tirsdag den 27. august 2013

Tema-tirsdag #19: En pige og en bjørn

Wherever they go, and whatever happens to them on the way, in that enchanted place on the top of the forest, a little boy and his Bear will always be playing.

Hvis man lægger hovedet let på skrå, klemmer øjnene sammen og iagttager mig nøje, kan man stadig se det. Et ringlende armbånd med bier og honningkrukker. Bløde bamser, opstillet på en række over klædeskabet. Gemte fødselsdagskort med kærlige hilsner og et Disney-motiv på forsiden. En lille pyntefigur i vindueskarmen, og et indrammet billede i gangen. En stak bøger i bogreolen - alle med den samme titel: "Peter Plys".
Jeg kan ikke længere huske, hvornår min første bog er fra, og i hvilken anledning den er givet. Jeg har bare altid haft den; den har altid fulgt mig, og jeg har altid elsket den. Og intet symboliserer min barndom så tydeligt som sidernes bøjede æselører. Jeg forbinder den med højtlæsning inden sengetid, selvstændig (og uforståelig) bladren, og et venskabsbånd der har varet hele livet. 
Bogen blev til Disneyfilm, og Disneyfilm blev til ture i Disneyland Paris. Jeg var altid på udkig efter et gult øre og en blød pels, og det tilhørende teaterstykke om Jakobs fødselsdagsselskab var et indiskutabelt højdepunkt i Disneys eventyrsunivers. Jeg slæbte bamse efter bamse med mig hjem, og jeg var aldrig alene; Peter Plys dragede med mig på hvert eventyr i hvilken som helst form. På en eller anden måde sneg han sig ind i alt, hvad jeg lavede; mine første blyantsskrevne historier, mine uhjælpelige tegninger og endda også mine skoleprojekter. Hvis jeg nogensinde har haft en maskot, så var det Peter Plys.
I dag læser jeg stadig Peter Plys bøgerne, og i dem finder jeg så uendeligt meget livsvisdom. Livet i 100meterskoven er en beskrivelse af alt det, jeg elskede allerhøjest ved at være barn. Det simplistiske og fjerlette livssyn indkapsles i den gule plysbjørn og hans tilsyneladende enfoldighed. Sommetider kan jeg blive efterladt helt tom og melankolsk efter en genlæsning - for Milnes ord åbner flygtige porte til det barndomsrige, der er mig for evigt fornægtet. Bøgerne fungerer som stjålne glimt ind i glemte hjertekroge, og hensætter mig i en sværm af spøgelsesfigurer af det barn, jeg engang var.
Når jeg ser den gule skikkelse, kan jeg ikke lade være med at smile. Vi voksede op sammen, og vi fulgtes altid ad. En pige og en bjørn - Peter Plys og jeg. 

Findes der også en personlighed blandt barndomsbøgerne, der betyder alverden for jer? I så fald - hvilken? Hvilken børnebog fremkalder den bittersøde melankoli og automatiske tidsrejse i jer? 


41 kommentarer:

 1. Så er jeg ikke den eneste! Ligesom dig har jeg alle plysfilmene og sover stadig ved siden af min Æselbamse, som stadig dufter af vores gamle lejlighed fra barndommen. Desværre har jeg endnu ikke skaffet mig bogen, hvor har du købt din? :-) Hilsen Michelle.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Æslet. Gud hvor fint du også har et evigt bånd til den kære 100meterskov.

   Faktisk viser jeg tre bøger i dette indlæg. Den på det første billede er den samlede engelske udgave med alle bøgerne/digtene i én. Den er med farvede illustrationer, og findes her; http://www.amazon.co.uk/Complete-Tales-Poems-Winnie---Pooh/dp/0525467262/ref=sr_1_8?s=books&ie=UTF8&qid=1377704008&sr=1-8&keywords=winnie+the+pooh+complete

   Nummer to med 'kortet' er en gammel udgave fra Gyldendal, jeg fik, da jeg blev født. Den hedder "Peter Plys bogen", men jeg tror efterhånden den er svær at opstøve. Bogen på det nederste billede er en lille udgave, jeg fandt i en genbrugsbutik for nylig. Den er også fra Gyldendal.

   Jeg er dog sikker på, at hvilken som helst bogbutik vil have en Peter Plys bog stående i deres børneafdelinger :)

   Slet
  2. Tusind tak, så må jeg lige ud og snuse efter en :-)

   Slet
 2. Åh, hvor jeg bare elsker at synke ned i dine fortryllende tekster! Du har bestemt det, man kalder 'et talent for det med ord' :-) Hehe
  Jeg ville ønske, at jeg havde et forhold fra barndommen, som det du har med Peter Plys. Det er ret misundelsesværdigt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, mange, mange, mange tak. Det er ros der virkelig varmer mit hjerte.

   Og ja, det er så fint at kunne blive bragt tilbage til barndommen for en stund via en bog. Peter Plys er symbolet for min barndom, og det har så meget charme.

