tirsdag den 30. december 2014

Læse-refleksioner #1: Gode intentioner og forfejlede læsemål

Jeg elsker at skrive lister, at organisere og systematisere; regneark i Excel, linjerede sider i min kalender og daglige to-do-lister på mit køleskab er med til at gøre min hverdag lettere og min effektivitet større. Jeg er typen, der kan finde på at skrive en liste over mine lister, og jeg følger dem altid til punkt og prikke. Bare ikke når det gælder min læsning.
I år forsøgte jeg at opstille små mål og nedskrive punkter, som jeg håbede, jeg ville kunne opnå via min læsning. Nogle af dem lykkedes, mens andre blev fiaskoer i så høj grad, at de ligeså godt kunne have lade være med at eksistere. Inden året begyndte, lovede jeg nemlig mig selv, at jeg ville læse alle Nancy Mitfords romaner. Jeg har kun læst én. Og den var hverken dårlig eller god; den befandt sig på et mellemsted og gav mig lyst til at læse mere. Men jeg fik det ikke gjort.
Måske skyldtes det alle de andre bøger på min læse-liste. Måske skyldtes det en uhandy udgave, der hverken passer ned i en håndtaske eller en rygsæk. Eller måske var det mest af alt tanken om at skulle læse Mitfords bøger som et kryds på en længere liste, der fik mig til at sukke, hver gang jeg kom i tanke om forfatteren. I hvert fald blev en lille stemme i min indre ved med at hviske, at "jeg burde", altimens min læsestak blev præget af helt andre beslutninger.

Et af årets andre mål var at vedblive med at læse mere lyrik. Udgangspunktet var en digtsamling om måneden, og i årets første måneder forløb det upåklageligt. I januar blev jeg tryllebundet af Inger Christensens melodiske digte i debutsamlingen "Lys", i februar frembragte Sylvia Plath voldeligt desperate billeder på min nethinde med "Ariel", og i marts trådte jeg ind i den engelske romantik i selskab af selveste Lord Byron. Derefter fulgte Percy Bysshe Shelley og hans håbefulde skrøbelighed, gamle, persiske digte fra svundne tider, digte der har fået voksne mænd til at græde, Theis Ørntofts nutidige ordlege og Coleridges uvurderlige, klassiske linjer. I september påbegyndte jeg den monumentale antologi "Poetry Please", og jeg blev først færdig i går. Jeg har ikke kunne koncentrere mig om lyrikken, jeg har ikke kunne finde roen eller glæden ved digtlæsningen før nu.
Lyrik kræver noget særligt af mig – ikke blot koncentration, dedikation og tid; men også det rette humør. Den rette indstilling og det rette øjeblik. Jeg har muligvis haft tiden, men jeg har ikke haft humøret. Og jeg vil ikke tvinge mig selv til at læse lyrik, når der er risiko for, at jeg blot læser i stedet for at forstå.
Men måske er det fint ikke at tage målet så bogstaveligt – selv med blot ni lyriksamlinger læst ud af tolv, har jeg stadig læst mere lyrik, end jeg plejede at gøre før i tiden. Målet med min lyriklæsning var i sidste ende, at jeg skulle blive mere opmærksom på den måde, prosa dominerede mine læsestakke. Og det er jeg også blevet – og jeg har, i det omfang jeg kunne, fået gjort noget ved det.

Som I kan se på notesbogen nedenunder, lykkedes nogle af mine nytårsforsæt, mens andre fejlede. Jeg har stiftet bekendtskab med flere vindere af The Man Booker Prize, jeg har læst flere romaner fra fjerne dele af verden, og jeg har læst og genlæst to meget tykke og meget vigtige bøger. På mange måder er det blevet en succes – og jeg er blevet en del erfaringer rigere. Jeg tror nemlig ikke, at jeg vil sætte nogle læsemål for år 2015, andet end nøjere omtanke af de bøger og genrer, jeg vælger at læse. Variation på alle tænkelige måder er det smukkeste udfald, jeg kan få.

