tirsdag den 15. december 2015

Tirsdags-tip #9: Til bogsamleren

Her i decembers glitrende dage har jeg, ligesom sidste år, sat tema-tirsdag midlertidigt på pause. I stedet vil jeg benytte tirsdagen til at fremhæve bøger og uddele tip, der kan være til inspiration for både ønskelister og gaveindkøb.

Nogle gaver er så vidunderlige, at man næsten øjeblikkeligt får lyst til at give dem videre. Til at dele dem med andre og til at vise verden, at de eksisterer. Præcis sådan en gave er "Slightly Foxed – But Still Desirable" af Ronald Searle. Da jeg sidste søndag åbnede min adventsgave og fandt den, var det som at blive foræret en lille og skinnende perle. Bogen er nemlig en selvironisk, tragikomisk, latterlig og helt ubærlig sand fortolkning af det at være bogsamler.
For i bogen tager Ronald Searle de betegnelser, som antikvariater og brugtbogsforhandlere bruger og fortolker dem via helt simple tegninger. Det er nådesløst morsomt – og udtryk som "dented at the head" antager pludselig en hel ny betydning. Searle forklarer i sit forord, at en bogsamlers liv er et hårdt lod, og at man ofte må finde sig i mange skuffelser og mystiske begreber, når man bestiller bøger hos specialiserede forhandlere. Og hele bogen er en slags meditation over emnet; over de umulige udtryk og mærkværdige tilstande man som bogsamler skal finde sig i.
Bagerst i bogen er desuden også lister med ordforklaringer, hvor Searle i en blanding af sørgelig sandfærdighed og humor, forklarer hvad de mærkværdige udtryk egentligt betyder. Og hvad man kan forvente, når man klikker 'køb' på en bog, der er beskrevet som "desirable".
"Slightly Foxed – But Still Desirable" er en ægte bogperle fyldt med lun humor og skarpe tegninger. Det er en bog, som alle bogsamlere vil kunne nikke genkendende til, og det er en bog, som alle bogsamlere vil kunne genkende sig selv i. Uanset hvor lidt man så vil indrømme det. Jeg er ellevild med den.

Min udgave af "Slightly Foxed – But Still Desirable" er en udgået udgave fra Folio Society. Den kan man – ironisk nok – opspore brugt, hvis man har lyst. Alternativt kan man købe en lignende udgave af bogen her

4 kommentarer:

 1. Jeg har lige nu den vildeste indre diskussion med mig selv om hvorvidt jeg skal købe den her bog nu eller vente til efter jul for det virker lige at være den perfekte bog til mig!

  SvarSlet
 2. Hahaha, hvor ser den bare uendeligt sjov ud! Og hvor er det bare skræmmende sandt altså. Selv på markedet isoleret til nye bøger er der, hvad der føles som en milliard forskellige betegnelser, og det er bare umuligt at finde rundt i, hvad de betyder! :D

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke? Det er så plat og helt vidunderligt på samme tid! Og der er altså netop også meget sandhed i det. Bogkøberi er en jungle.

   Slet