mandag den 23. december 2013

"A Christmas Carol and Other Christmas Writings" af Charles Dickens

"A Christmas Carol and Other Christmas Writings" af Charles Dickens, fra forlaget Penguin Classics, udgivet i 2010 (org. udgivet i 1843). 4/5 stjerner

Dette er en af de få historier, der fuldstændig overflødiggør en introduktion. Dickens' fortælling om den gnavne rigmand Ebenezer Scrooge, der en nat besøges af tre juleånder, er fuldstændig ikonisk. "A Christmas Carol" er blevet til en tradition - og i så mange af sæsonens julefilm og julebøger kan endnu ses tydelige spor fra den.
Denne udgave af bogen indeholder desuden også andre udsnit af Dickens' julerelaterede skriveri. Små essays, historier og tydeligt forarbejde til "A Christmas Carol" finder også sin vej ind i denne samling.

"There seems a magic in the very name of Christmas." 

Jeg kendte historien, før jeg overhovedet anede, der fandtes en bog. Den blev overleveret til mig i fjernsynets firkantede kasse med Disney-figurer og Muppets, og dens morale var allerede en så intregreret og selvfølgelig del af vores kultur, at jeg slet ikke skænkede det en tanke. Først mange år senere begyndte jeg at sammenkæde Dickens med juleeventyret om en mands omvendelse og næstekærlighedens vigtighed.
Man krediterer ofte Dickens for at have opfundet julen, som vi kender den i dag. Det er naturligvis en oversimplificeret betegnelse for Dickens' egentlige bedrift, men samtidig også en imponerende hyldest til den betydning, vi tillægger ham. Jul er nærmest blevet synonymt med Dickens, og hans indflydelse på vores fejring strækker sig længere, end øjet rækker. 170 år efter dens udgivelse, bliver "A Christmas Carol" stadig oplæst, indspillet, udgivet og udlånt; historien er blevet til en selvfølgelig del af julen - og ligeså er dens værdier, morale og budskab. Den er klassisk, og den er tidsløs.
På dansk oversættes titlen på Dickens' berømte julebog til "Et juleeventyr", og et eventyr er præcis, hvad man vil finde, når man åbner den lille fortælling. Et eventyr sprængfyldt  med socialrealisme og kritik, et eventyr med elementer af sorg, uhygge og død, et eventyr med tidsrejser, ånder og spøgelser; men mest af alt er "A Christmas Carol" et lille eventyr med alverdens magi, kærlighed og julestemning. Fra overdådige julemiddage til små glædende tanker - bogen indfanger julens fineste kvaliteter på et enkelt øjeblik, og selv den mest hårdkogte Ebenezer Scrooge vil ikke kunne modstå Dickens' trylleri. 
"A Christmas Carol" er, hovedsaligt, en historie om karakterudvikling; Scrooges forvandling fra egoisme til omtanke ses som det overordnede tema, der bærer bogen frem til dens endelige konklusion. Dickens fremstiller med historiens slutning et billede af den perfekt idealiserede jul. Familier samles, mad spises og glæde spredes. Fortid og fremtid forenes ved et nutidigt middagsbord, hvor der både er plads til nostalgi, minder og forventninger. Og således bliver de tre juleånder hængende lidt endnu.

"Reflect upon your present blessings - of which everyman has many - not on your past misfortunes, of which all men have some. Fill your glass again, with a merry face and a contended heart."