Hvordan har I det med bogudfordringer og læsemål? Har I gennemført en form for bogudfordring i år? I så fald - hvilken?

15 kommentarer:

 1. Jeg har ikke sat mig selv så specifikke mål for 2015, men har dog sat mig nogle mål og retningslinjer jeg godt kunne tænke mig at følge lidt mere, mest af alt for at udfordre mig selv og min læsning en smule.
  Sjovt nok har jeg lige lavet et indlæg af samme slags i dag hvor jeg ser tilbage og lidt frem med hvad jeg håber 2015 vil bringe. :)
  Jeg syntes din notesbog med liste er så fin. Jeg er selv også en liste-person, men tror alligevel ikke jeg kan komme op på dit niveau sådan som det lyder. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er måske også fin nok! Mit største mål og forhåbning er bare, jeg bliver mere obs på min læsning; hvad jeg læser, og hvordan jeg læser det. Geografisk, genremæssig og historisk spredning betyder rigtig meget for mig, ligesom jeg altid forsøger at holde en ligevægt mellem kvindelige/mandlige forfattere. Simpelthen bare fordi jeg gerne vil læse varieret og med omtanke :)

   Jeg elsker virkelig lister! Det er det bedste, jeg ved :)

   Slet
 2. Super fint indlæg! Og jeg synes det er så flot at du har fået læst så meget lyrik, selvom det ikke helt levede op til dit mål. Jeg får kun læst lyrik i forbindelse med mit studie, og jeg skal kæmpe mig igennem det hver gang. Det er bare ikke lige min smag :-P

  Jeg har kun haft to mål med min læsning i år, jeg ville læse 85 bøger, og jeg har læst 90 .. Jeg læser ikke lige så hurtigt som dig, men jeg forbedrer mig da år for år - næste år bliver målet at læse 100 bøger :-D
  Og så ville jeg læse nogle af de tonsvis af bøger jeg har haft stående på mine bogreoler længe, inden jeg købte nye bøger, og det har i nogen grad lykkedes, men jeg har stadig et stykke vej endnu før jeg er igennem dem, så det kommer nok også på dagsordenen i 2015 :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og ja – lidt har også sin ret. Jeg forstår godt, at lyrik hurtigt kan virke tungt, men der er virkelig meget godt imellem, som modbeviser den gængse opfattelse. Man skal bare lede lidt ;D

   Sikke meget du får læst! Det er da vidunderligt! :D Og det er helt sikkert altid værd at holde øje med antallet af ulæste bøger på hylden ;)

   Slet
 3. Jeg synes nu, du har klaret det ganske godt - ikke mindst i form af hvor mange bøger, du læser i det hele taget :-)

  Jeg har det rigtig godt med læsemål, og jeg elsker at planlægge - også min læsning! I år syntes jeg, at det blev lidt for planlagt. Jeg havde to udfordringer, der fyldte meget (et tema for hver måned samt ønsket om at afslutte 12 serier). Der manglede plads til spontanitet, og derfor bliver en af mine udfordringer for 2015, at jeg ikke må planlægge min læsning flere uger frem! Jeg blogger om mine udfordringer om et par dage :-)

  Godt nytår!


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, mange tak ;D Jeg forsøger heller ikke at tage det alt for bogstaveligt. Så er det jo slet ikke sjovt :)

   Spontanitet er helt sikkert også noget, jeg vægter meget højt! Der er noget magisk ved at tage den bog, man lige vil, bare fordi man har lyst til det. Det gør, for mit vedkommende, læsningen lidt mere spændende og hyggelig :)

   Rigtig godt nytår til dig også!

