torsdag den 1. august 2013

"Caroline Mathilde og Struensee" (Caroline Mathilde #2) af Herta J. Enevoldsen

"Caroline Mathilde og Struensee"af Herta J. Enevoldsen, fra forlaget Gyldendal, udgivet i 2013 (org. udgivet i 1982). 3/5 stjerner. 

"Caroline Mathilde og Struensee" er en fortælling om ulykkelig kærlighed og grusomt beregnende taktik. Herta J. Enevoldsen beretter om 1700tallets unge dronning, Caroline Mathilde,  og hendes vaklen mellem loyalitet og passion, etikette og kærlighed. Som i en døsig drøm bliver hun mere og mere tiltrukket af hoflægen, Johann Friedrich Struensee, og bogen følger hendes skæbnesvangre skridt mod hans åbne arme. Hændelser der nedgik i historien - og væltede datidens Danmark nådesløst omkuld.

Jeg ved ikke, hvordan det var gået. hvis du ikke var kommet til hoffet. Jeg var ved at gå til af elendighed. Men sammen med dig var det, som om solen igen kom ind i min tilværelse. Og bare du er her, synes jeg alting er godt, og at livet er lyst og værd at leve.

I denne bog draperer Enevoldsen et lyserødt silkeslør henover danmarkshistorien, og koncentrerer sig hverken om politik eller magt, landsforræderi eller statskup. I stedet fokuseres der på den tragiske kærlighedshistorie mellem Caroline Mathilde og hoflægen Struensee. Enevoldsen tilsætter et drys af dramatiske scener udgjort af skjulte møder og hviskende kærlighedsord til de historiske baggrundskulisser. Bogen lader Kong Christian d. 7 henfalde i en naiv barndomsverden og en stiltiende accept - og med en kunstfærdigt arrangeret belysning fremstilles den politiske omvæltning som en hjerteknusende historie om en Romeo og hans elskede Julie.
Historien om Caroline Mathilde og hendes skæbnesvangre affære bliver således kun fortalt halvt. Enevoldsen lister blidt på tåspidser hen over komplicerede emner, og romantiserer og tilpasser fortællingen til sine unge læsere. Enkedronningen Juliane Marie er en dæmoniseret og hævngerrig skygge, Friedrich Struensee er en frelsende sjæl - og Caroline Mathilde er en uskyldigt udnyttet prinsesse. Historiske personer forvandles til eventyrsgengivelser i bogens letvendte sider. 
Bogen er således en perfekt henvendelse til de piger, der som jeg sukkede efter galante prinser, strålende prinsesser og ægte kærlighed. Der dvæles kærligt over beskrivelser af juveler, af kjoler og af Caroline Mathildes evige godhed overfor de fattige. Efterhånden som skyernes samles og plottet udfoldes, ændres den rosenrøde forelskelse til meningsløs uretfærdighed - og læseren efterlades med et suk på læberne.  

Hun var måske ikke mere Danmarks dronning, men hun var stadig Englands datter. Hun ville vise, at hun endnu havde sin ære i behold.

Jeg elskede disse bøger som barn - og efterhånden bliver det tydeligere for mig at ane begrundelsen og mønstret bag min ubetingede beundring. Enevoldsen fortæller rørende kærlighedshistorie med en let historisk ramme og en mytisk sandhedsfornemmelse. Fortællinger fra barndommens dagdrømmeri genoplives med rødder let plantet i virkelighedens muldjord og fortidens faktiske hændelser.
Ved en genlæsning visner fortællingerne naturligvis en anelse, det lyserøde perleskær slides af og troværdigheden fortager sig stille i horisonten. Enevoldsens prinsessehistorie klinger en anelse hult med voksenøjne; men yndigheden og barndomsbegejstringen består. 

14 kommentarer:

 1. Jeg læste også nogle af Enevoldsens "historiske" bøger, da jeg var en hel del yngre. :)

  I den alder, jeg læste det i, kunne det måske sågar sidestilles som en slags fantasy, da min bevidsthed om historien ikke rakte særligt langt.

  Forsiderne var også meget dragende, i hvert fald dengang. Smukke kjoler med kunstfærdige folder, finurligt og dog pænt hår etc. fremvist i en dramatisk eller intens scene; det kunne snildt fange mit blik og min interesse.

  Jeg tror ikke selv, at jeg kommer til at besøge Enevoldsens værker igen, men lade dem forblive en romantiseret, idealiseret idé i mine tanker og minder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor hyggeligt. De bøger var sådan en stor del af min barndom, at mit hjerte glædes uendeligt ved tanken om andre børn, der også har læst dem. De var sådan nogle fantastiske fortællinger at læse som barn.

   Jeg savner virkelig også de gamle forsider; jeg har fuld forståelse for at nyudgivelsen skal appelere til nutidens læseglade børn, men for mig lå en del af glæden netop i de smukke forsider med yndigt tegnede motiver.
   Det er altid et dilemma for mig at bestemme for, om jeg vil genlæse en barndomsfavorit, eller om den bedst nydes i minderne. Det er en svær balancegang.

   Slet
 2. Mange tak! :) Jeg er så ubeskriveligt glad! Glæder mig også til at rende ind i dig :)

  Jeg er spændt på om jeg vil kunne finde rundt og sådan :P Har aldrig været i Odense, udover for at skifte tog, men der er jeg ikke kommet videre end perronen :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Odense er slet ikke så svær at navigere rundt i - og slet ikke banegården! Går det helt galt, udøver jeg gerne assistance ;)

   Slet
 3. Ja, jeg begriber simpelthen ikke denne ligegyldighed overfor andre. Det er forkert, at det skal føles som om, man har gjort en god gerning - det burde være helt naturligt at være lige hjælpsom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret. Det er en rædsom udvikling.

   Slet
 4. Det er en dejlig blog du har! Jeg er selv meget glad for at læse - har dog ikke læst Enevoldsens historiske bøger, men Carl Ewalds, som stod i fars bogreoler, da jeg var barn :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for de søde ord :)

   Det er skønt med lidt historisk læsning som barn - for mig lagde det i hvert fald en solid grobund for interessen om historiske kongehuse og den danske kongerække :)

   Slet
 5. Tusind tak skal du have! Jeg er også super glad for det. Man skal jo huske at belønne sig selv engang imellem :-)

  Jeg er ikke god til at kommentere, men jeg kigger altser tit herind. Du tager simpelthen de fineste billeder her på www!

  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har du helt ret i - den slags er vigtigt! ;)

   Og tusind tak. Jeg er så glad for, du læser med :')

   Slet
 6. Rigtig fin og anderlede blog du har, keep up the good work!

  Håber du vil tjekke min blog ud www.siljecestmoi.blogspot.dk - jeg er en 15-årig Københavnerpige, som blogger om mode, skønhed og hverdagen.

  SvarSlet
 7. Den må jeg læse en dag ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan anbefales til en stille hyggestund og en uforklarlig prinsesse-trang ;)

   Slet