tirsdag den 18. februar 2014

Tema-tirsdag #39: Derfor elsker jeg Goodreads

Kender I Goodreads? Det er et socialt medie, samlingspunkt og lykkested for læsere hele verden over. Et virtuelt bogunivers, en personlig hyldeorganisering. Et af de spørgsmål, jeg oftest får er, "Hvad er det præcist, jeg skal bruge Goodreads til?". Her er mit bud og mine svar. En kærlighedserklæring til et globalt læserum.

Jeg oprettede min profil på Goodreads i september 2010. Jeg var netop startet på mit studie i litteraturvidenskab, og en medstuderende fortalte mig straks om, at enhver bogelsker burde færdes i dette virtuelle læserum. Med en usandsynlig hast skyndte jeg mig derind, oprettede en profil, klikkede rundt, og glemte straks min profil igen. Det tog mig to år, før jeg atter loggede ind.
I grunden er det ironisk, at et så inkarneret struktureringsmenneske som jeg ikke kunne se pointen i at bruge Goodreads. For selvom Goodreads i høj grad er et socialt medie ("en slags Facebook for bøger", som jeg plejer at forklare), er det i ligeså høj grad en personlig sorteringskasse. Et systematisk organiseringsværktøj.
Når man køber, læser og drømmer om så mange bøger som jeg, bliver det hurtigt umuligt at danne sig et overblik. Titler, forfattere og holdninger flyder sommetider sammen. Bøger forsvinder på reolens nederste hylde, og man glemmer, hvad man egentligt har stående. Jeg ville slet ikke have en idé om, hvor meget jeg havde læst (og hvornår), hvis det ikke var for mine optegnelser på Goodreads.
Jeg opdaterer mine Goodreads-hylder nærmest religiøst. Hver gang jeg køber en ny bog, arkiverer jeg den på min 'own-not-read' hylde, og når det bliver tid til at udvælge nyt læsestof, kigger jeg ikke på min bogreols hylder, men derimod på mine virtuelle hylder. Hver gang jeg færdiglæser en bog, nedskriver jeg umiddelbare tanker og uddeler stjerner, så mine første indskydelser (der ofte ændrer sig sidenhen) er arkiverede og intakte. Goodreads tillader mig at fastholde den følelse, der følger en færdiglæst bog, før mindet er farvet af læsningen af den næste bog i rækken.
På det seneste er jeg ligeledes blevet ellevild med de statistikker, mediet tilbyder. Via den årlige læseudfordring kan man klikke ind og se en komplet oversigt over, hvad man har læst, og hvor mange stjerne man har tildelt i løbet af et helt års læsning. Jeg har bl.a. brugt tallene til at udarbejde læsestatistikker og analysere læsevalg. Én ting er at fornemme, hvad man læser - en anden er at blive konfronteret med det.

På trods af det sociale aspekt, bruger jeg hovedsageligt Goodreads til personlige formål. Statistikker, oversigter, systematisering og overblik. Men naturligvis nyder jeg naturligvis også det hyggelige aspekt i, at se hvad andre læser, hvad de synes om det, og hvorvidt det er noget for mig. Der er noget fint ved at gøre noget så ensidigt som læsning til en social oplevelse; til grundlaget for diskussioner, anbefalinger og nysgerrighed. Jeg har opdaget talrige bøger gennem Goodreads, og jeg følger både forfattere, bloggere og booktubers derinde. Ligeledes er jeg medlem af en dansk gruppe, og deltager månedligt i en udfordring, Camilla organiserer, hvor man vælger en læseoplevelse til en såkaldt 'bogmakker', og også selv modtager et læseforslag.
Mit listeglade hjerte frydes desuden over det væld af brugerudarbejdede bogliste, der er at finde på Goodreads. En liste over bøger om bøger, intimiderende klassikere og en liste over hvilke bøger, man kan læse efter at have færdiggjort Jane Austens forfatterskab, har spredt megen inspiration i mit listeglade læsehjerte. Jeg er også jublende taknemmelig for Goodreads' citatsystem, der tillader mig at finde og gemme de smukkeste formuleringer fra de smukkeste bøger. Sommetider kan ét enkelt velvalgt citat få mig til at læse (og købe) en hel bog.
Når folk spørger mig, hvad man egentligt præcis skal bruge Goodreads til, har jeg mange svar af forskellig betydning. Det vigtigste for mig er organisationsdelen - men jeg ville dog aldrig undvære hyggen, inspirationen og det store læsefællesskab, der også befinder sig deri. 
I virkeligheden bruger jeg nok anmelderfunktionen på Goodreads allermindst. Når det angår bøger, stoler jeg oftest på min intuition, og foretrækker at åbne den i blinde. Jeg er mere tilbøjelig til at læse anmeldelser på Goodreads efter jeg har læst en bog, end før jeg har læst den. Gennemsnitsbedømmelsen interesserer mig kun i ekstreme omfang, og ville sjældent kunne overbevise mig om ikke at læse en bog, jeg først har kastet min kærlighed på. Jeg bliver gang på gang fascineret af, hvor forskelligt en bog kan påvirke dens læsere - og intet sted er det ligeså tydeligt som på Goodreads.

