fredag den 29. maj 2015

Duften af en bog

Der findes ting, som kun en bogelsker vil forstå. Behovet for at åbne en nykøbt bog – eller en glemt bog fra en støvet hylde – og dufte til dens sider er nok en af dem. Den svage duft af tryksværte, træ, vanilje og læder er så berusende. Det er duften af et ventende eventyr. Det er en duft, man vil ønske, man kunne hælde på flaske og bære som parfume. Det er en duft, man husker. Og i skrivende stund er min lille stue fyldt med den.
For nylig faldt jeg nemlig over en finurlig webshop i Etsys vidunderland. Frostbeard er et amerikansk foretagende, der specialiserer sig i at fremstille duftlys, der dufter af eventyr, af papirssider, blækklatter og kærlighedsord. Med alt lige fra rosenrøde duftlys der dufter af kærlighedsromaner, falmede lys med en påklistret etikette af 'gamle bøger' til græsgrønne lys der dufter af kirsebærtræstobak og Herredet, er webshoppen en balancegang mellem det imaginære og det velkendte. Duften af bøger – og duften af verdenerne i den.
Jeg har selv bestilt et orange lys hjem, der virkelig dufter som en bogbutik. Med undertoner af læder, sandeltræ og cappucino spreder det ægte boglykke i min lille lejlighed og i mit hjerte. Desuden har jeg også klikket et duftlys hjem, der er navngivet efter Oxfords biblioteker. Det er min klare favorit med en duft af tobak, rav, egetræ og sandeltræ. Hvor mærkeligt det end lyder, dufter lyset virkelig som et bibliotek. På den bedst tænkelige måde.

Du kan finde Frostbeard på Etsy lige her. Udover at dufte fantastisk er lysene dekorative og sjove – og jeg forestiller mig, at de vil udgøre søde gaver til enhver bogelsker.

37 kommentarer:

 1. Wow I need this in my life :D x

  SvarSlet
  Svar
  1. The perfect scents for any booklover!

   Slet
  2. Excellent, will check it out :D

   Slet
 2. Hvor lyder de virkelig fantastiske! Men ja, det er nok mest en bogelskerting at dufte til bøger, og elske duften af netop bøger, boghandler og biblioteker - men der er bare et eller andet trygt ved de lugte :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nico kigger i hvert fald sært på mig, hvis jeg dufter til en bog. Men åh, de dufter så godt. Af eventyr.

   Slet
 3. Det lyder super hyggeligt! :)
  De får mig helt til at ærgrer mig over, at jeg ikke kan udstå duftlys :/ Får hovedpine indenfor få minutter. Men de lyder hyggelige!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det var dog en skam. Men ja, hyggeligt er lige ordet!

   Slet
 4. Åh, hvor er det dog genialt!

  SvarSlet
 5. Jeg er en af dem, der ikke synes bøger "dufter". Og hvis de gør, så lugter de.. Af lim.

  Har ikke nogen romantiseret opfattelse af duften af bøger, men det hænger nok sammen med at jeg generelt ikke romantisere ting. ;) og så lige, hvordan kan rav dufte? Af harpiks? (nu ledes mine tanker hen på en sportshal i provinsen, hvor der flittigt spilles håndbold og man kan købe en omgang hal-fritter)

  SvarSlet
  Svar
  1. I lang tid forstod jeg det heller ikke. Men helt seriøst, første gang jeg duftede til en Folio-bog, var jeg solgt. De dufter _SÅ_ godt. Måske er det fordi, papiret er af så høj kvalitet, at man rent faktisk kan dufte blækken/papiret selv, idk. Det er i hvert fald en hel vidunderlig duft, og når jeg får en Folio-bog dufter jeg altid en smule til dig (yes, really), fordi de er så skønne. Ligeledes fik jeg her den anden dag en bog fra Persephone Classics, og den dufter virkelig parfumeret. Jeg ved ikke hvordan eller hvorfor, det gør den bare. Det er meget pudsigt.

   Og ja – rav dufter af harpiks og generelt bare af skov. Fyrretræer. Jeg er vild med det :p

   Slet
 6. .. Og det skal var ikke meningen det skulle lyde så surt ;) Men får det indtryk at jeg vitterligt er den eneste bogelsker, der ikke synes bøger "dufter". ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt ok! Jeg kender faktisk mange, der heller ikke bryder sig om at dufte til bøger. Det er lidt en smagssag ligesom så meget andet!

