torsdag den 6. oktober 2016

Den der bog jeg læste som barn ...

Bogen har længe spøgt i min hukommelse. Eller, mindet om den har. I flere måneder har jeg tænkt på den der bog, jeg læste som barn. Den der bog som vist nok handlede om to børn, tåreformede glasskåle, et stort mystisk hus og en enøjet ravn. Den der bog som vist nok var en smule trist og samtidig var som et moderne eventyr. Den der bog som jeg ikke har tænkt på i årevis, men som pludselig vendte tilbage og kun strejfede kanten af min hukommelse.
Der er ikke langt fra et svagt minde til en stærk besættelse, og jeg har brugt de sidste måneder på at tvinge bogens titel frem. I en periode spekulerede jeg på, om jeg havde sammenblandet det spinkle læseminde med filmen om Edward Saksehånd, men det var kun stemningen, de to ting havde til fælles. Bogen jeg huskede, var en rigtig bog. Og den var derude et sted.

Jeg fandt den ved et tilfælde. Via en 'anbefalet til dig' knap på Goodreads, og så snart jeg havde titlen, kom hele bogen tilbage til mig. Jeg huskede at have fundet den på børnebiblioteket; en lille hardcover med de særeste træsnitillustrationer skubbet ind mellem farverige børnebøger og fantasyromaner. Og jeg husker at have læst den i natlampens skær; lige dele bange og fascineret af den sære hovedperson der blev kidnappet og gik rundt i et stort slot og smadrede glasskåle.
Med det samme jeg stødte på bogen igen, blev jeg nødt til at genlæse den. Jeg bestilte den straks på biblioteket, og da jeg hentede den, var det med et lille stik af skuffelse – forsiden med de sælsomme træsnit var nemlig blevet erstattet af en filmforside. Men ikke desto mindre var det den. Den der bog som jeg troede, jeg havde glemt.

Der er virkelig noget særligt ved at blive genforenet med de bøger, man elskede som barn. Især når man i årevis slet ikke har tænkt på dem. Måske kender I følelsen? Hvilke barndomsbøger har I jagtet i jeres voksenliv?

21 kommentarer:

  1. Åh jeg kender det! Jeg læste en gammel sag; "Fyrmesterens barnebarn" som barn. Den var gemt bag en masse af mine forældres gamle bøger fra deres egen barn-/ungdom. Den var fantastisk!
    Desværre gik den tabt i tidens løb, men for nogle år tilbage søgte, søgte og søgte jeg efter den. Jeg kunne huske historien helt klart, og heldigvis også titlen. Jeg fandt den langt om længe ved en anktikvarisk boghandel. Den er gammel, slidt og brugt i udseende, men jeg elsker den!!
    Hvor er det bare fantastisk med sådan nogle minder :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Den har jeg faktisk aldrig hørt om! Men åh, sikke en lykke at støde på den i et antikvariat. Jeg havde engang en periode, hvor jeg hele tiden forsøgte at finde Herta J Enevoldsens kongehus-bøger i antikvariater. Jeg var hele tiden på jagt. Desværre fandt jeg dem aldrig, men så genudgav forlaget dem. Heldigvis!

      Slet
  2. Åh, ja, tænker somme tider på en bog om nogle fattige drenge i Sydamerika eller Spanien/syd Europa, der arbejde som skorstensfejre, fordi de netop var så små og kunne komme ned i skorstenen.

    Hvor er det bare hyggeligt at genfinde barndommens læseoplevelser :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er sjovt, det der med de sporadiske glimt fra en historie, man ellers ikke kan huske. Og et bevis på, ting virkelig sætter sig fast i den alder ...

      Og ja! Så hyggeligt!

      Slet
  3. Jeg ledte faktisk for et par år tilbage efter en bog, jeg havde læst som barn. Jeg googlede og googlede, men kom absolut ingen vegne. Først da det gik op for mig, at den måske ikke var dansk fandt jeg den. Den dukkede op ved første engelske søgning, ha. I min nostalgi faldt det mig slet ikke ind, den kunne have været oversat. Jeg har dog ikke genlæst den endnu. Men blev så glad da jeg fandt den.

    SvarSlet
  4. Åh, hvor godt, at du fandt den!

    SvarSlet
  5. Flugten til Flintholm (tror jeg) om en dreng der løber hjemmefra og lever af og i naturen en sommer. Jeg havde ikke selv lydt til at løbe væk men var alligevel meget fascineret

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, ja. Der var noget særligt eventyrligt ved at læse om børn, der bare drog hjemmefra. Jeg var også selv meget fascineret af emnet, selvom jeg aldrig har læst den bog, du nævner her!

      Slet
  6. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  7. Hej Rikke. Jeg har ikke kendt din blog så længe, men har allerede fået mange gode læsetips, tak for det :-)

    Det gippede i mig, da jeg så Glaspusterens børn, som jeg dog ikke har læst, på dit foto. Jeg læste som barn fire fantastiske bøger om to piger, der søger plads på slottet Rosengave, den ene forklædt som dreng. Jeg husker dem som fabelagtige og fulde af mystik, og jeg har tænkt og tænkt. Og da ord fra titlerne endelig kom til mig, viste det sig, at de selvfølgelig var skrevet af Maria Gripe. De første to bøger i serien ligger her på mit bord, og jeg er meget spændt. Skyggen over stenbænken, …og de hvide skygger i skoven, Skyggernes børn samt Skygge-skjul.

