søndag den 4. december 2016

Julestemning og decemberlæselisten

Jeg er en vaskeægte julegris. Jeg elsker julen og alt, hvad den indebærer af lys, festligheder, familiehygge, dekorationer og gaveindpakning. Jeg elsker at tænde kalenderlyset hver morgen og fryde mig over endnu en juledag, jeg elsker duften af appelsiner og æbleskiver, og jeg elsker at mødes med venner, familie og kollegaer for at fejre højtiden. Jul er noget nær det bedste, jeg ved.
Ikke desto mindre er julen kommet bag på mig i år. Da kalenderen meldte december i torsdags, havde jeg hverken fået købt kalenderlys eller pyntet op. Men i det mindste havde jeg forberedt min julelæsning og bestilt skønne julehistorier hjem. Og resten af mine juleforberedelser fik jeg hurtigt indhentet.
Jeg er en sæsonlæser, og hvor jeg om sommeren får lyst til at læse kærlighedsklassikere og chick-lit og om efteråret vil læse gys og mysterier, giver juletiden mig lyst til at læse hjertevarmende historier om nisser, næstekærlighed og hverdagsmirakler. De seneste par år har jeg dedikeret min december til at læse julehistorier, og det fortsætter jeg med i år. Det er nemlig så hyggeligt, og det hjælper virkelig julestemningen på vej. Nedenfor får I min julelæseliste for i år.


Det skal jeg læse ... 
Jeg bliver ved med at tro, jeg snart løber tør for julebøger – men nej! Der er skrevet så mange fine, hjertevarmende julehistorier, og den største udfordring er faktisk bare at begrænse sig. Det har jeg forsøgt at gøre med nedenstående julelæseliste, som for første gang ikke indeholder julechick-lit. Til gengæld forsøger jeg mig med noget så eksotisk som en britisk julekrimi.
 • "Legenden om juleroserne" af Selma Lagerlöf bliver mit første møde med den svenske Nobelprismodtager, og jeg glæder mig allerede. "Legenden om juleroserne" lyder som en skøn fortælling om røvere, mirakelroser og familiebånd. 
 • "Christmas with the Savages" af Mary Clive skulle være en humoristisk fortælling om en genert pige, som mod sin vilje skal holde jul med 13 fremmede børn. Bogen er skrevet i 1955, og jeg håber på en herlig hurlumhejfortælling fyldt med barndomsbetragtninger og julevarme.
 • "A Literary Christmas" er en antologi fra The British Library, som indeholder julenoveller og historier fra de største engelske forfattere. Jeg har bladret lidt i bogen, og det lader til at være en blanding af det velkendte ("A Christmas Carol" af Charles Dickens og "Twas the Night Before Christmas" af Clement Clarke Moore) og historier, jeg aldrig har hørt om. Jeg glæder mig især til at læse julehistorier af George Eliot og Oscar Wilde.
 • "The Santa Klaus Murder" af Mavis Doriel Hay er, hvad englænderne ville kalde, en cosy crime. En krimi, som kombinerer det hyggelige med det nervepirrende, og som endda foregår i juletiden. Jeg læser næsten aldrig krimier, men jeg glæder mig virkelig til at læse denne. Idéen er så pudsig, at det næsten kun kan blive godt.
 • "Little Women" af Louisa May Alcott er ikke den store overraskelse på min julelæseliste. Jeg læser bogen hvert år op til jul, og den hensætter mig altid i beundring for Alcotts forfatterskab. Det er en af mine yndlingsbøger, og med dens mange budskaber om familiekærlighed og venskab er det den perfekte julebog i mine øjne.
 • Og selvfølgelig ville ingen julelæseliste være komplet uden "A Christmas Carol" af Charles Dickens. Dickens' historie om næstekærlighed, omsorg og giverglæde revolutionerede måden, vi tænker jul på – og så er det bare fantastisk læsning. Man bliver så varm om hjertet, når man bevæger sig ind i bogens juleunivers.
Skal du også læse julebøger i år? Hvad står øverst på din decemberlæseliste? 

21 kommentarer:

 1. Jeg prøver for første gang i år, det med at læse julebøger i dec. :)
  Er i dag startet på "Little women" og "Let it snow", jeg tænker også at det bliver til en genlæs af "Et juleeventyr"

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor hyggeligt. Forhåbentligt bliver det en succes!

   'Little Women' er indbegrebet af jul for mig. Se endelig også filmen fra 1994, hvis du kan. Den er vidunderlig!

   Slet
 2. 'Christmas with the Savages' lyder så fin! Den vil jeg overveje til næste jul :-)
  Jeg har talt ned til julemåneden siden midten af november, og er nu i så meget julestemning, at jeg er ved at eksplodere! Læser 'Winter Wonderland' af Belinda Jones - en herlig hjertevarm chick-lit midt i et vinterlandskab.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er i fuld gang med den, og den er allerede et hit! Den er virkelig skøn :)

   Og hvor herligt med så intens julestemning. Jeg har lige pyntet juletræ og kan virkelig mærke, stemningen kommer snigende nu..

   Og dejligt med julechick-lit. Er den god? Jeg synes tit det, jeg har læst i genren, har været lidt trættende..

   Slet
 3. Jeg krydser fingre for, at der er nogle gode imellem :-)

  Jeg har kastet mig over et par julekalender-bøger som højtlæsning, og så håber jeg også på at nå en samling af julefortællinger af Astrid Lindgren samt en julebog med en dreng og en dinosaur :D


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Well, det lover godt allerede. Og det er jo herligt!

   Og, ih, Astrid Lindgren! Sikke et vidunderligt valg. Hun er indbegrebet af julestemning. Forhandler de hendes julefortællinger i butikkerne, eller er de udgået? Jeg kan ikke umiddelbart finde dem ...

