søndag den 4. maj 2014

"Attachments" af Rainbow Rowell

"Attachments" af Rainbow Rowell, fra forlaget Orion, udgivet i 2012 (org. udgivet i 2011). 4/5 stjerner.

Rainbow Rowells debutroman udspiller sig i 90'ernes kontorrum mellem private mails og nysgerrige kollegaer. Veninderne Beth Fremont og Jennifer Scribner-Snyder véd udmærket godt, at firmaets internetpolitik indebærer, at nogen holder øje med deres e-mails. Det forhindrer dem dog ikke i at sende alenlange beretninger og interne jokes til hinanden, hvori de både diskuterer store livsbegivenheder og små hverdagstanker.
Da Lincoln blev ansat som 'internet security officer', havde han aldrig forestillet sig, at hans job indebar at læse medarbejdernes mail og tjekke dem for stødende indhold. Ligeledes havde han heller aldrig forestillet sig, at han ville blive revet så meget med af læsningen af   Beth og Jennifers e-mails, at han ville blive ude af stand til at passe sit job. Efterhånden som Lincoln lever sig dybere ind i de to kvinders tilværelse, bliver hans situation mere og mere håbløs, for han er ved at blive forelsket i Beth Fremont; og han aner ikke, hvad han skal gøre af al den (private) viden, han har om hende.

There are moments when you can't believe something wonderful is happening. And there are moments when your entire consciousness is filled with knowing absolutely that something wonderful is happening.” 

Der er bøger, der er som mundtlige fortællinger med hjemlige fortællerstemmer. Der er bøger, der er som historiske tidslinjer med overvældende informationer og autentiske præg. Og så er der bøger, der er som film; hjertevarmende, hyggefremkaldende og sygdomsforbedrende film. "Attachments" er med dens filmiske virkemidler, nostalgiske omgivelser og "You've Got Mail"-lignende undertoner sådan en bog. At læse den føles akkurat ligesom at se en klassisk rom-com fra 90'erne. 
Og det er netop 90'er atmosfæren, der gør bogen så genkendeligt fin. "Attachments" er næsten en slags tidsrejse tilbage til den periode, jeg voksede op i. Alting oser med den særlige nostalgi fra en tid hvor e-mails var nye, farlige og spændende, og hvor internettet kun havde set sin første spæde opstart. Jeg elskede præsentationen af datidens teknologi, de mange referencer til 90'ernes popkultur, og Beths job som filmanmelder af film, der i dag betegnes som klassikere. Det var umuligt ikke at indleve sig i. Det var umuligt ikke at smile af.
Faktisk læste jeg hele bogen med ømme kinder og et konstant smil. E-mail korrespondencerne mellem Beth og Jennifer er intelligente, sarkastiske og vittige, Lincolns håbløse kærlighedssituation er ufrivilligt komisk, og plottets forudsigelighed og varme er stilfærdigt smilfremkaldende uden at resultere i deciderede latterudbrud. Med tilpasse stænk af sukkersødme og hverdagstragedie opfylder "Attachments" enhver pap-skabelon for opbygningen af en romantisk komedie.

"I’d know you in the dark,” he said. “From a thousand miles away. There’s nothing you could become that I haven’t already fallen in love with."

Mit sparsomme kendskab til Rainbow Rowell har allerede overbevist mig om, at en af hendes store forcer som forfatter er at skabe mennesker og ikke blot karakterer. Beth er, med hendes komiske kærlighedserklæring til efterårets blade, hendes hudløst ærlige (og til tider ufølsomme) svar på Jennifers problemer, hendes dalende selvtillid og skolepige-agtige fnis, en finurlig og nuanceret personlighed. Ligeså forvandler Lincolns indre dialoger, tvivlsomme boligsituation, rodede fortid og klodsede stalker-lignende forelskelse ham fra en stereotypisk computernørd til en acceptabel romantisk helt. Naturligvis er der ikke tale om dybe, komplekse personligheder; men derimod om sympatiske skabninger, der er lette at holde af – og at holde med.
"Attachments" er nemlig en sukkersød og candyflosslyserød bog, der ender præcis, som man forestiller sig. Alle løse tråde bindes i afslutningen sammen til en stor silkesløjfe; smertefrit og næsten alt for let. Der er ingen tyngde, ingen overraskelser og selvom Rowell blidt berører temaer af ensomhed og barnløshed, er der heller ingen større dybde i bogen. Men jeg er egentligt heller ikke sikker på, at det overhovedet behøves.
Jeg har vaklet ubeslutsomt og ændret min Goodreads-bedømmelse af denne bog en million gange allerede. Fra tre til tre en halv og fire stjerner, har jeg skiftet frem og tilbage uden tanke eller system. "Attachments" er nemlig på ingen måde en perfekt bog, men den var alligevel alt, hvad jeg havde brug for; den rigtige bog læst på det helt rigtige tidspunkt. At læse bogen var som at modtage kærkomment latterkram, da det var allermest tiltrængt.

