lørdag den 11. oktober 2014

"Cat Stories" af Diane Secker Tesdell m.fl.

"Cat Stories" af Diane Secker Tesdell m.fl., fra forlaget Everyman's Library, udgivet i 2011. 3/5 stjerner. 

"Cat Stories" er en atmosfærisk novellesamling fyldt med miav-lyde, spinden og ubetryggende gule øjne, som stirrer ud i mørket. Det er en novellesamling, der handler om katte og de mennesker, der omgås dem. 
Fra filosofiske forsøg i Ursula K. Guins "Schrödinger's Cat" til en morders nagende samvittighed i Edgar Allan Poes "The Black Cat", er samlingen af noveller både klassisk og moderne, skummel og munter, overnaturlig og hverdagslig, og variationen novellerne tilbyder er imponerende. 

What does it mean to love an animal, a pet, in my case a cat, in the fierce, entire, and unambivalent way that some of us do?” – Alice Adams 

Af en eller anden grund forbinder jeg katte med hyggelige læsestunder. Måske er det på grund af talrige sene nætter tilbragt med en tændt natlampe, en opslået bog og en spindende kat i min fodende. Måske er det fordi, Rasmus så ofte er faldet i søvn på min mave, på min seng og endda på min bog under min læsning. I hvert fald er der i mit indre en uundgåelig forbindelse mellem den ideelle læsestund og min kat.
Noget af det bedste jeg ved er også, når der er katte til stede i de bøger, jeg læser. Der er noget uendeligt fascinerende ved en kats selvstændige væsen, gådefulde øjne og temperament, der næsten gør dem til historier i sig selv. De er værd at skrive om, og de er værd at læse om – akkurat ligesom at de også er værd at læse med. Da Amazon tilfældigt foreslog mig at købe "Cat Stories" tog det mig derfor heller ikke lang tid. Jeg blev nødt til at eje den bog og læse fine, atmosfæriske og pudsige noveller om verdens smukkeste dyr.
Mange af novellesamlingens små historiebidder leger også med det uudgrundelige glimt i kattens øjne. I Sakis "Tobermory" fortælles der om en kat, der kan tale og dermed afsløre aldrig udtalte hemmeligheder til gæsterne ved et fint middagsselskab. Saki forvandler katten til et alvidende væsen, der med lethed kan se igennem facader og skuespil; en næsten uhyggelig iagttagenhed afsløres fra katten, der kan spankulere uset rundt og observere med sine gule øjne. Rudyard Kipling gør katten til en snu skabning, der hverken bøjer eller kompromitterer sig overfor mand og hund, og spinder således en oprindelseshistorie om kattens medfødte selvstændighed, ensomhed og vilje i "The Cat Who Walked By Himself". Det er vidunderligt skrevet – et præcist indblik i kattens natur.

He and the Cat looked at each other across that impassable barrier of silence which has been set between man and beast from the creation of the world.” – Mary E. Wilkins Freeman

Men novellesamlingen handler ikke blot om katten som en slags mytisk figur; den handler også om katten som et elsket kæledyr, en trofast vogter og ven af de, der står den nær. Neil Gaiman beskriver så smukt, hvordan en sort kat bliver en vogter over en hel families lykke, da den hver nat bekæmper mørke rædsler på dørtærsklen. Ligeledes står Mary E. Wilkins Freemans novelle mit hjerte nær, da den så yndigt beskriver, hvordan en kat binder sig til sin ejer – og hvordan denne forbindelse er et bevidst valg fra kattens side præget af kærlighed, tryghed og varme. Hendes lille novelle "The Cat" er et melankolsk mesterværk på kun otte sider og på en måde er den essensen af alt det, som kattedamen indeni mig værdsætter.
Der er også enkelte forfattere i novellesamlingen, der spiller på kattens rolle som rovdyr og jæger; Steven Millhauser omskriver en voldelig Tom & Jerry scene til en næsten tragisk novelle og fremhæver på den måde meningsløsheden og absurditeten i TV-showets enfoldige karakterer. Patricia Higgsmith omvender rollerne, da hun lader katten blive den jagtede, dyret på flugt, og resultatet er både ildevarslende og skrøbeligt på samme tid. Jeg holder enormt meget af samlingens noveller, der beskriver dobbeltheden i kattens natur; det elskede kæledyr overfor den utilpassede jæger. Det er en fin balancegang, og det er ikke tilfældigt, at en af novellerne involverer en kvinde, der bliver ængstelig ved tanken om alt det, som hun ikke ved om sin kat. For hvad ved man egentligt om disse elegante væsner, der stirrer så tålmodigt ud i luften?
Som med alle novellesamlinger var der noveller i "Cat Stories", som jeg hurtigt bladrede forbi. Der er mange noveller, der omhandler bortløbne katte, og jeg må indrømme, at de føltes kedsommeligt gentagende i længden. Ligeledes var der også et par science-fiction lignende fortællinger, der fik mig til at gabe, sukke og miste al koncentration. Men når novellesamlingen rammer plet, er den perfekt. Jeg blev næsten reduceret til tårer, da jeg læste om en hjemløs kvinde og hendes kats kamp for at overleve i kulden; der var så megen basal  sandhed i den måde, kvinde klynger sig til katten på for at have noget at klynge sig til overhovedet. Og det mindede mig om, hvor stærke og gensidige bånd der kan opstå mellem  katte og mennesker.
I sidste ende gjorde novellesamlingen alt det, jeg havde håbet på. Den introducerede mig til nye forfattere, handlede om et virvar af katte og gennemgik forskellige vinkler og sider af kattens natur. Jeg kan nemt se igennem fingre med de intetsigende noveller til fordel for de velskrevne; og jeg vil anbefale denne lige bog til enhver katteelsker, katteejer og katteven. 

14 kommentarer:

 1. Hvor lyder den bar hyggelig! Mon jeg skal anskaffe mig en kat??:D

  SvarSlet
  Svar
  1. Rikke, det er farligt at læse med på din blog. Nu ryger endnu en bog på ønskelisten ;-)

   Mvh.
   Den lille Bogblog

   Slet
  2. Astrid - det synes jeg, helt bestemt du skal :D Kattekærlighed <3

   Slet
  3. Piskeriset - Åh altså! Jeg beklager – men er glad for at kunne inspirere :D

   Slet
 2. Jeg tror, at jeg må købe denne bog, som kompensation for ikke at have en kat (endnu) :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastisk idé! Så bliver det hele også udbalanceret en smule ;)

   Slet
 3. Jeg har også altid forbundet katte med at læse bøger selvom jeg aldrig selv har ejet en. Men tanken om at lægge der sammen med et andet levende væsen mens man bliver ført ind i et ukendt univers har altid virket logisk i min tankegang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt, hvordan de to ting komplimenterer hinanden så godt :) Det er nemlig vidunderligt at ligge og putte med en spindende kat og forsvinde ind i en ny verden.

   Slet
 4. Den lyder altså bare perfekt for en katteelsker (aka. mig!!) :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Hvorfor ikke kombinere de to ting, man holder allermest af? :D Katte og bøger <3

   Slet
 5. Det lyder som en vidunderlig idé! :)

  SvarSlet
 6. Jeg er SÅ glad for, at du forærede mig et eksemplar!! Glæder mig helt enormt til at læse den. I skrivende stund ligger Arnold og putter i enden af sofaen, og jeg satser på, at det bliver det samme på lørdag, hvor jeg endelig vil fordybe mig i en masse kattehistorier :)!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, at du vil kunne lide den :D Der er i hvert fald nogle sande skatte deri! Og det er netop en bog, der bør læses med en spindende kat i fodenden :D

   Slet