lørdag den 31. maj 2014

Et bogligt Instagram

Det er sket gradvist og ubevidst; min Instagram newsfeed er langsomt blevet fyldt med flere og flere billeder af bogforsider, læsestunder og tilhørende boganbefalinger. Det er en sand fryd for mit øje at følge med hos internationale forlag, dygtige forfattere og passionerede læsere; og Instagram er sådan et taknemmeligt medie for den slags. 
Ofte griber jeg mig selv i at søge på tags som #Currentlyreading af ren nysgerrighed for,  at se hvad fremmede mennesker på den anden side af kloden læser i dette nøjagtigt dette øjeblik. Det skaber en sær form for fællesskab og umiddelbarhed. Jeg elsker det, og derfor har jeg komponeret dette indlæg med boglige Instagram-anbefalinger.

Min egen Instagram-konto består ikke udelukkende af bøger, men er i stedet en rodet blanding af hverdagsglimt og læsestunder. Jeg har altid betragtet min Instagram-profil som et transportabelt fotoalbum, og gennem de tre år jeg har brugt Instagram, er min profil blevet fyldt med minder, fjolleri og bøger.
Mit brugernavn på Instagram er Cinderellla, og hvis I søger på hashtagget #Paperbackcastles vil I blive dirigeret hen til en samling af 189 bogbilleder, som jeg har taget i løbet af de sidste tre år; lang tid før bloggens begyndelse. Det er noget af en tidsrejse i mit læsearkiv. 

For romantiske billeder med gammeldags præg; fjerpenne dyppet i blæk, rosenblade spredt på en åben side, forgyldte tekopper og yndige kyssescener fra klassiske film, bør man følge Janeaustenfan. Det er en Instagram-profil, som poster billeder af alt Jane Austen relateret i både filmform og bogform. Profilen er ikke fyldt med originale billeder, men derimod billeder der bliver repostet og samlet under et Austen-tema; et af mine egne billeder har endda også fundet vejen derind. Det er en hyggelig konto at følge, og jeg nyder når et lille Austen-glimt blander sig blandt billederne på min newsfeed. 

Paula er indehaveren af min foretrukne personlige Instagram-konto om bøger. Hendes billeder er opstillet med stor æstetisk sans og dekorativ ynde. Med billederne følger ofte små mini-anmeldelser eller umiddelbare læsetanker, og på den måde fungerer hendes Instagram-profil næsten som en slags blog.
Paula kan findes under det mundrette navn Booksfordessert, og hun er afgjort et klik på 'følg'-knappen værd.

Efterhånden er samtlige forlag og bogbutikker at finde på Instagram; engelske såvel som danske. Fra selvstændige boghandlere til store internationale kæder er det muligt at klikke ind og følge hverdagen i en bogbutik eller livet i et forlagshus. Det er spændende og ofte meget smukke nøglehulskig, bogbranchen kan formidle til deres følgere. 
Min favorit blandt den slags officielle Instagram-kontoer er afgjort Easton_Press, som ofte poster detaljebilleder af deres luksuriøse bøger belagt med guld og indbundet i læder. Hver gang jeg ser et billede fra Easton Press i min nyhedsfeed, sukker jeg og længdes; det er bogindbinding, når det er allerfinest. 

Næsten samtlige bloggere har vel efterhånden en Instagram-konto. Det samme gælder naturligvis også for bogbloggere, og der findes mange, som er værd at fremhæve. En af mine foretrukne er Boegerpaastribe fra bloggen af samme navn. Hendes profil er fyldt med lidt rustikke og støvede billeder af gode bøger, ofte akkompagneret af et par sigende ord. Jeg nyder at følge hende, og på den måde også følge med i, hvilken bog hun er ved at fordybe sig i.


Endnu ikke mange af mine yndlingsforfattere har fundet deres vej til Instagram; men et par har, og jeg nyder at følge dem. Særligt Erin Morgenstern, forfatteren til "The Night Circus", fortryller min nyhedsfeed med billeder, der udstråler akkurat samme stemning som hendes bog; tykke nøglebundter, internationale bogcovers og mystiske midnatsfester. Hun kan findes under brugernavnet Erinmorgenstern.
Ransom Riggs er egentligt ikke en af mine yndlingsforfattere, men jeg nyder at følge hans Instagram-konto Ransomriggs, som bl.a. inkluderer billeder fra forfatterarrangementer med velkendte forfatterkollegaer, ferieoplevelser og den evige jagt på de sælsomme fotos, han er så kendt for at have brugt i "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children" og "Hollow City". 
Også John Green hører til blandt mine yndlingsforfattere; både på grund af hans bøger men ligeså meget på grund af hans vindende personlighed, som demonstreres på ugentlig basis på hans YouTube kanal. John Greens Instagram er fyldt med hverdagsstunder, og på det seneste har det været meget spændende at følge ham under filmatiseringen af "The Fault in Our Stars". Hans brugernavn er Johngreenwritesbooks.


Bruger I Instagram, og kan I anbefale nogle bog-relaterede Instagram-kontoer? Hvem nyder I at følge i den voksende billedjungle, som Instagram efterhånden er? 

11 kommentarer:

 1. Skøn post - så fandt jeg lige nogle nye yndlings-instagrammere! Her er nogle jeg holder meget af:

  spellboundbooks
  lottelikesbooks
  bookscandlesandtea
  fortheloveofliterature
  booklover_kathleen
  the_fc_bookworm
  girlwiththebooks

  jeg kunne fortsætte og fortsætte - elsker instagram :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for alle de gode tip :D

   Slet
 2. Jeg er først lige startet på instagram for et par dage siden så de eneste jeg følger indtil videre er to veninder så tak for en masse gode profiler at følge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skam det mindste :) Instagram er så hyggeligt!

   Slet
 3. Jeg er jo rimelig ny på instagram, så det er dejligt med nogle anbefalinger! :D Jeg elsker allerede mediet, og synes at det fungerer super godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig sådan et hyggeligt sted, og der er så mange dygtige mennesker at følge derinde!

   Slet
 4. Det er sådan en indlæg der får mig til at bande over min gammeldags Nokia. Jeg vil også være på Instagram!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, suk ja. I det mindste bliver du så ikke fristet af overspringshandlinger på telefonen :) Og du kan følge Instagram online også, faktisk :)

   Slet
 5. Jeg har været på Instagram (MissNiyonshima) i lang tid, men følger ikke rigtig andre som er interesseret i bøger, men elsker dem som du har sat ind. Tak.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skam det mindste. Er glad for at kunne inspirere :)

   Slet
 6. I have a instagram (rebellereine) and I love the Jane Austen one, including yours!! I haven't followed any other book instagrams yet, but these look pretty awesome.

  SvarSlet