tirsdag den 25. juni 2013

Tema-tirsdag #10: Læsefrihed og ferie-læselisten

Jeg er ikke sikker på, det er muligt for mig at fastholde mine fødder på landjorden. Mit sind er boblende legende let, og mit hjerte er i svævende ekstase. Jeg render rundt og nynner små brudstykker fra fjollede melodier, tager hoppende skridt og smiler til enhver, der tilfældigt krydser min vej og passerer mig i forbifarten. Dagen er blevet oplyst af et skinnende 10tal, og den sidste kunstfærdige sløjfe på min BA-uddannelse. Tre års studier er afsluttet; tre års kamp, fryd, glæde og udfordringer er blevet beseglet. Jeg kan knap nok rumme al den lykkefølelse i min krop.
Med den sidste indrammede karakterer er ferien også kommet; og med ferie følger friheden - friheden til at læse hvad man vil. De tykke fagbøger om kulturanalyse og strategisk reklame er allerede erstattet af en farverig stak af kommende fornøjelser. Jeg har i lang tid planlagt min ferielæsning - og nu kan jeg endelig begynde.
Det er efterhånden en ubrydelig tradition, at jeg efter hver eksamensperiode vender tilbage til mit udgangspunkt og genlæser min udødelige yndlingsbog: "Persuasion" af Jane Austen. Det fungerer som en belønning af den sødeste slags. Jeg vil desuden også genlæse "Stardust" af Neil Gaiman, som jeg har lyst til endnu engang at forsvinde ind i. 
Til de varme sommerdage fyldt med solskin, blomsterduft og jordbær, venter "The Girl Who Circumnavigated Fairyland in a Ship of Her Own Making" af Catherynne M. Valente, sammen med "The Mysterious Benedict Society" af Trenton Lee Stewart. De er begge eventyrsbøger i børneform, som tåler adskillige distraktioner og pauser. 
Danmarks talrige regnvejrsdage med tordenen som stemningsskabende baggrundsmusik vil jeg tilbringe med en kop te og "Lolita" af Vladimir Nabokov - og muligvis også Leo Tolstojs "Krig og Fred", som jeg længe har haft store ambitioner om at læse.
Min e-bogslæser er fyldt med "A Song of Ice and Fire" serien af George R. R. Martin, som skal underholde mig på den lange køretur til Italien og under de mange timers dovent afslappede strandlæsning. Jeg ser sådan frem til at tage del i det univers, som alle snakker om. 
Sommerens mange vildveje og omveje vil naturligvis lede mig i en cirkulær bevægelse, tilbage til Neil Gaiman og hans surrealistiske eventyrsunivers. "American Gods" og "Anansi Boys" er blandt de øverste bøger på listen.

Hvad med jer? Hvad skal I læse i ferien? 
I dagens anledning har jeg også lavet en lillebitte stemningsfilm med klip fra de sidste par dage. Jeg er så glad for endelig at kunne lægge teorilæsningen bag mig, og finde fornøjelseslæsningen frem. 

48 kommentarer:

 1. Fantastisk sommerferie læsning, suk jeg vil også snart i gang med krig og fred. Jeg skal bare have taget tilløb først. :0)
  Tillykke med eksamen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :)
   Og jeg forstår godt behovet for tilløb - jeg har taget tilløb i enormt lang tid efterhånden.

   Slet
 2. Stort tillykke med 10-tallet - hvor må det være skønt at have ferie, glæder mig til det er min tur på fredag :D Jeg ved ikke hvad jeg skal ferie-læse endnu, men jeg har gudskelov nok at vælge mellem (;

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Jeg forstår godt, du også går med længsel efter ferien; jeg har været ved at gå til af misundelse over de mange ferie-statusopdateringer på Facebook.
   Det er rart med mange valgmuligheder til ferielæsningen; jeg er sikker på, du nok skal opdage noget fint.

