fredag den 21. februar 2014

Heltinde-hyldest #1: Introduktion

Even now I'm not really sure which parts of myself are real and which are parts I've gotten from books.

Nogle gange gemmer bøger på personligheder, der er større end historien selv. Når en bog har dannet uberørt støv på min bogreol i flere år, og jeg har glemt dens handling og plot, kan jeg sommetider endnu fremkalde mig dens karakterer. Jeg har en tendens til at knytte mig i højere grad til karakterer end til historier; og til at huske dem længe efter deres historie er endt og den egentlige bog er glemt. Jeg er endnu omgivet af navne fra barndomsbøger, jeg aldrig helt har givet slip på. Fiktive karakterer jeg har knyttet mig til over så lang tid, at de pludselig er mere end blot hovedpersoner; de er blevet mine heltinder.
Da jeg voksede op, var mit største barndomsidol ikke Askepot i hendes fejende blå kjole fra Disneys filmatisering. Ej heller var det Emma fra Spice Girls eller den uhyggeligt velproportionerede Barbie. Ulogisk nok trådte mit største barndomsidol og helt store heltinde ud af en bog. Hun hed Emily Byrd Starr, og var skabt og skrevet af L. M. Montgomery, som i forvejen var kendt for sin Anne-figur. Jeg havde læst og elsket mange bøger, før jeg mødte Emily i en slidt biblioteksbog - men aldrig var jeg blevet påvirket så dybt af nogen, som jeg blev af Emily. Jeg ville være hende. Jeg forsøgte at tale som hende. Jeg drømte om sort hår og grå øjne, og jeg døbte alle mine Belleville-figurer Emily, i hendes ære. Hun blev mere end en hovedperson i en bog, hun blev en heltinde. Jeg idoliserede hende.
Senere mødte jeg Lyra Belacqua, Alice, March-søstrene, Hermione Granger, Luna Lovegood, Elizabeth Bennet, Margaret Hale, Jane Eyre, Anne Elliot og Dorothea Brooke, som alle gjorde et uudsletteligt indtryk på mig. Et påfaldende antal af mine yndlingsbøger er karakteriseret ved deres dragende kvindelige hovedpersoner. Beundringsværdige, fascinerende og inspirerende heltinder, jeg gennem hele bøger brændende har ønsket det bedste for. Fiktive personligheder jeg er kommet til at holde af, og aldrig har været i stand til at slippe igen.

For nylig læste jeg en bog om netop dette emne, der gav mig alverdens stof til eftertanke. En bog om litterære heltinder, og de folk der vælger dem. "How to Be a Heroine" af Samatha Ellis. I den søger Samantha Ellis tilbage til sine mest elskede heltinder, genlæser bøgerne de kom fra, og forsøger at forstå, hvor hendes fascination opstod. Hun opdager, at hendes barndomsheltinder slet ikke var så genkendelige uden naivitetens lyserøde filter, hun finder mønstre i sine præferencer, og undervejs går det op for hende, hun sommetider har holdt med den forkerte; at hun hele sit liv har glorificeret Catherine Earnshaw, når hun burde have beundret Jane Eyre i stedet.
Samantha Ellis' projekt inspirerede mig i så høj grad, at jeg har besluttet mig for at gøre det samme. Her på bloggen vil jeg løbende genlæse og genopleve mine største heltinder, og diskutere dem med jer. Jeg vil både hylde den store indflydelse visse litterære kvindeskikkelser har haft på mit liv, og samtidig genoverveje deres betydning. Jeg vil fortælle hvorfor, jeg foretrækker Amy frem for Jo i Louisa May Alcotts "Little Women", og jeg vil undersøge, hvorfor Fanny Price fra "Mansfield Park" er så dybt problematisk. Jeg vil genopleve både Emily og hendes Månegård samt Anne og hendes Grønnebakke, for derefter at finde ud af, hvorfor den ene forekom mig så langt mere tiltalende end den anden. Jeg vil synliggøre Anne Elliot som den største omvæltning i Austens forfatterskab, og jeg vil atter vende tilbage til dengang, Luna Lovegood stjal Hermione Grangers rampelys (i mine øjne). Jeg vil glødende fremhæve den oversete Dorothea Brooke fra "Middlemarch", og jeg vil opspore den specifikke heltinde-type, jeg altid faldt for i mine barndomsår.
Det bliver et stort og omfattende projekt; en langvarig genopdagelsesrejse, og jeg håber I vil være interesserede i at foretage den sammen med mig. Indlæggene vil dukke op løbende og usystematisk; og det første af slagsen vil komme i næste weekend, hvor jeg vil nedskrive mine tanker om den, muligvis, mest ikoniske heltinde nogensinde; Elizabeth Bennet

