onsdag den 28. januar 2015

Skal vi ikke læse en Jane Austen-roman sammen?

Jeg har en læsetradition, der er mig meget kær. Hvert semester efter en ulidelig eksamensperiode søger jeg trøst og afslapning i mine yndlingsbøger; der er intet, der markerer min frihed så tydeligt, som når jeg kan samle en yndlingsbog op efter humør og lyst, og ugevis af pligtlæsning derved omvendes til sød fornøjelseslæsning.
Oftest er det Jane Austens romaner, jeg vender tilbage til; jeg har nu i flere år fejret pusterummet efter eksamen med en sand lykkelæsningskavalkade af min yndlingsforfatters seks romaner. Jane Austens forfatterskab hjælper mig med at lægge den grå virkelighed med tung eksamenslæsning og vedvarende, neglebidende nervøsitet bag mig, og lokker mig i stedet ind i en helt anden verden med gallantri og ironi, elegance og vulgaritet. Efter en  eksamensperiode med en tilbagevendende følelse af irritation minder Austens ord mig om, hvorfor jeg laver, hvad jeg gør, og hvorfor jeg elsker det. Jeg genforenes med min læseglæde gennem Austens følsomt yndefulde bogstaver. Og dette år er selvfølgelig ingen undtagelse.
Denne gang vil jeg dog gerne opfordre dig til at læse Austen sammen med mig. L&R's imprint LOVEBOOKS (hvis redaktion jeg er en del af), har nemlig arrangeret en read-along af Jane Austens "Emma" i anledning af bogens 200 års jubilæum.
Fra d. 1. februar vil læsere over hele Danmark åbne "Emma" op for at fortabe sig i Jane Austens ord, og jeg vil være en af dem. Bogen vil blive genstand for løbende diskussion på Instagram under hashtagget #KbhLæserAusten (det Københavns-specifikke hashtag skyldes, at read-along'en er en del af litteraturfestivalen Kbh Læser, og det er på ingen måde påkrævet at deltage i Kbh Læser eller være bosat i København for at være med i fælleslæsningen). Du kan læse mere om LOVEBOOKS' read-along lige her.

"Emma" har altid været den af Austens romaner, jeg har haft det mest tøvende forhold til. Der er noget ved den larmende, snæversynede og indbildske Emma, der skærer i mine øjne såvel som i mit hjerte. Jeg har aldrig lært at holde af hende, og selvom romanen er et udviklingsforløb, en øvelse i dannelse, en rejse fra et punkt til et andet, har jeg aldrig kunne tilgive Emma for hendes fejl. Romanen er et problematisk punkt midt i min dybe Austenkærlighed, og det har jeg altid haft svært ved at acceptere.
Men måske netop derfor vil det være en fordel at læse bogen i et fællesskab. At dele tanker og udveksle synspunkter om en roman, man aldrig har lært at elske, vil måske give mig det sympatiske perspektiv på historien, som jeg altid har manglet eller overset. Jeg vil så brændende gerne læse bogen med jer, fordi jeg har brug for at diskutere den med nogen.
Derfor vil jeg d. 1. februar begynde min Austen-tradition med en bog, jeg oftest har sprunget over. Jeg vil dokumentere min læseproces, nedskrive mine tanker imens jeg gør mig dem, og dele mine små læsestunder, når de rent faktisk finder sted. Det smukke ved en online læseklub på Instagram er, at den eksisterer i nuet og dermed forhindrer mine tanker i at slippe væk, før jeg får formuleret en boganmeldelse eller et indlæg.

Jeg glæder mig til at genlæse en Jane Austen bog og gøre mig et par tanker om den. Vil du være med?

16 kommentarer:

 1. Jeg kunne godt tænke mig, at være med! Emma har faktisk altid været en af hendes bøger, som jeg har været mere interesseret i - jeg tror på en eller anden måde jeg har lettere ved at relatere til hende end jeg har til Elizabeth. Jeg skal dog bare lige opstøve et eksemplar af bogen først..

