mandag den 5. maj 2014

12 tilfældige facts (book edition #2)

#1: Jeg har læsebriller, men jeg glemmer ofte at bruge dem. 
#2: Jeg bryder mig ikke om den tredje Harry Potter bog. De gange jeg har genlæst serien, har jeg ofte sprunget den over. 
#3: Jeg foretrækker ikke at kende sidetallet på de bøger, jeg er ved at læse. Jeg hader tanken om, at nu er der x antal sider tilbage, og finder det egentligt enormt distraherende. 
#4: Som barn var jeg en flittig læser af Puk-bøgerne. Først for nylig gik det op for mig, at Lisbeth Werner er et  pseudonym og bøgerne i stedet er skrevet af to mandlige forfattere; Carlo Andersen og Knud Meister. Af en eller anden grund chokerede det mig en smule.  
#5: Jeg mistænker mig selv for at have dårlig boghumor. Bøger der betegnes som sjove og humoristiske tiltaler mig sjældent (det perfekte eksempel er "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy").
#6: Jeg har været kæmpe W.I.T.C.H.-fan, og har endnu en hel flyttekasse fyldt med tegneserieblade, bøger og endda dukker derfra. Faktisk var min første introduktion til internetsskriveri en hjemmeside om de elskede tegneserie-figurer.
#7: Hjemme hos min mor kalder vi vores kat for en kontorkat. Hun elsker at sove på papirstakke og bøger – og besværliggør derfor ofte læsningen. Det er nu meget hyggeligt alligevel. 
#8: Jeg bruger ofte min transporttid på at fordybe mig i en bog, men af en eller anden grund finder jeg det nemmere at koncentrere mig om min læsning i tog end i busser.
#9: Den første sætning i en bog fascinerer mig altid. Min yndlings af slagsen kommer fra Dickens' "A Tale of Two Cities" (læs den her).
#10: Jeg foretrækker Anne Brontë fremfor Emily Brontë. 
#11: Da jeg var yngre, havde jeg en fiks idé om, at hver gang jeg færdiglæste en bog, skulle jeg skrive en post-it med mine umiddelbare tanker om bogen og fastsætte på den første side. Hvorfor ved jeg ikke helt.
#12: "Little Women" og "Good Wives" er de ultimative yndlingsbøger fra min barndom, og jeg har brugt uendelig langt tid på at ønske mig, at der var mere af dem. Sidste år opdagede jeg så, at der rent faktisk fandtes to fortsættelser (ved navn "Little Men" og "Jo's Boys"). Det var indbegrebet af forsinket begejstring.

50 kommentarer:

 1. Faktisk, på trods af, at jeg bruger briller til dagligt, bruger jeg dem netop ikke, når jeg læser skønlitteratur. For det gør jeg som oftest, inden jeg skal i seng. Har egentlig ikke tænkt over det før nu, men jeg tager dem af hver aften, og lægger dem ved morgendagens udvalgte outfit, som ligger på tøjkommeden, klar til at blive båret ud på badeværelset, kl. 7.
  Og så lægger mig hen og læser. Pudsigt egentligt. Men omvendt, lagde jeg dem ved siden af min seng. ville jeg sgu nok træde på dem, som det første om morgenen (;

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er simpelthen så utroligt irriterende at havde briller på under sengelæsningen. Umuligt at ligge ordentligt på siden så! :)

   Slet
 2. Det er altid sjovt med sådan nogle facts.
  Jeg forstår så ikke, hvorfor du ikke kan lide den tredje Harry Potter-bog, personligt er det en af mine favoritter, men sådan er man jo forskellig :) Jeg var også engang W.I.T.C.H-fan og finder stadig tegnestilen tiltalende, fordi den på mange måder er så udtryksfuld. På en helt anden måde end andre vestlige tegneserier er det. (Ja, jeg var også manga-fan. Måske kommer det deraf).

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, at du synes :)

   Den tredje HP-bog er vist manges favorit. Jeg har bare aldrig helt kunne lære at elske den. Der er flere ting, der irriterer mig. Og hyggeligt med W.I.T.C.H. - det er den fineste nostalgi!

