tirsdag den 24. februar 2015

Tema-tirsdag #81: Omrokering i bogreolen

Mine bogreol er aldrig den samme. Hver gang jeg kigger væk, formerer og rokerer mine bøger sig, de ændres og udskiftes, tilføjes og opdateres. Og det er umuligt at se udadtil, for det er på hylderne bag, al forandringen sker.
Fordi jeg så ofte køber nye bøger, fordi min lejlighed er så lille og min reolplads er begrænset, er det logisk, at der ikke er plads til alle mine bøger altid. Jeg er i stedet nødt til at tænke strategisk; til at prioritere og omrokere. Eftersom hver en centimeter bogplads i lejligheden er udnyttet, er jeg enten nødt til at sende bøger til opbevaring eller endegyldigt stoppe med at købe flere bøger. Vi ved naturligvis allesammen hvilken mulighed, der er den mest sandsynlige i mit tilfælde.
Så jeg fylder ofte tunge bæreposer med bøger, som jeg sender med min mor hjem til hendes misundelsesværdige reolrækker. For at få plads til nye bøger, bliver jeg nødt til at nedpakke nogle af de gamle; og derfor er min bogreol i min lejlighed en kombination af absolutte yndlingsbøger (både hvad indhold og design angår) og ulæste bøger. Jeg har sjældent meget plads til overs til læste bøger, der ikke imponerede. For er det ikke bedre at bruge pladsen på et ulæst eventyr i stedet for en middelmådig læseoplevelse?
Fordi jeg så ofte bytter rundt; sender bøger til opbevaring, køber nye, fortryder og henter bøger hjem igen fra min mor, så er min bogreol konstant omskiftelig. Jeg er aldrig helt sikker på, hvor en bog er hvornår, før jeg har gennemgået adskillige hylder. Jeg har i mange år forsøgt at indføre logik. At alfabetisere, systematisere og genreinddele. Det fungerer bare ikke, når man som jeg, udskifter en stor del af sin bogreols indhold hele tiden. Jeg har ofret logikken til ære for læsningen. 
Sandheden er, at min bogreol er et kaos. Et majestætisk rod. Hvis der er et system, er det et system, jeg ikke selv har gennemskuet. Jeg har ofte en idé om, hvor en bog står, men jeg er altid tøvende og aldrig sikker. Det eneste jeg er sikker på er placeringen af mine bogserier, som står troligt side om side og matcher med de designmæssige ligheder, som jeg ikke kan nænne at skille ad.
Det mest ironiske er, at jeg er et vanemenneske, og jeg derfor sjældent omrokerer den yderste række af bøger på min bogreol. Jeg har svært ved at slippe min bogreolsopstilling, og nogle af de yderste bøger på mine hylder står akkurat, som de gjorde, da jeg flyttede ind for fire år siden. Jeg kunne ikke forestille mig det anderledes.
I virkeligheden har jeg efterhånden to bogsamlinger; den der fylder mine reoler herhjemme og den der optager min mors hyldeplads i Esbjerg. Jeg drømmer om den dag, jeg får reolplads nok til at forene dem og indrette mit helt eget bibliotek med snart 1.000 dekorative bogrygge. Det er en samling, jeg har samlet sammen over mange år; omhyggeligt udvalgt og opsporet i genbrugsbutikker, internetforhandlere og selvstændige bogbutikker i både København og Paris. Men indtil jeg kan indrette mit drømmebibliotek er jeg tilfreds med den løsning, jeg bruger nu. Det har en mærkelig charme altid at blive overrasket over indholdet af sin bogreol.

Hvordan sorterer og opstiller I jeres bøger? Er I også plaget af pladsmangel og stiller I også bøger i to rækker? Eller kan I brede jer over alverdens hyldeplads? Benytter I jer af alfabetisk sortering, genre-opstilling eller farvekoordinerede regnbuer? Bruger I et system, og kan I altid finde den bog, I leder efter? 

