tirsdag den 24. november 2015

Tema-tirsdag #109: Julelæsning

Det er snart jul. De første snefnug har allerede begivet sig ned fra himlen, og novembers dage forsvinder én for én. Om lidt siger kalenderen December, og ingen måned er mig så kær som den kommende måned. For mig varer julen nemlig ikke en enkelt dag – den strækker sig fra den første søndag i advent til nytårsdag og indhyller både hverdage og juledage i et magisk skær. Jeg er en juleentusiast af dimensioner, og selvom jeg ofte ryster på hovedet af butikkernes tidlige pynteri, ville jeg selv pynte op i oktober, hvis jeg kunne slippe af sted med det.
Jeg tror, det er en hyggeting. Mere end noget andet forbinder jeg julen med hjemlig hygge; stille dage iført nattøj med tændte stearinlys, fjollede komediefilm på fjernsynet og kærlighed i alles øjne. Og tanken gør mig så inderligt glad.
Selvfølgelig smitter min juleglæde også af på min læsning. Som altid er jeg en uforbederlig humørlæser og sæsonlæser, og i december har jeg gjort det til en tradition kun at læse julebøger – eller bøger, hvor jul og vinter indgår i. Hver jul støder jeg på nye julebøger, og hvert år genlæser jeg mine gamle yndlinge. "Little Women" af Louisa May Alcott er en lige så nødvendig del af min jul, som TV'ets julekalender er for andre. Jeg genlæser den hvert år, når temperaturerne daler, og dagene forsvinder i et tidligt mørke. Og den lyser mine dage så smukt op.
Det er også en tradition, at jeg genlæser Charles Dickens' "A Christmas Carol" i de sidste og mest langsommeste dage op til jul. Jeg trækker altid læsningen så langt ud, som jeg overhovedet kan og gemmer bogen, til den absolut ikke kan gemmes mere. Mest af alt fordi bogen med dens hverdagslige julemirakler og overnaturlige syner altid minder mig om, hvad julen egentligt handler om.
Der er så mange bøger, jeg gerne vil læse og genlæse i juletiden og i de dovne familiedage, der omgiver juleaften. Jeg drømmer om atter at betræde Pullmans snedækkede Oxford i "His Dark Materials", det kildrer i mine fingre efter at genåbne C. S. Lewis' garderobeskab og læse samtlige Narnia-bøger, og jeg har et utal af kortere noveller og vintereventyr stående på mine hylder. Julen er en perfekt anledning til så mange ting, og hjertevarm læsning er afgjort en af dem.

Anbefalinger til vinterkold læsning og juleglæde;
 • "What Christmas Is as We Grow Older" af Charles Dickens. Dickens er ophavsmanden til mange smukke julehistorier og grundlæggeren af mange af vores nutidige juleværdier. Selvfølgelig er "A Christmas Carol" mest kendt og selvfølgelig er den talrige læsningen værd, men jeg vil gerne fremhæve en af hans smukkeste brudstykker i stedet. "What Christmas Is as We Grow Older" er en bittersød refleksion over, hvordan julen forandrer sig år for år, og om de tommer pladser der sommetider opstår ved julebordet. Det er smukt, velskrevet og kortfattet og efterlader meget stof til eftertanke.
 • "The Gift of the Magi" af O. Henry. En kort novelle om et fattigt ægtepar, der hver især bytter noget værdifuldt for at få råd til at give den anden en gave – og en kort fortælling om, hvordan kærligheden altid er den største gave af alle. "The Gift of the Magi" er så simpel og alligevel er den korte novelle noget af det fineste, jeg nogensinde har læst. 
 • "Letters to Father Christmas" af J. R. R. Tolkien. Jeg er ikke en udpræget Tolkien-fan, men jeg elsker denne samling af julebreve, som Tolkien rent faktisk skrev og sendte til sine egne børn. Bogen er fyldt med søde eventyr beregnet til børneøjne; fortællinger om en forvirret isbjørn og en frustreret julemand på nordpolen. Og så er den også en virkelig historie om en mand, der udformede kreative julebreve til sine børn.
 • "The Night Before Christmas" af Nikolai Gogol. Russiske eventyr er altid interessante. Og så anderledes. Nikolai Gogols eventyr er et lille komisk mesterværk om hekse, kærlighed, misundelse og frostklare nætter. Og så udspiller den sig lige op til jul.
 • "The Tale of the Nutcracker" af Alexandre Dumas. Eventyret om Maria der drager på eventyr i et sukkerglaseret landskab sammen med en nøddeknækker er udødeligt. Og i Dumas' version forvandles det kendte eventyr til en sand sanseleg.
 • "Little Women" af Louisa May Alcott. Selvom "Little Women" starter med en julescene, er det ikke en julefortælling. Snarere tværtimod, er det en roman, der strækker sig over hele året og både beskriver varme midsommerdage og sene efterårsaftener. Det er en roman om skovture, forårsdans og pigeliv – og alligevel minder den mig sådan om jul. Den besidder nemlig alle julens tematikker og handler om familieliv, tryghed og kærlighed. Den er fyldt med en særlig hjemlighed og bliver leveret med en sludrende fortællerstemme, der gør, at den for mig føles som en julefortælling. 
 • "His Dark Materials" af Philip Pullman. Jeg tror, det er TV'ets skyld, at Narnia-serien, den første Harry Potter-bog og Philip Pullmans trilogi efterhånden betegnes som julebøger. De familievenlige filmatiseringer genudsendes altid i juletiden, og derfor associeres de altid med julen. "His Dark Materials" er som sådan ikke en juletrilogi – men jeg har altid læst den i de dovne juledage. Med dens livlige snelandskab, talende isbjørne og mange stjernebilleder er den et passende vintervalg.

