søndag den 25. september 2016

Bogelsker og katteelsker

Denne weekend har jeg tilbragt hjemme hos min mor. Sammen med min søster, min bror og vores kat. Vores skønne, gamle, elskede hunkat med et drengenavn. Hun har lagt i min fodende og spundet mig til søvn, trampet rundt i mine bøger og på mit tastatur, og kigget bebrejdende på mig, når jeg ikke straks rejste mig, når hun vækkede mig med højlydte klagesange klokken fire om morgenen. Hun er et skørt lille væsen, og jeg elsker hende af hele mit hjerte.
Jeg har altid været en kattedame. Jeg elsker katte for deres selvstændighed, deres smukke ydre, deres vedvarende spinden og det faktum at man aldrig helt ved, om de griner hånligt af en i deres indre eller elsker en betingelsesløst. Som katteejer føler så man ofte, at katten ejer en og ikke omvendt.

Og jeg er heldigvis ikke den eneste, der sommetider har haft stirrekamp med en kat i et forsøg på at regne ud, hvad katten tænkte om mig. Fiktionen er fyldt med katte – onde, gode, magiske og ordinære – og jeg elsker at støde på dem, når jeg læser. Der er noget i mit indre, som på en eller anden måde sammenkæder katte med læsning. Mit perfekte læsescenarie inkluderer en spindende kat, og jeg har selv tilbragt så mange dage med en opslået bog og en kat ved min side. Der er noget hjemligt ved katte. Noget sært beroligende. Og noget mystisk der så let kan lede en til at tro, at katten i virkeligheden hører hjemme i fiktionen og ikke i virkeligheden. Sommetider forekommer katte mig mere som fantasivæsener end egentlige skabninger. De kunne så let være slentret ud af siderne på en bog.
Min kattekærlighed influerer i høj grad min læsning. Faktisk har jeg en tendens til at skrive alle bøger med en kat på forsiden eller i bagsideteksten på min læseliste. Mine bogreoler er fyldt med skønne kattehistorier, og jeg tænkte, jeg ville anbefale et par til jer. 


De fineste historier om (og med) katte

 • "The Fur Person" af May Sarton er en morsom lille bog, der er skrevet fra en katten Tom Jones synspunkt. Tom Jones er besat af regler og etikette og betragter sig selv som en vaskeægte gentleman. Det kommer der sjove og meget genkendelige scenarier ud af.
 • "The Guest Cat" af Takashi Hiraide som er en lyrisk fortælling om katten Chibi, der slentrer ind hos et ægtepar og giver dem noget at leve for igen. Det er en rørende fortælling om kærligheden mellem kæledyr og menneske, men også en fortælling om et ægtepar, der opdager flere måder at elske og leve sammen på.
 • "The Cat Who Came for Christmas" af Cleveland Amory er en julefortælling, der beskriver hvordan en mand en dag op til juletid redder en gadekat. Det er vældigt sukkersødt, men det er også en hjertevarm fortælling, der passer perfekt til de kommende vinterdage.
 • "Coraline" af Neil Gaiman er som sådan ikke en historie om en kat. Men det er en stemningsfuld børnehistorie, hvor en talende kat indgår. Og det er virkelig en sjov, pudseløjerlig og lidt skræmmende historie. Muligvis det mest oplagte valg til katteelskerens Halloween. 
 • "The Underneath" af Kathi Appelt blev udgivet i 2008 og var i finalist til National Book Award. Det er en nervepirrende roman om en kattefamilie der bliver adskilt, og som må navigere forbi ondsindede mennesker, en hævngerrig slange og en sulten krokodille for at finde hinanden igen. Skrivestilen er lyrisk, og teksten kan betyde mange ting på samme tid. Det er en bog om at overleve, og de ultimative overlevere i den er tilfældigvis katte.
 • "Alice's Adventures in Wonderland" af Lewis Carroll indeholder nok en af de mest kendte fiktive katte. Filurkatten der griner og kaster om sig med gåder, når Alice kommer til den for råd. Lewis Carroll fanger kattens egenrådige og mystiske væsen så virkelighedsnært i sin sludderfortælling. 
 • "The Black Cat" af Edgar Allan Poe er en dyster novelle om en mand, der begår mord og en kat, der bliver ved med at dukke op som et vidne og et symbol på mandens sorte samvittighed. Det er uhyggeligt velskrevet.
Hvilken fiktiv kat er din favorit? Kender du en god kattehistorie, jeg bare må og skal læse – eller har du måske læst en af de ovenstående? 23 kommentarer:

 1. Jeg kan klart anbefale Cat Out of Hell af Lynne Truss :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for tippet, Iben! Den skriver jeg straks på listen :)

   Slet
 2. En af de katte bøger jeg elsker aller mest er Mis Med De Blå Øjne! :)

  Og så har jeg læst Fur Person efter en anmeldelse herinde fra, og det er nu altså også bare en skøn fortælling! ^^

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det er vist også en ægte børneklassiker. Ironisk nok har jeg aldrig læst den!