    Jeg kan også varmt anbefale Maria Gripes Skarnbassen flyver i skumringen (2 bind), som jeg også slugte som barn. Jeg læste dem for nylig højt for min datter på ni, og vi var begge helt tryllebundet. Måske vi må prøve Glaspusterens børn næste gang :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din besked, Camilla. Det er herligt, du får noget ud af at læse med herinde! :')

      Hvor herligt! Jeg tror aldrig, jeg har læst den bogserie, men den lyder fabelagtig. Efter en genlæsning af 'Glaspusterens børn' er det også gået op for mig, at Maria Gripe virkelig kan skrive. Meget fint nordisk og sælsomt. Jeg kunne sagtens forestille mig at gå på yderligere jagt i hendes forfatterskab!

      Og jeg håber, at din genlæsning er alt, hvad du har ønsket dig. Det er sommetider lidt nervepirrende, det der med at genlæse barndomsfavoritterne.

      Slet
  8. Jeg fandt netop Glaspusterens børn på bogudsalg, på Aalborg bibliotek for præcis to år siden. Var helt euroforisk og havde ikke kontanter på mig, så fik den lagt til side, for at gå ned at hæve. Bagefter tænkte jeg, det sikkert var omsonst og at de færreste nok har læst den, men nu jeg læser dine ord, kunne jeg vist have haft en bogopsnapper-konkurrent i dig ;)
    Den er bare så fin!

    - A

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, hvor er du heldig! Jeg har faktisk indtil nu ikke mødt andre, der havde læst den. Det er bare en af de der lidt oversete biblioteksskatte, ikke?

      Slet
  9. Sikke en hyggelig historie - jeg kender så udmærket det der med elskede barndomsbøger.

    Men altså Rikke... du har lige fået mig til ENDELIG at købe en bog, jeg har været på jagt efter gennem de sidste mange år. Jeg elskede 'Ringen fra havet', da jeg var barn/teenager og lånte den flere gange på biblioteket. For nogle år siden fik jeg lyst til at eje den, men den er selvfølgelig forsvundet fra de danske boghandlere og biblioteker for mange år siden, så jeg ledte efter den på engelsk... hvor priserne var skyhøje! Jeg har efterfølgende tjekket priserne flere gange, men været for nærig til at gøre noget ved det, men NU fandt jeg et sted, hvor prisen var rimelig, så nu har jeg bestilt bogen. Håber den når godt frem, og at den er i fin stand :-)

    God weekend!


    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, hvor herligt! Og sikke dog en skøn ting at kunne inspirere! Jeg håber, du bliver lykkelig med din genforenede bog!

      Slet
  10. Tak for det dejlige indlæg. Hvor var det godt, du blev genforenet med "Glaspusterens børn." Jeg læste som barn en bog fra mit skolebibliotek, som var rigtig spændende. Den handlede om en pige, vist nok i USA, der tog på sommerferie med sin familie på en eller anden ø, og der opdagede hun, at hun havde en skjult identitet af en eller anden grund. Jeg har længe gerne villet genlæse den, for jeg husker den som virkelig gribende, man kan hverken huske forfatter eller titel, eller flere detaljer fra handlingen, så det er ikke sikkert, jeg nogensinde kommer til at se den igen :(

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak! Og ja, det var simpelthen så dejligt at finde den igen.

      Og åh, det er altså bare så frustrerende at kunne huske en bog – og så alligevel ikke. Jeg håber, den dukker op for dig!

      Slet
  11. Jeg kan huske at min dansklærer læste "Kaskelothvalernes sang" højt for klassen i rundkreds-timerne. Handlingen står ikke 100% tydeligt for mig, men følelsen af at sidde på det lidt grove gulvtæppe og lytte intenst, mens hele klassen er stille står ret tydeligt for mig.
    Jeg faldt dog over en ungdomsbog som jeg læste i folkeskolen. "Exit Mikael" om en teenagedreng der dør i en ulykke, men bliver på jorden som "genfærd" for at observere sine nærmeste i tiden efter ulykken. Det er utroligt sjovt at læse gamle barndomsbøger igen - man ryger lige tilbage i hovedet på sit barndoms-jeg. Sådan havde jeg det også, da jeg genlæste "Liv og Alexander".

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er så fint med bøger, man kæder sammen med så konkrete minder. Man ser dem, og det er som om, man er tilbage igen. Tilbage på skolegulvet eller hvor man nu var ... Sådan er det især med børnebøger, synes jeg. De gjorde så stort indtryk.

      Slet
  12. Åh det kender jeg godt. Lige fra det med svagt at kunne huske en bog, en handling, en forside. Til at få bogen i hænderne igen og så blive en lille bitte smule skuffet.
    Jeg oplevede det for nyligt, da jeg købte en brugt udgave af "Eventyret om Fjeren og Rosen" af Josefine Ottesen. Jeg lånte den som barn igen og igen på biblioteket. En stor hardback med tykke sider.
    Jeg søgte efter den i en facebook-gruppe og var så heldig, at det var én der habde den stående og gerne ville sælge den til mig. Jeg kan ikke huske hvad pris vi aftalte, men det var ikke så meget.
    Da bogen endelig kom ind ad min dør for endelig at bo i min bogreol, var det en paperback-udgave, dog med samme omslagsmotiv, som jeg huskede den. Skuffelsen var temmelig stor, og desuden lugtede den af røg, og måtte bo et par uger på altanen inden den fik lov til at komme op på hylden. Trangen til at læse den har dog ikke meldt sig :-(
    Må nok erkende, at jeg bare må lede videre efter den perfekte udgave :-)

    SvarSlet