søndag den 30. juni 2013

Litterære rejsedestinationer

På hylden blandt mine talrige rejsebøger, "Turen går til" med de røde rygge og amerikanske billedguides, står også denne; "Novel Destinations", en slags boglig rejseoversigt. 
Bogen involverer finurlige ferietips, oversigter over Ernest Hemingways, Mark Twains og Henry James' mange rejser, hotellerne de boede på og caféerne de frekventerede. Desuden er der hele kapitler om Jane Austen-seværdigheder, museer og nævnte steder i hendes fiktionelle univers. 
De mange kapitler skaber muligheden for en genoplivning af Victor Hugos Frankrig, Charles Dickens' England, Harper Lees Alabama og Louisa May Alcotts opvækst i Massachusetts. Der er udførlige guides til at følge i de storslåede forfatteres fodspor - og at opleve steder nævnt i deres største værker. For en omrejsende læsehest er det en sand perlerække af litterære rejsedestinationer. 
Jeg er efterladt med drømme om at betræde Baths gader i samme rute som Anne Elliot, at besøge Austen-familiens hus i Hampshire eller tilbringe timevis på Tolstoj-museet i Moskva, Keats-museet i London og Laura Ingalls Wilder hjemmet i Missouri - at drikke kølige drinks på en parisisk café i Hemingways skygge eller forvilde mig ind i Shakespeare & Co. og lade mine fingre glide henover uendelige rækker af bøger.
Der er noget mytisk over den slags fortidige fornemmelser; en sitrende følelse af at komme nærmere på sine storslåede forfatteridoler. Der er så mange steder at se fordelt over så mange verdenskroge. 

Bogen hedder "Novel Destinations" er skrevet af Shannon McKenna Schmidt og Joni Rendon, og udgivet af National Geographic Society i 2009. 

21 kommentarer:

 1. Sikke en spændende bog! Jeg har altid drømt om at se Laura Ingalls Wilders hjem, håber en dag at komme derover. Og bliver nødt til at besøge Jane Austens også - det må være et must.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig fin og hyggelig at sidde og bladre i. Der er så mange spændende steder at se, som involverer de kære forfattere og deres storslåede værker..
   Og jeg er helt enig med dig; både Laura Ingalls Wilder og Jane Austens hjem ville være en fantastisk oplevelse. Det må opleves en dag! :)

   Slet
 2. Min familie bor faktisk ikke så langt fra Chawton, ca. en times kørsel, så jeg har været der et par gange, og det er vildt fint, hyggeligt og stemningsfuldt. Det kan bestemt anbefales. Til gengæld er der ikke voldsomt meget andet i området end huset.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du dog heldig! Det ville jeg virkelig gerne selv se en dag. Jeg kunne godt forestille mig, der var fyldt med en helt særlig stemning.

   Slet
 3. Lyder som et hits, i trinny og Susannes overlevelsesguide er der også en liste af bøger, der passer til forskellige byer:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej hvor fint! Det vil jeg afgjort undersøge nærmere :)

   Slet
 4. Uden tvivl en bog, jeg må eje!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også fantastisk. Og jeg kan så godt lide idéen om en litterær rejseguide.

   Slet
 5. Fantastisk inspirerende bog, lige sådan en bog jeg altid har gået og manglet. Jeg var så vild med bogen, at jeg gik ind og bestilte den lige med det samme. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, du vil blive glad for den så! Og at den vil føre dig på spændende rejser :)

   Slet
 6. Genialt. Tak for det fine tip; den er skrevet på min ønskeliste! :-)

  livogditte.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skam så lidt :) Jeg er glad for, du kunne bruge det :)

   Slet
 7. ej, altså en fin bog. Mig og min søster Buchsbooks.blogspot.dk besøgte Bath sidste år, sådan en lækker by, med en fantastisk historie, og vi fik selvfølgelig et par Austin "souvenirs" med hjem. Absolut et besøg værd.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor må det have været en skøn oplevelse! Jeg ville så gerne se Bath også - og et køb af fjollede Austen-souvenirs må afgjort være et must ;)

   Slet
 8. Det lyder virkelig, virkelig sjovt! Og der får man jo også en indirekte guide til, hvilke besøger man skal læse for at sætte stemningen inden man besøger en bestemt feriedestination. Lige nu er jeg fx på udkig efter gode new york og san francisco bøger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det også! Alene idéen bag er jo blot så fin og sjov. Og du har helt ret - det kan også sagtens fungere baglæns på en måde, som en guide til hvilke bøger, man skal have læst.
   Hvad angår New York, kan jeg varmt anbefale Edith Wharton. Der er udgivet en samling af tre af hendes bøger, der hedder 'Three Novels of New York', som er virkelig fin, hvis man er interesseret i 1900-tallets overklasses New York :)

   Slet
 9. En bog som jeg må eje!! x

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er i hvert fald en sjov tilføjelse til den almene slags rejsebøger :)

   Slet
 10. Det var da en virkelig sjov bog! Elsker at sidde og bladre i den type bøger:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig enormt finurlig og hyggelig at sidde og bladre igennem :) Jeg elsker virkelig også den slags.

   Slet
 11. Ah en fin bog! Den må hurtigst muligt hjem til boghylden! Jeg har været på Cuba og se både Amdos Mundos (De serverer nogle virkelig gode mojitos oppe på tagterrassen i tilgift! ;) ) Og Hemmingway havde også et hus i en forstad til Havana der også er værd et besøg værd :)
  Kunne så godt tænke mig at se Austens England :p

  SvarSlet