Bruger I Goodreads? I så fald - hvad bruger I det primært til? Lægger I meget vægt på anmelderaspektet derinde, eller er I mere optagede af organiseringsværktøjene? Interagerer I i grupper, tager quizzer, kigger på lister eller tilføjer citater? Hvilke funktioner er vigtigst for jer - og hvorfor?

(I kan i øvrigt finde min Goodreads profil lige her.)

31 kommentarer:

 1. Jeg synes, det lyder rigtig spændende, Rikke - kendte ikke Goodreads, men du gør mig nysgerrig ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig et spændende sted! :)

   Slet
 2. Jeg bruger primært goodreads til at holde styr på, hvad jeg læser og hvornår jeg har læst bøgerne. Det er tit jeg sidder og kigger mine læste bøger igennem, og bliver overrasket over hvor lang tid siden det egentlig er jeg har læst dem, Og nogen gange bliver man lige mindet om en god bog, der ellers var blevet glemt.
  Nyder også meget af at være med i læseudfordringen ligesom dig, hvor det hjælper en til at få læst nogle af de bøger, der tit bare står og står på hylderne. Jeg kan også godt lide den årlige udfordring man kan stille sig selv. Den er lidt med til, at jeg er bedre til at sætte mig ned og læse, i stedet for at lave alt muligt andet. Det er rart man kan følge med, og holde styr på om man får læst det man gerne vil.

  Ellers kigger jeg lidt rundt på forskellige boglister, eller klikker rundt og ser hvad forskellige personer læser. På den måde får man lidt inspiration til, hvad man evt. skal læse næste gang.
  Anmelder indimellem bøgerne jeg læser, men det er ikke noget jeg gider bruge meget tid på (primært fordi jeg ikke anmelder dem på engelsk). Læser derfor også sjældent andres anmeldelser af bøgerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er akkurat det samme, som jeg gør! Jeg elsker at bladre tilbage og se, hvad jeg har læst hvornår. Det får helt karakter af en lille læsedagbog, og det er så fint med et årligt tilbageblik i bøger. Det har man jo ikke rigtig mulighed for at overskue på samme måde normalt. Jeg elsker det datamæssige aspekt ved det!

   Boglisterne har også en stor del af min kærlighed, ligeså har nysgerrigheden over, hvem der læser hvad hvornår. Det er så hyggeligt! :)

   Slet
 3. Åh Goodreads, mit daglige virtuelle fix. Egentlig gør jeg mig ikke så meget i anmeldelser, jeg ved hvad jeg kan lide og hvad jeg ikke kan lide og (desværre) tager min intuition af en bog aldrig fejl - jeg bliver aldrig overrasket. Men jeg synes alligevel Goodreads tilbyder mig noget, jeg ikke kan finde andre steder: Et sted, hvor jeg kan organisere hvilke bøger jeg har læst, jeg gerne vil læse, jeg ejer, jeg vil købe osv., samtidig med at fodre mig med uendelige mængder af inspiration til mere læsestof. En inspiration jeg ikke ville kunne finde i en boghandel eller lokalt bibliotek :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. <3 Goodreads.

   Det er virkelig fint, du har så stærk en intuition. Jeg har også altid kraftige anelser om en bog på forhånd, men sommetider slår de dog fejl. Grumt fejl. Ikke desto mindre er jeg meget stædig, når det kommer til bøger, og har jeg først bestemt mig for at læse en, kan alverdens dårligste anmeldelser ikke tale mig fra det!

   Og du har helt ret. Goodreads er enestående inspiration! Jeg elsker det. Og også organiserings-værktøjerne.

