onsdag den 26. juni 2013

"Judging a Book by Its Lover" af Lauren Leto

"Judging a Book by Its Lover" af Lauren Leto, fra forlaget Harper Perennial, udgivet i 2012. 4/5 stjerner. 

Med en ligelig blanding af personlige essays om læseoplevelser og barndomserindringer samt listeskrivelser med latterliggørelse af forfattere og deres læsere, skriver Lauren Leto sin vej igennem bøgernes verden.
Denne lille grønne bog indeholder både lovprisninger af boghandlere, bogreoler, børnelitteratur, spirende forfattere og læsningen selv; men den indeholder også skarpe karikaturer og lange lister om prætentiøse forfattere samt tips til at tale nedladende om bøger, man end ikke har læst.
Dette er først og fremmest en bog der bør læses af læsere - af den særligt dedikerede slags.

Life happens alongside the act of reading — a story is forever mixed with where we were and what we were doing while we were reading that book.” 

Jeg læste denne bog i løbet af en enkel aften - jeg fortærede den, og den forsvandt. Og på den ene aften læsningen varede, formåede jeg både at blive rørt, begejstret, irriteret, fornærmet og mest af alt: underholdt. Jeg blev kastet ud i et hav af højlydte lattereksplosioner og en regnbuenuance af modstridende følelser. 
Allerede fra bogens første kapitel nikkede jeg i samtykkende genkendelse: Letos historie om en barndom udlevet i bøger og bekymrede forældre, der forsigtigt foreslår at "prøve lidt udendørs leg" afspejler min til perfektion. Og det er netop dét udgangspunkt, denne lille essaysamling er bygget op omkring; kærligheden til bøger og til læsningens magiske dimensioner.  Uanset hvor mange forfattere og læsergrupper Leto spidder med sin skarpe pen, kan man hele tiden fornemme en understrøm af varme og læseglæde. Nostalgiske minder om færden i bedsteforældrenes hus proppet med bogstabler, og skøre scenarier om jagten på en engelsk udgave af den syvende Harry Potter bog i Japan gør Leto til en genkendelig artsfælle og en elskelig fortællerstemme. 
De mange korte essays kommer vidt omkring og opfordrer også til dybe refleksioner over nutidige problemstillinger i bogbranchen. Med paralleller til filmen "You've Got Mail" understreger Leto også værdien i at købe bøger lokalt, og med en sukkende opgivenhed diskuteres e-bogens fordele og ulemper med en sluttelig konklusion af, at fornøjelsen ved at iagttage en fremmeds læseoplevelse langsomt er ved svinde ind. 
En stor del af bogen består også af listeskrivning og en hidtil ukendt form for litterær humor. "The Rules of Fight Club" omskrives til "The Rules of Book Club", og sammenligninger med læsere og katte oplistes til en begrundelse for at ændre udtrykket "bookworm" til bookcat" (hvilket iøvrigt giver fin mening i min optik). 

People often talk of the smell of bookstores, a concentrated fragrance of paper and bindings. But there's more to it than a certain smell; there's a humming excitiment in the air that, if you think about it, seems out of place for a room filled with objects that cannot twirl, bleat, or shine. Bookstores contain the residue of thousands of people who went in there to find an experience, a narrative that guided them to a new place or reinforced what they were doing. Whether you find yourself in Meg Ryan's or Tom Hanks's store, there's always a quiet corner and a new story to find.” 

Dette er dog ikke en bog for alle. Faktisk langt fra. En vis grad af læsekærlighed er påkrævet for at nyde den; og også en stor portion af selvironi. Leto blander sine fordomme overfor forfattere og deres dedikerede læsere med et gran af sandhed, og både fans af Stephenie Meyer, Jonathan Saffran Foer og Jane Austen står direkte i hendes skudlinje. Hendes pudsige observationer af store forfatterskaber er skrevet i vittige vendinger, og når de blandes ind mellem kapitlerne om hendes personlige læseoplevelser, dannes der en varm undertone - selv gennem den mest generaliserende antagelse.
Der var dog også essays i samlingen, som jeg sprang lettere henover og blot hastigt lod mine øjne skimme igennem. Nogle af listerne over hvordan man kan lade som om, man har læst en bog blev en anelse for gentagende i længden og grænsede til tider til det prætentiøse.
"Judging a Book by Its Lover" er en bog om bøger, og i den finder man en højtflyvende læselykke i et kolossalt besættende omfang. På de blanke sider mellem kapitlerne, i det spinkle mellemrum mellem linjerne, og i limen der holder bogryggen sammen, finder man den smukkeste historie af dem alle; en historie om hvordan bøger kan forme liv, influere personligheder, knytte bånd og indtage hjerter. Uanset om Lauren Leto skriver henrykt ros eller provokerende fraser, skriver hun med passion. Den helt særlige passion som kun en læser har følt, når det sidste sideblad vendes. Den simple læseglæde. 