I videobloggen nedenfor gennemgår jeg mine bogreoler. For sjovs skyld kan I også klikke her og her for at se, hvordan min bogreoler så ud for halvandet år siden.


31 kommentarer:

 1. Fantastisk med en opdateret version! Du har simpelthen så mange smukke bøger, det gør helt ondt i hjertet! ;)
  Jeg sorterer som regel mine bøger efter højde, og derefter efter genre - så vidt som det er muligt. Jeg kan ikke nænne at gemme bøger bag mine bøger, men måske sker det en dag, hvis jeg ikke længere har plads nok. Men lige nu kan jeg slet ikke få mig selv til det.
  Jeg har dog for nyligt lavet en kasse med bøger, som ikke helt 'fortjener' at stå fremme og tage pladsen fra alle de andre elskede bøger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, at du synes!

   Og åh, ja. Jeg har også altid gået meget op i det med højde. Selvom sortering uden højdehensyn giver sådan et fint skødeløst look, så kan jeg slet ikke overskue det i min egen bogreol. Højdeorden skal der være!

   Og det med bøger i to rækker er også meget omdiskuteret. Det er ikke den optimale løsning, men hvis alternativet er at undvære de bøger, så er de to rækker jo klart at foretrække :)

   Slet
 2. Jeg tror du har den vakreste bokreolen jeg noen gang har sett. Jeg har tre stykker, men det er bestandig et salig rot der. Nå fikk jeg inspirasjon til å rydde litt ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes nu egentligt også, mine roder lidt, men jeg er glad for at kunne inspirere :D

   Slet
 3. Helt helt helt fantastisk, Rikke! Den video er simpelthen det smukkeste, sarteste og yndigste, og jeg elsker at få et helt nært kig ind i din bogreol :-) Du giver mig endnu engang lyst til at købe mig fattig i bøger!

  SvarSlet
 4. Ej, hvor er jeg bare misundelig på dine vanvittigt smukke bøger - og på alle dem du har! Hvis bare jeg også havde problemet med, at måtte opbevare mine bøger et andet sted.
  Ja - jeg har ikke så pokkers mange bøger, så alle mine kan være på min bogreol (eller i hvert fald dem jeg har hjemme, har lånt ca. 50 ud til min kære farfar), og jeg lider derfor ikke af pladsmangel. Jeg stiller dem lidt tilfældigt i bogreolen - dog står serierne sammen i den rigtige rækkefølge :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, mange tak for de søde ord :)

   Det er da dejligt at kunne have alle bøgerne stående samlet. Det kan jeg godt sommetider savne :)

   Slet
 5. Hvor er det nogle smukke bøger! Og sikke en fin måde du viser dem på. Jeg er også helt vild med baggrundsmusikken :)

  SvarSlet
 6. Ih, så fin en rundtur i dine smukke, smukke hylder :) Der er nok ingen, der har så meget bogskønhed samlet så nært :)
  (Og så er jeg i øvrigt HELT enig med dig i, at det er uforståeligt hvorfor Penguin English Library serien skulle have orange rygge! Jeg er virkelig ikke godt til orange på andet end appelsiner... Suk)

  Selv arrangerer jeg mine bøger i alfabetisk orden. Oprindeligt skyldtes det, at min litteraturhistoriker-mand mente, at det var den eneste rigtige måde at opbevare bøger på, men med tiden er jeg selv kommet til at elske den opstilling.