   Slet
 3. Når jeg skal til London tager jeg nok Flaskepost fra P med for den ligger på min iPad og den er faktisk super god indtil videre :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja! Jeg kender så mange, der er helt vilde med Jussi Adler, så jeg kan sagtens forstå din begejstring :)

   Slet
 4. Dejligt med ferie og læsning! :)
  jeg har først for nyligt opdaget Paolo Coelho gennem hans bog alkymisten, så en stor del af min sommerlæsning skal bestå af hans andre bøger, som jeg har høje forvetninger til. Så har jeg også en ide om at jeg vil læse mine yndlings børnebøger igennem igen på tysk, for at støve det af inden studiestart. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er enormt dejligt. Og jeg har tænkt mig at nyde det i fulde drag!
   Jeg elsker også Paulo Coelho og særligt "Alkymisten", som jeg virkelig synes er en fin historie. Hvilke andre af hans bøger har du fundet frem? Jeg kan i hvert fald anbefale "Elleve minutter", som jeg læste sidste år og nød.
   Genlæsning lyder rart - særlig af yndlingsbørnebøger. Jeg er en smule imponeret over, du kan overskue det tyske :)

   Slet
  2. Jamen den har virkelig gjort indtryk :) Jeg har fundet en der hedder djævelen og frøken prym og ved floden piedra satte jeg mig og græd. Elleve minutter har jeg hørt om, kan være den også skal med.
   Det tyske er også mest for at friske det op, da jeg skal studere blandt andet tysk ved universitetet fra september, så er det rart lige at få det frisket op og der er børnebøger bare altid gode til det "basale" sprog :)

   Slet
 5. TILLYKKE! Hvor er det bare sejt frøken BA!

  SvarSlet
 6. Endnu engang tillykke med det flotte 10-tal min skat. Du er så dygtig <3

  Ferie betyder forhåbentligt også tid til mig? :')

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak min pige. Du er dejlig <3

   Og det kan du tro, det gør!

   Slet
 7. Det er jo det, der er så vidunderligt magisk; at vi alle har hver vores sange og kunstnere, der har tilknyttede minder af både positiv og negativ art. I'm a fan.

  SvarSlet
  Svar
  1. Magisk er lige ordet; jeg erklærer mig enig.

   Slet
 8. Iiih tillykke igen, hvor er du altså sej :)!!
  Jeg troede, jeg skulle have så meget tid her i ferien, men jeg synes den forsvinder så hurtigt! Planerne hober sig op, og lige pludselig synes jeg det er svært at se, hvordan jeg skal nå at få læst så meget, som jeg vil. Æv!
  Håber du får en dejlig læsesommer! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød! Mange tak :)
   Du har helt ret; tiden passerer så hurtigt og sommerfornøjelser skal der altså være tid til! Mine aftaler begynder også langsomt at hobe sig op - men mon ikke de stille morgenstunder indbyder til en smule læsning alligevel!
   I lige måde :')

   Slet
 9. "Krig og Fred" skal jeg have læst, nok ikke i sommerferien, for har allerede en del bøger liggende - "Sommerglæder" af Herman Bang, "Det store hus" af Nicole Krauss, og "Den lukkede bog" af Jette A. Kaarsbøl, og så et par krimier :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er afgjort også et projekt, man først skal begynde, når man rigeligt med tid. Jeg har udsat det så længe, så nu skal det (endelig) være. Jeg håber, den er al ventetiden værd.
   Og sikke nogle skønne bøger, du har fundet frem! Jeg bliver altid en smule imponeret, når folk frivilligt læser Herman Bang, men jeg går ud fra, det bare er fjollede folkeskoletraumer, jeg slæber rundt på.

   Slet
 10. Stort tillykke. Hvor er det skønt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, tak! Jeg er også bare så glad og lettet.

   Slet
 11. Tillykke med det flotte resultat - så skal der festes :-D

  Jeg er i gang med at sammenstykke en liste over bøger, jeg gerne vil nå at læse i min ferie. Listen er ikke helt færdig endnu - den afhænger også af, hvor meget jeg får læst de næste par uger (hvor jeg IKKE har ferie, suk!).

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og du har helt ret - lad festen begynde! :'D

   Hvor fint med så grundig overvejelse af læsestoffet! Jeg håber, du får masser af læsetid, og at du finder frem til nogle skønne tilføjelser på listen.

   Slet
 12. Uj den stemningsfilm er hyggelig. Er ny læser, men hænger helt sikkert ved :) Første stop bliver Hemingway!
  Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for de fine ord! Og velkommen til :')

   Slet
 13. Kufferten er pakket; hvor rejser du hen? :-)
  Stort tillykke med den fine karakter og afslutningen på din BA!
  Din stemningsfilm er virkelig fin!