   Slet
 3. Årh hvor jeg elsker dine 'tema-tirsdage'! De er simpelthen så hyggelige og interessante. Jeg ser altid frem til dem. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er så enig! Dine tirsdagsindlæg er det bedste, og jeg glæder mig virkelig altid til at læse dem :)

   Slet
  2. Tak, tak, tak! Det er også særligt tema-indlæggene, jeg nyder at skrive. De er så hyggelige at formulere, og I giver altid god respons. <3 Det betyder alverden for mig!

   Slet
 4. Åååårh Peter Plys, det er alt for perfekt!

  Huge hugs http://www.gittemary.com/
  https://www.facebook.com/ThePictureOfMary
  http://www.youtube.com/Gittemary

  SvarSlet
  Svar
  1. Plysbjørnen er nemlig fuldstændig perfektion!

   Slet
 5. Det er sådan et fint indlæg, Rikke, om en af de største nostalgiske begivenheder fra manges barndom. Jeg er også selv vokset op med den gule bjørn og alle hans venner, og jeg knuselsker dem stadig den dag i dag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, fineste. Jeg synes, det er fantastisk, hvordan alle små børn ofte har lukket den lille gule bamsebjørn i deres hjerter. Historierne om ham er jo også blot så fantastiske.

   Slet
 6. Aww, I love Winnie-the-Pooh!! It's one of my favorite books <3
  I love your Pooh plush, it's so cute! Pooh and Piglet are my favorites but I also love Eeyore, he always makes me laugh. :)
  Next month I'll be going to Walt Disney World and I'm so excited to see Pooh-related stuff there! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. It is one of my as well! The little Poohbear is simply adorable.

   I actually bought my Pooh plush in Walt Disney World - and I promise you, they had an abundance of lovely Pooh-related stuff (and an entire Pooh-based carousel as well!). You're going to have an amazing trip!

   Slet
 7. Sikke et dejligt indlæg, Rikke! Helt nostalgisk og drømmende :)

  Jeg har selv det forhold til 2 bøger:
  Brødrene Løvehjerte, som min elskede mormor (der sammen med min mor opforstrede mig) læste højt for mig mens vi lå og hyggede i sengen i weekenden... Der er meget få ting som den bog, der kan få mig til at mindes hendes - jeg har heldigvis stadig den oprindelige bog :)

  Og så serien om Alanna (Løvindens Sang), som var mit allerførste eget eventyr ind i fantasyverdenen - jeg husker meget tydeligt præcist hvor på vores bibliotek bøgerne stod, og hvordan forsiden så ud... Jeg har nu alle bøgerne på engelsk, og de bliver læst mindst en gang om året :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange, mange tak for dine søde ord! :)

   Og hvor fint med højtlæsning af 'Brødrene Løvehjerte'. Det er virkelig også en smuk fortælling, på kanten til det dybt rørende. Jeg kan afgjort forstå hvorfor, den bog har hængt ved selv efter barndommens afslutningen. Og med tilknyttede minder om elskede personer bliver det kun endnu mere dyrebart.

   Slet
 8. Jeg eeeelsker Peter Plys! Det er sjældent man finder så fine og søde dialoger i børnebøger ... dejligt indlæg, Rikke :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Og jeg er helt enig med dig; de simple formuleringer i de bøger er så sigende, charmerende og søde.

   Slet
 9. Åh, nu bliver jeg måske upopulær, men jeg har altid syntes Peter Plys var lidt 'simpel' eller direkte dum - selv som barn, syntes jeg han var for fjollet, eller uintelligent måske. Og det er han jo egentlig også. Så da jeg så filmene om Peter Plys var det mere karakteren Æsel og Grisling der interesserede mig.

  Dog var jeg helt vild med Cirkeline - nærmere betegner hendes muse-venner Frederik og Ingolf :p

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret; Peter Plys er enormt enfoldig og simpel. Men jeg tror det er for, han netop skal illustrere den simple tankegang og ligetil logik der hviler i børnesindet. Sådan læser jeg det i hvert fald - og det gør det kun endnu finere, synes jeg. Men jeg forstår udmærket godt, hvis det ikke tiltaler alle. Æslet og Grislingen er også fantastiske karakterer - og enormt søde!

   Og åh, Cirkeline! Det havde jeg nær glemt - men hvor var det dog fantastisk!

   Slet
 10. Jeg er også betaget af Peter Plys-universet stadigvæk og er vokset op med den gule bjørn og alle hans venner. Men der er også Halfdan Rasmussen vidunderlige vers, og de står stadig i min reol.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår godt, Halfdan Rasmussen også har en plads i din reol. Den slags er guld værd.