   Slet
 3. Sikke et hyggeligt indlæg, Rikke! Jeg har det faktisk helt omvendt med sidetal, jeg bliver nemlig motiveret af dem. Men det er nok mere studielæsning end læsning af bøger efter eget valg. Og så kan jeg virkelig godt forstå dit valg af favorit første sætning!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :) Sidetal kan også motivere, men synes hurtigt man ender med at tælle sider, og det er virkelig en skam! Og ja, Dickens' første sætning er noget af det smukkeste i verden. Bogen er ligeså!

   Slet
 4. Sikke et hyggeligt indlæg :)

  Jeg var også total W.I.T.C.H.-fan som barn, og min søster og jeg købte også bladene og børgerne. Desværre har vi smidt bladene ud, hvilket jeg slet ikke kan forstå i dag (øv øv). Bøgerne har vi heldigvis stadigvæk, men det er altså ikke det samme som bladene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :)

   Det er altså ellers meget hyggeligt at bladre bladene igennem igen. Der er noget særligt nostalgi over det. Bøgerne af Lene Kaaberbøl er dog også rigtig fine :)

   Slet
 5. Din nr. 3 må da betyde at ebøger vil fungere perfekt for dig. Ingen anelse om hvor lang bogen er eller hvor meget der mangler.
  Jeg har også brugt usandsynlige mængder af tid i W.I.T.C.H.-universet. Læst blade, bøger, quiz-bøger og guides. Det var nu hyggeligt dengang. Jeg glæder mig helt til jeg flytter til sommer og får mine W.I.T.C.H.- bøger som lige nu stå hos mine forældre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det ved jeg nu ikke. På min e-bogslæser står der skam sidetal i bunden. Kan man slå det fra, ved du det?

   W.I.T.C.H.-samleri var altså bare så hyggeligt! Jeg elskede det :)

   Slet
 6. Ej hvor sjovt :D hvis jeg skulle pege på den Harry Potter bog jeg mindst kan lide, så er det nummer 3. Synes næsten at alle andre har den som favorit :)
  Jeg var også stor witch-fan, og nåede at samle alle bladene :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er nemlig mange, der kalder den deres yndlingsbog! Personligt synes jeg dog, den halter langt efter de andre, men altså. Smag og behag, selvfølgelig :)

   Slet
 7. Åh, jeg har også været kæmpe W.I.T.C.H. fan!

  SvarSlet
 8. Nu fik jeg lyst til at læse "A Tale of Two Cities" :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også en læsning værd. Utrolig god bog!

   Slet
 9. Hyggelige facts! W.I.T.C.H. var SÅ godt :D Og elsker dine kattebilleder! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! :D Rasmus er verdens fineste model! :) Og ja, W.I.T.C.H. var så fint! :'D

   Slet
 10. Jeg var også helt vild med W.I.T.C.H.! Jeg havde stor krise over, at jeg læste det første blad på norsk og så skulle vente en evighed på at de fandt på at udgive dem i Danmark.

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk var jeg så kæmpe W.I.T.C.H.-fan, at jeg kaldte min kat for Cornelia :'D Åååh..

   Slet
 11. Hvordan kan du ikke lide trejde HP bog er mig en gåde?! Jeg har sprunget 2'eren over, den fangede ikke just.
  Og hvor er det hyggeligt med jeres "kontorkat" :) Da Alba og Bingo var små lagde de sig altid ovenpå vores computere, sikkert fordi de var varme. Men det gjorde det besværligt at skrive opgave (eller spille computer for Frederiks vedkommende)

  SvarSlet
  Svar
  1. Njae, jeg synes den halter tempo og plotmæssigt. Jeg kan dog meget godt lide introduktionen af Remus Lupin :)
   Haha, åh de kære små kattedyr. Så fjollede og altid i vejen. Det er nu meget charmerende alligevel :)