I videobloggen nedenfor fremviser jeg de julebøger, jeg har indkøbt på det seneste. Hvad med jer? Skal I også læse hjertevarme julebøger i år? I så fald, hvilke?

22 kommentarer:

 1. Ja, nu er jeg da hvertfald kommet i julestemning! :-)
  Sikke nogle pæææne bøger, altså! Alle sammen.
  Jeg har slet ikke haft tid til at tænke over, hvilke bøger jeg skal læse henover julen (jeg er desværre stadig ramt af juleeksaminer), men så er det jo dejligt med lidt inspiration. Det kan være, jeg endelig skal få taget mig sammen til at læse Little Women. Og A Christmas Carol skal jeg hvertfald genlæse. Det er en mægtig fin tradition at læse den op til jul.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det er jeg glad for søde Ida!

   Og de juleeksaminer altså. Ad. Det er sådan en grum opfindelse. Men dejligt med 'Little Women' – den er SÅ god!

   Slet
 2. Jeg glæder mig også bare sådan til december. Til trods for at det - som altid - betyder eksaminer, så er det altså også bare årets højdepunkt, og jeg forsøger at nyde det så meget som muligt til trods for studiets deadlines.
  I læseklubben har vi aftalt at dedikere december til A Christmas Carol, og jeg glæder mig sådan til endelig at opleve den fantastiske historie i dens originale form :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker også december. Det er sådan en lykkemåned. Og jeg er sådan en lykkelig julegris hele måneden.

   Og det lyder fantastisk. Det er sådan en skøn historie. Uanset form, faktisk. Jeg er helt vild med Disneyversionen.

   Slet
 3. Alene synet af de bøger du viser bringer julestemningen frem. Gode anbefalinger! Jeg har selv købt flere af dem og afventer nu utålmodigt, at de bliver leveret.

  SvarSlet
 4. Det er nogle rigtig fine julebøger du har fået indsamlet der. Jeg har ikke rigtig læst så mange julebøger, men jeg vil rigtig gerne.
  En anden tradition jeg har er efterhånden at læse den nye Robert Galbraith krimi i juleferien, det har passet med en udgivelse de sidste 3 år dertil, så det ligge næsten fast for mig at læse dem.
  Jeg tror bare jeg vil se om jeg ikke kan finde vinterfortællinger eller små julehistorier at læse hen over December. Og du har givet nogle fine bud til inspiration ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er også vilde med dem alle. Det bliver så hyggeligt rigtigt at fordybe sig i julelæsningen. Og herligt med en fast krimi-tradition ;-D

   Slet
 5. Tolkien-bogen er nemlig rigtig skøn - klart en af de bedste julebøger jeg har læst. Den bog emmer af kærlighed og juleglæde :-)

  Jeg skal læse 'The Night Before Christmas' og 1-2 bøger mere i den serie af små julebøger, som et af dine billeder viser. Derudover overvejer jeg at høre et par julelydbøger samt læse Pratchetts 'Hogfather' for at være sikker på, at der er min. én julehistorie, der får mig til at grine i løbet af måneden :-)

  Og nu må det godt blive 1. advent, tak!

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er så fin! Både på grund af historien rundt om og indeni!

   Og det lyder herligt. Det er sådan en skøn serie, både designmæssigt og indholdsmæssigt. Jeg knuselsker dem. Og tænk, har Pratchett skrevet en julehistorie? Sejt!

   Slet
 6. Åh altså! Så mange fine julebøger :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! December bliver en herlig måned :'D

   Slet
 7. Jeg elsker december, hyggen og de dejlige læsestunder, som jeg bare må presse ind. Sikke skønne bøger du har udvalgt til julehygge-læsningen. Jeg har også flere af bøgerne på min liste, som kommer inden tirsdag. Ser frem til at lure med i din julelæsning:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. December er nemlig det bedste. Og julelæsningen er sådan en fin del af det!

   Slet
 8. Jeg har lige besluttet, at min december skal dedikeres til Little Women, som jeg intet bekendtskab har til. Har netop klikket bogen hjem, og der står levering senest 1. december, så det er bare at vente. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, 'Little Women'. Det er verdens dejligste bog <3

   Slet
 9. I really wish you had google translate. : <
  Your photos are sooo pretty!


  Ohdearmilk ✧・゜*

  SvarSlet
 10. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig smadderfine. Og forhåbentligt superjulede også!

   Slet
 11. I wish you would write in English but your photos are incredibly beautiful as well as your books! <3 x

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you so much. <3 I'm so happy that you're stopping by regardless of my language :)

   Slet