Som bonusinfo kan jeg tilføje, det er muligt at læse nogle af bogens kapitler online. Klik din vej igennem essayet "The Literati - or, Why Ernest Hemingway Once Told John Updike Literary New York Is a Bottle Full of Tapeworms Trying to Feed on Each Other" lige her
Du kan også læse uddrag fra kapitlet "Stereotyping People by Their Favorite Author" lige her, og et andet uddrag af kapitlet "How to Fake It" lige her
Hvis I læser igennem kapitlerne så fortæl mig endelig, om I deler min begejstring. 

15 kommentarer:

 1. Hej Rikke,

  Har netop opdaget din blog, og som en fellow bogelsker, er jeg hovedkuls forelsket i dine mange smukke bøger.
  Har du på noget tidspunkt lavet en liste over hvor du køber disse skønheder? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej og velkommen til :)

   Jeg køber mine bøger mange forskellige steder; de danske køber jeg i antikvariater og i Arnold Busck, de engelske køber jeg oftest på Amazon.co.uk eller Bookdepository.co.uk . Det er lidt af en jungle derinde, men hvis man blot ved, man skal søge efter, er det let som en leg :) Sig endelig til hvis der er noget, jeg skal forklare eller finde link til :)

   Slet
  2. En guide på bloggen ville være fantastisk:) Jeg vil dog klart starte ud med at kigge nærmere hos amazon og bookdepository. Elsker selv at bruge timer hos antikvariater og finde skatte, som forlængst blevet nedlagt hos forlagene.

   Slet
 2. Den lyder som rigtig god :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den bestemt også; på en lidt pudsig og læsehest-agtig måde. :) I hvert fald fandt jeg den enormt morsom.

   Slet
 3. Allerede da jeg læste titlen var jeg fanget og efter at have læst dit blog indlæg om bogen, må jeg vidst hellere ud og finde et eksemplar til mig selv!
  Er altid på jagt efter nye bøger specielt op til sommerferien :)

  Christina xx
  http://christinathorup.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder skønt! Bogen er enormt vittig og latterfremkaldende! Hvis du læser de uddrag, jeg har linket til, får du i hvert fald en fin fornemmelse af bogens indhold :)
   Og ja - en lang sommerferie kræver et solidt forråd af gode bøger!

   Slet
 4. Jeg elsker dine anbefalinger. Jeg håber du bliver ved mange år endnu. Også selvom jeg bliver SÅ fattig når jeg ligger på din blog.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du bare sød! Tusind, tusind tak for de søde ord. Jeg håber også, jeg kan blive ved i lang tid endnu, for der er simpelthen så mange fine mennesker i dette blog-univers, at det er en sand fryd.

   Slet
 5. Den lyder helt fantastisk! Har lige tilføjet den min laange liste over bøger jeg skal have fingrene i.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er også fantastisk; på en vanvittig morsom og fin måde. (Og det med den alt for lange liste, kender jeg kun alt for godt).

   Slet
 6. Den lyder jo helt vildt god! :-) Du skriver virkelig sådan nogle anbefalinger, så man får lyst til at læse hver evig eneste bog du skriver om <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er enormt vittig, og bestemt anbefalelsesværdigt for enhver passioneret bogelsker.

   Og hvor er du sød! Tak! Jeg er glad for min entusiasme kan smitte lidt :)

   Slet
 7. Den lyder simpelthen så god, og som en perfekt bog for dedikerede læsere. Jeg bliver i hvert fald nødt til at have fat i den på et tidspunkt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den ér enormt god. Og helt urimelig morsom! :)

   Slet