torsdag den 20. februar 2014

"Angela Carter's Book of Fairy Tales" af Angela Carter

"Angela Carter's Book of Fairy Tales" af Angela Carter, fra forlaget Virago, udgivet i 2005 (org. udgivet i 1990/1992). 4/5 stjerner. 

I "Angela Carter's Book of Fairy Tales" forenes blodige beretninger med klassisk eventyrslykke. Prinser får prinsesser, samtidig med Rødhætte bliver ædt, børn bliver forladt og fjender bliver besejret.
Eventyrene afspejler både hverdagslige moraler om at huske at dele sin mad med andre, og komplicerede forvandlinger der gør frøer til kvinder, svaner til mænd og drab til genopståelse. Carter bevæger sig vidt omkring, og alle verdenshjørner er ligeligt repræsenteret i denne smukt indbundne bog med oldgamle historier.

 “Now we have machines to do our dreaming for us. But within that 'video gadgetry' might lie the source of a continuation, even a transformation, of storytelling and story-performance. The human imagination is infinitely resilient, surviving colonization, transportation, involuntary servitude, imprisonment, bans on language, the oppression of women... - Angela Carter, "Introduction"

Dette er muligvis det tætteste, man kommer på en feministisk eventyrssamling. På trods af at alle Carters omhyggeligt indsamlede eventyr varierer bredt i deres oprindelse og udformning, har de nemlig alle ét til fælles; tydelige kvindeskikkelser. Hvad enten der er tale om grumme hekse, udspekulerede koner, yndige prinsesser, misundelige stedmødre eller dumme søstre, er det kvindeligheden, der er den sande drivkraft bag disse folkeeventyr. Faktisk inddeler bogens indholdsfortegnelse også eventyrene efter den rolle, kvinderne spiller i dem. Det første kapitel hedder således "Brave, Bold and Willfull", efterfulgt af andet kapitel om "Clever Women, Resourceful Girls and Desperate Stratagems", og tredje kapitel ved navn "Sillies". Kapitlerne er et spidsfindigt fingerpeg om hvilken retning, eventyrene vil tage.
Carter klargør i forordet, at hun er interesseret i både eventyrenes skyggesider, deres traditionelle værdier, og det kvindesyn de formidler. Eventyrssamlingen er således både et studie i fremstilling af kvinder; og en læsning af små historier fra en bred vifte af lande og kulturer, plottet ind på en næsten uendelig tidslinje.
Med denne bog rejste jeg fra Island til Ægypten, fra Norge til Peru i løbet af ganske få sider. Jeg læste mærkværdige historier fortalt i hillbilly slang, opdagede klassiske elementer i franske eventyr og undrede mig over symbolske mønstre gentaget i afrikanske eventyr. Jeg kendte meget få af Carters udvalgte eventyr i forvejen; og dog kunne jeg sommetider ane noget velkendt bag en fremmed titel. Talrige unge kvinder tabte en sko i nærheden af en prins, altimens andre eventyr gemte på piger, der blev tvunget til at spinde strå til guld. Det fascinerede mig på den måde at opspore forskellige versioner af kendte eventyr, såsom Askepot.

The folks tried everything they could, and finally they got most of the tar off. But the ornery girl always looked kind of ugly after that, and she never done any good. It serves the little bitch right, too.” - Nordamerikansk eventyr, "The Good Girl and the Ornery Girl"

En stor del af disse eventyr er både håbløst fjollede, absurde og yndige, mens andre er groteske og deciderede makabre. En del mødre forvandles til løver og vil æde deres børn, brødre forsøger at voldtage deres søstre, og misundelige stedmødre putter deres børn i ovnen og serverer dem som aftensmad til de efterladte fædre. Kannibalisme, incest, mord og tortur danner blodige fodspor gennem siderne. Carter trækker sin læser ind i et mørkt skyggeunivers af myter og moraler, og allerede på bogens bagside klargøres det, at disse eventyr ikke er egnede til barnlig godnatlæsning.
Carter fremviser folkeeventyrenes rå og upolerede magt; de dragende rester af fortidens overleverede historier fyldt med visdom, seksualitet og almen-menneskelige dilemmaer. Jeg har aldrig troet på overfortolkning af eventyr, men nogle af disse giver ikke mening uden. Det er provokerende, tankevækkende og fascinerende. Fyldt med mørk underholdning og afkodningen af en glemt kultur.
Angela Carters udvalg af kvindefokuserede eventyr hører til blandt de bedste eventyrssamlinger, jeg nogensinde har læst. Til dels på grund af eventyrenes imponerende geografiske spredning, til dels på grund af deres autentiske kulturelle præg - og til dels på grund af deres rå fremtoning. Jeg vil anbefale "Angela Carter's Book of Fairy Tales" til enhver med interesse i den slags eventyr, der ikke altid forsegles med et kys.

8 kommentarer:

 1. Hey! I love this book. My Danish isn't good enough to reply in Danish, as I'm still learning, but I like to read your blog to practise.

  SvarSlet
  Svar
  1. I really liked it as well! And it's lovely that you're learning Danish - and it's kinda awesome that you use my blog in the process! Thank you so much for stopping by :)

   Slet
 2. Jeg er stor fan af velskrevne kvinderoller, så det lyder som en bog for mig - den er straks noteret (på den alt for lange læseliste :-D)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Yes, den er virkelig fantastisk! :D Folkeeventyr har også altid fascineret mig!

   Slet
 3. Rigtig god fredag til du søde læsehest.

  Det lyder som en spændende bog med feministiske eventyr:-)
  Du skriver selv fantastisk og medrivende, du fik smilet frem hos mig flere gange:-)

  Nyd weekenden, hilsner fra Tina
  http://www.mariahoffbeck.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for dine søde ord! :)

   Det er virkelig også en rigtig spændende og anbefalelsesværdig god bog!

   Slet
 4. Hej, sej blog du har:-)

  Har du læst de eventyr, som Angela Carter selv har skrevet? Mener det er en samling med titlen 'The Bloody Chamber', læste en af dem i en antologi, men har ikke kunne finde resten af hendes fortællinger, måske du er stødt på den?

  Mange hilsner
  Agnethe (kforkultur.blogspot.dk)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!

   Jeg har endnu ikke læst Carters kortere værker, faktisk har jeg kun læst "The Magic Toyshop" indtil videre. Den var dog også imponerende god! Så vidt jeg kan se, kan Carters novellesamling findes her: http://www.amazon.co.uk/Bloody-Chamber-Other-Stories/dp/0099588110/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1393337731&sr=1-1&keywords=the+bloody+chamber

   Hvis det altså var den, du ledte efter? :)

   Slet