   Slet
 11. Peter Plys er fantastisk! Jeg er selv vokset op med bløde, gule bamser og søde fortællinger fra 100-meter-skoven. Da jeg var 12, kom jeg en tur i Disneyland Paris, og jeg ledte hele dagen efter "Peter Plys". Heldigvis fandt vi ham til sidst, og jeg fik taget et billede med ham. "Han" syntes det var ret komisk, at jeg havde en Plys-bamse (som jeg havde købt tidligere på dagen) i armene, mens billedet blev taget.

  Min barndom har dog også være fyldt med andre fiktive fortællinger. F.eks. har "Anne fra Grønnebakken", "Det lille hus på prærien" og "Harry Potter" også altid stået mit hjerte nært. Jeg snakkede for nyligt med min far om (som også er Harry Potter-fan), hvor specielt det er, at man er "vokset op" med "Harry Potter". Det er vidunderligt, og man føler, man får en endnu større tilknytning til figurerne og hele universet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Han er nemlig helt fantastisk. Og sikke et sødt minde fra Disneyland Paris - de er fantastisk hvordan personerne indeni kostumerne lever sig ind i deres roller, og giver alverdens børn en mindeværdig oplevelse. Jeg har også selv mødt Peter Plys flere gange der, og hver gang har været noget helt specielt for mit barnesind. Fantastisk.

   Jeg tror, du har helt ret i det med at vokse op med Harry Potter-bøgerne. Sommetider kalder jeg det for 'Harry Potter-generationen', fordi de bøger netop endte med at definere hele vores generation. Sikke en forfattermæssig bedrift fra Rowlings side.

   Slet
 12. Åh Peter Plys! Han var også min barndomsven og jeg elskede og gør stadig ham mere end noget andet. Vi har stadig gemte VHS bånd fra da jeg var barn, bøgerne fra dengang står stadig i bog reolen og et enkelt gensyn med den skønne bamse bringer altid et smil frem. Selv om barndommen for evigt er gemt væk fra os vil vi dog alle have vores små minder fra barndommen og det er altid dejligt når det ikke er længere væk end en bjørn væk.

  Christina xx
  http://christinathorup.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Din sidste sætning er så sand og så smuk. For barndom flyder nemlig aldrig længere væk, end den gule plysbjørn kan bringe den tilbage. Og det er så enestående.

   Slet
 13. Peter Plus :) - han er så dejlig :)
  Jeg ved ikke hvilken børnefilm der er mest mig, men skønheden og udyret vil altid være min absolut favorit Disney film :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er han nemlig!

   Og åh, Skønheden & Udyret er også fantastisk. Har du læst eventyret også? Så enestående!

   Slet
 14. Jeg kunne godt lide Troldepus bøgerne :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er også skønne. Min mor var også ellevild med dem som barn, så jeg begyndte selvfølgelig også at læse dem :)

   Slet
 15. Hei, Rikke! For en fantastisk nydelig blogg du har, jeg er virkelig glad for at jeg fant den - helt tilfeldig. Men nå har du en ny fast leser fra landet lenger nord ;) Mine store helter fra da jeg var barn var Detektiv Nancy Drew og Anne from Green Gables. Tradisjonelle, ja, men jeg er evig takknemlig fordi de vekket en leselyst i meg som bare har vokst siden da. Med vennlig hilsen fra Anette i Norge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette og velkommen til! Enormt hyggeligt du lige kom forbi, og jeg er glad for, du vil blive hængende :)

   'Anne of Green Gables' hørte også til i min barndom - selvom jeg nok elskede 'Emily of New Moon' af samme forfatter mere. Det er fantastiske bøger, og du har helt ret i, at det smukkeste jo er, at de startede og udviklede ens læselyst i årene derefter.

   Slet
 16. Hvor er det sødt at du stadig har, og nyder, noget fra din barndom :)
  Det er bare så fint. Jeg har ikke den store nostalgiske følelse over Peter Plys - har aldrig set/læst det som barn. Men fik alligevel helt et smil på læben, da jeg læste indlægget, her :)

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan slet ikke lade være med at vende tilbage til barndomsuniverset ind imellem. Min nostalgi er for stor til at kunne undgå den slags; og det er så elskeligt at blive mindet om sit 7årige jeg på den måde.

   Og jeg er glad for at kunne bringe et lille smil frem :)

   Slet
 17. Der er rigtig mange mennesker der bruger rigtig meget energi på at være vrede/irriteret over ting de ikke har kontrol over. Ligesom når man brokker sig over vejret. Hvorfor spilde tiden på det?

  Og tak! Har faktisk selv samme kjole på her i dag. Den er meget elskelig n__n

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret. Og det værste er næsten, det kan påvirke ens eget humør også at være omgivet af så sure ansigter konstant.

   Og åh hvor fint! Den ser virkelig skøn ud :)

   Slet
 18. Fantastisk indlæg og fantastiske billeder!

  SvarSlet
 19. Skøn, skøn fortælling om dig & Plys' verden (:

  - Anne

  SvarSlet