Jeg har efterhånden længe udsat og overvejet dette lille indlægsprojekt - og spekuleret på, hvorvidt der var læsere til det eller ej. Men jeg er nået frem til, at jeg simpelthen ikke kan lade være, uanset hvad. Alt for ofte optager karakterdiskussioner tyve linjer i mine boganmeldelser, uden jeg formår at komme så langt i dybden med dem, som jeg gerne vil. Jeg elsker fiktive karakterer - og jeg vil gerne diskutere dem et sted, hvor der er mere plads til det.
I virkeligheden tror jeg også, de karakterer man som læser sympatiserer med, afslører store dele af ens inderste. Et valg mellem Scarlett O'Hara eller Melanie Hamilton, Elinor eller Marianne Dashwood, Susan eller Lucy Pevensie, siger måske langt mere om læserens personlighed end om forfatterens karakterskabelse.

30 kommentarer:

 1. Rigtig spændende projekt!
  Det er sjovt, for mig er det vist lidt omvendt - jeg drives mere af historien end ad personerner, sådan generelt i hvert fald. Jeg har en farlig tendens til helt at glemme karakterers navne, mens jeg dog som oftest godt kan huske den stemning de bragte. Måske jeg skal til at have lidt mere fokus på karakterer når jeg læser!
  Glæder mig til at læse med :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg så glad for, du synes! Jeg glæder mig meget til at skrive, skrive, skrive om det. Jeg er meget passioneret omkring mine yndlingskarakterer faktisk, og som jeg også skrev længere nede i kommentarfeltet, tror jeg altid, jeg i en højere grad har været karakter-orienteret end plot-orienteret, når jeg har læst. Det er måske også bare i min kærlighed for det deskriptive, det ligger!

   Slet
 2. Så spennende. Gleder meg til å lese om dine heltinner framover :)

  SvarSlet
 3. Fantastisk projekt. Jeg sidder klar på første række når du kommer med det første indlæg. Jeg giver dig fuldstændig ret, jeg tror helt klart at det jeg nærmest forguder Scarlett O'Hara, siger mere om mig end det gør om alt mulig andet. Og hvor er det bare unikt og skønt. Jeg glæder mig til at følge dine tanker til karakterne og så derigennem danne mine egne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det er jeg så glad for at høre, søde Karin! Og hvor er det fint, du har haft samme oplevelser. Jeg tror virkelig, de karakterer man foretrækker frem for andre siger meget om en. Ikke nødvendigvis hvordan man er som person, men tværtimod hvilke kvaliteter man tiltrækkes af, og hvilke personer man måske gerne ville være mere som. Der ligger virkelig meget i det, og det er så interessant!

   Slet
 4. Det lyder som et virkelig spændende projekt :) Du skal jo blogge for din egen skyld, men jeg kan da godt fortælle at jeg glæder mig til at se hvad der kommer ud af det; særligt om Scarlett O'Hara, Hermione Granger vs. Luna Lovegood, og mange flere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg bare så glad for, du synes! Scarlett O'Hara er også en af dem, jeg særligt glæder mig til at diskutere. Hun er så kompleks, så ikonisk, så interessant!

   Slet
 5. Spændende :-) det lyder som et interessant projekt som jeg glæder mig meget til at læse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg rigtig glad for at høre!

   Slet
 6. Jeg tænkte ikke så meget over, om hovedpersonerne var mænd eller kvinder, da jeg var barn, men da jeg læste dit indlæg, kom jeg straks til at tænke på Ronja Røverdatter, som må have været en af de første kvindelige hovedpersoner, der vandt mit hjerte. Faktisk holder jeg så meget af hende, at jeg sandsynligvis havde havde opkaldt en datter efter hende (hvis vi da ellers havde besluttet os for at få børn - men det har vi så ikke, så det bliver ikke aktuelt).

  I dag er jeg meget bevidst om mine præferencer. Jeg holder ikke nødvendigvis mere af bøger med kvindelige hovedpersoner, men jeg har en stærk forkærlighed for stærke, kvindelige hovedroller, mens jeg til gengæld bliver meget, MEGET træt, hvis jeg synes, at den kvindelige hovedrolle er for vag, eftergivende, underdanig og/eller passiv (Bella, Twilight, suk...).