   Og det er jeg så glad for at høre. Det er virkelig også en morsom lille perle :)

   Slet
 3. Jeg er også klart et kattemenneske! Jeg elsker, at de er så selvstændige, og at man ikke altid ved hvad de kan finde på. Den bog der lige popper op i mine tanker er 'En mand der hedder Ove', hvor der optræder en kat. Katten har ikke en kæmpe rolle i bogen, omend en anseelig. Og så er det altså bare en god bog :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis! De har så helstøbte personligheder, og det er bare en fryd :) Jeg har faktisk endnu ikke læst 'En mand der hedder Ove'. En kat skubber den lige lidt højere på min læseliste :)

   Slet
 4. Katten fra Coraline er så interessant! :D
  (Jeg har ikke læst nogen af de andre)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og så sjov! :D De andre kan bestemt også anbefales. Tænkte også lige på Neil Gaimans novelle 'The Price'. Den er langt mere creepy, men virkelig velskrevet. (as usual).

   Slet
 5. I mange af Murakamis romaner indgår også katte, som bidrager til stemningen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er rigtigt! Jeg har læst 'Kafka på stranden', og der var katte i hobetal. Jeg tror bare ikke, jeg er så meget til Murakami, når det kommer til stykket. Selvom jeg nok burde prøve 'Norwegian Wood' snart. Det er den, alle mener, man bør starte med. Hvad synes du?

   Slet
 6. I bøgerne med Alanna og Beka Cooper af Tamora Pierce har en helt bestemt kat en vigtig rolle!! Så dem må du også bare læse!❤❤❤ hilsen MaleneErika

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor herligt. Det anede jeg slet ikke. Tak for tippet!

   Slet
 7. Så skøn en post! Er selv kattedame - har en stor hankat kravlende rundt på mig i skrivende stund.
  Kan godt huske din anmeldelse af 'The Cat Who Came Home for Christmas' - vil gerne læse den en dag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, din kat er også bare noget af det fineste i verden :'D Kattevæsener er generelt altid herlige.

   Det er sådan en fin bog. Lidt til den sukkersøde side, men virkelig hjertevarm. Og helt oplagt til jul.

   Slet
 8. Jeg elsker, når Rasmus er med på dine billeder, hun er simpelthen så sød! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, tak! Jeg elsker det også. Hun er så dejlig!

   Slet
 9. Jeg er pjattet med katte.
  Jeg købte engang "Udvalgte breve" af Raymond Chandler. Har aldrig læst en af hans krimier og bogen er så frygteligt grim, men den indeholder det sødeste lille afsnit om hans kat:
  "Jeg burde måske tilføje at sekretæren er en sort perserkat på 14 år, og jeg kalder hende min sekretær, fordi hun har været hos mig, lige siden jeg begyndte at skrive. Sædvanligvis sidder hun på det papir, jeg skal bruge, eller på de manuskript ark, jeg gerne vil rette i. Af og til læner hun sig op af skrivemaskinen, og andre gange stirrer hun blot ud af vinduet fra et hjørne af skrivebordet, som ville hun sige: "Det du laver er spild af min tid, kammerat." Hendes navn er Taki (oprindeligt var det Take, men vi blev trætte af at forklare at det var det japanske ord for bambus og skulle udtales med to stavelser)."

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, jeg er også håbløst bagud med Raymond Chandler. Kender ham kun af navn – og så fordi, Murakami altid lovpriser ham.

   Men, åh, et skønt uddrag! Hvor er det spot on. Kontorkatte er det bedste og mest irriterende i verden!

   Slet
 10. Hvor kommer dit fine kattekrus fra? Det kunne jeg bruge som gave til min søster :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kommer jeg i Urban Outfitters i sommers :) Det er nemlig helt oplagt for alle katteelskere!

   Slet
 11. Hvor er det et skønt indlæg! Det kan jo kun varme en anden kattedames hjerte <3 Dog tror jeg aldrig, jeg har læst en bog, hvor katten som sådan spillede en rolle. Hvilket egentlig er ret synd - og klart er noget, jeg skal have gjort noget ved. Jeg er derfor helt vild med dine anbefalinger. Dem vil jeg i hvert fald helt sikkert få kigget nærmere på :)

  SvarSlet
 12. Jeg er ved at læse the enchanted forest chronicles af patricia c wrede. Der er 4 bøger. Det er eventyr/fantasy og de er fantastisk hyggelige i sig selv.
  Bog 3 indeholder ikke mindre end 9 talene katte som tilhører en sød heks der er en af hovedpersonerne - sikke nogle samtaler - og så kom jeg lige til at tænke på dette indlæg :-)

  SvarSlet
 13. I think books and the joys is reading might possibly have saved my life and sanity. That is a gorgeous black and white cat on top of that book!
  Happy Holidays 2 U!
  Devin from Arizona

  SvarSlet