lørdag den 24. januar 2015

Læse-refleksioner #3: Litterære milepæle og læsemål

Ligesom sidste år udfylder jeg dette refleksionsskema for at se tilbage på året, der er gået og bøgerne, der er blevet læst. Jeg har oplistet mine værste, mine bedste og mine mest overraskende læseoplevelser og sat ord på nogle indtryk, imens jeg endnu husker dem. 
Spørgeskemaet er lånt fra Andra og tilpasset/redigeret en smule af mig selv. 

Hvor mange bøger læste du i 2014? Ifølge Goodreads' læsestatistik, læste jeg 201 bøger i år 2014. Jeg har dog i virkeligheden nok læst mere; nogle af bøgerne har jeg nemlig læst flere gange. 
Hvad var den korteste og den længste bog, du læste? Den korteste bog jeg læste var Inger Christensens debuterende digtsamling "Lys", som med sine 60 sider alligevel formåede at sige langt mere end 500 tætskrevne sider ville kunne rumme. Den længste bog jeg læste var "The Count of Monte Cristo" af Alexandre Dumas, som er et episk eventyr på 1276 sider. 
Hvad var den bedste bog, du læste i 2014? "Deathless" af Catherynne M. Valente er god på en måde, der næsten gør ondt at tale om. I en barsk blanding af eventyr, historie og lyrik maler Valente et iskoldt stemningsbillede, der gav mig åndenød og mareridtslignende associationer. Det er hjerteløst smukt.
Hvad var den værste bog, du læste i 2014? Årets værste bog læste jeg i februar sidste år, og jeg har stadig ikke fået anmeldt den endnu. "Mr. Rosenblums liste" af Natasha Solomons gav mig lyst til at flå mine egne øjne ud. Den er det mest sindsoprivende kedelige, jeg nogensinde har læst.
Hvilken bog i år 2014 overraskede dig positivt? "The Collected Works of A. J. Fikry" af Gabrielle Zevin var en overraskelse af den sødeste slags. Jeg samlede bogen op i blinde, og i den opdagede jeg alt, hvad jeg havde brug for at høre, nedskrevet i de fineste vendinger.
Hvilken bog i år 2014 overraskede dig negativt? "Smoke and Mirrors" af Neil Gaiman. Det virkede som sådan en sikker vinder; alt af Neil Gaiman er som garanteret henrykkelse i min verden, men netop denne novellesamling var en fæl skuffelse. Novellerne var så afstumpede og af meget varierende kvalitet. 
Hvilken bog anbefalede du oftest i år 2014? Jeg tror, jeg snart har tvunget samtlige mennesker i min omgangskreds til at læse Donna Tartts gigantroman "Stillidsen". Bogen er  så universel, at den bringer en besættende læseglæde med sig overalt.
Hvilken bogserie opdagede du i 2014? Carlos Ruiz Zafóns serie om glemte bøger, spanske gadehjørner og stemningsfyldt gotik, er den mest skinnende stjerneopdagelse, jeg har gjort mig længe. "The Cementery of Forgotten Books" er en bogserie, der taler på tværs af tid og rum til enhver bogelsker. 
Hvilke nye favorit forfattere opdagede du i 2014? Carlos Ruiz Zafón har taget mit hjerte med storm, Robert Frost har fået en stjerne blandt mine yndlingsdigtere, og selvom jeg var bekendt med L. M. Montgomery i forvejen, har hendes forfatterskab været en genopdagelse. En påmindelse om hvor fantastisk, hun er.
Hvilken bog fra en tidligere læst forfatter var din favorit? "The Blue Castle" af L. M. Montgomery. Den virkede som et blidt ekko af Jane Austens mesterværk, "Persuasion".
Hvilke bøger som du læste i år 2014, vil du højst sandsynligt genlæse i år 2015? I skrivende stund overvejer jeg at finde "Deathless" af Catherynne M. Valente frem for at genlæse mine yndlingspassager. Jeg kan umuligt lade den bog ligge på bogreolen. Desuden tror jeg heller aldrig, jeg bliver færdig med "The Snow Child" af Eowyn Ivey og "Alt må vige for natten" af Delphine de Vigan. 
Hvem var den mest mindeværdige karakter i 2014? Boris fra "Stillidsen" af Donna Tartt. Jeg ved, at jeg er ikke den eneste, der har haft problemer med at holde ham mellem bogens sider; med hans interessante miskmask af accenter, velmenende og saboterende venskab, og skuldertrækkende sind, truer han med at hoppe ud af siderne og løbe væk fra bogen. Når man læser om ham, kan man ikke blot høre ham; man kan se ham. Han sprudler af liv. Han er næsten virkelig.
Hvad er dit favorit forhold fra en bog i 2014? Jeg snyder her og bevæger mig i cirkler. Mit yndlingsforhold fra en bog i 2014, er ikke fra en nylæsning men derimod en genlæsning. Da jeg færdiglæste Emily-serien, var det som om, alle min barndomsønsker vendte tilbage, alle mine håb boblede frem i forholdet mellem Emily Byrd Starr og Teddy Kent. Jeg tror, det er det mest præcise kærlighedsforhold, jeg nogensinde har læst. Med dén bog i nylig erindring blegner alt andet så faretruende hurtigt. 