  Nogle gange kan jeg ønske at have fine "serier" som Clothbounds stående sammen, men jeg ender altid med at reelt elske min "rodede-og-samtidigt-ekstremt-logiske" reol mest. Jeg elsker, at jeg altid ved hvor jeg skal se efter en bestemt bog, og at mit bibliotek føles som et "rigtigt" bibliotek :)
  Desuden er mine hylder meget minimalistiske, og det betyder, at væggen reelt ser ud til at være dækket af bøger fra gulv til loft uden noget andet på hylderne, og jeg elsker de blandede farver og størrelse, som gemmer på ligeså forskellige fortællinger :)

  Og så elsker jeg faktisk, at hver gang jeg har samlet en lille stak nyindkøbte bøger ind, så skal jeg omrokere hele biblioteket, og skal derfor spendere flere timer med at se på hver eneste bog jeg ejer, og blive mindet om elskede skatte og endnu uudforskede eventyr.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :')
   Og JA, seriøst. Jeg er stadig i konflikt med mig selv om, hvad jeg egentligt synes om det. På en måde er det meget fint og Penguin-agtigt, men omvendt kan jeg slet ikke holde ud at kigge på det. Det irriterer mig grusomt. Hver eneste gang.

   Det er sejt med alfabetisk orden, og jeg er vild med den skødeløshed, det giver. Jeg kan virkelig bare ikke nænne at skille design-serier ad. Det gør for ondt i min sjæl – haha! Men jeg ville sommetider ønske, jeg havde et lidt mere logisk system, end det jeg har. Det er netop mere biblioteks-agtigt.

   Slet
 7. Hvor har du mange fine bøger. Jeg kan blive helt misundelig på de fine læderindbudne bøger og matchende serier, men samtig ved jeg at de nok aldrig finder vej hjem til mig, da mange af bøgerne ganske simpelt ikke interesserer mig. Jeg holder mig til mine fantasy bøger hvor det ofte ender med en paperback.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!

   Paperbacks har nu også sin charme, og det vigtigste er jo, at man får læst de bøger, man køber :)

   Slet
 8. Åhh.. jeg elsker videoer med smukke bøger. Det var lige hvad jeg havde brug for i dag.
  Jeg har nøjagtig de samme problemer som dig med bogreolerne, og har også mine inddelt lidt i genre, lidt i serier og lidt efter yndlingsbøger, og så en masse andet rod. Men for mig giver det på en måde mening, så jeg tror aldrig det bliver anderledes. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at høre! :')

   Jeg tror heller aldrig, jeg ville kunne udarbejde et helt logisk bogreolssystem. Den slags duer jeg slet ikke til :p

   Slet
 9. Your bookshelves are fabulous! I especially love your Neil Gaiman bookshelf :) What is the book to the far left of this shelf? Is it some kind of special edition of The Ocean at the End of the Lane?
  Have you ever considered a bookshelves reaching from the ground to the ceiling for more of your beautiful book treasures? I'm starting to struggle for place for my new books as well. I have only one IKEA 5-shelf bookcase in my rented room and it is getting full. Last week a pile of three books appeared on my desk. It's still there and it doesn't look like going anywhere. It seems more like other books are going to join them. When I moved in this room back in July, I reorganised my bookcase a bit applying mixed theme-language-setup: I created a shelf containing books in my mother tongue (Slovak) and a shelf (the biggest one) with books in English and other foreign languages, then, I had aviation-travelling shelf, political science-religion shelf (with my precious European integration textbooks from my university studies) and linguistic shelf (dictionaries and textbooks). I am using the past tense because the setup is getting blurred due to lack of space ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you so much! The book to the far left on my Neil Gaiman bookshelf is indeed a special edition of 'The Ocean at the End of the Lane'. I bought it a while ago and wrote about it here: http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/08/the-ocean-at-end-of-lane-deluxe-signed.html

   I really want a magnificent bookcase that fills an entire room. Sadly I have no room for it, and as me and my boyfriend are planning to move soon I cannot bring myself to buy a new bookcase that perhaps won't fit into a new apartment. So I'm waiting and hoping.
   And I know! There's always more books coming – and where they come I never know. My shelves will never fit them all and perhaps there is no such thing as enough space on a bookshelf.