   Slet
 4. Jeg bruger først og fremmest Goodreads til at tjekke ratings/anmeldelser på bøger, jeg er interesseret i samt at hente generel inspiration til nye, spændende læseoplevelser. Jeg bruger desværre ikke den sociale del lige så meget som jeg 'burde' (eller rettere - har lyst til). Ved ikke lige hvad der kan få mig til at ændre på det.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Stoler du så meget på de ratings og anmeldelser, du finder? Jeg kan nemlig aldrig helt bruge det til så meget, fordi der er så mange forskellige mennesker og præferencer indblandet! Det er jo helt vildt!

   Slet
  2. Jeg bruger det som vejledning - ikke som facitliste, for folks smag er jo netop forskellig, og jeg er da ind imellem stødt på bøger, som har fået skyhøje ratings, men som ikke faldt i min smag. Jeg er dog ikke så vildt imponeret over Goodreads' anbefalinger ift. hvad man tidligere har læst (og kunnet lide). Her bruger jeg faktisk Amazon langt oftere (men de har jo også en grotesk stor database med informationer om, hvad folk gerne vil have :-)).

   Slet
 5. Jeg er også ret glad for deres boglister, og så bruger jeg det også til slå nye bøger jeg falder over op.
  Da jeg fx stod med "The shock of the fall" i hånden og ikke rigtig kunne finde ud af hvad den egentlig handlede om, og om det var noget for mig, brugte jeg goodreads til at slå den op, og det overbevidste mig om at købe den - hvilket jeg er glad for at jeg gjorde eftersom den er fantastisk! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Deres boglister er geniale!
   Og det er virkelig fint, at du kan bruge det i købssituationer også. Så langt tænker jeg vist aldrig! Jeg vil i øvrigt også meget gerne læse "The Shock of the Fall", efter du har omtalt den så fint.

   Slet
 6. Jeg elsker Goodreads! Jeg blev introduceret til det i 2009 af min daværende chef og fellow bognørd :) Siden har jeg først og fremmest som dig brugt det til at holde styr på hvad jeg har læst, hvad jeg vil læse og alle de små tilfælde bøger jeg lige hører om et sted og ellers ville have glemt ca. 5 min senere ;)

  I 2012 og 2013 var jeg MEGET socialt aktiv derinde, og var med i masser af challenges - både personlige og team-challenges, men i slutningen af sidste år blev det pludselig for meget. Det blev tit for restriktivt hvad jeg "skulle" læse for at følge med i mine challenges, og så holdt jeg i stedet for bare helt op med at læse! :(

  Så nu er jeg kun med i de danske challenges (tak for link! :)), og så deltager jeg som regel også i de team challenges, der er i "mine" grupper. Det er så hyggeligt at "konkurrere" mod andre teams og lære dem på dit team at kende - og som regel er der ret åbne muligheder og krav om en bog pr. uge, så det passer fint med hvad jeg havde tænkt mig at læse alligevel ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig så fint at man så hurtigt kan gå ind og finde en bog derinde i forbifarten. Det elsker jeg! :)

   Og det er nok bare lidt godt/ondt med alle de challenges og bogklubber derinde. Jeg er kun engageret i "din" udfordring, for det er nærmest det eneste, jeg kan overskue. Kan dog afgjort godt se hyggen i at være meget socialt aktiv derinde!
   Og ret fint med teams - hvilke teams er du på, om jeg må spørge? :D Jeg er slet ikke så meget inde i det!

   Slet
 7. Jeg bruger mest Goodreads til at holde styr på, hvad jeg har læst. Det kræver dog, at jeg opdaterer den løbende, men det er jeg ikke altid helt god nok til ;)

  Hvis jeg overvejer at læse en bog kigger jeg også nogle gange efter anmeldelser på Goodreads. Jeg bruger også siden som inspiration. For eksempel kigger jeg på lister med yndlingsbøger, mål osv. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja selvfølgelig, hæhæ. Organiseringsdelen er dog helt fantastisk derinde!