Hvad var dit yndlings forsidedesign i år 2014? Jeg er stadig ikke kommet mig over Folio Societys nye og fuldstændigt bedårende genudgivelse af Louisa May Alcotts "Little Women". Bogen er skabt af udsøgt skønhed.
Hvad var den smukkeste bog, du læste i 2014? Måske er den smukkeste bog i virkeligheden den simpleste. "The Hen Who Dreamed She Could Fly" af Sun-mi Hwang er en kortfattet historie, der tager hele livet i sit favntag.  
Hvilken bog var så spændende, du ikke kunne lægge den fra dig? "The Thirteenth Tale" af Diane Setterfield fangede min opmærksomhed på den allerførste side. Med hjælp af en nervepirrende gotisk fortællerteknik lænkede Setterfield mig til min læseplads.
Hvilken bog du læste i år 2014 havde en scene, som du var ved at dø for at få lov til at diskutere med andre? "Når noget slutter" af Julian Barnes indeholder en dæmonisk slutning, der vender alting fuldstændig på hovedet. Diskuterer man den ikke, brænder man inde med et halvt dusin teorier. 
Hvilken bog kan du ikke begribe, du ventede med at læse indtil 2014? "Hard Times" af Charles Dickens. En så kort og så fænomenal Dickens-roman kræver ingen undskyldning eller tilløb. 
Hvad er din favorit passage eller citat fra en bog læst i 2014? Henrik Nordbrandt efterlod mig lamslået med disse ord: Jeg ville ønske, det aldrig blev sommer / så sommeren altid var på vej.” Det er så stille og så præcist. Forventningens glæde er sommetider det smukkeste.
Hvilke blogindlæg var de bedste, du skrev i 2014? Jeg holder meget af dette indlæg, som jeg skrev i en meditativ trancetilstand. Jeg synes, dette blogindlæg er ufattelig vigtigt (og det var næsten umuligt at skrive). Desuden har jeg et særligt sted i mit hjerte til dette indlæg, som fortæller så meget om mig uden at sige noget konkret overhovedet. Og selvfølgelig elsker jeg også dette indlæg, som blev lavet med adskillige hjælpende hænder.
Hvad vil du huske læseåret 2014 for? Talrige forfattermøder; i løbet af 2014 fik jeg mødt mit litterære helt Donna Tartt, den legendariske Salman Rushdie, den morsomme Margaret Atwood, David Mitchell, Michael Ondaatje, Sophie Kinsella og den imponerende Siri Hustvedt. Jeg har kruseduller tilbage i mine bøger som forgyldte minder, og jeg betragter dem med ærefrygt.
2014 indbød til talrige bøger læst på pendlerture frem og tilbage til København og en voksende respekt for forlagsbranchen og for menneskerne i den. Jeg genopdagede min kærlighed til L. M. Montgomerys forfatterskab, kiggede nærmere på mine mest elskede heltinder, genlæste George Eliots mesterværk "Middlemarch", og forsvandt ind i Austens verden endnu engang. Jeg fik revet mit hjerte itu af Valente, jeg blev overvældet af Eleanor Cattons skrivekunst, og jeg stiftede bekendtskab med en helt ny side af Tove Jansson. 2014 var et smukt læseår. 
Hvad står på din litterære to-do-liste for læseåret 2015? Jeg vil gerne læse min vej igennem hele L. M. Montgomerys forfatterskab (men jeg har endnu ikke besluttet, hvorvidt jeg inkluderer Anne-bøgerne eller ej). Jeg drømmer desuden om at læse langt mere nonfiktion og holde mig mere opdateret om litteraturkritik, som involverer mine yndlingsforfattere. Jeg vil læse mere af Frances Burney og Nikolai Gogol, og jeg vil gerne læse med større variation og større fokus på fjerne verdenskroge end blot England og USA. 

6 kommentarer:

 1. Spændende at læse om dit år i bøger! Det inspirerer til mange nye læseoplevelser, og så minder du mig jo om, at jeg i 2015 bliver nødt til at få begyndt på Donna Tartts forfatterskab, jeg glæder mig virkelig!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ja, ja! Dét bliver du nødt til. Donna Tartt skriver sublimt. Start evt. med 'The Secret History', den er så skelsættende.

   Slet
 2. Så hyggeligt at læse om dine refleksioner :) Jeg sidder selv og roder med en engelsk udgave af lidt samme overvejelser, og det er bare så fint at kunne se lidt tilbage på en anderledes måde :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor fint. Det glæder jeg mig meget til at læse :)

   Slet
 3. Skøn læsning!

  Jeg er så imponeret over din evne til at få dine læseoplevelser ned på skrift, så jeg, som læser, næsten føler, at jeg selv har læst bøgerne.

  Du har i hvert fald givet mig lyst til at kigge lidt mere efter Carlos Ruiz Zafóns bøger :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for de søde, søde, søde ord. Jeg er meget glad for at kunne inspirere, og Zafón kan slet ikke anbefales nok. Hans bøger er enestående.

   Slet