The strange thing about seeing someone for first time in nine years is the way they look totally different, just for a second, a split second, and then they look at you the way they always have, as if no time has passed between you.

18 kommentarer:

 1. Jeg er normalt ikke til chick-lit, men jeg overvejer, om jeg skal læse denne på et tidspunkt - netop på grund af hele 90'er-stemningen, som jeg tror vil falde i min smag :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det er virkelig en sød bog, og 90'er referencerne tilføjer kun yderligere sødme til den :) Man bliver helt nostalgisk.

   Slet
 2. Hvor er det en sød anmeldelse. Jeg læser sjældent litteratur i den genre, men det lyder virkelig som en hyggelig og hjertevarm oplevelse, og jeg får helt lyst til at læse den. Det lyder også virkelig spændende med et tilbageblik til 90'ernes velkendthed og barndomssødme :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :) Den er virkelig fin og hyggelig på sådan en enormt letfordøjelig måde. Jeg synes altid, det er svært at bedømme sådanne bøger, for de er jo sjældent revolutionerende; men det er jo heller ikke meningen :) Den her gør hvad den skal, og den gør det godt :) Smil og finhed.

   Slet
 3. Du har lige givet mig uendeligt meget lyst til at bruge resten af min dag på at læse den bog. Surt at jeg i stedet skal skrive opgave, men nøj hvor glæder jeg mig til at læse den, så snart min skriftlige eksamen er ovre :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja! Den er nok den perfekte eksamensbelønning at læse. Så fin og så sød :)

   Slet
 4. Skøn anmeldelse :) Lyder til at være en rigtig sommerbog, der kan nydes enten ved poolen sydpå eller på et tæppe ude på græsset. Drømmer allerede om sommerferie og en tur i sommerhus!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og ja, den er perfekt til det formål; sommersød og letfordøjelig :')

   Slet
 5. The book cover is so pretty and looks oh so interesting

  SvarSlet
  Svar
  1. The cover is really cute and the story is as well!

   Slet
 6. Sikke en dejlig anmeldelse. Indtil videre har jeg kun læst Elearnor & Park af Rainbow Rowell, men jeg synes simpelthen den var så sød, så det kunne være jeg skulle prøve denne også. Jeg vidste slet ikke at denne her var hendes debut roman :)
  Jeg har også selv startet en lille bogblog op. Du må meget gerne tage et kig forbi hvis du har lyst:)
  - readerswall.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kunne faktisk langt bedre lide 'Attachments' end 'Eleanor & Park' :) Men det er virkelig også bare en smagssag. Begge bøger har dog enormt søde elementer :)
   Og hvor hyggeligt! Jeg vil helt sikkert kigge forbi :)

   Slet
 7. Jeg tror, den ville være perfekt til det formål. Det er chick-lit generelt, synes jeg :)

  SvarSlet
 8. Lige præcis! Jeg læste den, da jeg var meeeget træt, og det var bare den perfekte bog at fordrive tiden med :) Så let, hyggelig, sød og fin!

  Bøgerne på de første billede er 'The Secret Lives of Dresses' af Erin McKean og 'Fairies: The Myths, Legends & Lore' af Skye Alexander :)

  SvarSlet
 9. Den skal jeg bare helt sikkert have læst på et tidspunkt! :)

  SvarSlet
 10. Åh gud hvor jeg elsker det sidste billede :):):)!!!

  SvarSlet