mandag den 2. november 2015

Penguin Little Black Classics

I lørdags skrev jeg, at jeg i løbet af oktober havde købt over 50 bøger. Det har jeg også. For jeg har nemlig købt 80 bøger med ét enkelt klik. 80 vidunderlige bøger med små klassiske fortællinger af store, kendte og ukendte forfattere. Fra antikken til 1900-tallet, fra Grækenland til Rusland, Frankrig, Iran og Tyskland, fra noveller til lyrik, drama og eventyr – de 80 bøger spænder så bredt og kan både føre mig på tidsrejser og jordomrejser. 
Af udseende er bøgerne enkelte og elegante, næsten grænsende til det kedelige. Små, sorte bøger med en velkendt pingvin påtrykt på ryggen og et hvidt bånd, der strækker sig fra forside til bagside. Simple, matchende indpakninger til smukke historier og store læseoplevelser. De pynter allerede så smukt på min bogreol.

De 80 bøger er udgivet af Penguin Classics i anledning af deres 80-års jubilæum. Serien hedder "Little Black Classics", og hver bog kan købes enkeltvis i boghandlere over hele England for blot 80 pence. Idéen er intet mindre end genial og er både en gave til læsere og samlere af Penguin Classics samt en hyldest til forlaget selv. Den lille pingvin er så ikonisk, og bøgerne derfra er så højt elskede.
Allerede da jeg så bøgerne for første gang, vidste jeg, at jeg blev nødt til at samle dem. Der var så mange af dem, jeg ikke havde læst, men som jeg drømte om at læse – Emily Brontës digte, Elizabeth Gaskells to noveller, Charlotte Perkins Gillmans "The Yellow Wallpaper" og et par noveller af Charles Dickens, Robert Louis Stevenson og Goethe som jeg end ikke havde hørt om før. Listen over Penguins 80 klassikere havde en usandsynlig lighed med min personlige læse-liste. Så da jeg opdagede, at man kunne anskaffe sig en boks med alle 80 klassikere, tøvede jeg ikke med at klikke den hjem. Også selvom det naturligvis ville have haft sin charme at opspore bøgerne enkeltvist efterhånden.
Og nu står de små, sorte klassikere på min bogreol og venter utålmodigt på at blive læst. Jeg tror måske, jeg vil læse en enkelt om ugen, de næste 80 uger og på den måde sikre mig, løbende at få dem læst. Størrelsesmæssigt er der jo altid plads til et eksemplar i håndtasken.

Penguin Little Black Classics er udgivet af Penguin Classics. Du kan finde en liste over samtlige 80 titler i serien her, og du kan bestille boksen hjem her.

29 kommentarer:

 1. Ej, hvor er den skøn - den må jeg eje :)

  Kiggede lige på siden, hvor meget bliver det i danske kroner? er en klovn til valuta.

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig skøn!

   Jeg kan ikke huske prisen præcist, men jeg mener, at jeg brugte omkring 600 kr. Alternativt er valutaomregneren.dk virkelig en fantastisk hjælp :)

   Slet
  2. Super, tak for hjælpen og tippet :)

   Slet
 2. Du har købt alle sammen - hvor fantastisk! De er så fine og flotte :-) Og - som du skriver - perfekte til tasken. Tillykke med dem - det er et skønt køb :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig så skønne! Jeg glæder mig til altid at have en liggende i tasken.

   Slet
 3. Den box står virkelig også højt på min ønskeliste :) den er så fin og konceptet er så genialt!
  Og sikke en god idé at læse én om ugen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Jeg er så ellevild med konceptet! Og jeg glæder mig til at læse en historiebid om ugen :)

   Slet
 4. Jae, det var ikke svært at regne ud, at du havde købt boksen ;-) Den ser vel nok flot ud!
  Jeg besluttede mig for at samle på dem hver for sig, og lade minder knytte sig til hver enkelt af dem. Den beslutning fortryder jeg en lille bitte smule, når jeg ser hvor flot boksen er, og så er jeg dog alligevel så glad for de minder, der er knyttet til de første jeg har samlet. Så ville jeg bare ønske, man kunne købe boksen uden bøger i, så jeg kunne samle dem alle sammen i den efterhånden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, vel? Hvis man endelig skal købe 80 bøger, er det nok det fornuftigste valg i sidste ende!

   Jeg kan meget godt lide din fine og tankevækkende idé. Jeg har bare ikke selv tiden eller tålmodigheden til det :p Men ja! Boksen er virkelig fin i sig selv.

   Slet
 5. I had to suppress a smile when I saw the title hahaha I didn't know a boxset with all the titles will be published and by the time I knew, it was too tale. I own a few of them now - the ones I was more excited about - and I cannot justify buying the boxset. Most of the ones I've read I have enjoyed; however, there are some that are only excerpts and they feel a bit disconnected. Happy reading!

  SvarSlet
  Svar
  1. I know! I couldn't help myself and didn't buy a single one until the boxset was released. I couldn't manage to collect them one by one.

   It is such a lovely concept though. A small bite of an important classic – even if it is only an excerpt, it makes reading the entire thing seem less scary.

   Slet
 6. Det er sådanen fin boks. Jeg klikkede den selv hjem for en uge siden.

  SvarSlet
 7. Woow, hold da op! :) Hvor er de flotte sådan ved siden af hinanden! :) Jeg har selv lige købt (og læst) Dostoyevsky's The Meek One, som var en virkelig interessant historie!

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig smadderfine. Og det er altså fantastisk med så store forfattere i små, korte bidder. Jeg glæder mig til mere Dostojevskij – i kort form!

   Slet
 8. Sikke dog en vanvittig og skøn idé at købe dem alle sammen på én gang. Det virker så fuldstændigt overdrevent og alligevel komplet fornuftigt på samme tid. Og hvis der var én person, som jeg kunne forestille mig med hele samlingen, så er det virkelig dig :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig helt vanvittigt. Og helt vidunderligt på samme tid. Jeg elsker det!

   Slet
 9. Den boks er simpelthen SÅ fin <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er den nemlig lige præcis. Vidunderbøger <3

   Slet
 10. Præcis, det er ret genialt!

  SvarSlet
 11. Jeg kunne godt tænke mig at eje nogle af dem men ikke dem alle sammen. Selvom jeg godt kan lide boxen :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en fin udvælgelsesproces :D

   Slet
 12. Those...those are beautiful books....I have a mighty need to get all of them....

  SvarSlet
  Svar
  1. They really are! And filled with exciting stories too!

   Slet
 13. Åh så spændende, Rikke - tusind tak for tippet!

  SvarSlet
 14. Smukke, smukke bøger - og en fantastisk gave til dig selv! Den samling ville jeg elske at have - jeg kan nogen gange få en smule læsestress over alle de klassiske og kanoniske værker og forfattere, som jeg endnu ikke har nået eller turde at stifte bekendtskab med. Men en lille bid her og der virker meget mere håndgribeligt og meget mindre intimiderende. Jeg kunne meget vel finde på at købe dem til mig selv, så snart økonomien er til det. For smukke, dét er de.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt bestemt! Jeg kaldte det for en 'specialegave' – for så er alting tilladt! Og du har helt ret. De små bogbidder er så fine i størrelsen og helt overskuelige – det kan godt være, der er 80 af dem, men det er på en eller anden måde lettere at overkomme.

   Slet