   Slet
 12. Hehe, jeg var også meget glad for W.I.T.C.H, jeg lånte dem bare altid på biblioteket, men købte siden hen samlingerne af tegneserierne. De står faktisk stadig på hylden herhjemme efter at jeg fik taget mig sammen til at hente dem hos mine forældre.
  Jeg er bange for at jeg også har en lidt atypisk boghumor - er pt ved at lytte mig igennem Hitchhikers og finder ikke alt lige så sjovt som så mange andre sikkert ville gøre, mest af alt bare lidt mystisk for det meste.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig hyggeligt med W.I.T.C.H. Det er fyldt med sådan en nostalgi for mit vedkommende. Jeg opkaldte endda min kat efter en af figurerne derfra (Cornelia). Åh, det var gode tider..

   Og på en måde, er jeg glad for at høre, jeg ikke er den eneste, der har svært ved at trække på smilebåndet over Douglas Adams' så lovpriste bog. Det er måske bare for fjollet til at være sjovt? Jeg ved det ikke helt.. Til gengæld har jeg skraldgrinet over Lord Byrons digte i stedet.

   Slet
 13. Ej.. jeg havde helt glemt Puk - bøgerne.... !! Tak fordi du minder mig om dem, dem skal jeg da lige have opfrisket i min hukommelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. De var virkelig så fine og hyggelig læsning! :)

   Slet
 14. Ej hvor spøjst! Jeg har haft præcis samme følelse omkring tredje HP bog. Jeg kan ikke helt sætte ord på hvad det er, men den er bare ikke lige så god som de andre!

  Forresten er det et super hyggeligt indlæg :) Jeg elsker at lære skæve og lidt underlige facts om folk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig sjovt at høre at så mange, har haft det sådan! Jeg synes altid, andre nævner den som deres yndlingsbog. Jeg kan dog også meget godt lide introduktionen af Remus Lupin, men altså, ellers synes jeg virkelig ikke, den er noget særligt..

   Og tusind tak, det er jeg glad for at høre :)

   Slet
 15. Jeg har næsten hele PUK-serien stående nederst på min boghylde, fordi de sådan minder mig om min barndom, og det chokerer også mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke? Det havde jeg virkelig aldrig regnet ud!

   Slet
 16. Mega hyggeligt indlæg, Rikke :D Og jeg elsker kattebilledet!
  Kan faktisk meget godt lide din idé om en post-it med umiddelbare tanker om en bog. Det gør det da nemt at opsummere, hvis man skulle genlæse den engang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak søde Tina :)
   Og ja, det er rigtigt. Det er også hyggeligt, når jeg støder på dem igen :)

   Slet
 17. Katten ser så sød ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hun er også noget af det sødeste i verden :)

   Slet
 18. Årh, hyggeligt indlæg og skønne billeder! Jeg kan nu meget godt lide den tredje Harry Potter bog - har ikke én af bøgerne jeg har lyst til at springe over selvom jeg selvfølgelig elsker nogle af dem mere end andre. Og jeg var forresten også kæmpe W.I.T.C.H.-fan og var bare så vild med specielt de bøger Lene Kaaberbøl skrev og ikke mindst tegneserierne :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :) Og ja, der er mange der holder meget af den tredje bog, så har nok altid følt mig lidt 'på tværs' på det punkt. Jeg har bare aldrig helt kunne forene mig med den.
   Jeg elskede virkelig også Lene Kaaberbøls bøger om W.I.T.C.H. - især den om Cornelia. "Grøn magi" eller sådan noget, hed den vist..

   Slet
 19. :O Nå ja! Det med Puk, kan jeg godt huske, nu du lige minder om det. Blev godt nok også overrasket over det. De er simpelthen så gode! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, da min mor fortalte mig det, blev jeg helt forvirret :D Og ja, de er meget gode!

   Slet
 20. Hvor er det nogle søde og finurlige facts!
  Jeg har faktisk også altid hadet bog nr tre en lille smule. Jeg har dog aldrig kunnet sætte en finger på hvorfor, men jeg er ikke specielt fan af lige netop den bog. Det samme gør sig også gældende for filmen egentlig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :)
   Og ja! Ja, ja, ja! Jeg kan ikke udstå film 3. Den springer jeg også altid over!