   Slet
 7. Det er da lige hvad enhver bogelsker skal have. :D

  SvarSlet
 8. Hvor er det en sjov ide. Dem tror jeg, jeg må prøve. Dog kan jeg godt komme i tanke om bøger jeg har haft i hænderne, som jeg ikke har lyst til at lugte til, og da slet ikke få hele min lejlighedd til at lugte af dem, haha. Men det er forhåbentlig ikke DEN bogduft, man her kan få på lysform :) skal helt sikkert lige tjekke dem ud :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha – du har helt ret! Det var faktisk også derfor, jeg ikke turde at bestille 'Old books'-duften. Jeg var bange for, det blev lidt for meget sure tæer ;D

   Slet
 9. Hvor ser de fine ud, og det lyder fantastisk at de dufter som bøger. Må straks bestille nogle hjem :D

  SvarSlet
  Svar
  1. De er virkelig fine og sjove. Og bog-duften er så godt ramt.

   Slet
 10. Ej hvor sjovt og egentlig ret genialt ;)

  SvarSlet
 11. Hvor er det bare en fantastisk fin idé, og hvor er det sjovt, at der både er lys, der "bare" dufter af bøger, og lys der dufter af ting fra bøger. Skønt! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Åh, jeg er lidt lun på idéen om 'Pemberley Gardens'. Den må jeg huske til næste gang ;D

   Slet
 12. Der er igen tvivl om, at jeg skal have anskaffet mig et par stykker af dem på et tidspunkt. De er mega fede!

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig helt fantastiske :D

   Slet
 13. Nu har jeg kigget på dem længe, men nu må og skal jeg eje et par. Det er så fine!

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig smadderfine! Der kom dog told på mine – men de er det værd, selvom jeg nok vil brænde dem meget forsigtigt for at de ikke slipper for hurtigt op ;D

   Slet
 14. Ej, en sjov idé! Det kan godt være jeg bliver nød til at smutte forbi den etsy butik!

  astridwille.bloggersdelight.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det er simpelthen så fint :)

   Slet
 15. Jeg har kigget på dem et par gange, men ender altid med at lukke siden ned på grund af chancen for den kære t(r)old.. :(
  De virker ellers så uendeligt fine og selv om man (som jeg) nok ikke ville kunne nænne at bruge dem, så ville de være super fine som pynt! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja. Told er en styg ting. Især fordi, tolden på disse lys var omkring 60-70 kr. og så kommer PostDanmarks gebyr på 160 kr. oveni. Det er da for fjollet med et så højt gebyr. Gebyr for hvad i øvrigt? Jeg hader den slags tomme betegnelser. Nå :p

   Men ja, de er simpelthen noget så fine og sjove! Og også meget pyntelige :)

   Slet
 16. Duften af bøger er så hjemlig og rar! Man kan kun komme i godt humør af den, tror jeg.

  … Jeg har dog én gang oplevet, at en af mine bøger lugtede så fælt, at den ikke var til at sidde med. Min udgave af ”Beautiful Creatures” lugter nemlig voldsomt meget af skovbrand, hvilket faktisk gjorde, at jeg fik ondt i hovedet, når jeg sad med den. Heldigvis var jeg ikke særligt begejstret for selve fortællingen, for ellers kunne det da være, jeg var blevet nødt til at få købe en ny ikke-stinkende udgave :b

  Lysene er herlige! Jeg så andre versioner af dem på Instagram for nogle måneder siden, og jeg er slet ikke i tvivl om, at jeg må have fat i et par af dem. Desværre er jeg ikke helt begejstret for tanken om at skulle betale næsten lige så meget i told og gebyr, som selve lysene koster. Det kan være, jeg bare skal tage chancen og håbe på, at pakken slipper uset igennem denne gang :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt bestemt! Det er den dejligste duft i verden.

   Og ej hvor sjovt – skovbrand ligefrem? Det lyder bestemt ikke rart! Var den brugt? Det var dog det særeste. Jeg kan godt forstå, hvis det ikke var synderligt inspirerende.

   Og de er nemig herlige! Men tolden gør det virkelig bare besværligt. Eller, ikke engang tolden, bare det dumme gebyr. Jeg hader virkelig uigennemskuelige gebyrer.

   Slet
  2. Nej, den var ganske ny … Det er meget besynderligt.

   Skovbrand er måske også at præcisere det lidt for meget, men det er i hvert fald det første, jeg tænker, når jeg lugter til den. Det er bestemt ikke en rar lugt! :b

   Jeg forstår slet ikke Post Danmarks gebyr. Er det virkelig sådan en stor ulejlighed at modtage en pakke fra et land uden for EU? Det har jeg altså lidt svært ved at tro.

   Slet
 17. Tænk hvis de også har et med en af mine to yndlingsdufte. Regn på sommervarm vej eller duften af vasketøj der har tørret udenfor.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, dejlige dufte! Jeg elsker duften af vasketøj! <3 Det er faktisk også derfor, at min yndlingsparfume er fra Clean, hvis du kender de dufte? Det er himlen!

   Slet