  Min sommerlæseliste er lang, måske endda for lang. Jeg skal have færdiggjort "Persuasion" af Jane Austen. Så skal jeg have læst "The Great Gatsby" af F. Scott Fitzegerald og "Hobitten" af J. R. R. Tolkien. Jeg har planer om at genlæse "The Fault In Our Stars" af John Green, fordi den er så fin og smuk og sørgelig og ASDFGHJKL, jeg kan ikke beskrive mine følelser for den bog. Jeg har ligesom dig længe udskudt "Games Of Thrones", og jeg håber det bliver denne sommer jeg får den læst. Haruki Murakami er på listen, såvel som Neil Gaiman. Listen er lang, men det er ferien jo heldigvis også.

  Hav en skøn sommer, Rikke, og igen, tillykke med den flotte karakter! :-)

  livogditte.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Dine søde ord varmer! Tusind, tusind tak!

   Faktisk tager jeg bare et smut hjem til min mor - hvilket naturligvis ikke er så eksotisk. Men senere tager jeg en solskinsferie i Italien. Ah.

   Jeg kender godt det med begrænsningens kunst; det er altså enormt svært. Jeg kunne også nemt tilføje uanede mængder af flere bøger til min sommerlæseliste, men jeg har virkelig forsøgt at begrænse mig.
   Men sikke skønne bøger du har til overvejelse! Hvad synes du om "Persuasion"? Jeg elsker den bog så ufattelig højt. "The Great Gatsby" er også finheden selv, og ligeså er "Hobitten" (som jeg faktisk synes er langt bedre end "Ringenes Herre"-triologien). "The Fault in Our Stars" frembringer næsten med sikkerhed et væld af tårer, men John Green skriver også bare som en drøm. Og Neil Gaiman er en skøn liste-tilføjelse. Jeg er kæmpe fan af den mand og hans fantasi.
   Jeg ser meget frem til at tage del i George R. R. Martins univers. Når alle taler om det i mine vante 'bogkredse' føles det skørt, ikke at have læst dem. Men nu skal det være!

   Jeg håber også, din sommer bliver fuldstændig fantastisk.

   Slet
  2. Jeg er ikke kommet så langt ind i Persuasion endnu, men sproget er smukt. Austen skriver som en drøm. Dog tror jeg, at jeg lige skal læse et par kapitler eller tre mere før den virkelig vil fange mig. Sproget er, som sagt, smukt, men også en del anderledes end tonen i de bøger jeg normalt læser.. Men jeg tror stadig på at jeg kommer til at elske den; alle omtaler den så fint!:-)

   Slet
 14. Stort tillykke med dit flotte 10-tal og BA-uddannelsen!

  Det ser ud til, du har fået samlet en god bunke sommerferie-bøger! Jeg læste "A Song of Ice and Fire"-serien for to år siden, og jeg elskede den. George R. R. Martin har intet problem med at gøre det uventede, og det er en af de ting, jeg synes gør serien anderledes og rigtig god. Hvis du på et tidspunkt begynder at føle dig en smule rundforvirret over det historiske i bogen og de mange personer, så skal du bare tage det roligt! Det tager lige et par bøger, før alle bipersonerne sidder nogenlunde fast (det går nemmere med hovedpersonernes navne) og den historiske del af universet bliver beskrevet nogle gange, så den skal du også nok få styr på :)

  Jeg har ikke tilrettelagt min sommerferielæsning så godt, som du har, men jeg skal helt sikkert have læst "Wildwood Dancing" af Juliet Marillier. Det er en fantasy-bog, jeg har haft til at stå på min reol i et par år, så det er vist ved at være på tide, jeg får den læst. Det skal vist være en rigtig eventyrfortælling, så den glæder jeg mig til at læse! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind, tusind tak!

   Det lyder fantastisk med din opfattelse af Martins skrivning. Jeg har (desværre) set serien, så jeg er forberedt på de største twists og overraskelser i de første par bøger. Men til gengæld tror jeg, serien vil hjælpe mig med at skelne mellem de mange karakterer, deres familier, politiske agendaer og deres mange navne. Jeg er meget spændt på at begynde de bøger, som har taget hele verden sådan med storm :)

   Jeg googlede lige hurtigt "Wildwood Dancing", og jeg synes, den lyder enormt lovende og fin. Fantasy i klassisk eventyrsstil tiltaler mig virkelig! Du må endelig vende tilbage, og fortælle om den er noget, du kan anbefale! :)

   Slet
  2. Jeg skal nok vende tilbage med en kommentar, når jeg har læst den :)

   Slet
 15. Fantastisk læsning! Husker så tydeligt den glæde ved at blive færdig med eksamen og have tis til at læse præcist det man har lyst til! Bliver helt euforisk af at tænke på det ...
  Og tillykke med 10-tallet og den færdiggjorte BA :-) Skal du læse videre?