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dejligt at høre! Jeg vil rigtig gerne diskutere bogen med dig!

   Bogen burde være nem at opspore – enten i billig, engelsk paperback eller på biblioteket. Jeg tror næsten, alle har den hjemme :)

   Slet
 2. Åååh ja gerne! Emma er stadig ulæst herhjemme.. og det må der meget gerne ske noget ved :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastisk :D Jeg glæder mig til at læse den sammen med dig.

   Slet
 3. Har du hørt at The ocean at the end of the lane bliver filmatiseret? Er så spændt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Er der kommet mere nyt? Det sidste jeg hørte, var i 2013, hvor Joe Wright stod som instruktør, men så vidt jeg ved er der ikke sket noget siden – eller er der? Hvis du har et link til en artikel el. lign. er jeg super interesseret. Vil så gerne se den bog i filmform. Så smukt.

   Slet
 4. Yay! Jeg vil meget gerne genlæse min yndlingsbog af Jane Austen sammen med dig :-)

  Og sikke en god tradition af afslutte stessende eksamensperioder med at læse en bog af Jane Austen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor dejligt! Det vil jeg glæde mig til!

   og ja. Det er jeg virkelig også glad for. Lige hvad man har brug for efter en lang eksamensperiode.

   Slet
 5. Det er sjovt, at du ikke så godt kan lide 'Emma'. Jeg plejer ellers at dele yndlingsbøger med dig.
  Emma er min yndlingsbog i hele verden. Har det med Emma, som du har det med Persuasion.
  Mr. Knightley er fantastisk. Og ligeså er Emma, Jane, Frank, Mr. Woodhouse og alle de andre. Jeg elsker den bog.
  Jeg synes på ingen måde, at man kan karakterisere Emma som indbildsk. Jeg synes, hun er mere ægte end nogen anden heltinde i Austens romaner og uden tvivl den, som jeg kan relatere bedst til. :) Jeg glæder mig til at høre, om du måske får et fornyet syn på den bog, som jeg holder så meget af. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det smukt, at du har det sådan med "Emma". Der er intet bedre end et så nært forhold til en bog.

   Jeg har det meget svært med Emma Woodhouse på en måde, som jeg ikke helt kan pinpointe. Hendes udviklingsforløb er helt sikkert beundringsværdigt og meget virkelighedsnært, men der er noget ved hende som person, jeg ikke kan udstå. Jeg kan ikke helt forklare det. Måske en genlæsning hjælper :)

   Slet
 6. 'Emma' is actually my very favourite Austen novel. I am not so enthralled with Austen as you appear to be, but I certainly enjoy her for her historical value and sublime writing ability; I also preferred her earlier writings, her 'juvenilia' as it was termed. My goal of 2015 is to read more female authors, because there have so few, so I may just re-read 'Emma'.

  Your photographs are, as ever, wonderful. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Her juvenilia is amazing. Those early stories are delightfully absurd and I really enjoyed reading them as well.

   And thank you!

   Slet
 7. Tak for indbydelsen - jeg takker ja tak :D Jeg skal sidde i bus fra Jylland i over 5 timer (!!), så en fælleslæsning er da intet mindre end en fantastisk ide. Og jeg har endda Emma på min Kindle, så det kan jo næsten ikke være smartere, når nu jeg helst skal pakke let. Om jeg får læst hele bogen, og om jeg får opdateret kan jeg dog ikke love... men jeg sender i hvert fald et par tanker som minimum :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastisk! :D ... Jeg håber, du får opdateret lidt, så jeg kan følge med i din læsning :)

   Slet
 8. Ja, det vil jeg gerne. Det er i forvejen en af de klassikere, jeg har planer om at læse i år, så hvorfor ikke gøre det sammen med jer andre? :-)

  God weekend!

  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastisk! :D Det vil jeg glæde mig til :)

   Slet