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Ronja Røverdatter. Hende tror jeg er en favorit hos mange - men dog ikke hos mig selv. Hun var nok i virkeligheden for "vild" til mig ;) Men hvor kunne det være sødt med en datter opkaldt efter hende. Enormt fin tanke, der også siger meget om, hvad navnet/karakteren egentligt har betydet for dig :)

   Jeg har det akkurat ligesom dig! De svage kvinderoller kan være meget trættende, med mindre der er en større helhedstanke i det. Bella er særligt problematisk, og ligeså er de typer, der er modelleret efter hende. Måske burde jeg også skrive et lidt mere kritisk indlæg om dét, engang i forløbet.

   Slet
  2. Det glæder jeg mig til at læse! (ligesom jeg generelt glæder mig til at læse de kommende indlæg om heltinder :-)).

   Jeg kan i øvrigt røbe, at jeg også har en svaghed over for Luna Lovegood. Da vi skulle finde på navne på vores to katte, foreslog min allerkæreste, at hunkatten skulle hedde Luna. Jeg var lidt skeptisk, for jeg kunne godt lide måne-referencen, men jeg var bange for, at det ville blive for 'Bamse og Kylling'-agtigt. Han sagde straks, at han tænkte på Luna Lovegood, og så var jeg overtalt! At det sidenhen har vist sig, at navnet passer utrolig godt til katten (der både er sær, sød og sjov) er lidt pudsigt... :-)

   Mvh.
   Den lille Bogblog

   Slet
 7. Det lyder som en fantastisk ide! Og ikke for at være krævende, men er det måske muligt at du på en eller anden måde kan informere om, hvilke bog/person du vil snakke om næste gang så man måske har mulighed for at læse bogen og deltage lidt i diskussionen? :) Gerne i god tid ;) Ikke næste gang selvfølgelig, eftersom du allerede har gjort det, men sådan fremover.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det er jeg glad for, du synes! Var virkelig i tvivl, da jeg skrev indlægget, men jeg glæder mig nu selv til at gå igang også, så på kom det! Den positive tilbagemeldning opmuntrer mig kun endnu mere! :D

   .. Og det kan du tro, jeg gerne vil! Jeg har endnu ikke udarbejdet en decideret handlings-plan, men det kunne jeg egentligt godt gøre. Eller i hvert fald bare overveje det. Jeg vil elske lidt karakter-diskussion!

   Slet
 8. Ih, det projekt vil jeg gerne følge med i. Alle de mange bøgers persongallerier er først noget der er begyndt at påvirke mig i mine senere år, da jeg i særlig grad finder at det er dem der styrer handling og ofte bestemmer min vurdering af den enkelte bog. Jeg synes det er en skide god idé!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Dejligt at høre! :')
   Jeg tror egentligt, jeg altid har været enormt karakter-orienteret i min læsning. Måske er det også derfor, jeg ofte er uenige med folk, om hvorvidt bøger er kedelige eller ej. Jeg er slet ikke ligeså handlingspræget som jeg er karakter-orienteret. Komplekse personligheder er det bedste jeg ved!

   Slet
 9. Jeg glæder mig utrolig meget til at følge dine heltinde-indlæg, for det lyder som et helt vidunderligt projekt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er så sød min kære! :D Jeg glæder mig til at få bikset noget sammen!

   Slet
 10. Glæder mig til at læse med!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg SÅ glad for at høre! :)

   Slet
 11. Sikke en fantastisk idé! Først det virkelig skarpe indlæg om kvindelige forfattere, og nu dette - det er virkelig spændende at læse med herinde for tiden. Jeg glæder mig meget til at følge med i dit nye projekt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg virkelig glad for, du synes! Var egentligt lidt bange for, om der pludselig ville komme for meget kvindelig overvægt på ;) Tusind tak for dine søde ord - jeg glæder mig også til at nedskrive lidt tanker om mine yndlings heltinder. Det er et projekt, jeg egentligt brænder ret meget for!

   Slet
 12. Glæder mig så meget til at læse med! Har læst flere af dine indlæg om kvindelig litteratur med stor interesse, for jeg har slet ikke før været opmærksom på hvor meget mandlig VS kvindelig litteratur jeg egentlig læste.
  Og tak for at introducere os til endnu en spændende bog, som nu er røget på to-read listen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, tusind tak, det er jeg virkelig glad for at høre! Jeg glæder mig også så meget til at komme igang med det! :)

   Og det var skam det mindste; det er en meget god og spændende bog, hvis man har læst de bøger, hun taler om. Enormt inspirerende! :)

   Slet
 13. Vildt spændende...
  Nu skal derforskes i bøgerne fra dengang!

  SvarSlet
 14. Rigtig fin serie, glæder mig til at læse med :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at høre, jeg glæder mig også til at få nedskrevet indlæggene :)

   Slet
 15. Det lyder SÅ spændende! Jeg glæder mig til at følge med :)

  SvarSlet