   Slet
 8. Jeg har først opdaget Goodreads for ganske nyligt. Jeg har et par været gået lidt i stå med læsningen, men læste på et tidspunkt sidste år om Goodreads læseudfordring, så jeg lavede mig en profil omkring nytår, og er kun lige gået i gang med at lure lidt rundt derinde.
  Jeg bruger Goodreads til at holde styr på min egen læsning, som en huskeliste til fremtidig læsning og til at finde inspiration til ny læsning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nøj hvor spændende, at du er så ny derinde. Det er virkelig sådan et fantastisk sted at klikke rundt :)

   Slet
 9. Jeg har ikke selv Goodreads, men efter dit tilbageblik på alt det læste for år 2013, hvor du kom ind på de gode og de dårlige læseoplevelser du havde, begyndte min nysgerrighed at vækkes og nu er jeg virkelig nysgerrig! Jeg syntes det er vildt fedt at have alle disse informationer til rådighed og mulighed for at få så meget læse inspiration.
  Jeg har nu tænkt mig at oprette en bruger og se om jeg kan finde noget ny læse inspiration, da jeg er i manglen af dette på trods af en stor læselyst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan virkelig kun anbefale dig at bruge Goodreads! Det er selvfølgelig sjovere jo flere man følger/er venner med derinde, men så bliver man virkelig også hurtigt afhængig. Der er så megen inspiration at hente.

   Og organiseringsværktøjerne er simpelthen geniale. Jeg er så glad for at have en virtuel statistik over min læsning.

   Slet
 10. Jeg elsker også bare Goodreads! Jeg bruger det mest bare til at holde styr på, hvad jeg selv læser, men elsker også at følge med i, hvad folk på min venneliste læser og synes om bøgerne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig også hyggeligt at lure med på den måde i andres læsning!

   Slet
 11. Jeg er vild med Goodreads. Der er en sær nydelse i at sætte sine bøger som 'read' derinde og organisere dem i reoler, så de altid kan findes frem igen. 'Årsudfordringen' er en herlig måde at presse sig selv lidt på og så varmer det mit hjerte, når jeg genkender bøger på min feed fra nogen af de andre kære læsere.
  Fantastisk platform!

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har helt ret! Jeg er virkelig ellevild med det. Elsker at se mine virtuelle hylder blive fyldt ud på den måde! Det er virkelig jordens fineste platform for bogelskere.

   Slet
 12. Jeg oprettede også en profil for et par år tilbage, men mere blev der ikke gjort ved det. Det er først i efteråret jeg samlede det op igen, og bruger det som så mange andre til at holde styr på hvad jeg læser. Synes også det hjælper lidt på min motivation og min generelle læselyst, når jeg kan se hvor meget jeg egentlig får læst mig igennem :) Det er jo dejligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt du også har haft så langt tilløb! Men når man så først kommer i gang bliver man også hurtigt afhængig, synes jeg.

   Det er virkelig dejligt, jeg elsker også at bladre tilbage i mine egne læsearkiver på den måde :)

   Slet
 13. Altså, jeg bruger det da, men mest til at opdatere 'så langt er jeg kommet i min bog'. Jeg har en anden liste hvor jeg også skriver ned, hvad jeg får læst i løbet af året, så ville ikke være lost uden Goodreads. Måske skal jeg bare lige i gang, men det har endnu ikke taget mig med storm. Men synes det er lidt hyggeligt at kigge med i hvad andre læser :)
  Bruger ikke rigtig hylderne derinde; Min own-hylde er håbløst uopdateret!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja okay! Jeg har også forsøgt mig med flere lister, men det bliver ofte så uoverskueligt, fordi jeg så gerne vil læse så meget. På Goodreads er det meget enklere på den måde! :)
   Kan ellers varmt anbefale hylde-systemet, det hjælper mig så meget at se, hvor mange ulæste bøger jeg rent faktisk har stående! :)

   Slet
 14. Jeg registrerte meg på Goodreads for lenge siden, men har ikke hatt anledning til å sette meg inn i hvordan jeg bruker den på best mulig måte. Etter å ha lest dette innlegget fikk jeg veldig lyst til å lære mere, det virker jo som et fantastisk verktøy! Ønsker deg en flott dag, hilsen Anette :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig så anbefalelsesværdigt! Det tog også mig en del tid at komme i gang, men så bliver man også bare hurtigt afhængig!

   Slet
 15. Jeg bruger det hovedsaglig til at huske hvad jeg har læst og hvad jeg godt kunne tænke mig at læse på et tidspunkt. Det var først sidste år jeg forsøgte mig med grupper men det er stadigvæk ikke noget jeg bruger særlig meget til.

  Jeg har det også ligesom dig med anmeldelserne, jeg læser dem først bagefter hvis jeg da overhovedet læser dem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også enormt godt til den form for organisering! :)

   Slet