   Slet
  2. Thank you for the link :) It is really expensive but sooo beautiful!
   I can imagine the pleasure you will have when you move into a new apartment and you will be able to furnish it including a new bookcase that will suit more to your needs. I don't plan to move in near future but I have a dream bookcase in my mind. I will probably have to have it made-to-measure. Maybe this could be an option for you as well when you move into a new apartment :)

   Slet
  3. Yes! It really is worth the price!

   It's gonna be amazing to have a new bookcase, but sadly I think I will outgrow that as well. I have so many books and I keep buying more, so perhaps I'll never have room for them all :-p

   Slet
 10. Dejligt med et kig i din smukke bogsamling! Jeg har i vinters malet stuen og fået nye bogreoler, da jeg var løbet tur for bogplads. Men må se i øjne at mine bog indkøb er mange, og at pladserne alt hurtigt svinder ind.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!

   Og åh hvor dejligt med nye bogreoler. Det drømmer jeg også om. Suk ... Men der bliver jo netop aldrig plads nok.

   Slet
 11. Så mange smukke bøger. Jeg elsker at du også har temaer bag den forreste række i din store bogreol.

  Jeg må selv stable efter højde, da jeg har minimum af bogplads i min lejlighed. Det betyder dog heldigvis også at mine bøger i samme udgavedesign kan stå sammen. Førhen ville jeg have mine bøger opstillet efter forfatter, men jeg kan ikke nænne at skille de bøger ad som designmæssigt passer sammen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Og ja, jeg forsøger at have temaer. Det er dog ikke altid, det lykkedes lige godt.

   Og jeg har det på samme måde! Designmæssige ligheder komplimenterer altså bare hinanden så godt.

   Slet
 12. Din bogreoler er simpelthen så skønne! Du har så mange fine bøger på dem :)

  I øjeblikket lider jeg helt vildt af pladsmangel, og mine bøger står derfor lidt overalt, og på de måder der nu er plads til dem. På flere af hylderne står bøgerne i to rækker, og der er også flere steder, hvor der ligger andre bøger oven på dem, der står. Desuden har mine bøger bredt sig ud på gulvet, til et skab, til div. hylder og til en anden reol - og så de obligatoriske 'bøger-jeg-er-ved-at-læse, som er spredt ud over div. border i lejligheden.

  Når mine reoler ikke roder så meget, som de gør i øjeblikket, så stiller jeg dem helst i enten alfabetisk orden eller efter genre (som så derefter er inddelt alfabetisk). Det virker bare bedst for mig, og jeg elsker, det lidt rodede udtryk som det giver. Det minder mig nemlig så meget om et bibliotek - og det er for mig en fantastisk ting at tænke på, hver gang jeg ser mine reoler. Desuden gør det, det meget lettere for mig at finde bestemte bøger - selvom jeg faktisk har okay let ved det i øjeblikket, hvor der intet system er.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :')

   Og åh ja, det der med bøger alle vegne kender jeg kun alt for godt. Ulempen ved at være en bogelsker ...

   Jeg er også helt vild med det skødesløse look alfabetisk rækkefølge kan give. Omvendt kan jeg bare ikke nænne at skille designserier ad, og jeg er også vild med idéen om genre-sortering. Suk. Jeg får nok aldrig et systematisk system :)

   Slet
 13. Åh, sikke et skatkammer! Hvor er det vidunerligt at få lov at komme med på opdagelse i dine bogskatte :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det er jeg glad for, at du synes :')

   Slet
 14. Jeg sortere efter land, efternavn og årstal.
  Jeg har haft mange bøger men jeg er begyndt at være kritisk over hvilke bøger der står på mine reoler samt at jeg ikke købe nye bøger mere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja! Det er måske også fornuftigt nok med lidt kritisk sans dér :)

   Slet
 15. Hej Rikke.
  Det er nyt for mig at læse blogs og jeg er lige faldet over din. Åh hvor er den fantastisk! Håber du kan se denne besked, selvom det er et lidt gammelt indlæg. Ville bare hører dig om, hvor du køber dine flotte leatherbound classics?
  - Maria

  SvarSlet