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret; det er ren eufori. Og tak! :') Jeg skal læse litteraturvidenskab på kandidatuddannelsen efter sommeren, og det glæder jeg mig helt enormt til.

   Slet
  2. Ej, hvor spændende! Glæder mig til at høre om det og måske få indblik i hvad I læser osv.

   Slet
 16. KÆMPESTORT tillykke med 10-tallet. Det er da virkelig noget at være stolt over.

  Lækker sommerlæsning, du har samlet dig (på trods af "Krig og Fred" giver mig en smule dårlig samvittighed, da jeg ikke selv har lagt dem i min bunke af bøger, jeg gerne vil have læst hen over sommeren; den skuler til mig fra bogreolen). Er selv blevet færdig med "Lolita" for nyligt, og den kan du roligt glæde dig til, selvom det er en lidt speciel læseoplevelse. Jeg har selv planlagt en lignende indlæg på bloggen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kæmpe mange tak! Hvor er du sød!

   Jeg forstår godt, "Krig og fred" er en smule samvittighedsnagende. Den frembragt skyldige følelser i mig i flere år, efterhånden. Men nu håber jeg, jeg får gjort noget ved det - og jeg håber, den er ventetiden værd!
   Goodreads viste mig også, du læste "Lolita". Jeg har hørt så meget fint om dens kunstfærdige formuleringer og sprog, omend du har ret i konceptet er lidt specielt. Og mærkeligt. Men det er måske fint nok, at træde ud af sin 'comfort zone' på den måde.

   Jeg glæder mig til dit indlæg om din sommerlæsning - det er altid spændende at snage i, hvad andre læser :)

   Slet
 17. Tillykke med den flotte karakter, jeg er også selv lige blevet færdig, og tro mig jeg forstår udemærket følelsen af endelig og være fri til at læse det man vil. Jeg er muligvis gået lidt overboard og er allerede begyndt at læse i tre forskellige bøger ;D

  Rigtig sød lille film til sidst, nogle rigtig gode klip, der viser en sød stemning! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Og tillykke med somerferien til dig også! Det er simpelthen så skønt endelig at gemme fagbøgerne væk og finde fiktionen frem!

   Det er lidt sødt med din begejstring og håndteringen af tre bøger på én gang! Jeg kan slet ikke finde rundt i så meget læsning af gangen, jeg bliver helt rundtosset og blander tingene håbløst sammen. Men jeg håber, det er tre fornøjelige bøger, du bladrer i så :)

   Og mange tak, jeg er glad for, du kunne lide den :)

   Slet
 18. TILLYKKE! Super godt gået :-)
  Jeg skal læse lidt af alt det, der har stået på hylderne de sidste 3 år, ahem.
  Mon du har set anbefalingen af din blog hos Emily Salomon ;-) Super sejt! God sommer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, tak, tak! :'D
   Jeg har skam set den fine anbefaling; og nøj, hvor gjorde det mig glad! Det er enormt sødt af hende :)

   Og det lyder også som en god plan at få tømt en smule ud i hylderne - det burde jeg nok også kigge nærmere på, engang ved lejlighed ;)

   Slet
 19. Så dejligt med sommerferie og kæmpe stort tillykke med uddannelsen :)

  Og sikke en skøn video!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og du har helt ret; det er sådan en skøn fornemmelse endelig at kunne læne sig tilbage og nyde sommerdagene. Det har jeg glædet mig til.

   Jeg er glad for, du kunne lide den lille mini-video :)

   Slet
 20. Sikke en fin video! :)

  SvarSlet
 21. Forfærdelig fin sommer film!!
  Jeg kom til en fest til at læse de første sider i værtens slidte udgave af Edgar Allan Poes novelle Mordet på Rue Morgue, og den må jeg helt sikkert have fat i igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind, tusind tak!
   Poe er bestemt også et skønt bekendtskab; sikke en fin bog at tilbringe sommerdagene med :)

   Slet
 22. Ih hvor er det bare den skønneste film :-) Du har virkelig formået at fange mange stemninger! Så fint, Rikke <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh altså. Tak for de søde ord! :)

   Slet