   Slet
 4. I min hverdag er to-do-lister med til, at holde styr på mine og min datters aftaler og uundværlig i et stramt program, men jeg har endnu ikke haft nogle litterære lister. Jeg tænker, at mit eneste mål i 2015 er, at jeg gerne vil læse noget mere lyrik, som du har været ret god til i 2014. Jeg vil gerne lære mig selv at tage tiden til, at forstå hvad der gemmer sig i det enkelte digt, fremfor at læse og ikke forstå de dybere meninger, men også for at undgår, at sidde tilbage med en lidt flad oplevelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det er så vigtigt at tage sig tiden til lyrikken. At føle den og nyde den. For selvom der er få ord, er der så meget mening i dem.

   Slet
 5. Jeg har lige skrevet noget, der minder om det samme angående mine mål for 2015 (indlægget kommer i morgen), nemlig mere variation, men færre forventninger om at læse noget helt specifikt. Den eneste helt specifikke læseudfordring jeg vil sætte er antallet af læste bøger for året. Og så også at skrive mine anmeldelser med det samme, men det er nu mere et bloggingmål frem for et læsemål.

  Jeg er begyndt at læse (ikke nødvendigvis forstå) lidt lyrik her og der, og jeg kan godt følge det, du nævner med humøret; det er som om lyrik kræver lidt mere opmærksomhed — eller en anden form for opmærksomhed i hvert fald. Nu er jeg slet ikke så garvet en lyriklæser som du lader til at være, men jeg er ret imponeret over, at du ellers får det til at virke så nemt at gå til. Jeg tænkte på om du måske har nogle ideer i forhold til, hvordan man kan lære at forstå lyrik bedre? — altså, hvordan man som nybegynder bedst forholder sig til det og får det bedste ud af det selvom man ikke nødvendigvis forstår det man læser?

  SvarSlet
 6. JEg nåede i mål med to ud af tre udfordringer, så det er jeg helt tilfreds med, særligt fordi der var to hele forfatterskaber i spil. Jeg har det i grunden ligesom du hvad angår det at lave lister, men jeg finder det samtidig også svært at strukturer min læsning efter det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt! Og ja. Struktureret læsning er ikke nødvendigvis min største styrke.

   Slet
 7. Jeg har ikke fundet ud af om jeg vil lave en bogchallenge i år udpver at læse 50 bøger. Det gik ellers rigtig fint med den som jeg havde gang i sidste år.
  Jeg tror bare at jeg vil prøve og læse nogle af de bøger der står på min to read liste på goodreads. En blanding af bøger jeg ejer men ikke har læst eller inspiration fra andre som jeg ikke vidste fandtes.

  Jeg tror det er vigtig at se den slags lister som inspiration end jeg skal. Det kan i hvert fald godt tage lysten fra mig hvis jeg skal læse noget.

  SvarSlet
  Svar
  1. Bogchallenges er også gode, bare de ikke bliver for stressende. Det er selvfølgelig det vigtigste :) Og det lyder også som en god udfordring. Så er der masser af bøger at tage af, går jeg ud fra :)

   Og det er jeg helt sikkert enig i. Tvangslæsning er der ikke meget sjov ved.

   Slet
 8. Jeg synes, det ser ud som om, du trods alt har noget en ret god del af dine læsemål for 2014. Mine egne læsemål i 2014 bestod af at få læst 10 specifikt udvalgte bøger fra min reol. Jeg fik læst én.. Det var vidst rimelig forfejlet, men jeg havde simpelthen bare ikke den store lyst til at læse dem i løbet af året, og samtidig havde jeg ikke lyst til at 'tvinge' mig selv til at få dem læst. Jeg håber dog meget på, at jeg i hvert fald får læst et par af dem i løbet af i år :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, egentligt er det ganske fint, især fordi år 2014 har været langt mere tidspresset for mig end tidligere. Og så kan man altså bare ikke nå det hele :)

   Og åh – det er det samme som mig og de kære Nancy Mitford romaner. Når man skal, så gider man ikke rigtigt. Det er en skam, men sådan er det vist bare.

   Slet