   Slet
  2. Jeps - hendes julefortællinger er så dejlige :)
   Saxo har den - du kan finde den her: https://www.saxo.com/dk/julefortaellinger_astrid-lindgren_indbundet_9788701584944


   Mvh.
   Den lille Bogblog

   Slet
  3. Åh, tak for tip! Den ser jeg nærmere på!

   Slet
 4. Åh, du skal glæde dig til Legenden om juleroserne - den fik jeg læst højt som barn i julen.. en fantastisk historie ❤️

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig skøn! Og den vil egne sig så godt til højtlæsning!

   Slet
 5. Hej Rikke - Så gode bøger på din liste. Jeg har 2 bøger, som står øverst på julelisten. Dels Legenden om Juleroserne illustreret af Esben Hanefelt Kristensen og dels "24 Dage i Nissernes Liv" - både skrevet og illustreret af Esben Hanefelt Kristensen. Denne starter "Verden er fuld af historier. Alt levende har sin helt egen fortælling", sagde nissen. Apropos disse historier skulle du prøve at læse den eventyrlige - virkelige - historie jeg fortæller i mit blogindlæg i dag (var ingeliseheilmann.blogspot.dk). Hav en skøn julemåned!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også netop læst "Legenden om juleroserne". Den er skøn. Illustrationerne med. De gør så meget godt for historien!

   Sikke en skøn start. Nu bliver jeg helt nysgerrig. Den bog må jeg huske til næste år. Tak for tippet!

   Jeg kigger forbi din blog! Det lyder som et skønt hverdagseventyr, du er stødt på :) Glædelig jul til dig, Ingelise!

   Slet
 6. Sikke en fin liste! - Jeg håber jeg i det mindste får tid til at læse 'A Christmas Carol' om ikke andet så d. 23 eller 24. december, det er ikke rigtig jul før jeg har læst og set denne - men som du kan huske er december ikke ligefrem den studerendes bedste ven - så jeg har travl med studierelateret læsning i denne ellers dejlige måned. Det ødelægger dog lidt min julestemning. Øv øv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, 'A Christmas Carol' er sådan en god juletradition for mig også. Jeg genlæser den helst så tæt på jul som muligt; det passer bare bedst.

   Men åh ja, om jeg husker det! Decembereksaminer er decideret ondskabsfulde...

   Slet
 7. Jeg skal læse 'Julemandens Død'. Jeg fik den sidste år til jul, så jeg har ventet næsten ét helt år på at læse den. Det var et valg jeg tog, så jeg kunne følge bogens konstruktion med 1 kapitel = 1 dag i december.

  Jeg er nået til 6. december og indtil videre er jeg vild med den.

  Udover den bog har jeg bestilt 2 julebøger, som jeg glæder mig enormt meget til at læse :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, hvor herligt med en kalenderbog. Det er altså bare et smadderhyggeligt koncept :)

   Slet
 8. Det er efterhånden ved at være nogle år siden jeg læste Little Women, så den er røget på min juleliste i år, og så mener jeg at huske nogen snakke om en readalong, men jeg har helt glemt hvem det var....(?)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg mindes også at have hørt snak om en read-along, men kan ikke huske hvor og hvornår. Bogen er ellers oplagt til det!

   Slet
 9. Kære Rikke,
  Håber ikke det er for personligt spørgsmål. Det er ikke bogrelateret, men hvor finder du dog de fine små karruseller kan huske du også har en fortryllende gammeldags lille gyngehest? Og hvad er det dog for en fin malebog med isbjørnen? :)

  Jeg fejrer ikke jul, da jeg er muslim men værdsætter helt bestemt julens hygge og fine pynt og stemning. Jeg elsker vinter, sne, iskrystaller og alt hvad der hører vinteren til. Især kravle ind under tæpper med en hyggelig vinterbog.

  Plejer læse Jane Eyre om vinteren og Narnia og synes Charles Dickens af en eller anden grund er vinterlæsning.

  Noura

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Noura –

   Det er bestemt ikke for personligt. Jeg hjælper gerne :) Karusellen i dette indlæg er fra Tiger – eller Flying Tiger som den vist hedder nu – og er købt for ganske nylig. Jeg tror stadig, de har den i butikkerne :) Og malebogen er 'Den søde juletid' af Johanna Basford. Den kan anbefales, for nøj hvor er den hyggelig!
   Hvad gyngehesten angår, er jeg bange for den desværre er netop det; gammeldags. Det er en julepyntehest, jeg har fået af min mor, og den har stået i vores barndomshjem så længe, jeg kan huske. Den er sikkert fra starten af 90'erne, og jeg aner ikke, hvor den er fra. Jeg har dog også en anden gyngehest på min bogreol fra Lene Bjerre. Dén er måske til at opstøve endnu!

   Jeg elsker virkelig også vintertiden og venter længselsfuldt på sne. Jeg håber sådan, det kommer til at drysse lidt. Bare lidt. Det kunne være så smukt.

   Og jeg er helt enig med dig ift Dickens og Narnia. Oplagt vinterhyggelæsning. Har du læst 'The Snow Child' af Eowyn Ivey? Den kan også varmt anbefale. Kønnere vinterfortælling har jeg sjældent set!

   <3 God december til dig!

   Slet
 10. hej Rikke igen mange tak for svar :) ja læste the snow child sidste år og skal snart genlæse den :))) så svært at finde lige netop den slags fortryllende vinterfortællinger. har bestilt en anden af hendes bøger 'to the bright end of the world'. Mest fordi den også handler om Alaska så håber lidt snestemning der...jaaa håber og venter på sne
  ❄️

  en glædelig jul ønskes du og alle læserne herinde

  Kh
  Noura

  SvarSlet