   Slet
 21. Noooo, den med Puk er lidt af et chok :O Det er jo dem, der også har skrevet Jan-bøgerne. Den havde jeg virkelig ikke set komme. På den anden side har jeg været glad for begge bog-serier, så mine barndomsminder er ikke helt ødelagte alligevel ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er netop dem! Det var min mor, der fortalte mig det, og det forvirrede mig virkelig :D Dén havde jeg aldrig set komme. Jeg læste ikke rigtig Jan-bøgerne :p

   Slet
 22. Jeg siger det endnu engang; det er så hyggeligt at læse disse facts. Jeg var virkelig også stor W.I.T.C.H.-fan, selvom jeg må indrømme, at bøgerne aldrig sagde mig helt lige så meget som bladene. Og nøj, hvor har jeg lige fået virkelig meget lyst til at læse bladene nu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, at du synes :) Jeg elskede både W.I.T.C.H.-bøger og blade, og især alt hvad der havde med Cornelia at gøre. Hun var min yndlingsfigur i tegneserien :)

   Og det er altid hyggeligt tidsfordriv at finde bladene frem igen :)

   Slet
 23. Altså, jeg burde egentlig bruge linser, men har dem aldrig i :p Det går strålende alligevel :p
  OG rikke, what??? 3'eren i Harry er jo en af de bedste!! :D
  Og jeg læste også alle pukbøgerne mange gange - det er min mors, og står stadig derhjemme; jeg anede heller ikke de var skrevet af mænd!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, godtnok så :p Så kan vi være halvblinde sammen :D .. og ja, jeg ved godt, du har skrevet et sted, at du elsker 3'eren :D Men jeg kan bare .. Mehh, har altid været semi-skuffet over den. Men den har Remus Lupin, og det er et plus!

   Nej, vel? Det er virkelig skørt! Da min mor fortalte fandt ud af det, var vi begge to i chok! Det er for skørt!

   Slet
 24. Uuuh, endnu en W.I.T.C.H.-fan?? Det gør mig helt glad :D Jeg var mest vild med Cornelia og senere blev Will min klare yndling. HVem var din??

  SvarSlet
  Svar
  1. Min absolutte favorit var Cornelia! Faktisk opkaldte jeg min (hvide) kat efter hende :'D

   Slet
 25. Hvor skønt med tilfældige facts! Jeg var også kæmpe, kæmpe W.I.T.C.H fan - ejede utallige blade og samlede også på bøgerne. Brugte endda evigheder på at opstøve halskæden fra et af de første blade, fordi jeg bare måtte eje det (det lykkedes også, win!). Med hensyn til #9, så er jeg, modsat dig, mere fascineret af den sidste sætning i en bog. Nogle gange er bøger skrevet på en måde, at de nærmest bygger op til den sidste sætning, den helt specielle, sidste tankestrøm, og det kan være helt fantastisk - faktisk dømmer jeg mine bøger meget på, hvordan den sidste sætning er. Men kan sagtens se, hvordan det samme princip kan gøre sig gældende for den første linje i bogen! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, ja! Der var altid sådan nogle søde gaver med bladene, dem har jeg også stadig mange af! Jeg elskede det!
   Og jeg forstår udmærket godt din pointe, afslutninger er ligeså store knudepunkter i tekster som begyndelser. Faktisk lærer vi på uni, at hvis vi skal analysere en stor/uoverskuelig bog, så kan man ofte nøjes med at kocentrere sig/gå i dybden med starten og slutningen, netop fordi det er dér, tekstens intention for alvor skinner igennem. :) Det er meget interessant! Og jeg har det akkurat ligesom dig (bare med den første sætning); jeg dømmer meget bøger på, hvordan netop dén sætning er udformet, hvordan teksten åbner sig og drager læseren ind. Nøj, jeg synes det er interessant.

   Slet