Denne udgave indeholder også små essays samt længere historier fra Dickens' arbejde som journalist og redaktør. De varierer fra en slags kedsommelige eksperimenter, der senere hen formede sig i retning til "A Christmas Carol", til små herlige stykker af komprimeret julestemning. 
Under læsningen af disse tilhørende skriverier, frydedes mit hjerte over et essay ved navn "Christmas Festivities", hvor Dickens beskriver den mest vidunderlige julescene på blot seks sider. Ligeledes frembragte "A Christmas Tree" alverdens smil og lykke med sin minutiøse beskrivelse af et juletræ, og de fantasibilleder det kan danne i små barnesind.
Disse mindre brudstykker af noveller og essays tilbyder et yderligere indblik i Dickens' forhold og litterære bearbejdelse af julen. I næsten hver julehistorie anes en symfoni af nostalgiske toner, og Dickens dvæler over tomme stole, der engang var besat. Julen er hos Dickens tæt forbundet med at mindes, og det ses tydeligt i "What Christmas is as We Grow Older", som er en lille beretning udgjort af refleksioner og tankestrømme. I den nedskriver Dickens de forandringer, som hver jul bringer, og forsøger at nå frem til den accept, der er nødvendig for at se fremad.
Naturligvis blegner de små historier i forhold til den udødelige "A Christmas Carol", men de danner dog alligevel et mere nuanceret baggrundstæppe for udviklingen af den endelige historie. Små glimt af hjertevarme, julestemning og nostalgi flyder gennem de små historier, og kulminerer på storslået vis i "A Christmas Carol" - og på den måde bliver læsningen til et sandt juleeventyr. Intet sted i verden finder jeg så megen julestemning som hos Dickens.

10 kommentarer:

 1. Lidt i tråd med hvad du skriver, læste jeg Et juleeventyr for første gang sidste år. Og sikke en dejlig læseoplevelse! Helt sikkert en fast juletradition nu.
  Rigtig glædelig jul til dig og tak for at inspirere til en masse gode læsestunder :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig den fineste læseoplevelse; og ingen julebøger rammer tonen helt så godt som den. Det er også en fast juletradition for mit vedkommende, og jeg elsker det :)

   Og mange tak for de søde ord! Jeg håber også, du havde en vidunderlig aften! :')

   Slet
 2. Åh ja, Disney-udgaven er simpelthen den fineste! Jeg tænker altid på Joakim von And, når jeg læser bogen også. Disney's version er faktisk også overraskende tro mod bogen :)

  SvarSlet
 3. Åh, A Christmas Carol! Den havde jeg på lydbånd med dertilhørende bog med illustrationer fra Disney. Jeg husker at jeg var helt vildt skræmt af Fedtmule som Jacob Marley og den måde hans navn blev sagt på. Og lille Timmy fik mig til at græde!

  Det er faktisk først nu hvor du har skrevet det her indlæg, at det går op for mig hvor meget Dickens fantastiske fortælling om Scrooge egentlig har betydet for mig og min barndoms jul. Muppets versionen så jeg også som barn, og har lige genset den for få minutter siden bare for at nå at få den sidste juleglæde ud af juledagene. Så tak for at minde mig om A Christmas Carol, søde Rikke :) Juleminder er noget af det bedste!

  Mvh. Natasja

  SvarSlet
  Svar
  1. Disneys version er simpelthen også bare noget så fantastisk! Jeg var også vildt bange for Fedtmule, og Sorteper som den onde ånd! Puha, jeg blev skræmt :) Og lille Timmy er bare en sand tåreperser.

   Og det var skam det mindste. Jeg er glad for at vække lidt juleminder til live - og Dickens er nemlig indbegrebet af jul. Generelt tror jeg, langt de fleste moderne julefilm bruger samme skabelon som Christmas Carol, fordi den netop er så tidsløs! Åh hvor jeg elsker den.

   Slet
 4. Jeg så disneys version af a christmas carol, lille juleaften. Den var virkelig god :) Det er virkelig en fortælling jeg syntes godt om ^_^ men jeg har aldrig læst bogen.

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også set den her i julen - den er en sand perle! Disney og Dickens er en skøn kombination :) .. Bogen kan virkelig også anbefales på det varmeste.

   Slet
 5. Åh ja, jeg nåede vist også til samme konklusion :) Jeg er sikker på, du også vil elske bogen; den er så fin og julen der beskrives deri er så charmerende gammeldags. Uendeligt elskeligt!

  SvarSlet