Jeg ejer faktisk overraskende mange af de bøger, som du har på din (måske) endelige liste :O
  Selv ved jeg ikke helt om jeg skal deltage, jeg er lige kommet hjem fra seks dage i London og er derfor helt bagud med alt, hvad der hedder arbejde, eksamensopgave og huslige pligter. :((

  SvarSlet
  Svar
  1. Aj, hvor fint! Har du måske læst nogen af dem?

   Og det forstår jeg godt. Jeg håber dog, du finder lidt tid alligevel. Det er jo så hyggeligt!

   Slet
 25. Jeg deltager også i år, selvom jeg ikke har meldt mig officielt til. Det virker bare så hyggeligt, og jeg er spændt på, hvor meget jeg kan nå at læse på et døgn :)

  SvarSlet
 26. God fornøjelse, hvor ser det hygsomt ud :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg er sikker på, det nok skal blive herligt :')

   Slet
 27. Sikke en fin bogstak - jeg skal helt klart have fingre i tegneserie-udgaven af stardust! Jeg er spændt på at høre hvad du synes om V for Vendetta.

  SvarSlet
 28. God læselyst!!

  Jeg har stresset lidt rundt her på det sidste, så her i sidste øjeblik, lavede jeg lige lidt om på min læseliste - og nu er jeg næsten klar til at hive 24 timer ud af kalenderen

  SvarSlet